Šta je novo?

DILEMA - pomoć!

just_ice

Slavan
Učlanjen(a)
10.12.2007
Poena
304
ovako:

-dvoumim se između dva Toshiba modela

-kontam da ću definitivno uzeti jedan od ova dva zato što su spram odnosa cena/performanse najbolji (bar u ovoj radnji u kojoj ću kupiti laptop jer imam mogućnost kupovine na 12 rata bez kamate). ne reklamiram ništa samo naglašavam da mi je mogućnost izbora ograničena :d

-studiram arhitekturu, tako da mi treba solidan laptop

dilema je između: Toshiba Satellite P300-1CD

Procesor: Intel Core2Duo T8400 2.26GHz/3MB/1066Hz
Memorija: 4GB DDRII (max.8GB)
Hard disk: 320GB SATA (5400rpm)
Optički uredjaj: DVD-RW DualLayer
Ekran: 17" Toshiba TruBrite WXGA+ 1440x900
Grafička karta: ATi Radeon HD3650 512MB
I/O:
4xUSB Sleep'n'Charge, 5-in-1 card reader, FireWire, TV out, S/PDIF, HDMI
ExpressCard, Harman Kardon zvučnici
Modem, LAN 10/100, WLAN 802.11 a/g/DraftN
BlueTooth 2.1+EDR, Web Kamera
Težina: 3.35kg
Operativni sistem: Vista Home Premium
Garancija: 24 meseca

i Toshiba Satellite Pro A300-1NT

Procesor: Intel Core2Duo P8400 2.26GHz/3MB/1066FSB
Čipset: Intel PM45
Memorija: 4GB DDRII 800MHz (max. 8GB)
Hard disk: 250GB SATAII
Optički uredjaj: DVD-RW DualLayer
Ekran: 15.4" Toshiba TruBrite WXGA 1280x800
Grafička karta: ATI Radeon HD3650 512MB GDDR2
I/O:
4xUSB Sleep'n'Charge (1x deljen sa eSATA), TV Out, FireWire,
Gigabit LAN,Modem, WLAN 802.11a/g/DraftN
1.3MPix Web kamera, Business Card Reader, BlueTooth
Težina: 2.7kg
Operativni sistem: Vista Business + XP Profesional na Recovery DVD Disku
Garancija: 24 meseca

PREDNOSTI I MANE i jednog i drugog su mi manje/više jasne
ali ovaj deo mi nikako ne štima:
kakva je razlika između T8400 i P8400 procesora.. tj koji je bolji :wave:
i ovaj deo sa XPom na nekom recovery DVD disku.. jel to znači da dobijam XP sa ovim laptopm ili ne??? :trust:
ako dobijam XP onda ću definitivno uzeti taj laptop, samo mi još ovaj deo sa procesorom nije najjasniji...
HVALA svima na savetima/predlozima, za mene ovo nije baš mala investicija pa ne bih da se zaj**** :type:

Poslednja izmena:
P procesor bi trebao da ima manju potrosnju i vecu magistrlu (1066mhz) naspram 800mhz kod T

e hvala još jedared! :D
jedino još ova stvarčica oko XPa, ali to mogu valjda i tamo pitati :d

još jedno ovaj lap sa 17'' .. da li ću moći na njega da instaliram XP?? tj da li će moći normalno da radi?

Poslednja izmena:
1.

The T-series have a 677-800mhz FSB, while the P-series have a 1066-mhz FSB. The T-series is older technology than the P-series. The P-series is also 45-nanometer technology, as opposed to the 65-nanometer technology on the T-series. Because of this the P-series uses 10 less watts, 35 vs. 25. The L2 Cache of the T-series ranges from 1mb-6mb, while the range of the P-series is 3mb-6mb. The difference in performance between a similarly clocked T processor and a P processor will be small, unless there is a large difference in FSB (Like 677 vs. 1066) or L2 Cache (like 1mb vs. 3 mb.), in which case the performance level will be noticeably different. If you have similarly priced choices with similar clock rates, you should go with the P series.

2.

To znaci da imas instaliran Windows Vista, a ako hoces imas recovery CD-ove koji ti sluze da instaliras Windows XP sa svim driver-ima za taj model...

aha, znači da ću imati originalni XP :D
na njega mogu opušteno da se instaliraju programi za koje nemam licencu?

Poslednja izmena:
Mislim da kada budes hteo da koristis XP, samo treba da ga aktiviras jer je valjda oem...

naravno da sam sebi zakomlikovao život i naleteo na ovaj laptop:

ASUS N50VN-FP113

Procesor Intel® Core™2 Duo T5850 2.16GHz 2MB FSB667
Chipset Intel P45
Memorija 4096MB DDR2 800MHz + 2GB Turbo Memory
HDD 320GB SATA 5400rpm
Monitor 15.4" WXGA+ 1440x900 TrueLife
Grafička karta nVidia GeForce 9650GS 1GB DDR2
CD/DVD DVD RW Dual Layer
Zvučna karta 24-bit Sound Card
Zvučnici Altec Lansing® stereo speakers
Modem V.92 56k Fax Modem
Mrežna karta 10/100/1000 Gigabit Lan
Wireless 802.11 a/b/g/Draft-N
Operativni sistem Bez operativnog sistema
Baterija 6 cell
Težina 2.9kg
Dodaci i raspoloživi konektori
Fingerprint Reader Integrisan
Bluetooth Integrisan Bluetooth
Card Reader Integrisan 8-u-1 čitač kartica (SD Memory Card, Memory Stick, Memory Stick PRO, MultiMediaCard, SmartMedia Card, Memory Stick Duo, xD-Picture Card)
USB 4
eSATA 1
AudioOut 1
MicIn 1
SPDIF 1
FireWire (IEEE 1394) 1
ExpressCard slot (34/54mm) 1
LAN (RJ 45) 1
Analogni VGA 1
HDMI 1
Web Camera 2.0MPx
Garancija 24 meseca

razlika je u ceni za skoro 150 € od jeftinije od ove dve Toshibe. trebalo bi da je jak tj kao gejmerski ( a predpostavljam da bi on bio onda vrlo dobar za 3D modelovanje)
da li je zaista tolika razlika u kvalitetu ili Toshiba samo voli da odvali cene?
i da li je na njega moguće instalirati XP?
Asus ima lošiji procesor koliko vidim ali mu je zato grafička duplo bolja.. da li tu ima neka caka??? nije mi jasno :mad:
i da, dobro, nema operativni sistem... ali snašao bih se već.. svakako meni treba XP

Poslednja izmena:
taj lap imas i na jeftinijem mestu nego sto si nasao ( prepoznajem specifikaciju )
e sad da ne bi ispala reklama ja zaista zelim da ti pomognem pa pogledaj: http://www.laptopcentar.co.rs/product/ASUS-N50VN-FP113-01200905

razlika u ceni postoji kao sto vidis ( izmedju ppomenutih toshiba i ovog asusa )
kod toshiba je jaci procesor dok je kod asusa grafika jaca.
toshiba je oduvek "drzala" cenu a sad se ti sam odluci za sta ces baciti pare :p

naravno da sam sebi zakomlikovao život i naleteo na ovaj laptop:

ASUS N50VN-FP113

Procesor Intel® Core™2 Duo T5850 2.16GHz 2MB FSB667
Chipset Intel P45
Memorija 4096MB DDR2 800MHz + 2GB Turbo Memory
HDD 320GB SATA 5400rpm
Monitor 15.4" WXGA+ 1440x900 TrueLife
Grafička karta nVidia GeForce 9650GS 1GB DDR2
CD/DVD DVD RW Dual Layer
Zvučna karta 24-bit Sound Card
Zvučnici Altec Lansing® stereo speakers
Modem V.92 56k Fax Modem
Mrežna karta 10/100/1000 Gigabit Lan
Wireless 802.11 a/b/g/Draft-N
Operativni sistem Bez operativnog sistema
Baterija 6 cell
Težina 2.9kg
Dodaci i raspoloživi konektori
Fingerprint Reader Integrisan
Bluetooth Integrisan Bluetooth
Card Reader Integrisan 8-u-1 čitač kartica (SD Memory Card, Memory Stick, Memory Stick PRO, MultiMediaCard, SmartMedia Card, Memory Stick Duo, xD-Picture Card)
USB 4
eSATA 1
AudioOut 1
MicIn 1
SPDIF 1
FireWire (IEEE 1394) 1
ExpressCard slot (34/54mm) 1
LAN (RJ 45) 1
Analogni VGA 1
HDMI 1
Web Camera 2.0MPx
Garancija 24 meseca

razlika je u ceni za skoro 150 € od jeftinije od ove dve Toshibe. trebalo bi da je jak tj kao gejmerski ( a predpostavljam da bi on bio onda vrlo dobar za 3D modelovanje)
da li je zaista tolika razlika u kvalitetu ili Toshiba samo voli da odvali cene?
i da li je na njega moguće instalirati XP?
Asus ima lošiji procesor koliko vidim ali mu je zato grafička duplo bolja.. da li tu ima neka caka??? nije mi jasno :mad:
i da, dobro, nema operativni sistem... ali snašao bih se već.. svakako meni treba XP

Razliku u brzini procesora teško da ćeš primetiti, ali razliku u brzini grafike sigurno hoćeš. I naravno, XP može da se instalira na ovaj lapac - postoji i zvanična podrška na ASUS-ovom sajtu.

sve mi se čini da ću uzeti taj ASUSov, jedino me nervira što ne mogu da ga nađem na zvaničnom ASUSovom sajtu...
jel to sigurno N50 jer sam ja našao u M50 seriji ovaj model:
http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=d8C54s14hOgkBys0
koji mi deluje da je to to... ali zar je moguće da su sve firme pogrešno napisale??

Ako možeš da lapac vidiš uživo, lako ćeš prepoznati razliku. M50 ima pokretnu kameru od 1,3 Mpixela, a N50 fixnu od 2.0 Mpixela. Jedino što buni u specifikaciji za N50 je da ima 4 USB porta (trebalo bi da ima 3) i N50 nema RJ11 konektor za telefonsku liniju (jer nema modem). Slika sa linka za N50 odgovara onome što možeš da vidiš uživo.

e, hvala puno na pomoći svima!
u ponedeljak idem da kupim ovaj ASUSov model N50 :)
pozdrav

p.s. načuo sam da ne važi worldwide garancija ni za jedan laptop kupljen ovde, ali
sam zvao generalnog distributera za ASUS u Srbiji i rekli su mi da postoji međunarodna garancija!!
nadam se da ni neću morati da otkrivam da li stvarno ima ili nema :d

Poslednja izmena:
Vrh Dno