Šta je novo?

SBB Povecanje brzina od 1 Maja

Tako je, Telekom moze samo da koriguje cene. Oni u ponudi imaju sve sto adsl moze da pruzi, tako da nikakvog povecanja brzine ne moze da bude.
Druga stvar je ta da oni ako zele da koriguju cene moraju da sazovu onaj upravni odbor, pa da se donese odluka, pa onda da se ona sprovede u delo...itd, itd...znachi njima je za sve potrebno bar par meseci da realizuju.

I jos 1 stvar:na njihov novi moto Sve je brže ovog proleća! bih dodao= samo je Up ostao isti ili cak i manji

kako si me nasmejao, čoveče .... thanks ....

*****, je8i ga, može im se ........ ja ću najjeftiniji sa lokalom ..... pa da vidimo dalje šta će biti ...

Kakva Bosna? Đe nju nađe. Imaju najgori net u okruženju. Crna Gora nema bolji net, za Aljbaniju neam pojma, ostali imaju. :)

zbog dezurnih sveznajucih koji pripovedaju demagoske decije basne u koje i sami ne veruju a kamo li bebe, zato nam je tako kako nam je ili kako drugacije objasniti da se pojedinci ovde zdusno bore da dokazu da je crno belo.

Ljudi su od reci, svaka cast, lepo su rekli da se povecanje ocekuje nakon Bozica :)

http://www.speedtest.net/global.php

A gde su otisle odnos: cena/brzine zemlje u okruzenju Rumunija,Bugarska,Hrvatska,Crna Gora,Albanija,Bosna a za ostale zemlje je sramno ponizavajuce i pitati.
Ljudi,
nemojte da nasedate na ovakvo istraživanje jer ima manu u samoj osnovi. Osnova je bazirana na lokacijama u Srbiji koje su se prijavile speedtest portalu da budu njihovi host-ovi za merenje brzine pa istraživanje onda meri samo njih jer naravno samo za njih znaju. Kad se pogleda spisak tih Srpskih ISP-ova i ostalih organizacija onda se vidi da su to nekoliko Tier 3 provider-a i na ubedljiva dva prva mesta dve akademske institucije. Dakle tom portalu se naši najveći provajderi nisu jednostavno ni prijavili, kao što imamo verovatno i gomilu drugih u drugim zemljama. Prosto, uzorak nije referentan pa otud i ovakvi neobični rezultati !
Internet u Rumuniji i Bugarskoj jeste dobar kao posledica potpunog telco otvaranja još pre 10 godina, surovog tržišnog takmičenja i male platežne moći korisnika ali nisu oni na tako visokom mestu u tom domenu. Tačnije, ovakav način poređenja je veoma teško izvesti.

Činjenica je da smo se pomerili iz mrtvila i da je sviđalo se to nekome ili ne, rezultati liberalizacije međunarodne interkonekcije poslednja dva povećanja u samo 6 meseci. Prvo povećanje je došlo pre same objave licenci ali to je već deo igre iza kulisa i političkih ubeđivanja. Zaostatak se ne može dostići preko noći i za pravo tržište je potreban i treći i četvrti igrač. Raduje me što sada možemo da očekujemo življe i češće promene na tržištu.
Pravo je pitanje zapravo kad će i kakav će biti odgovor Telekoma ?

Ha..ha..ha, ovo je mocno.. (sa SBB foruma)

up1u.jpg

hoce neko da skuplja pare za bilbord? ako ima neki u kralja petra da zakupimo. :)

ajde da kazem da razumem neke stvari i da ne moze bas sve preko noci da se sredi,
ali zasto dodatno naplacivati upload u lokalu?

ZASTO?

Poslednja izmena:
Zele da se oslobode lokala na "fin" nacin

Ovde NIKO NE KAPIRA da DOCSIS 2.0 standard ima SAMO 20mbit po upstream kanalu. Na cvoristu moze da bude preko 100 ljudi - sta to znaci? Izracunajte sami!!!

Elem, dok ne zamene CMTS-ove i predju na DOCSIS 3.0 + dok ne razvuku optiku do vasih vrata, tesko da cemo imati brzi upload.

Ako bi i pustili brzi upload, kao sto je ranije bilo 4:1 sledio bi vrlo brzo totalni raspad upstream kanala, ogromni pingovi, ocajan download.

Malo se raspitajte kako to fukncionise!

Ovde NIKO NE KAPIRA da DOCSIS 2.0 standard ima SAMO 20mbit po upstream kanalu. Na cvoristu moze da bude preko 100 ljudi - sta to znaci? Izracunajte sami!!!

Elem, dok ne zamene CMTS-ove i predju na DOCSIS 3.0 + dok ne razvuku optiku do vasih vrata, tesko da cemo imati brzi upload.

Ako bi i pustili brzi upload, kao sto je ranije bilo 4:1 sledio bi vrlo brzo totalni raspad upstream kanala, ogromni pingovi, ocajan download.

Ma nije vazno znati nesto. Bitno je da se stalno pljuje.
Za one koji stvarno nesto uploaduje, jos i mogu da razumem, ali za one kojima je UL vazan samo za odrzavanje ratia, nozda probaju Azureus Shu mode ?

Dali neko zna sta je sa poslovnim korisnicima... kakve "prc" planove :-devil-: imaju za nas.

Trenutno koristim FLATBUSINESS PLUS paket:

Lokal: 1024/512 Spoljni net: 1024/512 4.640 dinara

Znaci upload mi je najbitnija stvar, pogotovu lokal, posto mi mail ide preko sbbeovog smtp-a.

A kada treba da posaljem nesto vece od 10 MB to stavljam na web server, pa saljem ljudima mail sa linkom za download.

Tako da mi je upload itekako bitan, sto za mail... sto za web server....

Poslednja izmena:
Svakom treba brzi upload, treba i meni jer saljem dosta preko FTP-a, velike e-mailove i slicno (radim nesto i kod kuce, ne samo na poslu).

Ali jednostavno tehnologija koja se koristi, DOCSIS 2.0, sa velikim broje korisnika na CMTS-ovima ne bi to izdrzala. Preko dana ne bi osetio recimo, alu uvece kad su svi na net-u i vikendom bio bi raspad - povecan ping, izgubljeni paketi, download bi kalirao... a upstream leveli modema bi otisli u nebo pokusavajuci da se provuku do CMTS-a.

Da su cvorista od 50 ljudi pa ajde, ali oni uvek kace do 200 ljudi koliko je maksimum...

Maksimalna sinhronizovana brzina je kod 2.0 za downstram 38 mbit po kanalu a za upstram 27mbit po kanalu, dok je kod 4-kanalnog DOCSIS 3.0 304mbit down i 108mbit up - skoro 5 puta vise po upstram kanalu.

Pitanje je da li svugde u Srbiji imaju DOCSIS 2.0 - negde je jos uvek i 1.0 (ako vam je upstream modulacija QPSK ili maximum 16QAM znaci da imate 1.0), tako da dok se ne predje na novi standard, cisto sumnjam da ce biti nesto od veceg uploada. Negde nema cak ni HFC mreze, tj. tamo gde je 1.0...

SBB ne koristi DOCSIS 2.0 već 1.1 a sva oprema cmts i modemi su DOCSIS 2.0 kompatibilni. Da bi presao na 2.0 infra struktura mora da je u mnogo boljem stanju nego sto je sad. Što se DOCSIS 3.0 tiče tu je sbb svetlosnu godinu daleko od uvodjenja, jer nikad nije problem zameniti u centrali cmts nego dovesti u red infra-strukturu i zameniti modeme kod korisnika.
Inače nema nikakve razlike u perfomansama izmadju DOCSIS 1.0 i 1.1 već je samo kod 1.1 podignuta sigurnost od kloniranja i ubacen QOS za neke servise kao što je voip.
Činjenica da sbb u ovom trenutku nema opterećenje na upstrem kanalima i da ima kapaciteta sa postojećim stanjem da podigne upload brzine za 50% jer se opterećenje u špicu kreće 25-50% dok je sasvim druga priča sa downstream kanalima.

Poslednja izmena:
Evo, sad nešto razmišljam...

Šta biste pre uzeli: paket 1024/1024 ili 2048/128? ;)

Ja bez razmišljanja ovaj drugi :) Mada, najviše bih voleo 4Mbit down/up :D

Sta bi pre uzeli
Jabuku ili Krusku
BMW ili Audi
Fudbal ili Kosarku
Markicu za prevoz ili 15 litra benzina

Pa svako uzima ono sto je njemu potrebnije.Ako je tebi bitniji download nije svima.

Ma nije vazno znati nesto. Bitno je da se stalno pljuje.
Za one koji stvarno nesto uploaduje, jos i mogu da razumem, ali za one kojima je UL vazan samo za odrzavanje ratia, nozda probaju Azureus Shu mode ?

Ko da ljudi nisu culi za varanje ... mozda neko zeli da pruzi drugima isto koliko su i njemu drugi pruzili a ne da ih prevari...
Nemojte vise ovakve savete molim vas ....

Poslednja izmena:
Ja bih uzeo ovaj prvi, opet zavisi sta ti vise treba i cime se bavis nekome je bitniji Dl a nekom UL, znaci individualno.

Raspitaj se ti sta sbb koristi

2048Kb/1024Kb vs 100Mb/128kb
Ja bih bez razmisljanja uzeo prvi paket za iste pare.
Kada bolje razmislim, mislim da bih platio 500din vise za prvi paket.

Poslednja izmena:
SBB ne koristi DOCSIS 2.0 već 1.1 a sva oprema cmts i modemi su DOCSIS 2.0 kompatibilni.

Koristi DOCSIS 2.0 SBB. Upstream kod mene je 64QAM sto ne moze na DOCSIS 1.1. Kod mene je optika full. Ali ne znam za ostatak, mislim da je vecina na 1.0 ili 1.1, negde gde nema HFC mreze je 1.0...

Poslednja izmena:
Koji ste likovi! Cosmo je jedini koji je ovde rekao konkretne stvari i pokazao da zna o cemu priča, ali nađe se neka ''lasica'' da ga napadne.

Ozbiljno, pokušajte malo da razmislite o stvarima pre nego što krenete sa pljuvanjem.

...
Da su cvorista od 50 ljudi pa ajde, ali oni uvek kace do 200 ljudi koliko je maksimum...
Ali, to nije moj problem. To je njihov problem. Sa stanovišta korisnika, što da mene bude briga što su opteretili infrastrukturu do maksimuma.

...
Maksimalna sinhronizovana brzina je kod 2.0 za downstram 38 mbit po kanalu a za upstram 27mbit po kanalu, dok je kod 4-kanalnog DOCSIS 3.0 304mbit down i 108mbit up - skoro 5 puta vise po upstram kanalu.
Ispravka 4-kanalni je 152Мbit, a 8-kanalni je 304Mbit.

...što da mene bude briga što su opteretili infrastrukturu do maksimuma.
:wall:
Kakvo (ne)razmišljanje. Pa bilo bi te briga kad bi sve pocelo da puca po šavovima, kad bi non-stop imao prekide, gubljenje paketa, ogroman ping... onda bi opet ovde pljuvao kako su stavili velike brzine čisto marketinga radi, kako obmanjuju potrošače.

Nazad
Vrh Dno