Šta je novo?

Hoće li Telekom odgovoriti na novo SBB ubrzanje

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

milani

Slavan
Učlanjen(a)
30.10.2007
Poena
320
Hoće li Telekom odgovoriti na ovo poslednje SBB ubrzanje. Ima li neko insajdersku informaciju. SBB korisnici se žale na mali upload. Šta mi sa ADSL-a da kažemo. Imamo još manji upload i skoro duplo manji download (racunajuci gubitke na adsl) za istu cenu koju imaju SBB korisnici. Brzine na ADSL su OK (osim uploada). Zato očekujem da Telekom smanji cene trenutnim paketima, ako hoće da parira SBB-u.

Nadajmo se da hoce.

Telekom će sigurno pratiti SBB. Inače, ADSL nikako nije duplo lošiji od kabla - jeste maximalno 10% lošiji.

Inače, ADSL nikako nije duplo lošiji od kabla - jeste maximalno 10% lošiji.

Zavisi gde i kad, jedan moj prijatelj (na ADSL) se hvali kad mu download ide ~100KB/s (u spicu dosta padne), dok je meni normalno preko 120 tokom celog dana...

Ja sam zadovoljan preko newsa average download posle vise od 24h uz koriscenje msna, i otvaranje sajtova je bio 235 kb/s, a ja imam 2mbit paket sa prijavljenom speed up uslugom tako da ne mislim da je to nesto puno losije nego SBB, dakle koriscen i u spicu i down nista losiji, a nemam ni mogucnosti za SBB, pa samo mogu da se nadam da ce Telekom imati interesa da popravlja ADSL ponudu

Ja sam zadovoljan preko newsa average download posle vise od 24h uz koriscenje msna, i otvaranje sajtova je bio 235 kb/s, a ja imam 2mbit paket sa prijavljenom speed up uslugom tako da ne mislim da je to nesto puno losije nego SBB, dakle koriscen i u spicu i down nista losiji, a nemam ni mogucnosti za SBB, pa samo mogu da se nadam da ce Telekom imati interesa da popravlja ADSL ponudu

To je jako dobro, nisam rekao da svi imaju losu vezu, ali da ima dosta ljudi, mnogo zavisi od lokacije, dok je kod sbb-a mnogo ravnomernije...

treba mi bolji upload od ovih jadnih 12 KB/s, ali ne bih se bunio ni kada bi ostavili ove brzine a paket pao na jedno 600 dinara mesecno, dobro moze i 800...

treba mi bolji upload od ovih jadnih 12 KB/s, ali ne bih se bunio ni kada bi ostavili ove brzine a paket pao na jedno 600 dinara mesecno, dobro moze i 800...

Pa to je verovatno jedino sto Telekom moze i da uradi, posto su iskoristili mogucnosti ADSL-a (imaju sve brzine (jeste da moze do 24 Mbit/s, ali nije kao da ce ponuditi vise od 16 Mbit/s)...

kako sam se nasmejao kad sam video ovu sliku na sbb forumu :D
1z6wb8.jpg

tako dobro opisuje situaciju u našoj zemlji

danas na nekim sajtovima nalazim vest kako Telekom odgovara na povecanje SBB-a povecanjem ADSL brzina od 1. maja... videcemo...

meni deluje kao da ce Telekom kornjaca da naguzi SBB kornjacu :(
@jaygee:
na kojim sajtovima?

o neeee... zar opet o brzinama i sbb i telekomu,bolje da ne zalazim ovde bar do 5 maja,umesto povecanja brzina mogli bi da snize cene postojecih,pa da moj paket 1024/128 kosta 600/800 din,a ne 1425 din.

Poslednja izmena:
na to zaboravi, odmah da ti kazem :)

o neeee... zar opet o brzinama i sbb i telekomu,bolje da ne zalazim ovde bar do 5 maja,umesto povecanja brzina mogli bi da snize cene postojecih,pa da moj paket 1024/128 kosta 600/800 din,a ne 1425 din.

Kad dupliraju (mada sumnjam, biće neko povećanje), ti prodji na manji paket i onda imas istu brzinu a manje plaćaš ;).

meni deluje kao da ce Telekom kornjaca da naguzi SBB kornjacu :(
@jaygee:
na kojim sajtovima?
izgleda, po faci :D

PS,
ooo nee, zar opet thread o povecanju brzina na xxxxxx strana, mislim da ce tesko da bude nekih promena trenutnih paket u skorije vreme.

Poslednja izmena:
Nece telekom povecati brzine, to budite sigurni. na sta da povecaju kada vec imaju pakete u ponudi od 1 do 16 mega. Ako nam se posreci mozemo da ocekujemo neko pojeftinjenje.

Paket - Brzina - Cena sa PDV-om.

Click START 256/64 Kb/s - 1178,82
Click 1 1024/128 Kb/s - 1.425,44
Click 2 2048/192 Kb/s - 2.136,98
Click 4 4096/256 Kb/s - 2.849,70
Click 6 6144/384 Kb/s - 3.811,40
Click 8 8192,512 Kb/s - 4.513,50
Click 16 16384/768 Kb/s - 5.516,50

Sta da ubrzavaju!?
Samo pojeftinjenje ima smisla, pa posle nek bira svako koja mu brzina/cena odgovara.

Mislim, kad ja na PTT-u placam 2Mbs 1680din onda moze i telekom...

Poslednja izmena:
Читам сада ову и ону другу тему о повећању брзине и видим да људи имају нереална очекивања и нису свесни да сада имају одличну понуду. Да бих ово потврдио, поставићу везе према највећим америчким провајдерима, подстакнут овом темом где наши свежи емигранти у Америци говоре о телекомуникацијама у САД.

Овде се види списак највећих провајдера, а цене и понуду можете видети за: Verizon, AT&T, EarthLink, Charter, http://www.qwest.com/smallbusiness/internet/index.html и Time Warner. Обратите пажњу да се ради о уговорима на 12 или више месеци а такође и на dial-up провајдера America Online који сам има 7,5 милиона корисника (дакле да и не говоримо о укупном броју). Такође је важно напоменути и да је садашњи тренд да се ограничава проток, па је тако Comcast већ ограничио а Time Warner ускоро почиње (дакле нема торента, рапидшера и сл).

Дакле поента је да у Америци где после Кине има највише интернет корисника, са најразвијенијим интернет пословањем, у колевци интернета овакво стање и да није реално очекивати да код нас буде боље. Такође обратите пажњу на ову тему коју сам горе навео где се говори и о квалитету тих телекомуникационих услуга а такође и рецимо банкарских па кад то упоредите са нама видећете да ми сада уопште лоше не стојимо.

Оно где би требало да се развија приступ интернету у Србији:
- повећање квалитета услуге
- проширивање постојећих капацитета
- ширење мреже (ово је најважније)
- јефтинији (дакле и слабији) пакети за оне којима не треба ултра брза веза
- бољи начин обрачунавања цене dial-up-а (укидање импулса и плаћање рецимо flat месечне претплате)

Морате да разумете да је многима било какав широкопојасни интернет недоступан (кабл, АДСЛ, бежични) и да стварно не треба да се више жалите на брзине и цене јер су у поређењу са другима стварно смешне. (неко рече да то није случајно, тј. да ови обични смртници са dial-up-ом у ствари покривају трошкове АДСЛ корисника).

ima tu svega (npr. vidim i kablovski 30/5 mbita), al slažem se da su mnogi od ovih paketa koje imaju u ponudi sr*nje...
sa druge strane imam iskustvo sa nekih privatnih trekera koje govori malo drugačije, amera ima ubedljivo najviše, a šveđani i ameri su najbrži...
zbog toga ću i biti zadovoljan kada sadašnju četvorku zamenim sa 6/384... voleo bih da je 6/512, al ***a...

sto poredis razlicite kontinente, ako vec hoces da poredis, gledaj bar da to bude u okviru evrope :)

to sto je internet pristup kod amera ogranicen ili ne (to sto si pomenuo torrent, rapidshare i ostalo), koga briga, njihov nacin zivota, njihov problem.

ako se ogranicimo na ponude u evropi, iza srbije po cenama je mozda samo, bih, makedonija, albanija, cg, i to je pitanje dal su i oni., al otprilike tu negde i stoji status srbije, tako da, ne znam sta bih rekao.

Poslednja izmena:
sto poredis razlicite kontinente, ako vec hoces da poredis, gledaj bar da to bude u okviru evrope :)

Ово би важило да сам на пример навео Аустралију која је изолована и онда би се могло рећи да није исто.

Али овде сам навео земљу где је интернет у највећој мери присутан у друштву и где се стотине милијарди окреће у интернет пословању, где постоји огроман број провајдера, дакле све уопштено доста разлога да понуда буде боља него код нас, а она није баш толико боља.

Није ми била поента да наводим где постоји горе или исто стање (могао сам дугачак списак да направим) већ да наведем једну технолошки високо развијену земљу где би по тржишној логици требало да буде много боља понуда.

nisam se udubljivao u americku Internet ponudu, ali vidim da kazete da se tamo ogranicava i gusi masovni download. pretpostavljam da je to zbog toga sto se tamo izuzetno postuju autorska prava. realno, svi ti p2p klijeni, te servisi poput news-a, rapida i slicni njima sluze u 99.99% slucajeva za download piraterije. Ameri to znaju i zato ih guse. u Evropi ne mare za autorska prava kao u Americi a i individualna sloboda i privatnost je vise na ceni. zato ovi sa pirate bay-a lako izvrdavaju agencijama poput RIAA-a i njoj slicnim - jednostavno u Evropi su mnogo povoljniji zakoni po prosecnog torentasa pirata. u Americi pod izgovorom patriotskog akta ili tako necim mogu da ti pretrkeljisu sta si sve skinuo, sta si posetio i lako mogu da te oteraju na sud zbog piraterije. u Evropskim zemljama je to malo teze: mora da postoji osnovana sumnja da ti skidas ilegalni materijal i tek onda se uzima nalog od sudije za pretres tvog Internet saobracaja. fora je da je tesko dokazati tu osnovanu sumnju i onda je prosecan evropski pirat bezbedan. uostalom, sta mislite sto se u Americi prodaju muzicki albumi, filmovi i igre u milionskom tirazu a umetnici su multimilioneri? ;)

sta mislite sto se u Americi prodaju muzicki albumi, filmovi i igre u milionskom tirazu a umetnici su multimilioneri? ;)

iz jednostavnog razloga
socijalna pomoc je veca 3 puta nego nasa prosecna plata
porediti se sa zemljom koja vodi osvajacke ratove i na tome zaradjuje je potpuno neprimereno

ko je rekao da se ja poredim nasu zemlju sa Amerikom?
edit: i to sto si rekao i nije bas logicno. to sto je njima bolji standard ne znaci da ne bi krali ako bi im se omogucilo...

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno