Šta je novo?

Koji HDD od 1 TB

psihoyu

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
30.03.2007
Poena
349
Moram da uzmem novi hard od 1 TB jer mi ovaj externi WD My Book prso (nikad vise externi hard necu uzeti).
Ne znam sad koji da uzmem! Posto mi je ovaj WD dobio bad sectore, nesto mi se poljuljalo poverenje u WD.
Uzeo bi najveravtnije jedan od ova tri:
1. WD Caviar Green WD10EADS - Hard drive - 1 TB - internal - 3.5` - SATA-300 - 7200 rpm - buffer: 32 MB SATA/300 8.9MS 7200RPM
2. SEAGATE - 1 TB 7200rpm / Serial ATA II / 3.0Gb/s / 32MB
ili
3. SAMSUNG HDD 1TB SATA2 32MB
Koji od ova tri i zasto ?
Najbitnije mi je da pouzdan,trajan i tek onda brz!
Samsung je najeftiniji, al ne znam kakvi su sada njihovi hardovi ?

Ljudi, ja imam WDC WD6400AAKS-00A7BO. Zanima me cisto teorijski, posto ovde pricate o pucanju diskova, gubljenju podataka, kolika je sansa da mi crkne disk i izgubim sve podatke u periodu od recimo tri ili pet godina? Postoje li takvi podaci? 5%, 20%, 70%? Mislim Koliko hardova uopste stigne da se pokvari?

I sta covek da ti kaze na ovakvo pitanje, aj budi posten.

Pa recimo da neko ko se bavi prodajom hardvera kaze:

"Ja recimo godisnje prodam 1000 HDD a na reklamaciju (dve godine) mi dodje oko 70 komada"

Ili da neko ko se bavi tom problematikom kaze:

"Na sajtu www.%%&%&^.com postoji istrazivanje po kome je procenat prezivljavanja hardiskova u periodu od 3 godine 88%, u roku od 5 godina 66% a u roku od 10 godina 33%"
Siguran sam da takva istrazivanja postoje.

Znam da mi je pitanje malooooo onooooo, ali moguce da neko zna neki podatak. Mozda sm pogresno postavio pitanje jer nisam mislio konkretno na moj disk vec uopsteno.

Pozdrav :)

Ljudi, ja imam WDC WD6400AAKS-00A7BO. Zanima me cisto teorijski, posto ovde pricate o pucanju diskova, gubljenju podataka, kolika je sansa da mi crkne disk i izgubim sve podatke u periodu od recimo tri ili pet godina? Postoje li takvi podaci? 5%, 20%, 70%? Mislim Koliko hardova uopste stigne da se pokvari?

Ne znam da li si razmiljao o varijanti da posle dve godine jednostavno prodas hard i uzmes nov,i ne razmiljas.Ja tako radim godinama drzim hard do godinu dana,prodam i uzmem nov i veceg kapaciteta:)

Sve zavisi od toga u kakvim uslovima radi hard i kakva je serija (serija moze biti dobra ili losha). Ako su dobri uslovi (stalno hladjenje, dobro napajanje, nije non stop pisanje chitanje) i dobra serija, hardovi mogu lepo da prezive i preko 10 godina. Imam jedan Conner od 120 Mb iz '92 koji josh uvek radi, quantum lct od 20 Gb koji je josh uvek ziv posle 8 godina i 2 Seagate-a od 160 Gb SATA koji su stari po 6 godina i rade odlichno.
Deshavalo mi se da mi riknu hardovi, jedan je bio Seagate na 1.3 Gb, a drugi Quantum Bigfoot 1.3, ali to je bilo josh '95-'96 kada su hardovi bili problematichni... Posle toga nije mi nijedan riknuo a bilo ih je mnogo. Vidjao sam na poslu da rikne hard, ali i to je sada dosta retko.

Sto volim kad neko kaze "Ma ja nisam imao takve probleme" kao da to znaci "ma to nije stvarana problem" :D
Bez uvrede, ali cinis magarecu uslugu ;)
Znaci, jeste, verovatno ce raditi inace bi bila gomila prituzbi, ali dovoljno cesto se i desi da ne radi RAID1 (tj. da za*ebe). Znaci bekap na drugi sistem je najbolje resenje za zastitu podataka.
Ja vadio jedan disk iz mirrora (na zivo) cisto da vidim kako ce se ponasa i nista strasno. Digo jednom windows sa single diskom. Posle vratio .. malo se sistem pobunio, al je nesto izdrndao ... i radi i dan danji. Sto se mene tice mirror - sasvim zadovoljavajuce. Nego gledam cene 1TB, nesto mi se uopste ne isplati, 750gb je bolja kupovina jelte samo se mislim dal hitachi ili samsung?

Ja vadio jedan disk iz mirrora (na zivo) cisto da vidim kako ce se ponasa i nista strasno. Digo jednom windows sa single diskom. Posle vratio .. malo se sistem pobunio, al je nesto izdrndao ... i radi i dan danji. Sto se mene tice mirror - sasvim zadovoljavajuce. Nego gledam cene 1TB, nesto mi se uopste ne isplati, 750gb je bolja kupovina jelte samo se mislim dal hitachi ili samsung?

WD Caviar Green 750 GB, 16 MB Cache, SATA 3 Gb/s 9.634 din.
WD Caviar Green 1 TB, 16 MB Cache, SATA 3 Gb/s 9.774 din.

razlika je nikakva

HDD Brzine

Malo idem offtopic sa mojim odgovorom, posto pricate o HDDovima gabarita od 1TB, ali zeleo bih da podelim moje iskustvo sa vama.

Proslog leta sam kupio novi komp i, izmedju ostalog, ubacio HDD WDC WD5000AAKS-00A7B0 (500GB). Disk radi fantasticno, u Windows Visti (x64) ima ocenu 5.9 i prilicno je tih. Cimer je dva meseca (ili manje) kasnije kupio gotovo istu konfiguraciju, sa sitnim razlikama. Tacnije, jedine razlike su proizvodjac napajanja, graficka kartica i hard disk, za koji smo mislili da je isti, ali je njegov zapravo Green varijanta. Instalirao sam mu isti sistem kao kod mene (Vista x64 sp1), ali kod njega HDD ima ocenu 5.6!
To nas je malo zabrinulo, pa smo skinuli par programcica za testiranje HDDa. Kod mene je brzina citanja podataka bila 95-105MB/s, dok je na njegovom bila samo 65-75MB/s
Kako imamo potpuno iste procesore (intel E8400) i maticne ploce (Gigabyte GA-P35-S3G) sa istom verzijom biosa i istim drajverom, zakljucili smo da je zapravo ova Green varijanta losija.
Pokusali smo i da zamenimo SATA kabal i nije bilo nikakve razlike.

Ako neko zna nesto sto mi ne znamo, nek javi...

PS Koje su brzine upisa/citanja kod eksternih HDDova >= 500GB (USB 2.0)?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno