Šta je novo?

9600GT GS SLI vs GTX 260

Spider88

Slavan
Učlanjen(a)
30.11.2005
Poena
319
Razmishljao sam o sledecoj kombinaciji. Trenutno imam jednu Gainward 9600GT GS.
Da kupim GTX 260 trebalo bi mi oko 250e, a josh jednu 9600GT GS mogu da kupim za oko 100e. Znam da je GTX 260 najverovatnije jacha od ove dve karte u SLI modu, ali me interesuje KOLIKO jacha?

Gledao sam neke testove po netu i sa pribliznim konfiguracijama daju priblizne rezultate. Kazem priblizne konfiguracije, jer nigde nisam mogao da nadjem test gde su isti procesori, ploche itd, ali su bar procesori radili na priblizno istim taktovima(+-300MHz). Znam da to nije mala razlika u taktu procesora, a i tu je pitanje cashe memorije ali pribliznije nisam nashao.

Znam da mi je procesor ovde usko grlo, da bih preshao na neki jachi Phenom, trebalo bi mi mnogo novca jer mi se nishta ispod 9850 maltene ne isplati uzimati a tada bih morao da uzmem i novu plochu. Razmishljao sam da uzmem 9550 ali njega ne bih mogao mnogo da klokujem zbog ploche, tako da cenim da bi u nekim igrama davao i loshiji rezultat nego ovaj moj sadashnji na 3.0GHz. Eventualno mozda kupim neki jachi cooler (Hyper TX2 ili ako se bude imalo kesha za Vandettu 2), pa josh malo kloknem ovaj moj proc(sada je na BOX-u), ali otom potom.

No, udaljih se od teme, za sada me prvenstveno interesuje shta mi je isplatljivije? Kupiti josh jednu 9600GT GoldenSample i upariti je sa postojecom ili kupiti GTX260 po 150% skupljoj ceni(za ovo je veoma mala verovatnoca, ali opet da pitam)? Kakav je odnos cena(100-250e)-performanse? Kako bi se ponashao SLI na mojoj plochi? Znam da nije neka bog zna kakva plocha i ne znam da li kvalitet ploche ima veze sa SLI-jem(najverovatnije ima, ali koliko)? Da li bih dobio bolje rezultate i koliko sa sadashnjom konfom u kombinaciji sa SLI-jem ali na nekoj drugoj(kvalitetnijoj) plochi?

E da, josh jedna napomena: Imam monitor od 19"(koji sam inache platio oko 300e, i koji i sada koshta mnogo vishe od onih monitora 22" koji se prodaju za oko 150e i manje, zbog DVI, 2ms odaziva i dr), i nemam nameru da ga menjam u neko skorije vreme(bar jedno 4-5 godina), tako da imajte i to na umu.

Po meni -uvek jaca single karta.Bolje jedna vruca, nego dve 'ladne:p

Medjutim- GTX260 je overkill za taj monitor.A i procesor ce biti usko grlo, kao sto i sam kazes.Imaj u vidu da ce i SLi varijantu da koci.

Na tvom mestu, ja bih isao na GTX250 (aka redizajnirani 9800GTX+).U svakom slucaju, kao sto rekoh gore, bolje je ici na single kartu.Ne zavisis od drajvera, manje glavobolje.

Ma znam da je jacha, ali problem je u tome shto realno ja nemam sada trenutno te pare, tako da sam josh uvek u fazonu za SLI(ako cu dobiti iole priblizne rezultate kao kod GTX260 ili chak GTX 250, opet mi je isplatljivije da dokupim josh jednu 9600GT). Razmishljao sam da prodam ovu moju, (stara je oko 5 meseci)medjutim cenim da ne bih mogao da je prodam za vishe od 60-70e.(100e je nova)

Interesuje me josh jedna stvar: Da li za SLI moraju samo da se poklapaju chipovi(G94 u mom sluchaju) ili moraju da budu isti proizvodjachi i modeli?

Da li bih dobio vishe ako bih dokupio josh jednu grafu i stavio je u SLI, ili pak ako bih kupio Phenom 9550?

Da li i u kojoj meri zavise performanse SLI-a od ploche? Da li bih dobio neshto mnogo na performansama ako bih uzeo drugu plochu(mozda eventualno zbog chipseta i zbog toga shto bi PCIE radio na 16x(sada trenutno radi na 8x i ne moze da se poveca))?

JA bih tebi preporucio da idesh na procesor a grafiku koju imash je sasvim dovoljna za taj monitor koji pretpostavljam da ima rezoluciju 1280*1024 ili ako je Wide 1440*900 a za to ti ne treba nista jace od te sto imash...veruj mi bacacesh pare bezveze

JA bih tebi preporucio da idesh na procesor a grafiku koju imash je sasvim dovoljna za taj monitor koji pretpostavljam da ima rezoluciju 1280*1024 ili ako je Wide 1440*900 a za to ti ne treba nista jace od te sto imash...veruj mi bacacesh pare bezveze

+1

Sve ti je rekao, ako te već svrbi i hoćeš da potrošiš pare bolje kupi neki 22" monitor.

Vala ljudi, kada malo bolje razmislim i upravu ste. Ja za sada sa ovom konfom pikam Crysis sa High detaljima bez problema(uz neke optimizacije, average oko 28-30fps). Za sada sam zadovoljan. Najverovatnije cu, poshto dolaze vrucine sada naleto, uzeti neki cooler(Vandetta 2), i mozda dodam josh kesha pa uzmem novo kucishte(TT Armor+), a kasnije nekada(tamo neki Septembar, Oktobar) najverovatnije cu uzeti jachi procesor(neki phenom), ili pak josh jednu ovakvu grafu(chisto malo da poboljsham fps u igrama).

Ali hajde sada, kao shto kaze Dragan Jovanovic u Crnom Gruji, "U duhu poduhvata", da mi kazete kakve bi bile performanse sa dve ove moje grafe. Ako neko ima dve neka okachi neki test kada je u single i kada su u SLI-u.

Ja sa single kartom dobijam oko 10000 u 3Dmarku06, koliko bih mogao da ochekujem sa SLI grafama?

Ja mislim da bi tebi bilo najbolje, da prodas tu plocu i uzmes neku 790GX, i bolje ne razmisljaj o tim Phenom-ima 9550-9950 nisu isplativi, bolje razmisljaj o Phenom II X3 720 ili X4 920 to su ekstra procesori. Grafcka 9600GT je solidna za sada a za tu rezoluciji ja mislim da i ubuduce nece trebati nesto mnogo jace.
Po meni ti je najisplativije zamenis plocu i kasnije uzzmes Phenom II, a kad grafika oslabi zamenices
i nju lako kasnije, pasce cene GTX-u 260...

9600GT SLI nije losa kombinacija, ali procesor bi ti bio usko grlo u tom slucaju ja mislim da ne bi osetio neki bitniji skok u perfrmansama pogotovo u toj rez. u kojoj igras.

Poslednja izmena:
ja uvek za gaming sporet preporucujem pre brzu grafu nego procesor. bolje potrosi pare na kartu iako ce biti malo zagusena nego na CPU jer ces imati bolji FPS u svakom slucaju.
i nije istina da ti je GTX260 overkill za 12x10. ja imam 4850 i u nekim igrama bih pozeleo jacu graficku svakako. ne bi mi ni GTX260 bio sasvim dovoljan za neke igre, tako da slobodno qpuj sto jacu kartu, nece da se baci. uostalom, sto jacu kartu qpis -> duze ce ti trajati :smash:
a na tvoje pitanje GTX260 ili 9600GT SLI, pa nemam pojma. kapiram da je SLI dobro pokriven u hitovima koji tebe interesuju i koji su zahtevni. tough call...ja bih mozda isao i na SLI, sto da ne :)

Hmmmm ako idesh na SLI znash da treba da menjash to napajanje...Znaci johs jedan 9600GT pa jace napajanje i josh ako procesor bude zagusivao(a hoce mislim zbog minimalnog FPS jer ne verujem da zelish da imash i FPS 200 ako ce ti u nekim trenucima padati i na 15 :) )

SLI na toj ploci sto ti imash??? Opet ne znam sta ti je pametno uraditi

uzmi gtx260(core216) i ne razmisljaj vise o tome :)
Pa ne bih ja uopshte razmishljao kada bih imao 250e. Ali trenutno nemam taj kesh pa pitam da li bih dobio na performansama, ako bih ubacio josh jednu ovakvu u SLI!!!

Hmmmm ako idesh na SLI znash da treba da menjash to napajanje...Znaci johs jedan 9600GT pa jace napajanje i josh ako procesor bude zagusivao(a hoce mislim zbog minimalnog FPS jer ne verujem da zelish da imash i FPS 200 ako ce ti u nekim trenucima padati i na 15 :) )

SLI na toj ploci sto ti imash??? Opet ne znam sta ti je pametno uraditi

Mislim da nema potrebe da se menja napajanje. Ovo napajanje daje oko 34A na grani od 12V,a i jedan moj ortak ga ima i tera dve 9800GT u SLI-u.(on kaze bez problema, da li mu je zapao dobar primerak ili su ovo dobra napajanja, ili pak on ima mnogo hrabrosti :D to ne znam :d).

Medjutim, izgleda da su neki novi momenti na pomolu. Naime, danas videh u odeljku za procesore thread da MSI i Gigabyte dodaju podrshku za AM3(phenom II procesore) na svoje ploche sa 570 chipsetom.
(http://www.computerbase.de/news/har...systeme/2009/februar/msi_gigabyte_am3-listen/)
Na ovoj listi se nalazi i moja plocha, koja bi po ovome uz neki beta bios mogla da podrzi i Phenom II.

Na zvanichnom MSI sajtu nema nishta o ovome, mada ja cu najverovatnije sachekati josh malo da vidim koliko ima istine u svemu ovome, pa ako stvarno dodaju novi bios(ne beta vec pravi), i ako bude podrzavao phenom II procesore, mislim da ce mi to opet od svega ovoga biti najbolja investicija.

Ljudi, da se razumemo, ja bih sada odmah uzeo Phenom II, sa nekom DFI plochom, i triple SLI GTX 295, ali nema se kesha.

U svakom sluchaju hvala svima shto me savetuju da kupim gtx 260, i phenom II sa 790 chipsetom, ali kao shto rekoh, studentski zivot je tezak(chitajte siromashan :D), pa mi se bash i ne daje 250-500e ako mogu da prodjem lepo i sa 100e(na mom monitoru).

Ne rekoste mi nishta koji bi skoru 3dMarku06 i koliko bih procentualno poboljshanje u igrama mogao da ochekujem sa SLI-em(ukoliko pak ova stvar sa 570 chipsetom i phenomom II nebude proshla slavno), chisto da imam na umu?

Poslednja izmena:
Koliko sam ja video sa sli bih dobio otrpilike snaga jedne 9600GT plus 70-80% druge...u prevodu imash u igrici sada 30 FPS sa dve cesh imati oko 50 FPS

E sad to ti je u najboljem slucaju obicno u starijim igrama(ili u nekim novijim koje ne vole SLI) pomak je samo 10-20%

Takodje neke igre vide pomak samo u visokim rezolucijama

E sad skor u 3D Mraku :) ne znam ali kontam da on voli SLI tako da mozesh ocekivati lepe skorove ali opet kome je to bitno

Opet nisam siguran za napajanje to mora neko strucniji da ti objasni ali ko zna mozda gresim i to debelo :)

u krajnjem slucaju uzmi jos jednu 9600GT pa testiraj. ako ne budes zadovoljan dobitkom lepo je prodaj posle nedelju dana za 10e manje nego sto si je platio i svi srecni...
Ovo napajanje daje oko 34A na grani od 12V,a i jedan moj ortak ga ima i tera dve 9800GT u SLI-u.
nije to nista. moj ortak je vozio 2x4830 CF na krs napajanju od 25A, pa ti vidi ;)

Poslednja izmena:
Upravo sam video da je MSI objavio da njihove ploche sa 570 chipsetom podrzavaju Phenom II. http://www.msi.com/html/popup/MB/45nm/en/index.html
Tako da cu sachekati josh malo, da izadje zvanichan bios i da izbace spisak procesora koji mogu na ovu plochu(poshto je plocha do sada podrzavala procesore do 95W, a 920 i 940 su po 125W, ali zato cenim da bi 910 ili 810(oni na 2.6 od po 95W), chuchili kao kec na desetku.

Mozda eventualno i 920, ali sa hladjenjem fetova. Elem, sachekacu josh malo, pa cu da nadjem nekoga sa nekim od ovih procesora, i da zajednichkim snagama probamo da zbudzimo neshto.

Vrh Dno