Šta je novo?

Koji BIOS za Asus P5Q-E ?

Preacher

Čuven
Učlanjen(a)
02.01.2004
Poena
630
Zamenio sam Asus P5Q plocu za Asus P5Q-E zbog problema sa rasporedom PCI Express slotova. P5Q je puna PCI slotova koji mi ne trebaju jer imam Asus Xonar zvucnu koja je PCI Express x1 i bila je montirana tek uz Graficku kartu. Na ploci je radio Intel Core 2 Quad Q6600 oc na 3.4 GHz. Nakon zamene ploce nastaje horor jer procesor vise nece da prebaci 3.1GHz. Interecuje me koji bios koristite tj. koji se najbolje pokazao za oc. Ja sam sa inicijalnog iz 13.06.2008. flesovao poslednji sa Asusovog sajta, verzija 2001.
Ostatak konfe je 4x1GB Kingston HyperX 1066 cl5, Asus Radeon 3850...

Pa negde greshish poshto plocha moze laganica da izvuche FSB 450+ sa Quad procesorom...
Ja isto koristim zadnji Bios ( flashnut pre 2-3 dana ) ali sa mojim procesorom nema problema poshto mi je za ovaj clock treba smeshno mali FSB za ovu plochu...

Pogledaj dali si iskljuchio C1E i EIST mozda je to problem.

:wave:

Pa negde greshish poshto plocha moze laganica da izvuche FSB 450+ sa Quad procesorom...
Ja isto koristim zadnji Bios ( flashnut pre 2-3 dana ) ali sa mojim procesorom nema problema poshto mi je za ovaj clock treba smeshno mali FSB za ovu plochu...

Pogledaj dali si iskljuchio C1E i EIST mozda je to problem.

Probano i sa ukljucenim i sa iskljucenim C1E i EIST isto. Probano samo sa jednim modulom isto. Voltaze menjane - isto. Sada radi na 333 magistarli proc volt. 1.28v, memara 2.2v. Moze do 340 magistrale sve preko toga je nestabilno ili ti puca prime nakon 30 sec ili radi 10-15 min pa resetuje komp. Probano sa proc volt od 1.4 isto, nb volt 1.45 isto, probano sa ukljucenim i iskljucenim Load line Calibration isto, ako dignem volt. na memari na 2.3v sistem nece ni da se startuje, probano i sa taktom memorije od 800 MHz (i manje) - isto, probao sa Disable Execute Bit enable/disable isto. Inace sve voltaze koje nisu menjane su stavljane na min vrednost.
Inace tokom noci sam pustio prime na default vrednost samo je memara rucno stavljena na 1066 sa 2.2v i prime je pukao nakon 6 sati rada. Inace tako je bilo i sa P5Q dok nisam tada flesovao neku verziju biosa koja je omogucila da radi stabilno do nekih 380MHz magistrali. Inace stari sistem je hteo da radi na 3.4 GHZ/378*9 a pucao je na 3.2 GHz/400*8. Verovatno je problem sa memorijom mada je ta ista na Asusovoj listi kao OK varijanta. Uzasno sam se smorio a nemam neku drugu memoriju da probam. A opet ako je stavim i da radi ispod 800MHZ sistem puca.

odgovor je nazalost nijedan :trust: imao tu plocu probao sam nekoliko bios-a, jednostavno sto na dfi-u radi kako treba iz mesta ovde nece pa nece, ploca je odlicna, samo nije za oc.

Ja sam hrabar pa sam je koristio za oc i mogu recji da imam 1406 bios i sve shto sam uspeo do sada da uradim upravo je bilo sa tom plochom i sa tim bios-om. Poslednje shto je aktuelno kod mene jeste 4ghz na 1.32v za 24/7 i mislim da mi vishe zaista nije potrebno...shto se testova tiche tu sam ishao i do 4.9ghz i verovali ili ne plocha nikada nije prelazila 40c...

Probaj da stavish 1406 bios, ja sam stavio taj jer su ga mnogo hvalili ljudi sa xtremesystems foruma.

Mozda je covek naisao na los primerak ploce i pogledaj koja ti je revizija cipseta A2 ili A3.

Ma nije neka velika razlika kolko sam ja primetio malo je hladniji cipset i FSB ide preko 600.

Ja sam hrabar pa sam je koristio za oc i mogu recji da imam 1406 bios i sve shto sam uspeo do sada da uradim upravo je bilo sa tom plochom i sa tim bios-om. Poslednje shto je aktuelno kod mene jeste 4ghz na 1.32v za 24/7 i mislim da mi vishe zaista nije potrebno...shto se testova tiche tu sam ishao i do 4.9ghz i verovali ili ne plocha nikada nije prelazila 40c...

Probaj da stavish 1406 bios, ja sam stavio taj jer su ga mnogo hvalili ljudi sa xtremesystems foruma.

Oki a koji je maximalni Prime stable FSB sa 1406 bios-om ? i koliki napon za NB je potreban za tu vrednost ?

Oki a koji je maximalni Prime stable FSB sa 1406 bios-om ? i koliki napon za NB je potreban za tu vrednost ?
Prime ne koristim jer se on koristi za quad. Evo poslednje shto sam sebi za dushu namestio jeste ovo

Zaista mi ne treba vishe za svaki dan

ps : sad cje neko recji bez 12 sati nishta, e pa ja njemu kazhem - dosta je i ovo : )

E da nisam rekao josh napon na NB-u mi je 1.14v

Kada sam za vreme oc takmichenja dizao voltazhe, najvishe shto sam dizao jeste bilo 1.40v mada iskren da budem, ne znam koliko je to imalo efekta zato shto je temperatura ploche gotovo uvek bila oko 34-35c a najvishe shto sam video jeste 40c.

Napon nb-a mora biti povezan i sa ram-om tako da ono.. diskutabilno je shta je optimalna voltazha jer svi imamo razlichite komponente :wave:

Poslednja izmena:
for the record shto bi se reklo prime-ovanje ne mora uvek biti 100% pokazivach stabilnosti sistema. Postoje tu josh par programa koji ne bi bili loshe da se odrade ali ono shto je najbolji pokazivach jeste dok nisu previsoke temperature i ako prodju testovi poput orthos-a, prime-a, IBT-a, onih 3dmarkova onda nema brige, mada na xtremesystems-u sam chitao da chak i pored svega toga ljudi su imali neke ne cudne restarte.

Mislim ako greshim neka me neko ispravi...

@ Preacher - zashto toliko visok napon na nb-u za svaki dan ? Mislim da ti def ne treba 1.40v za svaki dan, u tom sluchaju kakve su ti temperature NB-a ? Ne bi bilo loshe da kada je vecj tako przhish da stavish neki vent da duva ka nb-u jer je to po mom mishljenju previsok napon za 24/7.

Poslednja izmena:
I ja se pitam sta cemu toliki napon za nb kad kod mene gura bez problema na 1.18v na 4GHz.

@ Preacher - zashto toliko visok napon na nb-u za svaki dan ? Mislim da ti def ne treba 1.40v za svaki dan, u tom sluchaju kakve su ti temperature NB-a ? Ne bi bilo loshe da kada je vecj tako przhish da stavish neki vent da duva ka nb-u jer je to po mom mishljenju previsok napon za 24/7.

Napon na nb-u mi je sada 1.1v, proc 3GHz/333 napon 1.28v, memorija 890MHz na 2.0 v i to je to. Prime radio oko 12 sati bez problema. Probao 340MHz fsb sistem se resetovao posle 10min. Napon na nb od 1.45v probao da vidim da li ce omoguciti stabilnost medjutim nije bilo pomoci. To je bilo testa radi, nisam imao nameru da ga drzim 24/7. Inace komp je u CM690 kucistu sa 5 ventova+ CM 212 sa Noctuom koji hladi proc. Napajanje je Chieftec CFT 600W.

odgovor je nazalost nijedan :trust: imao tu plocu probao sam nekoliko bios-a, jednostavno sto na dfi-u radi kako treba iz mesta ovde nece pa nece, ploca je odlicna, samo nije za oc.

Najbolje da plocha nije za oc.
Mozda nema toliko detaljan bios kao DFI, ali u svakom pogledu odlichna plocha.
Btw tera osam q6600 na 515 FSB, za testove, sa dotichnom

@preacher, Bios 1406 kao shto ti ljudi savetuju, NB volt na barem 1,3v, nece mu nishta biti, FSB term, isto toliko, cpu na 1.4v, ukljuchi load line calibration, memoriju na ~2.1v, FSB strap 333, brzinu memorije (za pochetak poteraj sinhrono), disejbluj c1 i eist, gtl-ove setuj na x0.67 , cpu pll probaj 1.6, latencije memorije postavi ruchno na (5-5-5-18) i naravno 400FSB x 9multi 🙂
definitivno negde greshish ili si ubo neki felerichan primerak.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno