Šta je novo?

Koja pasivna graf. do max. 90e

DS9

Čuven
Učlanjen(a)
14.09.2000
Poena
709
Trebalo bih da zamenim svoju 3 godine staru asusovu 6600gt, na racunaru sa amd 5000+ @3ghz, 2GB ram, napajanje chieftec 420W. Monitor crt 19` desktop res. 1380x1024. Igre u visokim res. me ne tangiraju previse, fino mi i sad radi fifa2009.

Mislim, treba mi nesto sto ce ovo napajanje da podrzi i da ne bude bucno, a ne bezim striktno ni od necega sa aktivnim hladjenjem. Overklock nebitan, a niti neka razlika u performansama igara manja od 10ak procenata kod razlicitih cipova, u npr. res. 1280x1024, jer vece necu koristiti u skorije vreme.

Sklon sam da potrosim najvise 70-80 evra, a 90e je maksimalni plafon za nesto sto bi bilo drasticno i primetno bolje (ili pasivno) u odnosu na jeftinije (al` sumnjam da tako nesto ima)

Pa, trazi se trenutni "best buy" za graf, a posebno ako je pasiva.

Bicu zahvalan i ako mi se naznaci mesto/prodavnica gde to da kupim u bgd.

Srecno
&thnx!

(Btw, neki su pominjali saphire 4670 silent, da l` toga ima u bgd po nekoj korektnoj ceni.)

Poslednja izmena:
Pa iskreno ne znam sto juris Silent varijantu, jedino ako si silent freak :D, ali opet, kuleri na kucistu/procesorunapajanju su obicno dosta glasniji od kulera na grafickoj.
Za ~90e moze 8800GT da se uzme, a Silent varijante su dosta skupe, tako recimo Ati 3650 Silent kosta ~75e (a mnooog sporija od 8800GT).

E da, ipak je tu bitan faktor napajanje, ne znam kako da li bi moglo da izgura 8800GT, verovatno bi.
Sad sam malo gledao po pcberzi, nema bas neki izbor silent grafickih :).

http://pcberza.rs/komponente/graficke-kartice-pci-e/704-0-0-0/6000-9000/q=silent

Poslednja izmena:
8800gt/s i milina,

a sto se napajanja tice ja sam do skora imao chieftec 420w i 8800gt palit,
masina iz potpisa plus palit oc 750/1000 i sve je radilo,

ali onda je napajanje crklo, ali sam siguran da nije do toga, jer je tako radilo godinu dana,

mislim da ce biti pre do 5 godina je bilo staro plus sto je minimum 3 godine radilo 24/7,
ali minimum, a promenio sam masina i masina na tom napajanju ali najdraza mi je
northwood oc 3.0 + IC7 + 5900XT .

edit - Hvala vam puno, nisam ocekivao toliko saveta za ovako kratko vreme. 10x drustvo

Hm, vidim gigabajtovu 9600gt koja je pasiva i izlazi mi iz budzeta - al` ako bi mi napajanje podrzalo mislim da bih je uzeo.

Pa, da l` bi chieftec 420w (dual fan) ovo preziveo, trenutno mi je nakaceno jos dva hd-a i dvd, nista specijalno, osim sto je amd 5000+ blago oc-ovan na 3GHz, a u kucistu je par 8ica za izduv.

Trebalo bi da su sledece specifikacije tog napajanja:
DC Output +3.3V @ 40A, +5V @ 30A, +5VSB @ 2A, +12V @ 18A, -5V @ 0.3A, -12V @ 0.8A

Poslednja izmena:
Pa, da l` bi chieftec 420w (dual fan) ovo preziveo, trenutno mi je nakaceno jos dva hd-a i dvd, nista specijalno, osim sto je amd 5000+ blago oc-ovan na 3GHz, a u kucistu je par 8ica za izduv.

izdrzace provereno,
govorim iz iskustva,
i moje je bilo dual fan.

Poslednja izmena:
Da l` sam ja retardinjo al` kakav im je to sajt kad nemaju naveden kontakt telefon i spisak prodavnica.

Svi koji su pogledali navedeni link koji sam dao, verovatno bi pozitivno odgovorili na moje gornje pitanje.

Elem, ja po defaultu serfujem iskljucujuci pozadinske slike da mi na svakom sajtu bude siva pozadina (u ie to je opcija pod internet options "ignore colors specified on a web page"), pa kad se to ukljuci onda se lepo u dnu vide telefoni njihove tri prodavnice u beogradu, na ban.brdu, vracaru, i kod Vuka.

Inace, nemaju je trenutno - mora da se ceka.

Poslednja izmena:
Kupljena! Lite Retail pakovanje, 7120 din.

Da sam mladji, verovatno bih se izbo` nozevima, od srece - sto cu da se zezam za predstojeci vikend. Jos mi ni zena nije tu :bottle:

Dakle, u Giga*ronu na b.brdu su mi preporucivali (jer rekose da uvoznik nema) da uzmem standardnu sa aktivnim hladjenjem, posto im je uvoznik rekao da se ova Ultimate (kao) "puno greje"!, pa bi ta kostala nesto oko 6750din. O primedbi koju je izneo Nick (buka kulera, navedeno je u tridu o Ati karticama u sobi foruma Monitori, Graficke karte...) ne znaju nista.

Bas lepo, pa sam im se zahvalio na saradnji &dovidjenca!, a u medjuvremenu probunario na PCberzi firmu u lominoj ulici. Imali su Ultimate, komada 1, cena na fiskalnom 7120 din, dakle oko 76e, sto je napucana cena al` licno mi je to sasvim odgovaralo da bih zavrsio pricu i ratosiljao se veceg gubitka vremena.

Kao sto je poznato uz ovaj model ne dolaze nikakvi adapteri ili kablovi, jer na sebi kartica ima vec standardni vga, dvi i hdmi.

Ako ima pitanja - tu sam.

I hvala vam - bez vas nista.

Enjoy the silence

Poslednja izmena:
Javni samo kakve su joj temperature u idle i kada je "nagaziš" u nekoj igri ;)
Ostalo je barem meni manje bitno jer ne verujem da ćeš je klokovati i slično.

p.s. Enjoy the silence :)

Za to napajanje definitivno 4670.

pasivno hladjenje ne bih preporucio, jer ako igras igrice to ce onda da bude vrelo kao ringla. Pasivno hladjenje se uzima za ne zahtevne korisnike, znaci za surf internetom, word, gledanje filmova itd...

8800gt ne bih preporucio na to tvoje napajanje. Suvise je rizicno. Uzmi 4670 za oko 80 evra i to je to.

Hvala ti Ahile, videcemo kako ce igre da izdrazava ova pasiva.

Javni samo kakve su joj temperature u idle i kada je "nagaziš" u nekoj igri ;)
Ostalo je barem meni manje bitno jer ne verujem da ćeš je klokovati i slično.

p.s. Enjoy the silence :)

Naravno. Od igara imam fifu2009.
Cime, mislim kojim (aktuelnim) 3d markom ili necim slicnim, bi ste testirali ovu karticu da bi se opteretila i prijavili rezultati (koristim winxp32+sp3)?

Btw, cisto da ovaj trid bude potpun, navescu samo par linkova sa review-ima i testovima ove kartice, ima ih dovoljno.

http://www.overclockersclub.com/reviews/sapphire_hd_4670_ultimate/

http://www.hardwarecanucks.com/foru...ultimate-512mb-passive-video-card-review.html

http://www.fudzilla.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11926&Itemid=40

E, da - garancija 2 god. koliko i safir daje za ovu karticu.

Poslednja izmena:
Nisam ni ja upućen u problematiku testiranja, ali naišao sam na ovaj post
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=181193

Bitno mi je da se ne usija baš, jer nije da sam neki igrač i voleo bih da imam pristojnu grafiku koja pri tom neće praviti buku (generalno mi je dovoljna i integruša, ali dobra integruša sa G45 je malo jeftinija od kombinacije p35+ 4670 :))

Poslednja izmena:
Naravno. Od igara imam fifu2009. Cime se, mislim kojim (aktuelnim) 3d markom ili nesto slicno, da testiram karticu da bih je opteretio i prijavio rezultate (koristim winxp32+sp3)?

Btw, cisto da ovaj trid bude potpun, navescu samo par linkova sa review-ima i testovima ove kartice, ima ih dovoljno.

http://www.hardwarecanucks.com/foru...ultimate-512mb-passive-video-card-review.html

http://www.fudzilla.com/index.php?option=com_content&task=view&id=11926&Itemid=40

FurMark, pa da vidish kako skache temperatura. Dodushe, ja imam aktivno hladjenu 4670 GDDR4, sa tihim dualslot kulerom. Ne prelazi 62C pod punim opterecenjem (u FurMark-u), a pri tome je i ne chujem, jer kuler ne prelazi 55% (ako sam dobro video) obrtaja :d

FurMark, pa da vidish kako skache temperatura. Dodushe, ja imam aktivno hladjenu 4670 GDDR4, sa tihim dualslot kulerom. Ne prelazi 62C pod punim opterecenjem (u FurMark-u), a pri tome je i ne chujem, jer kuler ne prelazi 55% (ako sam dobro video) obrtaja :d

Ocigledno je tvoja informacija bitna za one koji bi da kupe 4670 - to da su fanovi tihi. Cija je ta tvoja, Safirova? Sa obzirom da navodis da ima gddr4, pretpostavljam da je i njena cena bila jaca.

Poslednja izmena:
Reci makar temp u idle dok ne nadjes neki prog za opterecivanje graficke.

Javljam, cim je budem instalirao verovatno veceras. Trenutno me mnogo vise brine sto cu da se nazezam sa ciscenjem nvidia drajvera, jer necu da zbog toga provedem vikend instalirajuci novi win.

Inace, u gi*atronu rekose, da ocekuju da im za par dana stignu modeli 4670 koje ce imati gddr4 (dakle onu koju Joza ima ) - pa mu to dodje odlican info za one koji ne zure previse. Jos samo da cena bude na istom nivou.

Poslednja izmena:
Za sada ovo, temperatura u sobi 22.5, kuciste katastrofa, ali ima dve osmice (od nekih starijih napajanja) koje izduvavaju, na pocetku furmarka je 48C, a posle 20min nije vise raslo iznad 85C. Max. prijavljena t je 87C. Rez. 1280x1024

Vidimo se u sobi graficke karte, verovatno cu prekosutra da postujem utiske.

Prilozi

• furmark_000000.jpg
    furmark_000000.jpg
    159.2 KB · Pregleda: 44
Poslednja izmena:
Za sada ovo, temperatura u sobi 22.5, kuciste katastrofa, ali ima dve osmice (od nekih starijih napajanja) koje izduvavaju, na pocetku furmarka je 48C, a posle 20min nije vise raslo iznad 85C. Max. prijavljena t je 87C. Rez. 1280x1024

Vidimo se u sobi graficke karte, verovatno cu prekosutra da postujem utiske.

Ne znam kako ce biti na leto, al' ja lichno preferiram manje temperature. Ja bih tu napravio air-duct, da jedan vent izvlachi topao vazduh direktno sa kartice. Pleksiglas u ruke, silikon, i igre bez granica mogu da pochnu :d

Nazad
Vrh Dno