Šta je novo?

Phenom II 920 TEST DRIVE 3,9Ghz

Prostreet

Slavan
Učlanjen(a)
18.01.2009
Poena
349
Evo jednog Prostreet - Test Drive-a Phenom II 920 masine!

Masinu na testiranje je ustupio MACHETE, bioenergetski mag i majstor umetnicke fotografije.

Masina:

procesor: Phenom II 920 (fabricki klok 2800mhz; voltaza 1,325v)
ploca: DFI Lanpartu DK FXB790 M2RSH
memorija: GEIL Black Dragon 1066 - Cl 5-5-5-15 (preporucene voltaze 2,2v-2,4v)
napajanje: OCZ ModXtreme 600W
hdd: WD 640GB 32mb buffer
kuler cpu: TT Sonic Tower + Xilence 12cm @1300 (prdavi Xilence)
termalna pasta: OCZ Freeze Xtreme
graficka: Asus 8800GTS 512MB AKA vuruna (jedina polovna komponenta u makini ali dobro ocuvana:))
kuciste: CM 690

Prvo smo pokusali sa fabrickim biosom i Kingston memorijom koja se bas nesto nije proslavila, i definitivno je treba zaobilaziti ako zelite da se bavite ozbiljnim overklokom.
Zatim smo fleshnuli plocu najnovijim biosom i obradovali je Black Dragon memorijom, i onda su stvari krenule drugacijim tokom.

Hladjenje nije bas idealno jer vrli TT Sonic hladi jedan jeftini i lagani Xilence, nadamo se boljem rezultatu kada ubacimo neki bolji ventilator.

Evo kako je sve krenulo i sklapanja makine

Prilozi

• KraljDFI.jpg
    KraljDFI.jpg
    227.6 KB · Pregleda: 122
  • procesor.jpg
    procesor.jpg
    41.9 KB · Pregleda: 78
  • TTSonic.jpg
    TTSonic.jpg
    119 KB · Pregleda: 108
  • OCZ_ModX.jpg
    OCZ_ModX.jpg
    125.9 KB · Pregleda: 94
  • CrniZmaj.jpg
    CrniZmaj.jpg
    83.2 KB · Pregleda: 98
Poslednja izmena:
Sledi dalje...

Prvi zanimljiv rezultat dobijen je sa voltazom za CPU 1,4v:

Drugi zanimljiv rezultat dobijen je sa voltazom za CPU 1,424v:

Ali treci rezultat je za sada najzanimljiviji :D

3892 mhz na vazduhu i to toplom vazduhu zbog pomenutog nam Xilence-a!
Na zalost taman kako sam pritisnuo printscreen Win7 se malo smrznu, tako da smo uhvatili taj screenshot fotoaparatom, zahvaljujuci veštini Machete-a za njega nema losih uslova :)

Kada malo bolje raz'ladimo procesor pokusacemo do 4-ke, ako budemo imali srece!
I jos nekoliko slika sa priprema:

PS/ Zelim da zahvalim Monteboyu sto je podelio sa ostalima na forumu iskustva i sto mi je nesebicno dao savete oko OC-a kao i ostalima u temi o DFI FXB790 M2RS ploci.

Slika sa zamucenjem mog lika je cisto preventivnog karaktera da me posle ovog overkloka ne bi oterali u Hag.

Prilozi

• ploca_iostalo.jpg
    ploca_iostalo.jpg
    122 KB · Pregleda: 135
  • komplet.jpg
    komplet.jpg
    101.2 KB · Pregleda: 92
  • TTSonic2.jpg
    TTSonic2.jpg
    106.9 KB · Pregleda: 80
  • WD.jpg
    WD.jpg
    99.9 KB · Pregleda: 84
  • BlackDragon_pakovanje.jpg
    BlackDragon_pakovanje.jpg
    229.9 KB · Pregleda: 218
Poslednja izmena od urednika:
Ako budete hteli - da odradite i Everest benchmark da vidim bandwith na ovim setovanjima. :)

POZ

Jedno pitanje, da li ste radili test stabilnosti, i ako jeste može validacija toga? :wave:

Poslednja izmena:
Jedno pitanje, da li ste radili test stabilnosti, i ako jeste može validacija toga? :wave:

Problem sto ovaj drugar Machete, nema vezu sa internetom, pa smo sinoc do kasno ovo radili i na brzinu napravili screenshotove pa ja onda okacim sve to, juce smo radili Linx samo do 3,6-3,7 Ghz, danas cemo odraditi Linx testove da vidimo sta oni kazu i dokle je maksimalno stabilno lili testabilno, samo pravi potencijal ce se videti nadam se kada zveknemo dve 12-ce na TT Sonic!

Pozdrav i stizu u toku dana testovi stabilnosti! :)

Vazi Djox odradicemo, ako ne zaboravim. :p

Poslednja izmena od urednika:
To su ok vesti, podelite sa drugarima sa foruma svoja iskustva oko podešavanja BIOS-a, jer na taj način i dugi će imati o čemu da razmišljaju.

Bez testova stabilnosti ove rezultate i lepe slicice mozete da okacite macki o rep. Koga jos zanima na koliko moze da se udje u Win. Bez 3 sata ortosa i 3DMarka 06 na po pola sata kombinovano ili makar 1 sat OCCTa ne priznajem rezultate. Slikati frekvenciju aparatom je neozbiljno i smesno. :S:

Bez testova stabilnosti ove rezultate i lepe slicice mozete da okacite macki o rep. Koga jos zanima na koliko moze da se udje u Win. Bez 3 sata ortosa i 3DMarka 06 na po pola sata kombinovano ili makar 1 sat OCCTa ne priznajem rezultate. Slikati frekvenciju aparatom je neozbiljno i smesno. :S:

Ne testira se Quad sa ortosom, linx ili quad prime se podrazumeva.

Ne testira se Quad sa ortosom, linx ili quad prime se podrazumeva.

Jel' vidis koliko se razume covek, a dosao ovde da lupa gluposti, jos kad bi on znao koliko je tesko postici tu frekvenciju na AMD-u sa zakljucanim mnoziocem, ali dobro kao sto sam obecao kasnije veceras bice svega, Space sve sto te zanima oko biosa napisacu ti ovde. :)

Pike ti samo mozes da se pusis do mile volje!!! :D

Koristite kao moj kuler:)

Jel' vidis koliko se razume covek, a dosao ovde da lupa gluposti, jos kad bi on znao koliko je tesko postici tu frekvenciju na AMD-u sa zakljucanim mnoziocem, ali dobro kao sto sam obecao kasnije veceras bice svega, Space sve sto te zanima oko biosa napisacu ti ovde. :)

Pike ti samo mozes da se pusis do mile volje!!! :D

Samo lagano bez visokog tona plz :), podešavanja su meni poznata, imam i ploču i jedan 940 kod sebe, ali tvoj proc zahteva malo više "magije". Stoga postavi podešavanja ovde za korisnike koje interesuje ova kupovina.

Poslednja izmena:
Teatirajte ga cime hocete, ali ga bar testirajte a ne ovako, i to min. jedan sat. Frekvencija za slikanje i ulazak u Win slabo koga interesuje ovde, stvarno neozbiljno sa tvoje strane. :S:

Poslednja izmena:
Teatirajte ga cime hocete, ali ga bar testirajte a ne ovako, i to min. jedan sat. Frekvencija za slikanje i ulazak u Win slabo koga interesuje ovde, stvarno neozbiljno sa tvoje strane. :S:

Zahtev je već postojao oko stabilnosti za 24/7, isto tako ovo je soba za overklok bilo da je 24/7 ili za slikanje ili bilo šta što je vezano za overklok procesora i memorije. Stoga strpimo se da čovek izađe sa rešenjem ponuđenog zahteva :)

Poslednja izmena:
Ma strpicemo se koliko god da je to potrebno, inace imao sam prilike da vidim tu mashinu radila je na 3.55 i pokretali smo par igara... :)

Evo vecernjih vesti: :)

CPU-Z 3800mhz

Validator
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=536377 Uspeli smo preko dial up modema!

Test stabilnosti vrlo kratko odradjen u Linxu na frekvenciji 3800 mhz, voltaza 1,424v
U Linxu nismo smeli duze od toga vremenski da radimo test jer su ovi majstori iz toplane podgrejali atmosferu u sobi do bar 25c, a jos uvek nismo nabavili odgovarajuce 12-ce za kuler, tako da je Linx udarao posteno u 60c za jezgra, pa nismo smeli da rizikujemo.
Sto se trenutne situacije tice 3800mhz nije trenutno 100% stabilno, ali od ponedeljka jurimo ventilatore, nadam se i nalazimo ih i onda cemo nesmetano da krenemo dalje sa overklokom i ispitivanjem stabilnosti.

Stabilni klok 3700 mhz (za sada :p)
(3696mhz precizno) na voltazi 1,424v

Zatim smo resili da odradimo jedan pravi, test stabilnosti koji nece toliko zagrejati procesor kao Linx, ali je prilicno nepogresiv po pitanju stabilnosti sistema - rendering

PS/ Zadaje nam problem potrosnja graficke kartice i prvenstveno njeno grejanje, mada pokusacemo i dalje sa njom u kucistu.

Poslednja izmena:
NHF
Na kraju niste ništa uradili! Momci, nije bitno da li možete izvući 7GHz, bitno je ako pokušavate da odolite zahtevu da ga isto tako ispunite do kraja, znači trebali ste da uradite tj. da izvučete koliko možete. Zahtev je bio prost, min 1h, ali min na kloku koji je stabilan. Temp u sobi je ok, i to nije bitno jer u nekim siutacijama je još toplije (meni je to min tem u stanu) a ljudi hoće da vide 24/7. Znači ako vas mrzi i ako ne želite slobodno javite, jer ovako ljudi čekaju na vas i kad dočekaju ne dobiju (dobiju 3 minuta) ništa. pozz

Poslednja izmena:
NHF
Na kraju niste ništa uradili! Momci, nije bitno da li možete izvući 7GHz, bitno je ako pokušavate da odolite zahtevu da ga isto tako ispunite do kraja, znači trebali ste da uradite tj. da izvučete koliko možete. Zahtev je bio prost, min 1h, ali min na kloku koji je stabilan. Temp u sobi je ok, i to nije bitno jer u nekim siutacijama je još toplije (meni je to min tem u stanu) a ljudi hoće da vide 24/7. Znači ako vas mrzi i ako ne želite slobodno javite, jer ovako ljudi čekaju na vas i kad dočekaju ne dobiju (dobiju 3 minuta) ništa. pozz

Hahaha meni na PM pisu kako obaraju svetski rekord. :d
Ja rekoh sutra kad ustanem da vidim i to cudo, kad ono imam sta da vidim. :d
Slikali se malo i 3 min Linx-a :d

NHF

Slusaj Spacemastere, ja ne zelim tudji procesor da unistim, on je posle tri minuta isao do 61c za jezgra u Linxu, kada budemo napravili hladjenje kako treba odradicemo, ja nisam lud da tudji pa ni svoj procesor teram na 75c da bih tebi nesto dokazivao ili da bi tebi ispunjavao zelje, kada imamo vremena i dostojno hladjenje odradicemo sve kako treba.

I ne znam koji to ljudi zele da vide 24/7 ti i Pike?

Evo ti vec postavljeno 24/7 je trenutno na 3/7 :D to jest 3700 mhz, videcemo za koji dan koji mu je maksimum stabilan?

@Pike slikaj se ti 3 minuta na 3800 ili cik udji u windows na 3900mhz, eto ako je to tako beznacajno i prosto izvoli, cekamo?

Poslednja izmena:
Nikakvo slikanje mene ne zanima vec stabilni klokovi za 24/7. Moj proc. radi stabilno na 3800 ali za moj ukus prevelikoj voltazi iako temperature nisu velike. Bar ti uvek mozes da dodjes da to proveris ako ne verujes.

:wave:

Nikakvo slikanje mene ne zanima vec stabilni klokovi za 24/7. Moj proc. radi stabilno na 3800 ali za moj ukus prevelikoj voltazi iako temperature nisu velike. Bar ti uvek mozes da dodjes da to proveris ako ne verujes.

:wave:

ako ti radi na 3.8 za svaki dan u sto ne sumnjam sto u "moja masina" nisi stavio @3.8 nego lepo pise @3.6 :)

Slusaj Spacemastere, ja ne zelim tudji procesor da unistim, on je posle tri minuta isao do 61c za jezgra u Linxu, kada budemo napravili hladjenje kako treba odradicemo, ja nisam lud da tudji pa ni svoj procesor teram na 75c da bih tebi nesto dokazivao ili da bi tebi ispunjavao zelje, kada imamo vremena i dostojno hladjenje odradicemo sve kako treba.

I ne znam koji to ljudi zele da vide 24/7 ti i Pike?

Evo ti vec postavljeno 24/7 je trenutno na 3/7 :D to jest 3700 mhz, videcemo za koji dan koji mu je maksimum stabilan?

@Pike slikaj se ti 3 minuta na 3800 ili cik udji u windows na 3900mhz, eto ako je to tako beznacajno i prosto izvoli, cekamo?

Ajde da ne pravimo dramu, jer ne vidim zašto je onda postavljena ova tema, tj. ne vidim ponetu. Svaki proc može da se overklokuje pa i ovaj, niko ti ne traži da ga ubiješ, traži se max klok 24/7. :trust:
Ili ti u prevodu traženo je da se vidi dokle može da ide na tom hlađenju za svaki dan, ako ne možeš da odoliš zahtevu, onda napiši ne mogu, ja se ne razumem, i svi ćemo razumeti jer te niko ne tera na to, i u temi nećeš videti ni mene ni piketa ni nikoga, kapiraš ili pak ne kapiraš...

Poslednja izmena:
@Prostreet niko te ne tera da spalis CPU pogotovu sto tudjeg konja potkivas vec da oladis malo i vratis lepo na 3.55 na koliko mi na oko deluje stabilno i pustis lepo decka da uziva i izigra se na novoj mashini i nece morati da puca pare na dodatne kulere.
Temu si mogao da nazoves i Phenom II na 4.5GHz ali to nema veze sa mozgom kao ni 3.9GHz :S:

Ajde da ne pravimo dramu, jer ne vidim zašto je onda postavljena ova tema, tj. ne vidim ponetu. Svaki proc može da se overklokuje pa i ovaj, niko ti ne traži da ga ubiješ, traži se max klok 24/7. :trust:
Ili ti u prevodu traženo je da se vidi dokle može da ide na tom hlađenju za svaki dan, ako ne možeš da odoliš zahtevu, onda napiši ne mogu, ja se ne razumem, i svi ćemo razumeti jer te niko ne tera na to, i u temi nećeš videti ni mene ni piketa ni nikoga, kapiraš ili pak ne kapiraš...

Od ponedeljka stizu dve 12-ce i sve ce biti regulisano, ne znam da li si pogledao screen sa renderingom vec smo dobili stabilan klok sa postojecim hladjenjem na 3700hz...

@Prostreet niko te ne tera da spalis CPU pogotovu sto tudjeg konja potkivas vec da oladis malo i vratis lepo na 3.55 na koliko mi na oko deluje stabilno i pustis lepo decka da uziva i izigra se na novoj mashini i nece morati da puca pare na dodatne kulere.
Temu si mogao da nazoves i Phenom II na 4.5GHz ali to nema veze sa mozgom kao ni 3.9GHz :S:

3.9 je itekako moguce sa odgovarajucim primerkom .....
Hoces u gajbu piva da moze 3.9 na air i to na sobnoj temperaturi od 23°C :)

Poslednja izmena:
Od ponedeljka stizu dve 12-ce i sve ce biti regulisano, ne znam da li si pogledao screen sa renderingom vec smo dobili stabilan klok sa postojecim hladjenjem na 3700hz...

Koliko je trajao taj renderig ? Jel 10 sek. ?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno