Šta je novo?

Bios-njemacki,pomoć ko zna njemacki!

sbatke

Slavan
Učlanjen(a)
10.09.2008
Poena
304
Imam neki IBM racunar,sad treba da podignem sistem ali je problem što ne znam kako se na njemackom oznacava i gdje se nalazi boot za cd i HDD.Sve što znam je da je Bios iz 2000.godine.

Imam neki IBM racunar,sad treba da podignem sistem ali je problem što ne znam kako se na njemackom oznacava i gdje se nalazi boot za cd i HDD.Sve što znam je da je Bios iz 2000.godine.

Pogledaj da li mozes da nadjes nesto poput "Startoptionen" i Startreihenfolge

Pokusaj da stisnes F12 pri podizanju sistema mislim da bi trebao da dobijes Meni gdje mozes da izaberes jedinicu sa koje zelis da podignes sistem

Neznam konkretno koji IBM krs imas ali evo ti od prilike uputsrvo za Model 300GL

To set the startup sequence:
1. Start the Configuration/Setup Utility program (see ?Starting and using
the Configuration/Setup Utility program? on page 37).
2. Select Start Options and press Enter.
3. Select Startup Sequence from the Start Options menu and press Enter.
4. Under Primary Startup Sequence, select First Startup Device and press
Enter.
5. Use the arrow keys to make your selection and press Enter.
6. If necessary, repeat the above steps for Second Startup Device, Third
Startup Device, and Fourth Startup Device.
7. If Automatic Power On Startup Sequence is Enabled, select the
sequence and devices from the choices provided.
8. Press Esc until you return to the Configuration/Setup Utility program
menu.
9. Select Save Settings from the Configuration/Setup Utility menu, then
press Esc and follow the instructions on the screen.

Znaci potrazi Meni "Startoptionen" i "Startreihenfolge (redosled startovanja)

Poslednja izmena:
Našao sam ovu opciju au BIOS-u ali ne znam šta da promijenim.Evo i slika paq ako neko zna da mi pomogne.

Prilozi

• DSC00167.jpg
    DSC00167.jpg
    543.8 KB · Pregleda: 207
Najbolje je da na IBM-ovom sajtu nadjes odgovarujuci bios i da ga flesujes. Na jednom od mojih IBM-ova imao sam francuski BIOS i bio je nocna mora dok ga nisam flesovao plus stavis najnoviju verziju.

Pet minuta posla i nema vise mucenja. Kolko se ja secam na tim biosima mozes da stavis i svoju pozdravnu sliku umesto originalne.

I sta se desava kada kliknes na Startreihenfolge?
Posto je to opcija koja tome sluzi

Najbolje je da na IBM-ovom sajtu nadjes odgovarujuci bios i da ga flesujes. Na jednom od mojih IBM-ova imao sam francuski BIOS i bio je nocna mora dok ga nisam flesovao plus stavis najnoviju verziju.

Pet minuta posla i nema vise mucenja. Kolko se ja secam na tim biosima mozes da stavis i svoju pozdravnu sliku umesto originalne.

Uradi ovo, mene je rešilo problema sa nekim 300GL.

ok malo je kasno al ja mozda mogu pomoci, jer znam nemacki,
dakle ovako vidim da je but preko mreze aktiviran (mislim omoguceno je da se butuje preko mreze netzwerk=mreza, dakle probaj da ti but bude cd, mislim promeni to i trebalo bi da upali.

ova opcija za butovanje preko mreze je aktivirana , tacno , ali se ona aktivira samo u slucaju da je pritisnut taster f12 prilikom dizanja sistema.

ok malo je kasno al ja mozda mogu pomoci, jer znam nemacki,
dakle ovako vidim da je but preko mreze aktiviran (mislim omoguceno je da se butuje preko mreze netzwerk=mreza, dakle probaj da ti but bude cd, mislim promeni to i trebalo bi da upali.

Nije mi jasno gde i kako da to podesim pošto me zbunjuje i ovakav Bios i još njemački?

cekaj, ti vec 12 dana cekas da ti neko odavde resi problem? :wall:

Zar ti nije monteboy jos odma odgovorio??

Ides u startreih... i stavis da ti prvo cita "cd" ili "Laufwerk" ili tako nesto, kasnije samo vratis da ti prvo bude "Festplatte" i to je to.

Ako ti jhe tesko probaj da pokrenes instalaciju iz windows-a(ne secam se koliko je to ranije palilo ali bi trebalo da moze i tako) i kada se resetuje podici ce ti sam instalaciju.

Nazad
Vrh Dno