Šta je novo?

Sta kupiti? Sta promeniti? Sta baciti?!

zlatkojovic

Cenjen
Učlanjen(a)
14.04.2009
Poena
159
Ovako,imam sledecu konfiguraciju: P5N32-E,6320,2gb,8800GTs,CH 450W ... ...e sad,bio sam zadovoljan ovom konfiguraciom sve do skoro! E onda se je pojavio FEAR2,Crysis "glavonja" i jos neki manje poznati naslovi koji moju konfiguraciju stavljalju na muke! ...Posle kraceg nerviranja resio sam da sve to lepo menjam! Sad mi treba savet. Sta da kupim? Sta da menjam? 'Ocu da budem u mogucnosti da igram igre na HIGH na 1024x rezoluciji!!! Nekako ne mogu se odvojiti od nje...sto zbog monitora (LCD LG19)sto zbog navike! Tako da rezimiramo! Trebaju mi componente koje ce gurati Crysis na MAX na 1024x! Trazim pomoc strucnjaka koji ima koliko-toliko iskustva! HVALA![/B]
Napomena:Budzet mi nije bas toliko veliki(ipak je svetska ekonomska kriza)!Od prilike 300E...400 ako se zaduzim!

Poslednja izmena:
Pre svega, lepo je sto si boldovao citav post za sve koji su obnevideli od gledanja u monitor :p

1)Dodaj jos 2GB RAM-a ako ces prelaziti na x64 OS, iliti jos 1GB ako ostajes na x32.
2)Imas vec pristojnu plocu i procesor (ne znam koliko mozes da ga kloknes? Ako moze do 3ghz ne menjaj ga) pa tu i nemas puno ulaganja. Mozda za dobar CPU cooler cca 30-40e. Rezervna varijanta je neki iz serije e5xx samo proveri da li tvoja ploca ima podrsku za 45nm procesore. E5200 ti je 60-ak evritja a radice ti na min. 3,2-3,5ghz
3)Ulozi u graficku kartu, eto ovde u oglasima imas GIGABYTE GTX260 OC 216SP za 180e sa sve garancijom
4)Promeni napajanje za neko od 550-600W

i voila, Crysis Warhead here i come!

Sve to ispadne daleko ispod maximalnih 400e, a tu uracunaj i da ces svoje stare komponente bez problema prodati i izvuci deo para...

Pozz

Slazem se sa Eegorr-om, s tim sto mislim da je pametnije da zamenis taj procesor za E5200 (ploca ga podrzava) nego da kupujes neki skuplji kuler.
Znaci:
E5200 ~60e
2GB DDR2 ~18e
GTX260 216SP ~180e (taj Gigabyte ili Asus za ~187e)
OCZ SxS od 600W ~73e

Ukupno ~330e, a kad prodas stari proc, grafu i napajanje kostace te mnogo manje.
:)

Poslednja izmena:
Ovako,nisam napomenuo da imam TITANovu VANESSu Type L na CPU! I jos nesto,ovaj moj CPU ljudi teraju na 3+ a ja sam nekako uspeo(sa svojim amaterskim skillom)da ga clockujem sa 1.86 na 1.96. Sad mozete li mi reci kako da pokusam da ga clocknem na 3!

Moras da se dogovoris sa sobom da li da klokujes ili prodajes?
Pitao si sa savet sta da promenis od komponenata,ljudi ti rekli a ti u sledecem postu pitas kako da klokujes procesor!?:trust:

Ja sam zbog toga stavio post o clockovanju!!:mad: A i bas ti 'hvala' na savetu! Drugi put cu kada mi bude trebao savet obraticu se direkno tebi!!!

Zlajo, a gde si ti napisao da ne planiras overklokovanje ?

Eegor, odlican savet si dao, to bi trebalo da ti plati, a on ti baca rukavicu u lice :smash:.
Zlajo, pozovi Forum racunare, oni su za tebe prava kompanija :wave:.

Jao ljudi doslo je do nesporazuma!!! Ja sam odgovorio ovom VELJADJ-u a ne Eegorr-u!! Naravno da sam zahvalan ali moje pitanje je bilo drugo! Kako da pokusam clockovati svoj CPU da vidim dal' moze na 3!! Stvarno ne znam zasto me ne razumete...mozda sam i ja bio nejasan (u tom slucaju SRY!!!)

Naravno da ne pominjem clockovanje jer u prvom mahu nisam ni planirao da clockujem nego da menjam! Ali kada mi je Eegorr rekao da ako mogu da ga podignem na 3 nije potrebno menjati ga!!!Zato je moje naredno pitanje bilo kako da ga clockujem da vidim da li je moguce dostici 3 sa njim ili ne!!! Pritom imam Vanessu L koja ce,po svemu sudeci uspeti da ga odrzi na pristojnu temperaturu!!!

Taj tvoj je 266x7, a ti ga stavi na 400x7 sa naponom od recimo 1.3V i onda smanjuj napon i radi nazimenicno testove stabilnosti, sve dokle god je procesor stabilan. Kod mene radi stabilno na 1.208V, na 2.8GHz.

A prvo procitaj ovu temu (sto je veljadj rekao), jer ako nisi razumeo ovo sto sam napisao, posle citanja te teme sigurno hoces :)

http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=155925

POZ

Ljudi,nece pa nece!!! Upravo sam pokusavao (jedno 1-2h)da ga overclockujem ali nece!!!! Jedino sam uspeo da ga podignem na 280x7 a na 285 i vise nece ni da cuje!!! Ne ocitava nista...tako da moram da restartujem BIOS da bi vratio na defalt!!! + uz MB dobijam AI Booster sa kojim sam takodje pokusao da podignem iznad 280 al' ne ide!!! Ili je u pitanju MB ili cooler ili CPU...tako da ne znam!!!

Graficka + napajanje

Ne diraj procesor, nego ga overklokuj jer je intel i sigurno moze dosta, kupi napajanje od bar 650 (imas npr LC power 6600 green za oko 50e), i graficku tipa nvidia 260 ili ati 4870. Eventualno jos 1g rama, mada mislim da je bolje imati par koje rade u stao-mi-mozak (?) modu :).
pozdrav

Kad sad bolje pogledam moja je greska,trebao sam lepo staviti kome odgovaram! Jos jednom IZVINjAVAM se Eegorr-u!!!!

Sve OK. Nisam skapirao isprva da se ne obracas meni...

E sad, da ne davimo temu previse sa clockovanjem, poslusaj savet Djox-a. Ako ga poteras na 7x400 a da ne prelazi nekih 60c (Thermal Specification: 60.1°C - po Intelu) budi zadovoljan i ne moras ga menjati.

Ako ne uspes, onda idi na plan B i kupi sebi neki e5xx za 60-70e i resio si problem CPU-a.

Javi sta si uradio svakako

Poslednja izmena:
Ljudi,nece pa nece!!! Upravo sam pokusavao (jedno 1-2h)da ga overclockujem ali nece!!!! Jedino sam uspeo da ga podignem na 280x7 a na 285 i vise nece ni da cuje!!! Ne ocitava nista...tako da moram da restartujem BIOS da bi vratio na defalt!!! + uz MB dobijam AI Booster sa kojim sam takodje pokusao da podignem iznad 280 al' ne ide!!! Ili je u pitanju MB ili cooler ili CPU...tako da ne znam!!!

Da li si obarao "mnozilac" za memoriju? Ako to ne podesis, kad dignes FSB i memorija se podigne na taktove koje ne moze da istrpi, pa se sistem ne dize...

Covek je ocigledno apsolutni pocetnik i OC mu je skroz nejasan. Lepo je receno da podigne takt na 400x7 ali mu niko nije rekao da promeni odnos magistrale i memorije, pa normalno da komp nece ni da bootuje kad je memorija na 1200MHz.
Zlatko moj savet ti je da prelistas malo forum, narocito deo za OC. Nakon par dana citanja svega i svacega sakupices dovoljno informacija da sam skontas. Uporedo sa tim moras da saznas za sta sluzi koja opcija u BIOS-u. Ja nisam radio na Asus plocama pa ne mogu da ti kazem konkretno sta i kako da menjas. Ukratko, kada podignes magistralu na 400 odnos mag-mem moras da smanjis sa 1:3 na 1:2 (ima jedna opcija u BIOS-u) da bi ti memorija radila na 800MHz, uz to ces morati da malo podignes napon procesora, kreni od 1.3v ko sto si savetovan. Za pocetak probaj da stavis 300x7 i odnos 1:2, to bi trebalo da moze bez dizanja napona.

Ih pretece me covek dok sam kucao. Lol

Poslednja izmena:
E ovako...najpre,hvala na usmerenju! Bio sam u BIOS i u opciji za OC ide ovako:

FSB & Memory config
FSB - memory clock mode [Linked]
FSB memory ratio [auto] (ovde ima mogucnosti 1:1 5:4 3:2 i Syncmode)
FSB (QDR) MHz [1122]

Sta,gde i kako?

FSB memory ratio [auto] (ovde ima mogucnosti 1:1 5:4 3:2 i Syncmode)
Ovde promeni na 3:2 i stavi FSB na 300. "FSB (QDR) MHz [1122]" bi trebalo da bude "FSB (QDR) MHz [800]".

Moja greska, mislio sam da kad je ratio ostavljen na auto - da ce ga uvek podesavati na (najnizi, tj. najbezbedniji) 1:1.
POZ

Poslednja izmena:
Ljudi odustajem!!!!! Nema sta nisam pokusao!!! Stavio na 3:2;300x7 i 800MHz i nece!!!! Tako da mi nista ne preostaje nego da ponudim nekom coveku sa foruma da dodjem do mene (uz odredjenu novcanu naknadu)i OC!!! A sutra-prekosutra kupujem GTX260 pa cu da vidim kako radi "Glavonja" (Crysis)!!! A svim ljudima koji su mi pokusali pomoci se jos jednom PUNO zahvaljujem!!!

Mozda ploca ima rupu u OC-u, desavalo se i to.
Probaj odmah sa 7x400 i naponom 1.3 ili 1.35 za CPU. (To bi trebalo da bude bezbedno)
Odnos ram:fsb ce da ti bude 1:1 tj ram ce raditi na 800.
Probaj i ovo mada sam sada vec skeptican, sigurno ima nesto sto se ne moze videti preko foruma :p

POZ

PS. Update Bios-a, mozda??

Nazad
Vrh Dno