Šta je novo?

sherovanje adsla na dva kompa a da su wifi umrezeni

Mares

Čuven
Učlanjen(a)
02.02.2003
Poena
620
Ovako, imam jedan komp na koji je prikachen adsl modem i njega koristim za net. E sad, poshto me nekada smara da sedim za kompom dok surfujem, hteo bi da lezim i da pichim na net preko laptopa.

Pretpostavljam da bi se odradilo sherovanje adsl konekcije pa me interesuje samo shta mi je potrebno od opreme da bi povezao laptop sa desktopom? ... ali da bude bezichna veza (oboje imaju mrezne ali necu da razvlachim kabel po stanu, ali ni laptop ni dekstop nemaju nishta od wi-fija).

Hteo bi da mi ostane na desktopu modem, znachi da ne kupujem adsl ruter sa wifijem (ako tako neshto postoji), ne smeta mi shto ce mi desktop morati biti online ako hocu da surfujem netom preko laptopa.

Znachi zanima me koja mi je oprema potrebna za ovo (modeli kartica, cena od prilike chisto da znam koliko bi me to izashlo) i poshto je u pitanju stan, uglavnom bi u istoj prostoriji koristio i laptop i desktop (znachi udaljenost bi im bila nekih max 3 metra), e sada ako odem u drugu sobu i zatvorim vrata, neka bude udaljenost nekih 10 metara (plus debeli zid), da li ce tada hvatati signal i moci da shljaka net?? Uglavnom bi preko laptopa surfovao samo, znachi nikakav download tako da ako mi brzina neta preko njega bude slabija ne bi bio nikakav problem (e sad jedino da ne radi kao 56k lol).

Poslednja izmena:
Pa zadao si lep domaci:)
Jedino sto mogu da ti kazem odokativno,jer cene nisam duze pratio a ni ulazio u modele,je da ce ti trebati dve wifi kartice.Jedna za komp a druga za laptop.Kartica na desktopu ce da radi kao ap mada moze i da se namesti kao ad-hoc..

Sto se tiche modela mozes da pogledas asus,d-link,tp-link i sl.
Kada je rec o ceni zavisi sta hoces ali otprilike racunica bi izgledala ovako.
Wifi kartica za komp oko 15
Usb wifi oko 25
PCMCIA za laptop oko 40
Najbolje resenje bi bilo usb za laptop a za komp pci kartica(sve oko 40) i jos malo da se sve to ispovezuje i to je to..
Znam da si rekao da neces ruter ali pogledaj asus WL-530gV2 koji je jako dobar wifi ruter za male pare(oko 3.4k) a u tom slucaju ne mora komp da ti bude upaljen non stop i uz dovoljno jak signal za sve tvoje potrebe a sve za 15ak evra vise..

Poz

P.S.

Mali dodatak:)
Evo jedan link koji sve to objasnjava ukratko...

http://www.microsoft.com/windowsxp/using/networking/expert/bowman_02april08.mspx

Poz

Poslednja izmena:
Zasto ce mu trebati wi-fi kartica za laptop kad najverovatnije ima ugradjen wi-fi?

Ne znam cemu toliko komplikovanje kad se problem jednostavno resava wireless routerom npr
Siemens SE361 koji toplo preporucujem
SE361_WLAN_router_siemens_gigaset.jpg

Cena je negde oko 35-40 evra

@marcusnbg ... tnx za info, ok jasno mi je za desktop wifi karticu, i za laptop usb wifi karticu .. a shta mu onda dodje taj pcmcia? Koliko znam to mu dodje onaj poseban slot na laptopu preko koga se kache drugi uredjaji, ali ako se nabavi usb wifi kartica onda mi ne treba taj pcmcia zar ne?

Laptop je toshiba satelitte 1410 (ili 1415 ne znam tachno), uglavnom je stariji pa nema wifi ugradjen ... ima 3 usba i 2 slota za pcmcia (ili firewire?) ... ne razumem se oko ove dve poslednje stvari

Ruter mi se ne uzima (pre sam ga koristio) jer desktop koristim za download i p2p programe a tamo onda ima smaranja sa podeshavanjem portova itd.

E jedino me josh zanima to oko signala, da li ce hvatati signal iz druge sobe (sa nekih 10 metara udaljenosti + zidovi) ... ajde u sushtini nije ni to bash neka frka ako ne bude hvatao signal, jer kao shto sam rekao uglavnom kada bi koristio laptop za net bio bi u istoj sobi gde mi je i desktop.

uglavnom desktop mi ostaje glavni komp, ovo hocu da zbudzim samo neko najjeftinije reshenje a da shljaka jer necu ja sada chesto visiti na laptopu, nego chisto nekada iz horizontalne poze da mogu da se njakam po netu, zato i ne zelim sad neshto da pravim sajber mreze i da ulazem bog zna shta.

znachi u sushtini moze sa te dve wifi kartice (usb za laptop druga obichna za komp) za nekih 40e da se sredi a?

Alo ljudi polako. Recicu vam kako sam ja to povezao i odlicno mi radi:

- Cable modem je konektovan na Wi-Fi router (u Srbiji na ADSL modem) preko lan kabla (WAN)
- 1 Lan kabl ide direktno u Desktop (LAN 1)
- Router je u AP wireless modu i bezicno je pozvezan sa Notebookom
- Imam mrezu izmedju Desktopa i Notebooka i mogu da shareujem / prebacujem fajlove
- Na 10 metara imam Good konekciju

Nije nikakvo cimanje sa podesavanjem portova, jako brzo i lako se to odradjuje. Jedino ces morati da kupis USB wireless stick za laptop ako nemas ugradjen.

da razumem ja tebe, ali rekao sam da necu da imam ruter zbog p2p i portova, mene to jednostavno smara i hocu da kad upalim komp da se ja konektujem kad hocu na net a ne da mi komp bude automatski ukonektovan odmah pri paljenu.

znachi u sushtini meni trebaju samo dve wifi kartice, jedna za desktop (sve jedno pci ili usb) i jedna sa laptop u usb varijanti i to je to ... ako nisam pogreshio.

Sve je to lepo sto neces da se smarash sa routerom, ali ako hoces iole pristojniju vezu moraces. Elem, posto koristis P2P neces bash da nadjes srecu koristeci wifi kartu na PC koja radi u AP modu i time ti daje signal za notebook koji bi koristio isti taj ADSL za surf. Sama priroda takvog sistema je da ocajno iliti nikako ne deli internet niti malo po korisnicima, pa ces imati beskoristan ili jedva koristan internet na notebooku, a sve ce to da te iskoshta neku kintu( recimo jedno 40-50E za jednu pristojniji WIFI kartu + jedna USB ili PCMCI WIFI karta za notebook). Za tu kintu kupish lepo neki ADSL WIFI router (recimo TP-Link koji mozes da nadjes za 50-60E), za 20-ak eura kupis WIFI kartu za notebook, odes na net i pogledas kako se forwarduju portovi na tom routeru(znachi izuzetno je lako imash uprosteni graficki interface trebace ti bukvalno 10 minuta da procitash uputstvo + setujesh) i to je to. To je jedini nacin da sve proradi kako treba. Izmisljanje tople vode tipa USB modem + WIFI karta potrosice ti kintu i nece ti zavrshiti skoro nikakav posao.

Poslednja izmena:
@Mares

Ajde ovako..
Mnogo su se zakomolikovala ova objasnjenja a nema nikakve potrebe za tim.
U pravu si za PCMCIA.To je samo alternativa koja nije obavezna i usb adapter moze da ti zavrsi posao na laptopu(iako ume da se greje poprilicno)..

Sve ima svoje prednosti i mane.Sa jedne strane kvalitet signala a sa druge cena.Kao sto je napisao kobaya realan problem sa p2p je konstantno zauzece upload-a medjutim sve to moze da se ispegla tako da radi kako treba.Moze da se ogranici download i upload tako da ostane dovoljno za surf preko laptopa na isti nacin kao sto koristis i surf na desktopu.Naravno nekada je sve to toliko tesko podesiti da mozes da razvijes sindrom meni nece i tesku glavobolju ali to u sustini moze..

Svi saveti mozes da uradis ovo i ono su krajnje funkcionalni i na kraju krajeva mozes da uzmes i cisco ruter ali poenta je naci ono sto ti zelis a takodje i sto ti radi posao uz odgovarajucu cenu.Na onom linku koji sam ostavio video si kako izgleda to podesavanje u detalje bas onako kako ti zelis i kako ce da ti radi posao.Sto se tiche jacine signala u sobi ce da radi odlichno naravno uzimajuci u obzir i razne faktore,kao sto su polozaj kucista,gde se nalazi,koliko je nisko,da li je ogradjeno itd. ,koji postaju izrazeniji kako izadjes iz sobe mada u sustini signal bi trebao da bude ok ali to ne moze niko da ti garantuje dok ne probas na licu mesta.

E sada,zasto sam ti predlozio asus-ov wifi ruter?Poenta cele price je u tome sto je ovo mali i jeftin ruter sa mnostvom opcija,koje tebe uopste ne interesuju,ali ono sto je bitno je da dobijas uredjaj koji odradjuje bas ono sto zelis ne remeteci postojecu mreznu strukturu a za malu razliku u ceni(15ak evra).O cemu se tu zapravo radi?Ukoliko bi isao na varijantu adsl wifi rutera koji podize ukupnu cenu tu je i problem konfigurisanja samog rutera i otvaranja portova sto ti explicitno ne zelis.Ukoliko uzmes asus wl-530g jedino sto trebas da uradis je da(mozes da iskljucis firewall ili ne) ga prikacis na mrezu i pocnes da koristis net na laptopu.Svo rutiranje saobracaja ce i dalje da se odradjuje na adsl ruteru i desktop masina ce i dalje da se ponasa kako se ponasala i do sada a saobracaj na laptopu ce da odradjuje wl-530.Ukoliko izgasis firewall na asus-u svo rutiranje u mrezi odradjuje i dalje adsl ruter a asus se ponasa samo kao najobicniji ap i prenosi signal.
Mozda sam malo ovo zakomplikovao objasnjavajuci ali se svodi samo na sledece.
Asus wl-530g samo prenosi signal i ne utice na bilo koji nacin na rad adsl rutera a prednost je jaci i kvalitetniji signal.Zasto forsiram asus-a.Pa zato sto je mali i jeftin ruter krcat opcijama a radi jako lepo.Eto..

Sve se svodi na tri varijante:

1.usb wifi adapter za laptop i pci kartica za desktop.
Najjeftinija varijanta ali se postavlja pitanje jacine signala..

2.usb wifi adapter za laptop i asus wl-530g.
Malo skuplja varijanta za 15ak evra ali ti vec garantuje jaci signal kada izadjes iz sobe i jos malo podesavanja ali manje nego kod prve varijante..

3.usb adapter za laptop i adsl wifi ruter
najskuplja varijanta uz dodatno podesavanje rutera od nule kao i otvaranje portova i sl.

To su 3 varijante koje mogu da se uklope u opis onoga sto je tebe interesovalo.Naravno sada tu ima sitno stampanih slova u svakoj varijanti.Najveci problem je ogranicavanje p2p da bi ti ostalo dovoljno za opusten surf ali sve ostalo je manje vise pravljenje kompromisa izmedju jacine signala i cene.

Na kraju krajeva na tebi je da odlucis ali moja preporuka je broj 2 koji za malu razliku u ceni nudi bas ono sto trazis uz potencijalno(moram ovo da naglasim jer zavisi od raznih faktora)dovoljno jak signal da imas dovoljnu slobodu..

Poz

@kobaya

Malo mi je tesko da se slozim da "pristojna" wifi karta kosta 40-50 evra.Pa to je cena celog rutera a ne jedne jednostavne pci wifi kartice..

Poz

Poslednja izmena:
Kakav ce signal biti ako se wi fi ruter nalazi na spratu a laptop u prizemlju? Puno mi 30e za experiment pa pitam da li je neko probao.

Zavisi od dosta stvari a pre svega od debljine zida i potencijalnih izvora smetnji ali mislim da bi moglo uz antenu od 5dbi da bude izvodljivo ali to je jos 1.8k dinara +.Nazalost neces znati dok ne probas a ne verujem da moze neko da ti garantuje bilo sta...

Poz

Hvala na opshirnijem objashnjenju. Jedino mi nije jasna ova opcija pod 2....tachnije ovaj asus wl530g shto si ga naveo....e sad ne znam kako da objasnim shta mi tu nije jasno,lol.

Ajde da kazem da sam ja mislio da kada je u pitanju ruter za adsl vezu (znate oni standardni ruteri shto se dobijaju od provajdera), da ima znachi samo takav adsl ruter sa nekoliko portova za povezivanje sa vishe rachunara preko lan-a, i da postoji isto adsl ruter koji plus ima wifi - za bezichno povezivanje sa drugim rachunarima.

E sada, ovaj asus shto si naveo je koliko vidim samo obichan ruter koji ima opciju i wifi i lan povezivanje ali on nije u funkciji adsl veze zar ne (znachi i dalje mi ostaje moj adsl modem od provajdera za funkcionisanje adsl veze)?...vidim da si za njega napisao da je ruter ... pa negde stavish da je adsl ruter...bune me te dve stvari... mada sada sam pogledao na netu i koliko sam skontao on je samo ruter za lan i wifi povezivanje, nema veze sa adslom

E sada, ako bi njega uzeo zar opet necu morati da se njakam sa portovima? Ako mi izmedju desktopa i postojeceg adsl modema stoji ovaj ruter, kako mislish da ce mi na toj relaciji ostati postojeca veza (kao da nema rutera) tako da necu morati da podeshavam portove? Zar nije bash obrnuto, ako ubacim njega izmedju adsl modema i kompa(desktopa), da ce to ispasti kao da imam obichan adsl ruter??

Ovo se bash zakomplikovalo,lol.

Ja sam jedno vreme pre koristio sherovanu adsl vezu samo shto sam drzao povezan laptop i desktop direkt preko lan-a i nisam uopshte imao problema sa funkcionisanjem neta na laptopu. Imam netlimiter tamo da preko njega ogranichavam upload i dload programima. Pitao sam sada za predloge jer nisam nikada koristio wifi niti ga podeshavao pa sam kontao da mozda ne funkcionishe po istom principu kao povezivanje kompova preko lan-a.

Ako je u sushtini isti princip rada da li su kompovi umrezeni wifi ili preko lan-a, ne vidim razlog zashto mi onda ne bi radio net i ako uzmem samo usb kartice za desktop i laptop?

ps. marcusnbg - ta tvoja varijanta sa asusom mi ulazi u opciju samo mi kao shto sam gore napisao nije bash najjasnije kako bi sa njim veza sa desktopom ostala "netaknuta" (bez cimanja oko portova)...

pss.. sa druge strane, kao shto sam i pre rekao, kod tih rutera mi se ne svidja shto ti je komp uvek online (znam mogu da odem u opcije pa disable-ujem vezu) ali meni vishe odgovara da imam standardnu konekciju pa da ga ja ukonektujem kad hocu itd...

Sto se tiche asus-a ajde ovako.Ja imam dva komada i oba su podesena tako da se nalaze iza adsl rutera koji sam dobio od provajdera.U jednom slucaju telekom u drugom ptt.Iskreno da ti kazem ne koristim p2p i vise volim rapid i slicne servise ali sam koristio ranije tako da su mi na telekomovom ruteru i dalje otvoreni portovi za p2p i to i dalje radi kako treba..

E ovde moram da ubacim malo elementranog poznavanja mreza.Radi se o tome da tvoja kucna mreza izgleda ovako :

ADSL RUTER je u sustini hardwarski firewall,prilicno jednostavan ali i dalje prilicno funkcionalan uredjaj koji poseduje odredjen broj funkcija.Kako sve to funkcionise?
Ruter ima dva interfejsa,spoljasnji interfejs WAN i unutrasnji LAN.
Posto je u pitanju link preko telefonske linije signal koji dolazi od provajdera dolazi do wan interfejsa rutera koji u zavisnosti od podesavanja automatski ili ne odradjuje podesavanja veze:autentifikaciju,dobija javnu ip adresu,dns i sl.
E sada dokazimo do nat-a tj. network address translation-a.O cemu se tu radi?Radi se o tome da bi ruter odradio svoju ulogu firewall-a dolazi do kreiranja unutrasnje tj. lokalne mreze iliti lan-a i pravljenja privatne mreze sa privatnim adresama.Svi zahtevi koji odlaze sa tvog racunara ruter prevodi sa tvoje privatne adrese na javnu koja dalje salje request na server bencha recimo i vraca na tvoju javnu adresu a ruter zatim to prevodi u privatnu adresu tvog racunara i tebi se prikazuje ova stranica sa bencha.E sada,sve je ok zato sto se radi o http-u koji ide preko porta 80 koji je na ruteru automatski otvoren i svi izlazni zahtevi prolaze bez problema a veliki broj njih i slobodno ulazi.Sve je ovo dosta pojednostavljeno ali pogadja sustinu.
Kada je rec o p2p programima oni koriste druge portove koji nisu u startu otvoreni i ti moras da ih podesavas pojedinacno.
Sve ovo si vec znao ali sada ide poenta zasto sam sve ovo pisao..

ADSL ruter
ADSL ruter sa wifi opcijom
ruter sa wifi opcijom

Asus wl-530g je ruter sa wifi opcijom.On ima sve mogucnosti i opcije kao i adsl ruter koji si dobio od provajdera a mozda cak i vise.I on je takodje firewall i on takodje ima nat i mnogo drugih funkcija.
Ono sto je bitno je njegova lokacija u tvojoj kucnoj mrezi.ON se nalazi iza ADSL rutera koji si dobio od provajdera sto znachi da se nalazi u lan-u tj u lokalnoj mrezi.Njegova uloga kao firewall-a je sada potpuno nebitna jer i dalje svo rutiranje i funkciju firewall-a odradjuje adsl ruter od provajdera tako da na asus-u mozes da iskljucis firewall i da ga koristis samo sa jedom svrhom a to je da pusta internet preko wireless-a.Jedino sto ce jos biti upaljeno na asusu je dhcp i dns i to je sve..

A sada ukratko..

Ogovori na tvoja pitanja su:

DA-asus je samo wifi ruter i nema veze sa adsl ruterom koji si dobio od provajdera i iako ima jos mnogo drugih opcija tebi ce da sluzi samo za wifi povezivanje..

NECES morati dodatno da podesavas portove-zato sto ti zahtevi koji dolaze sa tvog racunara dolaze iz lan mreze i ne idu preko wan porta asus-a(ako pogledas sliku asusa mozes da vidis da ima jedan wan i 4 lan porta i ti kada ga povezes ti ga povezujes sa adsl ruterom od provajdera preko lan porta a ne preko wan porta a asus je usput i mali switch)vec preko lan porta koji su dalje automatski prosledjeni adsl ruteru od od provajdera koji i dalje odradjuje ono sto je radio i do sada.U krajnjem slucaju mozes potpuno da iskljucis firewall na asus-u...

Ako ti je vec podesen netlimiter onda neces imati vecih problema..

Manje vise je isti princip ali je u pitanju jacina signala..

Nadam se da je sada jasnije..:)sve ostaje netaknuto osim sto jos sada imas i wifi

Ja volim da sam stalno online i kada ustanem i stavim kafu odmah uzmem wind(msi) i ne razmisljam da li sam povezan ili ne ili da li mi je upaljen komp i sl..

Nadam se da je sada malo jasnije oko svega a ako imas jos pitanja,slobodno...

Poz

Poslednja izmena:
mi se izgleda josh uvek ne razumemo u potpunosti :D ... ja ne koristim adsl ruter vec adsl MODEM ... ne znam da li za to postoji josh neki naziv ali koliko sam ja upoznat ljudi to ove vode kao adsl MODEM, znachi ide telefonski kabel u njega, a sa druge strane mi je preko usb kabla spojen sa kompom i nema vishe nikakvih slotova, portova i dzidza bidza ...

zato me svo to tvoje objashnjavanje oko asusa kao rutera i zadrzavanja vec postaljvenih opcija buni (mozda mislish na vec setovane portove na adsl ruteru kojeg u stvari ne korstim - vec modem, a kod njega nema nishta da se podeshava).

Evo da ti ja kazem kako sam od prilike shvatio tebe i ulogu asusovog rutera.

Ja koristim adsl modem, izmedju njega i desktopa ubacim taj asus ruter i bez ikakvih dodatnih podeshavanja svi p2p i ostali programi za net ce mi i dalje shljakati kao i pre, jel tako? Znachi uzmem asusa, povezem po principu plug n play i vozi mishko ...

Shto se tiche laptopa, on je na relaciji asus ruter - > adsl modem i tako na njemu radi net ...znachi preskache desktop u potpunosti i ima nezavistan online pristup.

:)
Nismo se razumeli,mislio sam da imas adsl ruter,nisam znao da je u pitanju obcan adsl modem mada posto se manje vise koristi ista terminologija onda i nije tesko razumeti razlog nesporazuma.
Ok,sada kada je jasnije mozemo da pricamo o varijacijama na temu..
Sve je isto manje vise jedino sto se menja u celoj prici je da desktop mora stalno da ti bude upaljen i da moras da share-ujes konekciju u svakom slucaju.
I dalje mogu da idu i prva i druga varijanta tj. i dalje je u igri jacina signala..
Nacin povezivanja bi izgledao manje vise potpuno isto..

1. 2 wifi kartice..
Komp prikacen na net preko adsl modema,u desktop se ubaci mrezna kartica i odradi se ad hoc mreza i wifi signal se salje do laptopa.Sva podesavanja su netaknuta i sve funkcionise najnormalnije...

2.asus i usb adapter za laptop..
Komp prikacen na net preko adsl modema.Iz mrezne kartice na plochi(ako postoji)utp kablom se poveze asus na lan port.Na desktop masni se sharuje mrezna konekcija i to je to.Sva podesavanja ostaju netaknuta,nema otvaranja portova i sl.,sve ostaje kako je bilo ranije..

Mislim da smo sada blize resenju:)
Jedini sto se sada izdvaja kao bitno je jacina signala koju ces dobiti od asus rutera ili wifi kartice a sva podesavanja su manje vise ista...

Poz

Poslednja izmena:
e sada je sve jasno ;) ... nishta, ipak idem na prvu varijantu sa dve wifi kartice, ako sluchajno ne budem zadovoljan radom onda cu videti da uzmem taj ruter (imam druga koji radi u jednoj komp radnji pa ne bi bio problem da zamenim komponente).

U svakom sluchaju tnx za objashnjenja oko rutera i wifija, sad sam malo vishe upucen u njih :)

Pa iskreno da ti kazem posto komp mora stalno da ti bude upaljen i ja bih isao na prvu varijantu pa koliko moze dovoljno je.Ako bude nekih problema sa povezivanjem javi se:)

Poz

Nazad
Vrh Dno