Šta je novo?

Phenom II X3 -> X4 otključavanje :)

Evo da podelim moje iskustvo sa otkljucavanjem X3 Phenoma 2. Prvo mi se dokopao sapa X3 710 0409 na Biostar 790GXB ploci sve je proradilo kako treba. Znaci Quad Prime95 stabilan na defaultu nekih 2 sata... Sledeca tri koja sam probao bili su X3 720BE, svi su iz 5108. Sa prva dva nisam imao srece. Oba su otkljucana ali totalno nestabilna, prvi puca pri dizanju sistema dok drugi odmah pri pokretanju Prime95-a. Na kraju treca sreca, 4 sata Prime95 stabilan na defaultu. Kada sam poceo da se igram sa overklokom primetio sam da naponska na Biostaru neprijatno cvrci, na dodir naponska je bila vrela iako smo na mosfete nabudzili pasivni aluminijumski hladnjak sa Asus P5Q Pro ploce... To me je odrvratilo od ove ploce pa sam presao na Asus M4A78-E, morao sam da ubacim modovan BIOS sa kojim su progledala sva 4 jezgra. Sutra cu se igrati sa O.C. i ponasanjem iste pa javljam rezultate i moje utiske.

postovani nedjo,

koliko vidim razlika izmedju 1core i 4core + razlika u ghz je cca 17 frejmova konkretno u warhedu u korist 4core sto je po meni zaista smesno, mozda sam off topic ali zasto stavljati testove igara za neko ozbiljno poredjenje cpu ,gde se dokazuje da graficka znaci sve.......a razlika izmedju 4 core i 2 core i jos na 1ghz nizem taktu je 11 frejmova....mozda to nekom znaci?!

................................................
Kada sam poceo da se igram sa overklokom primetio sam da naponska na Biostaru neprijatno cvrci, na dodir naponska je bila vrela iako smo na mosfete nabudzili pasivni aluminijumski hladnjak sa Asus P5Q Pro ploce... To me je odrvratilo od ove ploce pa sam presao na Asus M4A78-E, morao sam da ubacim modovan BIOS sa kojim su progledala sva 4 jezgra. Sutra cu se igrati sa O.C. i ponasanjem iste pa javljam rezultate i moje utiske.

E sad me bacas u ocaj. Ja narucio ovu GXB plocu... Znam da naponska izgleda sve samo ne "obecavajuce", ali niko do sada ne rece da cvrci.
Meni bilo dovoljno da pise da je sertifikovana za 140W Phenome, pa reko moze valjda i za ove P2 95W.

Jel' ista naponska na TA790GXB i TA790GX, na oko izgleda da jeste!?
Ne znam samo kako su overklokovali 100% P2 na 790GX (staxm je ostavio link u temi gdje je o/c 720BE). Kako li je to izdrzala?

Ma ja sam o/c penzioner (o/c koliko moze na def. V), valjda ce izdrzati!?

Cuo sam se sa Stax-om i on kaze da njegov primerak nije cvrcao. Moguce je da ovaj moj primerak ploce malkice losiji.

95W je sa 3 jezgra, meni je naponska cvrcala sa otkljucanim cetvrtim pod max. opterecenjem a to svakako nije 95W...

Poslednja izmena:
Pa pazi to nisam primetio kada je bio na 2.8GHz sa sva cetiri jezgra pod opterecenjem, tek kada smo ga overklokovali na 3600MHz primetio sam to neprijatno cvrcanje, posle toga je non stop cvrcala pod opterecenjem, nevezano od frekvencije procesora.
Doduse na 2.8 je to bilo dosta tise.

Svašta. Ja planiram kroz koji mesec da zabodem P2, valjda me neće zadesiti isto to. Kako uvek saznam neke negativne stvari posle kupovine :d

Onda bi trebao da crvrči recimo i na 125w 6000+ Windsoru? Pogotovo kada se overklokuje. To mi je malo čudno. Možda ti je ipak ploča neispravna.

Meni na 790GXB ne cvrci nista, ali sam ja pre montaze ploce postavio pasivan hladnjacic na mosfete naponske sekcije i sve sljaka besprekorno.

Doticna ASUS ploca je od ove Biostarke skuplja 40 EURa u klot dilerskoj nabavci. Vredi li toliko vise???

Sve Biostrake sa 790G cipsetom imaju istu naponsku sekciju (slabu) ali sta je tu je...

Poslednja izmena:
postovani nedjo,

koliko vidim razlika izmedju 1core i 4core + razlika u ghz je cca 17 frejmova konkretno u warhedu u korist 4core sto je po meni zaista smesno, mozda sam off topic ali zasto stavljati testove igara za neko ozbiljno poredjenje cpu ,gde se dokazuje da graficka znaci sve.......a razlika izmedju 4 core i 2 core i jos na 1ghz nizem taktu je 11 frejmova....mozda to nekom znaci?!

Mislim da je Nedjo hteo da prikaze razliku izmedju 2 i 3 jezgra od 20-ak procenata i razliku izmedju 3 i 4 jezgra koja je skoro nistavna.
Samo mi nije jasno zasto si Nedjo uzeo Intel za primer?

Mislim da je Nedjo hteo da prikaze razliku izmedju 2 i 3 jezgra od 20-ak procenata i razliku izmedju 3 i 4 jezgra koja je skoro nistavna.
Samo mi nije jasno zasto si Nedjo uzeo Intel za primer?
tip procesora je irelevantan u prici koja ima za temu da ospori zorzovu tvrdnju da su tri jezgra besmislena ;)

tip procesora je irelevantan u prici koja ima za temu da ospori zorzovu tvrdnju da su tri jezgra besmislena ;)

Dobro de. Koji si se djavo navrzo samo tako.

Ja sam imao kod sebe sledecu situaciju. Pokrenem 7zip (najnoviji x64) i pokrenem da se radi Bench u 7zip-u. Kada je X3 cpu setovan, u podesavanjima ima 1na opcija (cini mi se, pricam po secanju) koja prepoznaje Auto Threads ili mu namestis broj trejdova/jezgara. Kako god mu ja namestao ili pustao na Auto, program, u X3 modu vidi i radi samo sa 2 jezgra (nikako 3). Cim ga otkljucam na X4 i pokrenem isto to, test se odradjuje na sva 4 jezgra respektivno.
Ajd sad?

7-zip i Windows Media Encoder su jedini primeri explicitnog 2-4-8... threadovanja ;)

ali to ce se izmeniti u novim verzijama tih programa.

7-zip i Windows Media Encoder su jedini primeri explicitnog 2-4-8... threadovanja ;)

ali to ce se izmeniti u novim verzijama tih programa.
Pusti 4 threada na 3 jezgra i o5 ces imati uposlena sva tri jezgra. :D

Jedno pitanje,jel moguce otkljucan procesor na sb750 samo prebaciti na maticnu sa sb600 i da mu rade sva 4 jezgra? ili to iskljucivo zahteva sb750.

Jedno pitanje,jel moguce otkljucan procesor na sb750 samo prebaciti na maticnu sa sb600 i da mu rade sva 4 jezgra? ili to iskljucivo zahteva sb750.

Naravno da je nemoguce. ACC je opcija SBa750 koji je direktno spojen sa CPUom preko "par" (cini mi se 6) linija...

Pozdrav svima,od pre mesec dana sam vlasnik Phenom II x3 720 BE procesora i Biostar 790GXB a2+ ploce.
Imao sam srece da mi upadne 0904 EPMW model procesora,koji je izgleda punokrvni X4,koji sam upario sa starim CM TX2 kulerom.
Naime,posle instaliranja ploce i CPU-a,morao sam da napravim update BIOS-a na poslednju verziju iz januara 09 da bi mi se procesor korektno prikazao u Biosu i O.S-u,ali sam bez problema instalirao OS i sa starom verzijom Bios-a kao i otlkjucao 4-to jezgro.
Za sada mi je proc. 24/7 na 3.2GHZ sa sva 4 jezgra i voltazom od 1.31v(defaut voltaza je 1.296v).Maksimum Oc-a koji sam postigao(stabilno ali sa temperaturama od 38-42 u idle modu do 54-57 u load-u,Everest ocitavanja) je 3.6GHZ sa 4 jezgra i 1.45v,verovatno bi mogao i vise ali nisam hteo da forsiram CPU...dovoljno je i 3.2GHZ,pa to je 955 x4 po ceni od 13000 din...

Biostar 790gxb a2+ sam platio 7500 din.
Phenom II x3 720 BE me je izasao 13000 din.
Sve je kupljeno u PC021 u NS-u sa 3 god garancije.
Ja sam odlucio da se kockam pa sta bude,u najgorem slucaju bi dobio trojezgreni procesor sa pristojnim oc mogucnostima.
Razmisljao sam da uzmem PII x4 920 koji je kostao oko 16000 din i Gigabyte plocu sa nforce 720d cipsetom po ceni od oko 6000 din,ali sam odustao zbog 3500 din razlike u ceni.

Biostar 790gxb a2+ sam platio 7500 din.
Phenom II x3 720 BE me je izasao 13000 din.
Sve je kupljeno u PC021 u NS-u sa 3 god garancije.
Ja sam odlucio da se kockam pa sta bude,u najgorem slucaju bi dobio trojezgreni procesor sa pristojnim oc mogucnostima.
Razmisljao sam da uzmem PII x4 920 koji je kostao oko 16000 din i Gigabyte plocu sa nforce 720d cipsetom po ceni od oko 6000 din,ali sam odustao zbog 3500 din razlike u ceni.
redak i pohvalan primer racionalnog rezonovanja! SVaka cast i da se dugo i u sreci sluzis novim hardwareom!

redak i pohvalan primer racionalnog rezonovanja! SVaka cast i da se dugo i u sreci sluzis novim hardwareom!

I ja sam tako odlucio, izabrao 710 0904 EPMW pa dobio pampur, da li zbog DFI 790FXB ploce ili stvarno proc nece da se otkljuca ali ostadoh na tri jezgra.

Poslednja izmena:
Ja se razmisljam na tu stranu, ali me strah sta ako ostane samo na 3 :d
A i ne bih uzeo tog biostara, ne svidja mi se ta ploca, a cuo sam da DFI ima neke posebne biose za otkljucavanje...
Mislim da cu ipak da uzmem 940BE, sad kad mu padne cena :).

Ja sam isao na rizik i imao srece,ali i u suprotnom bi bio zadovoljan sa 3 jezgra.Ionako za sada to cetvrto jezgro full iskoristavam jedino u GK softveru za konverziju video sadrzaja.
GTA IV i Crysis su nesto malo brzi,barem tako testovi govore ali naravno nisam uzeo procesor samo zbog igara.
Sto se tice rada u OS-u,i standardnim programima,nema uopste nikakve razlike u odnosu na moj stari proc.E5300,ali i to se moglo ocekivati.
Ko zeli ili ima potrebu za 4 jezgrenim procesorom a nije spreman na rizik neka zaobidje phenom x3 seriju i kupi PII x4 ili Intel Qxxx.

Ja sam isao na rizik i imao srece,ali i u suprotnom bi bio zadovoljan sa 3 jezgra.Ionako za sada to cetvrto jezgro full iskoristavam jedino u GK softveru za konverziju video sadrzaja.
GTA IV i Crysis su nesto malo brzi,barem tako testovi govore ali naravno nisam uzeo procesor samo zbog igara.
Sto se tice rada u OS-u,i standardnim programima,nema uopste nikakve razlike u odnosu na moj stari proc.E5300,ali i to se moglo ocekivati.
Ko zeli ili ima potrebu za 4 jezgrenim procesorom a nije spreman na rizik neka zaobidje phenom x3 seriju i kupi PII x4 ili Intel Qxxx.

Zaista mudro zboris ;). Za prve postove, svaka cast :smash:

@Misko78: Mozda sam te vec i pitao (ne sjecam se vise) ali jesi probao taj X3 na Biostar ploci? Jes' da Biostar ima "sirota look" ali ja narucio TA-790GX XE zbog neke fix ideje da u buducnosti (citaj: do kraja godine) napravim HTPC...
Sutra mi stize onaj staxm-ov CPU, a plocu moram cekati jos 10-ak dana jer je nema na stanju.
Ne znam sta mi bi pa da ne uze' TA-790GXB A2+ :S:
Ajde da i tebe pohvalim kao jednog zaista objektivnog ucesnika ove teme, a imas i AMD i Intel

Poslednja izmena:
@Misko78: Mozda sam te vec i pitao (ne sjecam se vise) ali jesi probao taj X3 na Biostar ploci? Jes' da Biostar ima "sirota look" ali ja narucio TA-790GX XE zbog neke fix ideje da u buducnosti (citaj: do kraja godine) napravim HTPC...
Sutra mi stize onaj staxm-ov CPU, a plocu moram cekati jos 10-ak dana jer je nema na stanju.Ne znam sta mi bi pa da ne uze' TA-790GXB A2+ :S:

Vec sam negde napisao ali mi valjda niko nece zameriti, likovi sa DFI Club foruma tvrde da ono sto nisu otkljucali na DFI su uspeli na Gigabyte ili nekoj drugoj ploci. Nisam jos probao ali cim mi padne saka neki Biostar ili GB obavezno cu dopuniti izvestaj o otkljucavanju. ;)

Ajde da i tebe pohvalim kao jednog zaista objektivnog ucesnika ove teme, a imas i AMD i Intel

Hvala :)

I ja sam tako odlucio, izabrao 710 0904 EPMW pa dobio pampur, da li zbog DFI 790FXB ploce ili stvarno proc nece da se otkljuca ali ostadoh na tri jezgra.
Steta ali i ovako to je odlican procesor,gledao sam malo po netu utiske i uglavnom ljudi koji imaju seriju 0904 EPMW procesora nemaju problema sa otkljucavanjem 4-tog jezgra,jedan lik ima navodno dva modela 720 0904,EPMW i CPMW,CPMW je otkljucao i radi mu stabilno samo na default frekvenciji,a EPMW je naterao sa 4 jezgra do 3.4ghz stabilno,doduse sve je to radjeno na Gigabyte 790GP-DS4H ploci.
Ako budes bio u prilici,probaj procesor na nekoj Biostar 790GX ploci,mozda ce pomoci drugaciji bios,moj je AMI,dok je ako se ne varam kod Gigabyte AWARD verzija BIOS-a,kao i kod DFI-a.

Poslednja izmena:
Kakva je sad situacija povodom otkljucavanja - jel radi to sa vecinom procesora, recimo ovi sto sad ima da se kupe u radnji?

ne rade naravno nego kad naletis na takav primerak...stvar srece...ako ubodes neki koji lepo radi sa 4 jezgra i ako moze jos dobro da se klokuje onda imas srece i trebalo bi da igras loto :)

Nazad
Vrh Dno