Šta je novo?

Pomoc u odabiru

delboy

Čuven
Učlanjen(a)
03.08.2004
Poena
945
U sledecih par dana planiram kupovinu svog prvog digitalnog SLR aparata. Zadnje sto sam koristio je bio Fuji 5600. E sad troumim se izmedju tri modela Nikon d40, Nikon d60 i Canon 1000d. U sledecih 6 meseci do godinu dana ne nameravam kupovinu novih objektiva , koristio bih iskljucivo kit objektive. Sta je nabolje uzeti obzirom da nemam posebnu oblast interesovanja u fotografiji, znaci treba mi za opstu namenu i pomalo bih slikao u improvizovanom light tent-u.

10x

pa imaš kit varijantu sa oba, a i ako kupuješ 55-250 odvojeno košta nekih 200-ak evra.
u svakom slučaju - Canon.

U svakom slucaju budzet mi je oko 50000 (uzimam na kredit) i tu se uklapam sa 1000d sa 18-55 IS koji je 52000, d60 sa 18-55 VR je 49000 i d40 sa 18-55 35000. Prvobitna namera mi je bila da uzmem d40, ali ako nesto mnogo vise dobijem sa nekim od ova druga dva modela nije problem da se dobacim do sume koliko kostaju. Naravno ako kupim najeftiniji model za razliku u ceni sigurno necu uzeti dodatni objektiv pa zato imam dilemu (odnosno trilemu) da li vredi dati 50 hiljada za jedan od ova dva skuplja modela ili jednostavno kupiti d40 pa za godinu dana kupiti dodatni objektiv ili mozda cak kompletno menjati (telo i objektiv).

Slazem se sa Nightbringerom - 1000D sa kitom 18-55 IS (a posle 6-12 meseci i 55-250 IS da zaokruzi jedan jeftin i dobar sistem). Telo dve godine novije od d40... isplati se dodatnih 15.000.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Nadjoh u jednoj radnji Sony DSLRA 100w sa 18-55 i 70-300 za 49999 dinara. Da li je on najbolja kupovina u odnosu na prethodna tri modela o kojima sam pitao i uopsteno kakav je ovaj Sony sa ovim objektivima ?

E da, samo sa 18-55 objektivom, znaci bez teleobjektiva kosta 37000 pa i ta varijanta dolazi u obzir.

Poslednja izmena od urednika:
Auuu, pa nije valjda toliko los. Citam da ima senzor od D200. Inace nije u pitanju 18-55 objektiv vec 18-70.

Da, hteo sam reci da se isti senzor koristi u D200 (citao sam malo na Dpreview).

@driver

To znam, ali kako ne bih ulagao u objektive sledecih godinu dana cini mi se ovaj Sony interesantan jer za relativno malo para nudi 18-70 i 75-300 .

Na D40 nece da ti radi autofokus na pola objektiva (na onima koji nemaju motor u sebi) i zbog toga je 1000D bolji izbor. Pogledaj koje bi objektive kupio posle i ako nemaju motor dobro razmisli da li se isplati kupiti D40. Proguglaj koja je oznaka kod objektiva koji imaju motor.

Plus 18-55 IS je jako dobar objektiv, ali nemoj da ocekujes da ces sa njim ili bilo kojim drugim kit objektivom moci da slikas makro (posto vidim da hoces da slikas u light tent-u). Ako slikas vece predmete bice ok, ali za pravi makro trebaju mnogo skuplji objektivi.

Ja imam 1000d i defenitivno je odlican aparat.
Mani se nikona d40, staro je telo, kao sto je rekla lisica nece raditi af sa starijim nikon objektivima,i 1000d je mnogo ozbiljniji aparat.
Slusaj drivera i ostale, neces pogresiti, barem ja nisam.
Pozz.:)

Ne znam zashto si najblizi, jer nije dovoljno da neki aparat bude najjeftiniji, vec da da najvishe za odredjene pare, a to nije D40, vec Canon 1000D. Ja ne znam ni koja je razlika medju njima u ceni, ali ne verujem da je vishe od 50e.

Razlika je negde oko 150e, sto nije zanemarivo.

Ako si toliko zapeo za d40 ne znam cemu onda sva ova pitanja...

Ne znam sta to znaci ako sam vec zapeo. Troumio sam se sta da uzmem, usput natrcao na sony i na kraju na osnovu raznoraznih foruma sa neta resio da uzmem d40 kao najbolji odnos cena/performanse. No kako cu da odlozim kupovinu SLR-a za 2-3 meseca imam dovoljno vremena da donesem konacnu odluku. Do tada cu da koristim Canon 720is pa se mozda privolim Canon taboru.

Hvala svima na konstruktivnoj diskusiji.

Nazad
Vrh Dno