Šta je novo?

PPPOE na wireless-u

nijelos

Čuven
Učlanjen(a)
02.09.2004
Poena
645
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 7700
Matična ploča
MSI MAG B650 Tomahawk WiFi (MS-7D75)
RAM
32GB (2x 16GB 6000Mhz)
GPU
Radeon Saphire 7700XT
Storage
1TB Samsung 990 Pro M.2
Zvuk
Edifier R1700BT
PSU
Seasonic GX-850 ATX 3.0
Kućište
Be Quiet! Pure Base 600 Orange
Monitor
LG 49WL95CP-W
Miš & tastatura
MX Keys & MX Master 3
Laptop
MBP 16'' 2019
Tablet
Xiaomi Pad 6
Mobilni telefon
Pixel 6 Pro
Pristup internetu
  1. Optički internet
Dakle drugari, molim vas za pomoc, naime imam problem sa zicnim TP-LINK TD-8840 i bezicnim WR-340G, ne znam kako da ga stavim u bridge mode, sada sam stalno konektovan na internet. E da, wireless koristim za laptop.

Ovaj TD-8840 mi je izlaz na net, njega bodem u WR-340G, u isti taj WR-340G sam ubo i moj desktop, i sad konstantno imam net kod Telekoma 1mbit je u pitanju i imam user i pass s obzirom da sam stara musterija :)
Ne znam sad sta dalje, pomoc bi mi zaista dobro dosla.

Pozdrav i hvala svima na pomoci!
Nikola

uspeo sam da stavim bridge mode na td-8840, ali ne znam sta dalje...

Ček ček, imaš ADSL ruter i AP ako sam dobro skontao i utp kabal vezu između njih?

da, ADSL zicni ruter 8840, i bezicni ruter wr340g!!

Ovaj uređaj za kuću stavi u AP mode, izrutiraj 0.0.0.0/24 na lan (ako već nije) podesi IP adrese na mrežnim interfejsima oba uređaja na isti opseg (pretpostavljam da si ovo već uradio, ai za svaki slučaj da napišem ako još nekom zatreba :) ), konektuj se wireless-om i 99% će da radi sve :)
Naravno wireless interfejs treba da ti je druga podmreža od kabla :)

izvini Vlado, nije mi jasno ovo sto si rekao, evo sta sam do sada uradio:
iz desktopa ide kabl u bezicni ruter, iz istog tog bezicnog rutera ide kabl u ADSL ruter.
To je sto se tice fizikalija ...
Sad, ip ADSL rutera sam stavio 192.168.1.1/24 i isti gateway, wireless ruter ima ip 192.168.10.1/24.
Zicni ruter je podesen da radi u bridge modu, tj javlja se jedna zanimljivost, a to je da imam net, i napravim konekciju za bridge na desktopu i dva put kliknem i on se nekim cudom konektujem(iako sam vec konektovan!! ). Bezicni ruter sam podesio pppoe konekciju ubacio user i pass, medjutim kad mu pristupim ne dobija izlaz na net!
Mora da je neka sitnica u pitanju, sto me koci, ali cini mi se da sam blizu!
Vlado pomagaj molim te & btw izvinjavam se sto dizem svoj thread iz mrtvim nisam imao vremena da se pozabavim ovim, al sad imam par dana dok ne pocnu ispiti :)

Pozdrav svima

Poslednja izmena od urednika:
pff mnogo opreme za tako jednostavne stvari al ajde.

Evo odradi sledece.

TP-8840 Stavish u bridge mod i on ce da radi samo modulaciju "telefonskog" u "mrezni" saobracaj da se tako izrazim. I u njega nishta ne bodesh. On nema DHCP i ne radi nishta sem sto modulira signal. Adresa koju mu stavish je nebitna jer ona sluzi samo da bi pristupio podesavanjima uredjaj. Mozes da stavish recimo 192.168.1.254. I sad uzmesh jedan kabl i povezes ga sa TL-WR340G. I to tako da LAN sa ADSLa ide u WAN port WiFi rutera. Dakle da ponovim josh jednom LAN sa adsl-a u WAN na WiFi ruteru. Ostale lan portove na tom ADSL-u mozes da zaboravish ne sluze nicemu.

E sad. Taj WiFi ruter TL-WR340g. Njegov WAN port podesis da dobija IP od DHCP-a i da je na njemu PPPoE konekcija. Tu uneses user i pass od telekoma. I on ce da dobije direktno javnu IP adresu od telekoma. E sad LAN port na WiFi ruteru stavish IP 192.168.1.1 i dignesh DHCP server i stavish da dodeljuje adrese od 192.168.1.100-200. Podesisi ime za Wireless mrezu. Stavish neku zastitu !!!! obavezni. Pola beograda je dobilo od telekoma WiFi rutere i niko nije zakljucao mrezu. tako da obrati paznju na to.

Sad mreznim kablom povezes desktop racunar sa TL-340G ruterom. I naravno lap povezes bezicnim putem.

I mozes da uzivas.

P.S. Posto ce sledece pitanje da bude vezano za prebacivanje podataka .... itd itd. Da predupredim pitanje. Uradi sledece. Stavi racunare i isti workgroup(desni klik na my computer>properties>computer name) i iskljuci windows firewall (start>settings>control panel>network connections>desni klik na LAN> properties>advanced i tu ti je dugme za firewall). Naravno po racunarima odradi share toga shto hoces da bude vidljivo na mrezi.

p.s.2. Za forwardovanje portova za torrente i igrice ili shta god. evo linka za tvoj uredjaj. Pa tu odaberi koja je aplikacija u pitanju i imash detaljno uputstvo shta i kako.

Mislim da sam pokrio sve aspekte.

s' postovanjem JA:smoke:

Saro, fala ti neimerno, evo prvo da ti kazem pravo sve je to odradjeno, s tim sto izgleda ne koristimo iste termine, npr. 340g nije ADSL ruter, vec samo ruter, a samim tim sto nije ADSL ruter onda on nema WAN, barem ja tako kapiram ima samo 4 LAN porta... ispravi me

Druga stvar, skidam ja torente danas, kad na pola nestade net, reko sta je sad, medjutim morao sam da idem negde, pa reko videcu veceras, kad ono veceras oce da se konektuje samo sa konekcije pppoe( napominjem , komp nije ni restartovan ni cackan, samo upola torenta nestade net i od tada se konektuje samo preko pppoe!!). Evo i na laptopu se konektiju preko pppoe, sto sam i zeleo, torenti rade super, i network ok pise(zeleno svetlo!).

Ono sto mene buni je, sta se to promenilo, i ranije sam koristio ista ova podesavanja sto si navela, i nece naprosto iako znam da treba tako, tek danas je proradilo iz cista mira, mora da me pogledao onaj od gore :)

Hvala i pozz, sad cu odma da uzmem screenshtove za oba rutera cisto da sacuvam podesavanja :)

Saro, fala ti neimerno, evo prvo da ti kazem pravo sve je to odradjeno, s tim sto izgleda ne koristimo iste termine, npr. 340g nije ADSL ruter, vec samo ruter, a samim tim sto nije ADSL ruter onda on nema WAN, barem ja tako kapiram ima samo 4 LAN porta... ispravi me

Nisam ni rekao da je ADSL ruter nego WiFi ruter. I da svaki uredjaj ima WAN *wide area network i LAN *local area network. Plasticno objasnjenje bi bilo da je WAN dolazni saobracaj iliti veza sa internetom, a LAN lokalni saobracaj tj lokalna mreza.

Druga stvar, skidam ja torente danas, kad na pola nestade net, reko sta je sad, medjutim morao sam da idem negde, pa reko videcu veceras, kad ono veceras oce da se konektuje samo sa konekcije pppoe( napominjem , komp nije ni restartovan ni cackan, samo upola torenta nestade net i od tada se konektuje samo preko pppoe!!). Evo i na laptopu se konektiju preko pppoe, sto sam i zeleo, torenti rade super, i network ok pise(zeleno svetlo!).

*** ne znam tacno kako si podesio ali to malo ne pije vodu, necu da tvrdim 100%. Ispada da uredjaj nece da otvori pppoe konekciju a racunar peske oce. Ili neshto nisi dobro povezao. Ajde mala sema makar u paintu gde je sta spojeno.

Ono sto mene buni je, sta se to promenilo, i ranije sam koristio ista ova podesavanja sto si navela, i nece naprosto iako znam da treba tako, tek danas je proradilo iz cista mira, mora da me pogledao onaj od gore :)

Nisam navela nego naveo ja sam musko :smoke:

Hvala i pozz, sad cu odma da uzmem screenshtove za oba rutera cisto da sacuvam podesavanja :)

s' postovanjem JA:smoke:

Vrh Dno