Šta je novo?

Nedoumica oko farbanja kucista

kefalo81

Slavan
Učlanjen(a)
26.04.2008
Poena
350
Ovako, odlucio sam da ofarbam kuciste.Danas sam kupio sprej(libra spray paint, kosta 200 din) koji sam ,radi probe, nanio na odrezani dio stranice kucista(planiram da stavim pleksi) i boja se ne nanosi jednako, tj. ja ofarbam odredjenu povrsinu ali se boja na njoj slije i formira ,,rupe", praznine u farbi na limu.Moje pitanje je, jeli potrebno smirglati do potpunog skidanja boje tj. do lima, ili je dovoljn da se samo skine sjaj sa farbe.Dobro bi mi dosli da neko opise svoj rad sa ovim i proceduru.

Pozeljno je smirglanje da potpunog skidanja boje. Da se ne bi cimao sa smirglom odnesi lepo kuciste na peskarenje, koje traje par minuta a daje bolje rezultate od smirglanja.
Da li si razmisljao o plastifikaciji tj. powder coating nacinu farbanja?

Sprej sam nanosio sa udaljenosti oko 25-30 cm, u jednom sloju.To je ispalo lose pa sam kasnije uradio jos jedan sloj, i malo se popravilo.

e sad moze li neko reci gde se u beogradu moze uraditi peskiranje i powder coating

Za peskarenje ce ti uzeti oko 10ak evra, ako si iz Bg-a, a ako hoces sto jeftinije da prodjes uzmes lepo smirglu neku vodenu npr 400 (ako ti naravno nisu komponente u kucistu).
E sad, ako imas mogucnosti da odes kod nekog sa kompresorom i pistoljem i da ti isprska boju, ispalo bi 10 puta lepse :) .... da zavisi od vrste boje za plastiku ti treba prajmer
A ako hoces da plastificiras imas (ove 2 radnje znam) ima jedna kad se krene partizanskim putem ka mirijevu i kod omv pumpe ima 1 sto radi plastifikaciju i ima u borci u 7 novoj.
Kvadrat plastificiranja ja 5 evra ako se nije promenilo jer nisam dugo bio.

U principu peskarenje+powder coating izadju 20e u BG (kako rece covek u postu pre mene) sto je super cena.Sprej+smirgle izadju manje ali je smirglanje ubitacno dosadno i losije ispadne, kao i farbanje sprejem.

Je l' nego već plastificirao? Totalno sam neupućen a zanima me da li je nanos dovoljno debeo da poremeti uklapanje stranica ili prednje maske? Ne znam ni kako bi ispala maska jer ima vratanca. Razmišljao da platim plastifikaciju i unutrašnjosti ako neću imati problem sa klizačima i 3.5" kavezima. Svaki info dobrodošao...

http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=197826

nema nikakvih problema. potrebno je samo staviti srafove u sve otvore gde su navoji, cisto da bi posle bilo lakse zasrafiti (mada i ne mora, ali moze da se desi da se osteti pri srafljenju kada sraf skida farbu sa navoja). sloj nije toliko debeo da se nesto poremeti.

ako je kuciste farbano sa necim (zastita neka) to se mora sve ismirglati, jer moze doci do lose zavrsne obrade prilikom pecenja, takodje moraju se ukloniti svi plasticni delovi na kucistu. ako je kuciste od aluminijuma ne treba nikakva posebna priprema, vec moze odmah u komoru

Da, samo što sam naleteo na tvoju temu. Sjajno si zamislio, krajnji rezultat je super, ne znam šta još da kažem pametno :). Rekao bih da je i praktično, mislim da se otisci neće primećivati.

Ovako s nogu da te pitam, kako se onda može odraditi plastična maska? Ne znam koliko je moguće uklopiti je bilo kakvom farbom ako je ostatak kućišta plastificiran.

pa jedino sa prajmerom za plastiku i nekim mat sprejem (takodje za platiku) sve se moze nabaviti u nekoj malo bolje snabdevenoj farbari.

To u redu, ali mislim da bi razlika između farbane maske i plastificiranih stranica bola oči. Sutra ću pročitati detaljno tvoju temu, a tebi hvala za info i bravo za trud.

Trenutno radim jedno kućište, biće na ocenjivanju kad se završi ;)
Farbao sam stranice samo u jedno sloju sprejom marke Happy Color (crni mat sprej) i izgleda odlično, farba se ne skida (probao šrafcigerom :D).
Priprema je bila sledeća:
1. finom šmirglom samo ovlaš ošmirglao stranicu čisto da se skinu nečistoće, a zatim na čistu krpu sipao nitro razredjivač i samo prebrisao stranicu...pustio razredjivač da ispari i naneo boju...izgleda super...uostalom videćete i sami za 10-ak dana :wave:

Poslednja izmena:
e ljudi niko nije rekao gde se moze uraditi powder coating u Bg, svi kaze imas u Bg ali niko ne govori gde,

i jos jedno pitanje gde u Bg mogu uraditi elektro erozivno secenje

Za plastifikaciju bi možda znali ovi što rade s alu felnama ala Danko, Alu Roki, ima i jedan na ulasku u Dobanovce... Ne znam ni jednu firmu koja regularno nudi takvu uslugu.

A ako hoces da plastificiras imas (ove 2 radnje znam) ima jedna kad se krene partizanskim putem ka mirijevu kod omv pumpe ima 1 sto radi plastifikaciju i ima u borci u 7 novoj.
Kvadrat plastificiranja ja 5 evra ako se nije promenilo jer nisam dugo bio.
Evo dokle je doslo da moram samog sebe da citiram. Ako bas detaljnije hocete da vam objasnjavam gde se nalaze radnje javite se na pm. Mada ovu u mirijevu ne mozete da promasite. :D

Vrh Dno