Читам сада ову и ону другу тему о повећању брзине и видим да људи имају нереална очекивања и нису свесни да сада имају одличну понуду. Да бих ово потврдио, поставићу везе према највећим америчким провајдерима, подстакнут
овом темом где наши свежи емигранти у Америци говоре о телекомуникацијама у САД.
Овде се види списак највећих провајдера, а цене и понуду можете видети за:
Verizon,
AT&T,
EarthLink,
Charter,
http://www.qwest.com/smallbusiness/internet/index.html и
Time Warner. Обратите пажњу да се ради о уговорима на 12 или више месеци а такође и на dial-up провајдера America Online који сам има 7,5 милиона корисника (дакле да и не говоримо о укупном броју). Такође је важно напоменути и да је садашњи тренд да се ограничава проток, па је тако Comcast већ
ограничио а Time Warner ускоро
почиње (дакле нема торента, рапидшера и сл).
Дакле поента је да у Америци где после Кине има највише интернет корисника, са најразвијенијим интернет пословањем, у колевци интернета овакво стање и да није реално очекивати да код нас буде боље. Такође обратите пажњу на
ову тему коју сам горе навео где се говори и о квалитету тих телекомуникационих услуга а такође и рецимо банкарских па кад то упоредите са нама видећете да ми сада уопште лоше не стојимо.
Оно где би требало да се развија приступ интернету у Србији:
- повећање квалитета услуге
- проширивање постојећих капацитета
- ширење мреже (ово је најважније)
- јефтинији (дакле и слабији) пакети за оне којима не треба ултра брза веза
- бољи начин обрачунавања цене dial-up-а (укидање импулса и плаћање рецимо flat месечне претплате)
Морате да разумете да је многима било какав широкопојасни интернет недоступан (кабл, АДСЛ, бежични) и да стварно не треба да се више жалите на брзине и цене јер су у поређењу са другима стварно смешне. (неко
рече да то није случајно, тј. да ови обични смртници са dial-up-ом у ствари покривају трошкове АДСЛ корисника).