Šta je novo?

Nokia e63 vs. e71

apostol7

Čuven
Učlanjen(a)
24.12.2001
Poena
620
Sledece nedelje uzimam nov fon. Odustao sam od polovnog iPhona. Dvoumim se izmedju E63 i E71.Zanima me da li ova dva telefona imaju isti hardver osim sto e71 ima i gps??? Kako radi wi-fi je vrlo bitno(mnogo)??!! Drug ima SE P990 i ima problema da se zakaci preko wifia. Negde na netu sam procitao da GPS na e71 nije bas tacan, jel to istina?? GPS mi za sad nije potreban ali znam da je E71 kvalitetnji (metalni).

Unapred hvala.

Poslednja izmena:
Ja nisam imao priliku da se igram sa e63 ali ako se dvoumis, nemoj :) mislim da se razlika oseti odmah... sto se tice gps-a ovaj drugarov radi sasvim pristojno, ne treba meriti kako se ponasa gps u zatvorenoj prostoriji jer ne moze da uhvati signal od zidova tj betonskih prepreka, trebalo bi neki ETF-ovac da kaze nesto strucnije kako ide veza sa satelitima, mislim i da bi problem ispadao na nekim drvenim splavovima u zavisnosti koliko je debeo krov :)

Meni jedini koji mi ugrozava zelju za iPhonom je upravo e71 :) pozZ

Ako pare nisu problem nema sta da se dvoumis.

E71 sam nosio 5 meseci i prodao ga zbog Omnie. Posle 10h sam se pokajao i prodao Omniu. Sad i dalje jurim da kupim E71 jer je telefon rulz (a imao sam ih gomilu).

E63 sam samo drzao u ruci, kratko koristio za detaljniji prikaz.

Ono prvo sto upada u oci to je kvalitet izrade.
Hromirani metal na E71 koji daje cvrstinu i hladnocu nasuprot krckave plastike (koja je skroz OK na ovom modelu) E63.

Tastatura je za malu nijansu drugacija, ali nisam je koristo da bih nesto rekao o njoj.

Brzina rada je gotovo identicna.

Wifi nisam probao.

Kamera ne E71 jeste 3Mpix, preko dana ja veoma korektna dok je uvece losa. Na E63 je dosta losija 2Mpix kamera.

Jedina prednost E63 je 3.5mm jack.

Inace, na E71 GPS radi veoma korektno za integrisani modul. Brzo hvata satelite i cini mi se da radi za nijansu bolje nego na N82, N95 i 6220 sa kojim sam direktno poredio.

E63 ti je kao debeli, siromašni brat E71.

Tanak - Debeo
Metal - Plastika
3.2 Mpix (i LED blic) - 2 Mpix
HSDPA - WCDMA
2.5 mm jack - 3.5 mm jack
On/Off dugme - Crvena slušalica (služi i za prekidanje i za On/Off)

Naravno - sve to, za razliku u ceni ... Ali ta razlika u ceni se preko operatera ispegla ... tako da, ako ti je frka za keš, možda VIP i/ili Telenor mogu da ti "pomognu"?

http://www.vipmobile.rs/cm/private/postpaid/handsets/Nokia_E71.php
http://www.telenor.rs/index.php?sec...3&do=phone_info&phone_id=88&back=select_phone

Upravo citam na nokinom forumu da E71 ima problema sa wifi konekcijom, izgleda sa odredjenim ruterima. Mozda je novi firmver to popravio? Kakva su vasa iskustva sa wi-fi konekcijom na ovom telefonu. Taman sam odlucio da ga uzmem i onda procitam ovo, j*****.

Poslednja izmena:
Ja sam ga povezivao u raznim kaficima, po kucama i nikad nisam primetio nikakav problem.

Čim sam uzeo oba u ruke, dileme nije bilo. E71. Inače, osim gore navedenog razlika je i u ekranu, E63 ima manje boja.

Moja greška, zakleo bih se da sam na mobilnom svetu video da je 262K boja na E63.

Ne razmisljaj uopste, E71 je mnogo bolji izbor od E63.

Btw ja sam E71 kacio na mnoge rutere iz prve, nije bilo nikakvih problema. Juce sam odradio update na najnoviju verziju fw-a i primecujem da radi malo brze.

Izvinjavam se sto ozivljavam malo stariju temu
Pa ako ti ne treba GPS modul realno jedina stvar za koju dajes jos 100 i kusur eura vise je lepse metalno i pretpostavljam izdrzljivije kuciste(ne nameravas da igras kosarku sa telefonom jelda :d)
Softver(Symbian)i hardver(CPU i interna memorija)su potpuno isti

Razlike u odnosu na E71 su-nema GPS modul,nema 3G(totalno nepotrebna i preskupa stvar trenutno),kuciste je plasticno(i prilicno kvalitetno,nije istina da krcka),a u pakovanju ne dolazi USB kabal i memorijska kartica(opet,nikakav problem-MicroSD kartice su jeftine i kostaju ko kutija keksa ;))a prilozene slusalice su slabijeg kvaliteta sto utice na dosta manju cenu telefona
Takodje kamera je 2mp(E71 3mp)i nema autofokus ako se ne varam-mada od ovakvog tipa telefona koji je namenjen pre svega poslovnim korisnicima i ne treba ocekivati sada neku preterano kvalitetnu kameru jer im i multimedija i nije primarna stvar
Inace E63 ima i 3.5 " izlaz za slusalice sto je prednost u odnosu na E71
I to je otprilike to-sve ostalo je indenticno ;)
Ako bi da ustedis pristojnu sumu a preziveo bi bez GPS modula i fancy kucista/pakovanja-uzmi lepo E63 i uzivaj ;)

Poslednja izmena:
Ima 3G (WCDMA), verovatno si mislio na HDSPA (koji izgleda nema).

e63 je deblji za 3mm ali ok to manje vise, zaboravio si ono najbitnije... memorija, e63 ima 120MB interne memorije, a e71 ima 110mb interne memorije i 128mb ram_a

Nekome je znacajno, a nekome nije, ali e63 nema IC port, (a e71 ima) koji pored namene kojoj je prvenstveno namenjen (koja danas realno mozda i nema praktican znacaj), uz odgovarajuci program moze da bude koristan kao univerzalni daljinac za mnoge uredjaje.

Poslednja izmena:
Jel zna neko koja je trenutna cena u radnjama nokie e71? Video sam mob uzivo i stvarno neverovatno dobro izgleda, mnogo bolje nego na slikama, jedino mi se cini da mu je ekran malo manji tj , da nije velicine kao kod blackberry-ja, jel mi se to cini ili je zaista tako?

Nemojte da se zanosite sa E71 jeste on lep ali ima teske probleme sa signalom.

kakve teske probleme sa signalom? imam ga od septembra 2008. i nikakve probleme sa signalom nisam imao

to je stara prica... i bas i nije istina, da bi ti tako oslabio signal moras prekriti sakom ceo donji deo telefona, a ne znam ko jos tako koristi telefon (tada prekrijes i mikrofon i nema sanse da pricas)

ako ti signal padne na crtu-dve nemoze ti se prekinuti razgovor, mora da totalno ispadne iz mreze za tako nesto. mozda taj tvoj primerak nije bio bas 100% ispravan.

Moj je imao 36 sati price pa moguce da je zato ali dosta ljudi se zali na signal.

ne znam, ja jos nisam cuo i video kod nekoga takav problem, a moj ima skoro 200h price

36h je nista za telefon, neko toliko napravi za par dana.

Imamo u firmi 5 ili 6 ovih Nokia E71, ni sa jednim nema problema.

Pa, kako kome, meni je za ~34h trebalo nesto manje od 4 meseca, a mom caletu recimo sa novim telefonom 41h izasao za manje od mesec i po'... vrlo je tesko proceniti sta je prosecno...mada se slazem da za 36h za par dana treba imati dobar razlog (posao)

Poslednja izmena:
imam 383:38 sati razgovora na E71 i nemam i nikada nisam imao problema sa prekidanjem veze. Tako da - myth is busted. Nikako da stignem da mu metnem novi FW, al' za sada nema ni potrebe - sve radi kao singerica ...

Tako da - nemoj da se razmišljaš mnogo - E71 FTW, ako ti treba "heavy duty" QWERTZ telefon ...

Poslednja izmena od urednika:
Meni se kod E71 i E63 ne svidja pomalo skucena tastatura,tako da je stari dobri E61i dosta bolji i komforniji po tom pitanju,a i sami dugmici presvuceni metalom ako se ne varam su kvalitetniji od plastikandera na E71 :d
Jeste E61i i mozda malo kabastiji ali to ipak u globalu nije serija telefona kod koje se gleda velicina uredjaja :)

Poslednja izmena:
Koristio E61, pa E61i, pa prešao na E71 ...

Jest' skučena, ALI - ispupčena je i NOKIA se silno hvalila nekim "double keypress" algoritmom koji bi trebalo da spreči ljude sa debelim prstima (poput moje malenkosti) da olupaju telefon o zid posle 15 minuta korišćenja ...

Veruj mi - ne bih ga koristio ovoliko, da nije vrhunski udoban za korišćenje ...

Nazad
Vrh Dno