Šta je novo?

Kvalitet video outa (ATI / NVIDIA )

Dark Angel

Čuven
Učlanjen(a)
19.01.2002
Poena
735
Moja oprema  
CPU & Cooler
XEON E5440 mod 775
Matična ploča
ASUS P5B
RAM
6 Gb
GPU
GIGABYTE 1050 TI
Storage
SSD Biostar 240Gb + HDD...
Zvuk
XONAR D 2
PSU
CORSAIR
Monitor
SAMSUNG 32" TV
Miš & tastatura
LOGITECH MX MASTER x2
Ostale periferije
LOGITECH Z-5500
Laptop
ASUS VIVOBOOK OLED 1513, MACBOOK PRO 5.2 + 7.1 + ...
Tablet
ASUS TRANSFORMER
Pristup internetu
  1. Optički internet
ne zelim da ova tema bude poligon za prepucavanje ati vs nvidia ( ili 'moj je veci od tvoga' :zgran:), vec me interesuju konkretna iskustva korisnika.

naime od nedavno sam zameni 1950 XTX( ATI ) za 8800 GTS 512mb (NVIDA) i blago sam bio uzasnut kvalitetom video reprodukcije, I na monitoru, a jos vise na LCD TV-u.
Podesavnjem boje,kontrasta, .... nisam dosao (za sada) do zadovoljavajuceg kvaliteta na NVIDII :S:

Slika je nekako mutna, nedefinisana, boje isprane.
Cuo sam i ranije da je ATI superiorniji po ovom pitanju, ali da je razlika bas ovolika jos ne mogu verovati :wall:

Ima li neko slicno iskustvo da potvrdi/demantuje gore navedeno?

Poslednja izmena:
Ista stvar.Pre ove imao X800Pro i kad sam zamenio koliko sam bio odusevljen brzinom toliko sam bio razocaran tv-outom.Slika je bila (i sad je) toliko ocajna da nisam mogao da poverujem.Sto kazes , nikakva podesavanja nisu pomogla tako da ga ne koristim (ne mogu ocima da ga vidim).

ATI je oduvek imao kvalitetniji (po pitanju kvaliteta slike) i manje problematičan (tj. bagovit) TV-out...

Uz to, ako mislite da barem kod HDMI-ja nema razlike, ima... ATI, kao što HDMI i nalaže, ima i zvuk kroz HDMI, a Nvidija nema.

Zaključak, ako vam je TV-out ili HDMI-out jako važan, bežite od Nvidije ko "đavo od krsta"...

Poslednja izmena:
Da li vam je slika i na monitoru losa prilikom gledanja filmova ?

Dark Angel a kako si povezao kartu sa LCD TV-om ?

imao sam prilike da posedujem vise ati i nvidia kartica i iz iskustva mogu da kazem sto se tv-out i hdmi-a tice ati nema premca:type:

DVI - HDMI ... (isto kao i pre na ATIju)

Probaj recimo Dualview sa obicnim analognim VGA D-sub da povezes,cisto da proveris kako izgleda ...i poigraj se sa ovim podesavanjima u driverima oko boja i mutne slike,ako vec mozda nisi probao.
nvidia.jpg
color.jpg

ocaj...

korigujete li gamu, ili nesto od postavki u driverima ?
koristite li neki drugi program za kalibraciju boja ?
slika je ili isprana ili sa nenormalnim bojama ....
jednom recju uzas !

+1 za ATI. Iako sam uglavnom imao NVidia kartice, kvalitet prikaza ne moze se porediti sa ATI-jevim

Uspeo sam sa Adobe gamma da namestim boje na desktopu da lice na nesto.
Medjutim, video reprodukcija je izgleda mish'n imposib'l.

Porediti reprodukciju video mat. na ATIju i NVIDII je cisto svetogrdje.
Na tom polju je ATI je za 2 koplja ispred NV.

Poslednja izmena:
ne zelim da ova tema bude poligon za prepucavanje ati vs nvidia ( ili 'moj je veci od tvoga' :zgran:), vec me interesuju konkretna iskustva korisnika.

Vidi sad ova iskustva:

Slika je nekako mutna, nedefinisana, boje isprane.

slika je ili isprana ili sa nenormalnim bojama ....
jednom recju uzas !

Medjutim, video reprodukcija je izgleda mish'n imposib'l.

Porediti reprodukciju video mat. na ATIju i NVIDII je cisto svetogrdje.
:d

S druge strane, ja na plazmi sem problema sa oštrinom slike na desktopu nemam, konfa iz potpisa. Jedino što su mi oči kalibrisane na nVidia boje, mada kada sam imao x1600XT na monitoru nije bilo neke za mene bitne razlike. DVI oduvek i DVI>HDMI u slučaju plazme.
To je što ti je, eventualno možeš da probaš neke starije dobre drajvere 9x.xx recimo, ili koji su već bili bez ovog "novog" cpanela.

!

"Jedino što su mi oči kalibrisane na nVidia boje" :D:D:D

eeeeeeee.... ovo je dobro, cime se to kalibrise ?:shock:

Pa godinama korišćenja nvidia kartica :d
Meni te ATi-jeve lepše boje (i u igrama recimo, a pogotovo na TV izlazu) nikad nisu bile primarno što mi treba od grafičke :)
Sada kad ima kolega koji se ne žale na loše strane u 3D aplikacijama Ati-ja, naprotiv, čovek mora da se zapita što ne promeni nešto :d
Da sam na tvom mestu, ne bih ni razmišljao.

ATI je oduvek imao kvalitetniji (po pitanju kvaliteta slike) i manje problematičan (tj. bagovit) TV-out...

Uz to, ako mislite da barem kod HDMI-ja nema razlike, ima... ATI, kao što HDMI i nalaže, ima i zvuk kroz HDMI, a Nvidija nema.

Zaključak, ako vam je TV-out ili HDMI-out jako važan, bežite od Nvidije ko "đavo od krsta"...

Pod TV-outom se podrazumevaju analogni izlazi: kompozitni, S-video, komponentni..Tu je mozda ATI nekada bio u prednosti. Mozda ispred NV ali iza Matroxa.

A vi pricate o DVI-ju to jest o kvalitetu prikaza uopste na monitoru?. Tesko da je tu ATI u prednosti nad NVidijom. Dark Angel, ako ti je los prikaz videa (ostalo je OK?) bolje pokusaj da podesis plejer ili da ga zamenis sa drugim, pogotovo ako kazes da je slab kontrast i isprane boje. Pokusaj da promenis podesavanja monitora i ono sto savetuje Alister. Moje iskustvo je da je kontrast kod Nvidie redovno bolji od ATIja. ATI namerno namesta drecave boje ali to ne znaci da je slika kvalitetnija. Zato se treba malo potruditi oko podesavanja.

ma... namestam ja vec par dana - oci su mi ko' da sam Viktor iz Underworlda.

Ajde ovako... otvori kontrol panel i ispomeraj sve slidere za boje pomalo.. cisto ih mrdni malo pa apply pa vrati na staro. Ranije su slideri umeli da budu "zbunjeni" tj prikazuju jednu vrednost ali je u realnosti sasvim drugacija situacija.

Dalje.. koji player koristis? Koji codec? Da li mozes neki screenshot problema.. takodje.. daj nam i korektan screenshot pa da vidimo koliki je problem.

Hm, moguce da imas problema sa VGA interfejsom na monitoru ili kartici. Bilo bi lepo kada bi mogao da je povezes sa nekim monitorom koji ima DVI, mislim da tvoj nema, onda bi znao na cemu si. Simptome koje si opisao jednostavno ne sme da ima ni neki stariji model a kamoli tvoj G92 chip koji treba da ubija od kvaliteta i realno ni jedan trenutni ATI mu ne moze na crtu.

Izvini sto te podsecam ali nadam se da si menjao profile na monitorovom MagicBrightu..

Hm, moguce da imas problema sa VGA interfejsom na monitoru ili kartici. Bilo bi lepo kada bi mogao da je povezes sa nekim monitorom koji ima DVI, mislim da tvoj nema, onda bi znao na cemu si. Simptome koje si opisao jednostavno ne sme da ima ni neki stariji model a kamoli tvoj G92 chip koji treba da ubija od kvaliteta i realno ni jedan trenutni ATI mu ne moze na crtu.

Izvini sto te podsecam ali nadam se da si menjao profile na monitorovom MagicBrightu..

MagicBrightu.. ?

Ne znam kako se sada zove na novijim Samsunzima, to su predefinisani modeli kalibracije boja tipa :text, movie, games etc..Verovatno imas nesto slicno na tvom monitoru.

Nazad
Vrh Dno