Šta je novo?

savet za kupovinu novog kompa

comi_redstar

Slavan
Učlanjen(a)
21.03.2009
Poena
304
evo konfiguracija koju sam sam slozi pa vi recite sta mislite:
kuciste- THERMALTAKE Armor VA8003BWS
maticna- ASUS Crosshair II Formula
procesor- AMD Phenom II PHE-940 x4 3.0GHz AM2+
ram- GEIL 4GB (2x2GB) 1066MHz DDR2
e sad neznam kako da odradim hd dali da uzmem poseban disk za sistem a poseban za podatke ili kako tu mi je potreban vas predlog
kao i predlog za graficku i monitor jer se oko toga slabije razumem

Ja bih isao na drugu plocu, recimo DFI LanParty DK 790FXB-M2RSH, jedan hard WD od 640GB je sasvim dovoljan, po meni, ali ako hoces, uzmi dva, koliko bi para dao za monitor i graficku? Fali ti i napajanje...

sto se tice podataka njih bi snimao na file server koji imam tako da bi mi taj od 640 gb bio taman za sistem i programe koje koristim
limit mi je 1500e za sve
monitor bi neki sto veci ako moze za te pare
a napajanje neznam koliko mi je potrebno za ovu konfiguraciju

za sada za igrice malo neku montazu filmova i skika, crtanje u CAD
a na jesen upisujem neku visoku skolu smer informatika pa cu tu nacutivi valjda neko programiranje i sl
a ako je to mnogo para sto ostane taman da kupim nov tel :-D

Evo mog predloga:

Phenom II 940 BE ~18000 din
DFI LanParty DK 790FXB-M2RSH ~13000
2x2GB Geil Black Dragon na 1066MHz ~5300
WD 640GB ~5200
Gigabyte GV-N26OC-896H-B ~18300
DVD RW Samsung SH-S223F ~1750
Antec NeoPower 650 Blue ~10700
Samsung T240 ~31500

Ovo je ~104000 din, bez kucista i periferija. Ne znam koliko kosta to TT kuciste, imas i odlicni NZXT Tempest za 9000 din recimo, odlicno je provetreno, a mogao bi da uzmes i neki bolji kuler, ako budes overklokovao procesor, recimo CM GeminII S za ~3000 din.
Ne bih ti savetovao da uzimas veci monitor od 24" jer postaje neprijatan za gledanje sa normalnog rastojanja.

malopre sam bio u jednoj radnji i sta su mi oni rekli na tvoju konfiguraciju
procesor Phenom II 940 205e
maticna oni su mi preporucili ovu asus M3N-HT Deluxe po ceni od 150e jer tu nemaju
ram 2x2 gb gell 1066 70e mada su mi rekli da jos mogu da stavim jos toliko i da instaliram 64 bitni sistem
graficka ista ko tvoja Gigabyte GV-N26OC-896H -- 195e
+dwd rw - 20e
hd wd 750gb 80e
kuciste cooler Master (neznam tacno model al onako mocno izgleda) 150e
i napajanje cooler Master real power 700w 130e
to sve ispadne 1000e bez monitora
znaci oni su mi predlagali da uzmem jos rama (ima li potrebe) kao i vodeno hladjenje (vase misljenje)???

Poslednja izmena:
nema potrebe za vise od 4gb rama, tu plocu nikad nisam video pa necu da komentarisem, nikako ono CM napajanje, za te pare ima mnogo boljih resenja.

Da li si ogranicen samo na tu prodavnicu gde si bio ili si spreman negde drugde da potrazis prethodno navedene komponente?

daj nemojte decka da zamlacujete za PII kad vec ima toliki budzet, taj PII ne moze da se poredi sa I7 varijantom, mozda je za konfiguracije srednje klase i nize ok AMD ali u visoj klasi nema sta da trazi

Vec je nikola rekao, nikako to CM napajanje, a ja ne bih trosio 150e ni na kuciste. Ne treba ti za sada vise od 4GB RAM-a, niti imas potrebe za vodenim hladjenjem, ako ne mozes da uzmes napajanje koje sam naveo, trazi Chieftec CFT-750-14C, ono je isto odlicno, a kosta ~110e.

I7 920 - 250
GA X58 UD5 - 225
WD640AAKS - 55
Geil 1333 3x2GB - 85 (radi tripple channel-a)
Gainward GTX260GS C216 - 195
OCZ SXS750 - 95

to ti je sve oko 900e tako da za kusur od 600 imas da biras monitor, kuciste, optiku, ako hoces da stavis neko aftermerket hladjenje ili sl.

Tesko bacanje para. Jedna GTX260 je vise nego dovoljna. Predlozio sam ti PII zato sto smatram da ne moras da dajes toliko para za komp (iskreno, ja ne bih dao ni 1000e).

Tako je, potpuno se slazem. U danasnje vreme kada tehnologije brzo zastarevaju, kada se sve menja neverovatnom brzinom potpuo je nezahvalano bacati hiljade evra na racunar. Realno i sa masinom od 600e ces lepo da se naigras.

Pa ne bas 600, moze malo vise da da, ali ne bas 1500. Potpuno nepotrebno.

Phenom 2 x4 konfiguracija, 4gb ddr2 memorije, 24" monitor, 4890tica... to je po meni idealno.

Ovako nesto:

Monitor: Samsung T240 (30 950 din)
Maticna ploca: Asus M4A78-E (11900 din)
Procesor: AMD Phenom II X4 920 (16 550)
Ram memorija:Kingston DDR2 4GB (2x2GB) 1066MHz KN HyperX CL5 (5200 din) (obavezno uzmi CL5, nemoj CL7)
Graficka karta: Gigabyte (22 800 din)
DVD:LG SATA (1800 din)
Hard disk:Hitatchi 640gb (5250 din)
Napajanje: LC POWER METATRON 700W (9960 din)
Kuciste: Po izboru, trazi prodavac da ti preporuci neko za 6000 dinara recimo. U principu to je samo izgled nista vise, daj koliko god si spreman da das na izgled kucista.
Tastatura i mis: Uzmi po izboru (3000 din)

Ovo te sve izadje 86 000 dinara, ili ti 930 evra. E sad ti uvek mozes da das jos vise para za veci hard disk (uzmi slobodno 1,5TB kapacitet ako download-ujes dosta filmova sa interneta). Mozes da uzmes jos bolji mis i tastaturu, to je sve do tebe, mada i nema potrebe.

Sve cene sam stavio iz Gigatrona, tamo ti preporucujem da kupis jer dobijas i popust kada kupujes celu konfiguraciju.

CoreI7 je po meni neisplativ, phenom 2 je fantastican. Dakle 550 evra jeftinije od cega si planirao, a vrhunski komp.

mislim da comi_redstar treba da prelomi i ako se odluci da baci >1000e obavezno da ide na i7 pogotovo ako radi montazu a i ako bas zeli da se upusti u SLI/Crossfire
za sada jedino je cena maticne dosta veca od P2 izvedbe, na primer:
GigaByte GA-EX58-UD3R - 18220 din
dok je cena DDR3 sad vec veoma prihvatljiva

A u drugom slucaju ja nikako na P2 ne bi tovario 2x GPU i bacao ~1500e, vez cenu zadrzao ispod 1000e

Ovde niko ne računa na to da će u budućnosti možda biti potrebe za proširenjem.... Bolje mu je da uzme Q9550 umesto tog fenoma...

Bez uvrede ali ovo sto si napisao nema ama bas nikakvog smisla.

Pa da smo rekli neki dual core da uzme, pa da kazes da treba quad pa jos i da te razumem, ali da mu vez preporucimo quad core, i to ne phenom, vec phenom 2 koji je daleko bolji, odlican procesor pogotovo za gaming, tu nema sta da se prica vise. Maticna ploca koja mu je preporucena podrzava i AM3 socket, znaci i tu moze da nadogradi, mada potrebe za skorijom nadogradnjom nece biti sobzirom da je sad uzeo odlican phenom 2 procesor.

e sad iskreno neznam dali da uzmem i7 ili amd II
a isto stamislite o dve graficke kartice jer mi je danas jedan drug nesto pricao na tu temu

core i7 je stvarno dosta skuplji, i tu ne mislim na sam procesor, vec i ploca, i moras ddr3 memoriju da uzmes, jednostavno je neisplativo. Phenom 2 x4 ce savrseno da ti radi. Iskreno ja bih voleo da nisam kupio ovaj svoj E8400, bas bih sad voleo da uzmem phenom 2 proc.

Bez uvrede ali ovo sto si napisao nema ama bas nikakvog smisla.

Pa da smo rekli neki dual core da uzme, pa da kazes da treba quad pa jos i da te razumem, ali da mu vez preporucimo quad core, i to ne phenom, vec phenom 2 koji je daleko bolji, odlican procesor pogotovo za gaming, tu nema sta da se prica vise. Maticna ploca koja mu je preporucena podrzava i AM3 socket, znaci i tu moze da nadogradi, mada potrebe za skorijom nadogradnjom nece biti sobzirom da je sad uzeo odlican phenom 2 procesor.

Jasno je meni da je to fenom 2, koji nije ništa ekstra, moj Q9550 , kao model star godinu dana, ga u većini stvari bije.... Nije mi jasna ta mogućnost nadogradnje, kad će AMD verovatno uskoro da napusti 940-pinski soket sa zastarelom tehnologijom, tako da će u budućnosti morati da menja i ploču i CPU. Druga stvar koja mi nije jasna jeste kolko će memorije moći da udene na tu ploču? 8GB, za razliku od i7-ice đe paše čitavih 24.... A da ne govorim o kasnijoj mogućnosti SLI-a ili CF-a.... Jednostavno za njegov budžet AMD nije u igri....

Pokusavamo da ga nagovorimo da ne baca pare, on nije neki profi korisnik, a po nacinu na koji govori o koriscenju te masine, ocigledno nece ni biti u skorijoj buducnosti, samim tim je ultra glupo da tresne 1500e iz cistog hira, da bi se posle zezao na toj masini isto kao sto bi radio na nekoj od 800-900e.

core i7 je stvarno dosta skuplji, i tu ne mislim na sam procesor, vec i ploca, i moras ddr3 memoriju da uzmes, jednostavno je neisplativo. Phenom 2 x4 ce savrseno da ti radi. Iskreno ja bih voleo da nisam kupio ovaj svoj E8400, bas bih sad voleo da uzmem phenom 2 proc.

pa razlika se dostaa smanjila padom cene DDR3 memorije ... tako da ostaje nekih 60-70e vise za plocu i toliko isti vise za CPU, sto ako puca blizu 1500e izadje nekih 10% od cele konfiguracija pa i nije strasno ako zanemarimo cifru eurica :)

a i7 itekako debelo dobija P2 u video obradi i u sli razumu rada

pa razlika se dostaa smanjila padom cene DDR3 memorije ... tako da ostaje nekih 60-70e vise za plocu i toliko isti vise za CPU, sto ako puca blizu 1500e izadje nekih 10% od cele konfiguracija pa i nije strasno ako zanemarimo cifru eurica :)

a i7 itekako debelo dobija P2 u video obradi i u sli razumu rada

da, za SLI i crossfire je odlican core i7, ali ne vidim zasto bi on trosio toliki novac. Znaci nekih 150 evra vise za corei7 (skuplji proc, skuplja ploca, skuplja memorija), i jos da daje novac za dve graficke karte. Mislim moze on to da uradi ako mu se bas daje novac, ali po meni je to potpuno nepotrebno.

Jasno je meni da je to fenom 2, koji nije ništa ekstra, moj Q9550 , kao model star godinu dana, ga u većini stvari bije.... Nije mi jasna ta mogućnost nadogradnje, kad će AMD verovatno uskoro da napusti 940-pinski soket sa zastarelom tehnologijom, tako da će u budućnosti morati da menja i ploču i CPU. Druga stvar koja mi nije jasna jeste kolko će memorije moći da udene na tu ploču? 8GB, za razliku od i7-ice đe paše čitavih 24.... A da ne govorim o kasnijoj mogućnosti SLI-a ili CF-a.... Jednostavno za njegov budžet AMD nije u igri....

Ti pricas kao da je taj q9550 nekakva magija. AMD napusta 940pinski socket, a intel ne napusta socket 775?

Q9550 uopste nije nesto bolji od phenom 2 920. Ne znam tacno, ali morao bih da uporedim, ali razlika zaista nije nista posebno. I to "obezbedjivanje za buducnost" je smejurija. Moze se samo sada uzeti novi, odlican kompjuter, i za 2 godine ce izaci neke nove tehnologije, novi procesori, nove graficke karte, i sta god da uzme sad bice zastarelo. Jedino sto sada moze da uzme je proc sa 4 jezgra, i to uzima, jos phenom II uzima, a ne 1. Nemoj da tripujes decka bez veze, konfa koju sam ja predlozio je odlicna, sasvim spremna za "buducnost" (ako tako nesto uopste postoji).

A zašto je ne isplativo???
Pa ako već daje tolike pare, što je i po meni suludo, onda treba da uzme najsavremeniju stvar, a ne da uzima DDR2 memoriju:wave:

Nazad
Vrh Dno