Šta je novo?

Hoće li Telekom odgovoriti na novo SBB ubrzanje

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
nisam se udubljivao u americku Internet ponudu, ali vidim da kazete da se tamo ogranicava i gusi masovni download. pretpostavljam da je to zbog toga sto se tamo izuzetno postuju autorska prava. realno, svi ti p2p klijeni, te servisi poput news-a, rapida i slicni njima sluze u 99.99% slucajeva za download piraterije. Ameri to znaju i zato ih guse...

То гушење торента они раде на друге начине, али овде се не ради само о пиратерији. У Америци можете потпуно ЛЕГАЛНО и БЕСПЛАТНО да гледате серије на местима као што је hulu.com
или да платите за ЛЕГАЛНО скидање филмова са места као што је Amazon Video on Demand или iTunes. О YouTube-у и сличним (легалним) ждерачима протока да и не говоримо.

Дакле и да не скидате ништа нелегално опет можете направити велики проток (ови филмови што се скидају нису обични DivX већ у много већем квалитету и наравно величини).

ja nisam siguran dal dobro kapiram postove, ali mi se cini da se ovde radi o tome da srbija ima pristupacniji internet od USA.

wtf, jesam propustio nesto? :)

mozda tako izgleda na prvi pogled po cenama ako gledate te dsl usluge, ali osim dsl-a, postoji i drugi vid pristupa kao npr. fiber usluga: http://www22.verizon.com/Residential/FiOSInternet/Plans/Plans.htm koja u srbiji tesko da je moguca, a pogotovu ne za taj novac, i sigurno postoji jos x raznih opcija, koje detaljnije znaju njihovi gradjani.

ista stvar je i sa drugim zemljama u evropi, jednostavno vise nacina pristupa netu, a kod vecine je cak i dsl ponuda povoljnija od srbije.

a posto je kod nas dsl i cable recimo jedini moguci nacin za net sa iole pristupacnom cenom i nekim kvalitetom, ne znaci da je i svuda i svetu ista situacija.

Poslednja izmena:
Sve je to tacno ali samo za glupe devojcice. U Americi ima maltene za dz da se uzme 100/100 Mb/s, ali naravno ne od tih poznatijih provajdera... Osim toga naravno da skida ko sta hoce u Americi i da im ne mogu nista. Druga je stvar sto su neobavesteni pa onda uhapse nekog dedu sto je unuku skidao crtac i slicno. Klasicna propaganda! Gluposti pa te ponude sto si naveo je isto kao da si kod nas naveo eunet, kod njih je 16 megabita 9000 dinara, duplo vise nego kod Telekoma... smesno! Pa imas i onaj radijus vektor, pa onda jos gomilu raznih koji ne znam kako uopste uspevaju da prodaju bilo sta bilo kome!

U Americi imas i 1Gb/s po veoma povoljnim cenama, i zato nemoj da se pravis pametan i ovde meni demonstriras tvoje napredne sposobnosti pretrage putem Google pretrazivaca!

A to sto ce nekoga da uhapse u Americi je kako da ne!

Da ne pominjem Japan, gde je 1Gb normalna brzina.

I dosta gluposti! Sve je ovo sporo, pogledaj nase komsije Slovence i njihove cene!!!!!
http://www.t-2.net/?AUID=4DE65011E194120110C6

:)

verovatno propaganda pisana cirilicom da se eventualno smanji broj emigranata srbije zbog bednog neta :D

Pa pitanje je. Danas sam pricao sa drugarom koji je zaposlen u Lelekomu i kaz da kod njih jos nema nista o povecanju brzina.

I dosta gluposti! Sve je ovo sporo, pogledaj nase komsije Slovence i njihove cene!!!!!
http://www.t-2.net/?AUID=4DE65011E194120110C6
Mnogo si uzeo dobar primer pa sam morao da reagujem zbog drugih da se vidi ko je "devojčica" i ko ne čita dalje od naziva ponude. Politiku koja uvek postoji kod takvih svemirskih brzina je onemogućavanje ili limitiranje P2P protoka đuture ili je javno obelodanjen "fair usage policy":
http://www.t-2.net/?ctxID=000965&funcID=1
Pa ti sad vidi šta ćeš sa tim brzinama ako ne plaćaš još koju regularnu pretplatu na sadržaj.

Broj 2. Kad već navodiš takve primere super tehnologija (FTTH) obavezno navedi i gde je prisutan jer ova ponuda ne znači da ima mnogo korisnika koji imaju tu mogućnost. E pa ta lista je lista nekih celina (skupova zgrada) od svega 3 grada u Sloveniji (ukupno manja od jednog Zrenjannina npr) nije tako velika iako je Slovenija u Evropi jedan od 3 najbolje plasirane zemlje u penetraciji FTTH tehnologije.
I u Beogradu već imaš par takvih pametnih zgrada sa cenom zbog koje bih ti garantovao da u njima nećeš naći nijednog benchmark usera da razglabaš o tom problemu.

Biznis ima svoja pravila i nije moguće da ti neko da nešto što košta za manje para zato što te voli ! Ceo broadband problem protoka kućnim korisnicima po pristupačnim cenama se zasniva na agregaciji, prosečnoj potrošnji i kontroli protoka.

I na kraju da se vratim na temu: Ponuda u Srbiji se može poboljšati samo razvojem konkurencije a to znači i radom agencije (RATEL) koja će pritisnuti monopol i omogućiti korišćenje resursa (Telekom primarnu bakarnu mrežu - razvezivanje lokalne petlje, kanalizaciju, EDB optičku mrežu, legalizaciju fiksne, prenosivost broja itd.) da bi neka kompanija uložila neke pare u telekomunikacioni biznis.

Politiku koja uvek postoji kod takvih svemirskih brzina je onemogućavanje ili limitiranje P2P protoka đuture ili je javno obelodanjen "fair usage policy"

Tacno tako. Svi se prvo zalete ali imaju los vid pa citaju samo velika slova a mala slova im promaknu.

Kad smo vec kod tih devojcica, ona jesu zgodnije u Beogradu nego u Sloveniji ali zato moja drugarica koja tamo zivi vadi prosek;) Takodje koristi bas ovaj net, najbrzi paket i nema nikakvih problema, skida normalno Blu-ray filmove od po 50GB plus uploaduje isto koliko i skine, a cesto mnogo vise. To zasto su oni stavili tu polisu je verovatno da bi se zastitili u slucaju da im mreza trokira. Ali to se ne desava uopste, jel ko moze da zagusi takvu mrezu niko! Samo glupaci misle da se sa vecim brzinama povecava zagusenje, naprotiv, kada bi sad Teleko pustio svima maximalne pakete, saobracaj bi za 10 dana opao na nulu. I sada najveci saobracaj cine downloaderi, koji bi onda sve skinuli i vise ne bi imali sta. O cemu se radi, kada imate 100/100 ili 1gb/1/gb, grafik izgleda tako sto uglavnom postoje veoma kratki pikovi, a ostalo je prazno. To je to.

Sto se tice rasprostranjenosti, skoro cela Slovenija je pokrivena. Kod nas isto mozete da uzmete gde hocete, jedino sto Telekom masta da cene treba da budu u stotinama hiljada dinara umesto jednu, dve ili tri hiljade dinara.... Eto to je to.

Molim da ne komentarisete moj post, jel ne mogu da vam odgovaram. Hvala.

Kako da ti ne komentarishu ljudi post kad (izvinjavam se sto sam nekulturan) lupash nevidjeno?
Ova diskusija postaje prilicno besmislena. Svi imaju neke svoje podatke koje vade iz glave, imaju drugarice koje skidaju terabajte, drugove sa 1gbit/1gbit iz Amerike i Japana, znaju kakav je protok u takvim mrezama, sve sa grafovima iskoriscenosti i slicno.
Ako cemo realno i objektivno, na ovom forumu retko ko ima tako kvalitetan odnos korisnih informacija u odnosu na broj postova kao korisnik Ninov tata. I meni je prosto neshvatljivo da se pojedinci koji infrastrukturu interneta poznaju na nivou laika (vidi se iz postova istih u prethodnih nekoliko meseci) upustaju sa njim u neku "strucnu" raspravu.

- smisao foruma jeste razmena mišljenja pa time i komentarisanja ! Problem je upotreba reči koje pogađaju ego bilo kog tipa.
- T2 polisa (na sajtu objavljena) je u funkciji da im da diskreciono pravo da mogu da ograniče "normalnu" upotrebu paketa po potrebi. Ja lepo rekoh đuture ograničenje a to znači, na nivou sume potrošnje P2P svih korisnika. Tu se ne vidi pojedinac. U toj situaciji se uglavnom ograničavaju oni linkovi koji se plaćaju. Zato je u slučaju pomenutog T2 korisnika moguće da skine veće količine a da ne bude bitno ograničena, dok je brzina skidanja već pitanje i one druge strane (njegove porpusne moći).
Druga tehnologija je da ISP beleži i analizira ponašanje korisnika na pristupu iz ugla ukupne potrošnje da bi potom tek reagovao kad preteraš (Fair usage policy) ali opet naprimer na izlaznom linku samo, ali ne i u peering vezama ili lokalu ili te pozovui i predlože da kupiš skuplji paket koji odgovara tvojim potrebama. BIZNIS !
- razmišljanje oko brzina i kratkotrajnih download uticaja ti je dobro ali ISP mreža ima još svojih troškova osim pristupne mreže. Dakle FTTH mreža neće da "trokira" na pristupnom delu već na core delu i zato se štite. Core deo mreže je Core ruter oprema i kapaciteti interkonekcije. Iako je ta cena interkonekcije dosta pala ovde je reč o velikim kapacitetima i ona je i dalje ozbiljana troskovna strana a core ruter oprema posle GigEthernet brzina počinje da raste eksponencijalno.
U toj matematici, paradoks je da se sada nude kao što sam kažeš 100Mb ili 1Gb brzine paketa a proizvođači core ruter opreme u ponudi imaju interfejs karte od TenGE ili STM64 kao najveće. Postoje i STM192(40Gb/s) ali ruter koji ima takav interfejs u ponudi košta više nego većina naših provajdera sa imenom.
- T2 ima pristup zaista skoro svuda ali je ona bazirana na DSL tehnologiji a na sajtu koji si spomenuo stoje sasvim druge brzine za taj servis. FTTH je i dalje veoma ograničen na urbane celine u 3 grada.

Ma dobro, nego sta vi mislite hoce li Telekom odgovoriti na novo ubrzanje SBB-a?:d

Sto tice tebe Nino, slazem se, ALI!!!! Poenta je da to u praksi radi fantasticno bez ikakvih ogranicenja, kao uostalom i ADSL, svi su se plasili "agregacije" koja nikad nije ni postojala:)

Ne pogadja mene nista, vec mi je glupo da ti ne odgovorim, a mrzi me da stalno proveravam temu. Evo odgovaracu.

Nego nije ni vazno, ako vec nesto hocete sa ovakvim temama ujedinite ih, pa onda svi pisite mailove Telekomu da poboljsa cene i brzine... i zovite pa se bunite, to je bar lako.

Poslednja izmena od urednika:
I dalje ne kontam u chemu da prate...pa za 5500din imate 16mbita kod telekoma.

kod sbb-a cje TEK BITI 6mbita za 2800din + KABLOVSKA.

Shta je tu povoljnije kod SBB?

I dalje ne kontam u chemu da prate...pa za 5500din imate 16mbita kod telekoma.

kod sbb-a cje TEK BITI 6mbita za 2800din + KABLOVSKA.

Shta je tu povoljnije kod SBB?
Sezam (znači i Telekom i ostali ADSL provajderi): 1024/128 - oko 1400 din
SBB: uskoro 1536/128 - 1390 din

dodaj 800 din na taj SBB koje MORASH da dash ;)

PTT 1mbit = 1120din ili ti 2mbita 1.680 din ...posle 12 meseci korishcjenja i tako je vec...hm..mesecima...

tako da sve zavisi iz kog ugla gledash...ali ja ne bi smeo da kazhem da je telekom skuplji, a ni da je sbb skuplji..sve zavisi kome shta treba

Poslednja izmena:
dodaj 800 din na taj SBB koje MORASH da dash
Pa da.. tu dodaj i telefonsku pretplatu.. jer svi koji su na SBB imaju telefon.
...Ne moze tako da se racuna. Za Tih 800 din dobijas nesto. A to su 70 TV kanala. Cak i vecina onih koji su na ADSL placaju neku kablovsku. Ja sam bio na SBB kablovskoj i pored ADSL-a. I nikad nisam racunao da me internet kosta adsl + tv pretplata.
A ta tvoja racunaca (+800 din pretplate) vazi samo u slucaju kad zivis sam u stanu ili kuci i ako si potpuno nezainteresovan za TV. Tamo gde u stanu ili kuci ima nekog ko hoce da gleda kvalitetne TV kanale ta prica odnosno racunica ne vazi..

Meni vishe smeta shto mi treba 2 tel linije za 2 adsl-a :) no to nije sada tema rasprave:) Samo kazhem...zavisi iz kog ugla gledash....nekome jedno nekome drugo vishe odgovara.... ne favorizujem ni jedne...ali ni jedni nisu u tolikoj prednosti da bi drugi trebali da se zabrinu.

Meni istice ugovor u Septembru ove godine, pa me interesuje, da li postoji ikakva kombinacija, i da li se to ranije desavalo, da po isteku, ja uzmem slabiji paket od ovog 1536/128 , jer mene interesuje da mi je od Septembra manja pretplata, a ne da mi zadrzavaju 1425din pretplatu, a da za uzvrat dobijam sve brzi i brzi internet, ili da sa povecanjem brzine, meni ostane ova brzina, i manja pretplata, a ne veca brzina i ista pretplata.

Hvala

Btw, internet je na telekomu, uzeo sam ga u prvim danima promocije , net za dinar.

Poslednja izmena:
Meni istice ugovor u Septembru ove godine, pa me interesuje, da li postoji ikakva kombinacija, i da li se to ranije desavalo, da po isteku, ja uzmem slabiji paket od ovog 1536/128
Mislis na 1024/128.. jer paket koji si naveo (1536/128) Telekom nema u ponudi.

Meni istice ugovor u Septembru ove godine, pa me interesuje, da li postoji ikakva kombinacija, i da li se to ranije desavalo, da po isteku, ja uzmem slabiji paket od ovog 1536/128 , jer mene interesuje da mi je od Septembra manja pretplata, a ne da mi zadrzavaju 1425din pretplatu, a da za uzvrat dobijam sve brzi i brzi internet, ili da sa povecanjem brzine, meni ostane ova brzina, i manja pretplata, a ne veca brzina i ista pretplata.

Hvala

Btw, internet je na telekomu, uzeo sam ga u prvim danima promocije , net za dinar.
to je ono sto sam ja pricao ovde u ovoj sobi: ubrzanje nije pojeftinjenje! nazalost, za sada imas samo 256k koji kosta valjda oko 1200din mesecno, sto je potpuno neisplativo tako da ti preostaje jedino da se nadas pojeftinjenju ali na tvom mestu ne bih ocekivao ama bas nista.

Uveo i ptt 256k za 1000din i onda ima ono njihovo padanje cene zavrshi valda na oko 850 ..proverite koga interesuje.

PTT 1mbit = 1120din ili ti 2mbita 1.680 din ...posle 12 meseci korishcjenja i tako je vec...hm..mesecima...
tako da sve zavisi iz kog ugla gledash...ali ja ne bi smeo da kazhem da je telekom skuplji, a ni da je sbb skuplji..sve zavisi kome shta treba

Nije mi jasno sto neuzmes 4096 Kbps/256 Kbps za 2.240 din mesecno

koja prevara sa cenama za naj(ne)zahtevnije korisnike kod PTT http://www3.ptt.rs/usluge/index.php?id=adsl
256 Kbps/64 Kbps 840 din
.
4096 Kbps/256 Kbps 2.240 din
.
8192 Kbps/768 Kbps 4.800 din

u svakom slucaju ako volis malu cenu i konstantni packet loss tokom leta PTT je logicni izbor
izdrzo sam par leta na ptt i nemogu vise :p

Poslednja izmena:
A ima li sanse, kako je puno ljudi od Septembra do NOvembra zakljucilo mnogo novih ugovora, da se upravo u tom periodu, ove godine, usljed borbe za novim korisinicima, provajderi izadju sa novim boljim i jeftinijim ponudama.

Koliko je to realno.

A ima li sanse, kako je puno ljudi od Septembra do NOvembra zakljucilo mnogo novih ugovora, da se upravo u tom periodu, ove godine, usljed borbe za novim korisinicima, provajderi izadju sa novim boljim i jeftinijim ponudama.

Koliko je to realno.

Kod nas u Srbiji nista nije realno, ako cemo realno :D

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno