Šta je novo?

Farbanje kucista

mad_max0204

Slavan
Učlanjen(a)
05.08.2008
Poena
320
Ovo je vec mozda neko pitao ranije :

Cime farbati kuciste iznutra a da se ne guli farba ??

Ja sam jos davno ofarbao CM690 mat crnom ali se farba jako laku guli i najmanjim dodirom necim metalnim. Dok sam zavrtao srafove sam ogulio pola kucista.
Mrzelo me tad da se bakcem time pa reko da pitam kako to moze da se uradi profi i da se ne guli farba.

Hvala

Pa vrlo je bitno da sredis lepo povrsinu. U tvoj slucaju uzmes npr. vodenu smirglu od 600 i sa njome sredis malo. Obavezno ti treba prajmer, naneses najmanje 2 sloja, a bilo bi pozeljno i 3. Izmedju slojeva vremenski cekas da se osusi sto mu traje do ~1 dan. I ukoliko zelis bas dobar finish, svaki sloj takodje malo bez nekog pritiska osmirglas, cisto da bude gladak. I tako ponovis 2-3 puta.
Onda tek uzimas sprej sa kojime zelis da farbas, i nanosis takodje 2-3 sloja, sve zavisi koliko zelis da se sjaji, sto vise slojeva, to je sjajnije i bolje (bolje u smislu, vise slojeva - teze se guli farba)

Pa vrlo je bitno da sredis lepo povrsinu. U tvoj slucaju uzmes npr. vodenu smirglu od 600 i sa njome sredis malo. Obavezno ti treba prajmer, naneses najmanje 2 sloja, a bilo bi pozeljno i 3. Izmedju slojeva vremenski cekas da se osusi sto mu traje do ~1 dan. I ukoliko zelis bas dobar finish, svaki sloj takodje malo bez nekog pritiska osmirglas, cisto da bude gladak. I tako ponovis 2-3 puta.
Onda tek uzimas sprej sa kojime zelis da farbas, i nanosis takodje 2-3 sloja, sve zavisi koliko zelis da se sjaji, sto vise slojeva, to je sjajnije i bolje (bolje u smislu, vise slojeva - teze se guli farba)

Znam da je prajmer obavezan za plastiku a unutrasnjost kucista je metalna tako da moze da prodje i bez njega samo treba sve lepo izsmirglati i prebrisati razredjivacem (i to nitro a ne uljanim). Sto se tice spreja slazem se, moras preci vise puta jer sprej nanosi dosta tanak sloj farbe.

evo ovde par slika mog sad vec bivseg cm690, farbano dva prelaza (potrosene 4 limenke) auyo farbom, mat crno, pre toga osmirglano i ocisceno alkoholom. to je radjeno pre godinu dana slike su od pre mesec dana. sve sto se malo izgrebalo je od otvaranja/zatvaranja stranice, a bas je vadjeno i ubacivano hardware-a (nisam probao da grebem srafcigerom, a sto bi to bilo ko i radio)

Reci mi samo za onaj perforirani lim sto je napred i odozgo, jesi to kupovao i kako se krece taj lim? Nesto razmisljam da uradim sebi jedno ali komplet od tog rupicastog lima.

Znam da je prajmer obavezan za plastiku a unutrasnjost kucista je metalna tako da moze da prodje i bez njega samo treba sve lepo izsmirglati i prebrisati razredjivacem (i to nitro a ne uljanim). Sto se tice spreja slazem se, moras preci vise puta jer sprej nanosi dosta tanak sloj farbe.

Upravo tako, nema potrebe za prajmerom, nemože da škodi, ali nije neophodno. A to za dva tri sloja važi ako se koristi sjajna farba, ako koristi mat farbu i ima malo veštine u rukama, jedan sloj je dovoljan, ako se lepo pripremi površina.:wave:

Poslednja izmena:
Za metal peskarenje+ powder coating, brzo, jeftino i vrlo kvalitetno.🙂

Ako neko ima neki info, može slobodno na private da mi pošalje informacije..

ako ja prvi saznam, ja cu obavestiti ovde prisutne..

da se nadovezem, ako imas imalo vestine, bice ti dovoljno da kupis jedan sprej i jedan lak u spreju, preces sa tim, i ne bi trebalo da imas problema......

Nije to baš jednostavo. Mislim pripremiti kućište za farbanje pogotovu ako je fabrički premazano nekom sivkastom farbom, kao recimo CM Elite 332. I traži dosta vremena.
Powder coating je mnogo efikasnija i elegantnija metoda..

Nema potrebe, samo detaljno smirglanje pre farbanja. Nista prajmer, ako je plastika nezgodna nece ni on pomoci a svakako je bolje matirana povrsina bez prajmera nego sjajna sa njim. Plastike koje tesko primaju boju sam smirglao grubljim papirom da ostane onako dlakav pa jedan sloj boje, kad se osusi finom smirglom se preleti bez prolizavanja da spadnu one dlacice koje se nakostrese i na kraju zavrsni sloj. Za cink bi trebao poseban prajmer ako je nov, smirgla slabo pomaze a kad vec pocne da korodira boja bolje prianja. Ovo su iskustva iz nekog drugog posla ali pomocice i za kucista verujte na rec 🙂

E, zato ja hoću da nadjem ko radi powder coating u NS-u..

Nema potrebe, samo detaljno smirglanje pre farbanja. Nista prajmer, ako je plastika nezgodna nece ni on pomoci a svakako je bolje matirana povrsina bez prajmera nego sjajna sa njim. Plastike koje tesko primaju boju sam smirglao grubljim papirom da ostane onako dlakav pa jedan sloj boje, kad se osusi finom smirglom se preleti bez prolizavanja da spadnu one dlacice koje se nakostrese i na kraju zavrsni sloj. Za cink bi trebao poseban prajmer ako je nov, smirgla slabo pomaze a kad vec pocne da korodira boja bolje prianja. Ovo su iskustva iz nekog drugog posla ali pomocice i za kucista verujte na rec 🙂

Pa lici mi na autolimarske i autofarbarske radove.😉

jeste, ali kod caleta u firmi koja se ne bavi farbanjem. imaju komoru za powder coating za svoje potrebe i farbaju u belo 🙂
kupljena je posebna boja za moje kuciste (satin black) firme Tiger Coatings (od kojih i uzimaju prah) i moze najmanja kolicina 20kg praha koja kosta 10000 din

Poslednja izmena:
ne znam koliko je potroseno, moze i vise 🙂
farbace oni sa time nesto drugo.

Nazad
Vrh Dno