Šta je novo?

Loši sektori

Chupo

Slavan
Učlanjen(a)
02.12.2007
Poena
380
Imam dva harda od po 250GB SATA 2 na kojima ima oko 17 do 20 onih X polja u MHDD-u, dok je ostatak diskova skroz čist. Zanima me ima li neka caka da se ti loši sektori izoluju i ne koriste tako da na diskovima mogu da čuvam HD filmove i povremeno ih gledam (tj čitam) sa tih diskova. Unapred hvala.

Pa tesko,ja sam skoro na hardu od 640gb,na kojem cuvam HD filmove,imao 6-7 losih sektora,2 filma su bila ostecena,a hard nije mogao nikako da se formatira,a poenta je bila u tome da je hard ostecen u delu koji je bio slobodan(otprilike 6-7gb).

Imam dva harda od po 250GB SATA 2 na kojima ima oko 17 do 20 onih X polja u MHDD-u, dok je ostatak diskova skroz čist. Zanima me ima li neka caka da se ti loši sektori izoluju i ne koriste tako da na diskovima mogu da čuvam HD filmove i povremeno ih gledam (tj čitam) sa tih diskova. Unapred hvala.

Trebalo bi da može u MHDD-u, ja sam to radio pre par godina, doduše taj disk je bio oštećen na početku, "srezao" sam mu prvih 5Gb (disk je od 60Gb) i eno ga radi kod ortaka dan-danas. Pogledaj uputstvo od MHDD-a, koliko se sećam treba da mu se napiše od kog do kog sektora ga "režeš". Možda se u međuvremenu pojavilo i neko bolje rešenje od MHDD-a...

Jesi li probao da uradiš zero-fill na tom disku? Kad se pojave BB, prvo se proba zero-fill, da se vidi da nisu u pitanju "softverski" BadBlock-ovi (nestanak struje, brljanje kontrolera, ponekad i zagrevanje itd.). Pogledaj uputstvo za zero-fill (low level format), tokom te operacije se brišu svi podaci na disku, takođe dugo traje.

Ja sam imao problem sa nekom 60icom... bilo je "štete" u visini prve/sistemske particije. Nije išlo formatiranje i instalacija windowsa. U Hirensu ima neki hdd recovery, tako nešto, jeste da je trajalo gotovo 24 sata, ali je pomoglo :)...

Hvala na savetima, probaću sa raznim alatima, ali pre toga me zanima kako da "prevedem" LBA podatke u megabajte, tako da ako recimo piše error LBA 8569741 (lupam) kolko je to MB od početka diska.

Mislim da je u takvim slucajevima najbolje odraditi low level format bar ja tako radim. Pokusavao sam i razne programe koji popravljaju te bad sectore ali su se oni vracali nakon nekog vremena.

Low level format harda nisam uspeo da uradim, jer je najbolja brzina koju sam uspeo da postignem bila oko 200k u sekundi, odustao sam od njega. A zanimljivo je da posle igranja sa opcijama u MHDD-u nekako uspeo da uradim recovery loših sektora, tj. oni su sad prešli u one sa >500ms, nisu više sa X. Al je sad iskočio drugi problem, nema šanse da formatiram HDD. Zašto?

Nazad
Vrh Dno