Šta je novo?

Kvalitetni audio fajlovi?

... Veoma je slusljiva (uocljiva) razlika u kvalitetu mp3 i otpakovanog (dekompresovanog) mp3 u WAV, prostim unosenjem u Sound Forge-u i bez ikakvog editovanja i samo na "Save As" imate taj isti mp3 u WAV formatu i on zvuci mnogo bolje u visokim djelovima a i srednji i basovi su jasniji (kristalniji). Molio bih Vas da ovo cujete i uporedite pa date misljenje,

То што ти декодиран mp3 звучи боље у Sound Forge-у показује само разлику у mp3 декодеру твог плејера (ниси рекао који је) и mp3 декодера у Sound Forge-у.
Или евентуално да се output Sound Forge-a боље повезује ("слаже") са драјверима за твоју звучну картицу од output-a твог плејера.
Ако промениш плејер, или output plug-in постојећег, или драјвере за звучну картицу (рецимо ставиш новије драјвере, third party или ASIO драјвере, итд.), та разлика може да нестане или да се чак обрне у корист плејера...
Стварну разлику у квалитету (која ће се чути увек и свуда) можеш добити само едитовањем WAV-а и коришћењем алатки за рестаурацију.

Poslednja izmena:
Da potpuno pojasnim kako uocavam razliku...mp3 fajl unesem u Sound Forge i nista ne editujem, a potom na "Save As" taj isti fajl dekodiram u WAV i sacuvam (postavim) u isti folder sa izvornim mp3 fajlom. Program Sound Forge ugasim. Onda preko Winampa slusam izvorni mp3 i dekodirani mp3 u WAV i ovaj drugi bolje zvuci.
Vrijedilo bi nekim programom uporediti parametre kvaliteta zvucne slike ova dva fajla, koji mozda potvrde ono sto se slusanjem zapaza. Uocavanje ove razlike mi je i dalo nadu da se "tupavost" mp3 zvuka moze i mnogo vise poboljsati, ali samo sa ozbiljnijim editovanjem i kvalitetnim alatkama za restauraciju.
Svakako su mi objasnjenja i smjernice od Draganmi, Mmilovan i Orange47 veoma korisne a i Acov skepticizam razumljiv. Naravno da ne ocekujem od babe djevojku, ali recimo atraktivnu sredovjecnu damu.
No, molio bih za pojasnjenja Draganmi i Mmilovan kad je u pitanju Arboretum Realizer plugin. Dali se radi o kompletnom ili samo o dodatku nekom programu? Pod "instant rešenje" i "brza alatka" da razumijem da program sam prepoznaje i restaurira nedostatke ili je u pitanju nesto drugo?
Takodje molim za objasnjenje Orange47..."preporucio bih ti da odmah prebacis na 24bit/192khz da bi dobio 'max kvalitet'...ako mislis na postavku u Sound Forge-u sa ovim dobijam samo enormno ubrzanje zvuka. Na koji nacin da ovom postavkom dobijem maximalni kvalitet zvuka?

Poslednja izmena:
pa, ovaj, nisam bas to sasvim ozbiljno mislio..
ako snimis kao 192 khz dobices ogroman fajl. to je isto kao kad rade upsampling videa ili interpolaciju i tako to.

ali ti nisi 'interpolirao' u 192, vec samo obelezio kao 192. (u analogiji sa .jpeg ti nisi dodao nove piksele, vec umesto 300DPI obelezio sliku kao 1200DPI)

pitanje je sta ces dobiti i kako ce to zvucati, pogotovo ako planiras da na kraju to vratis u 44Khz..

Da potpuno pojasnim kako uocavam razliku...mp3 fajl unesem u Sound Forge i nista ne editujem, a potom na "Save As" taj isti fajl dekodiram u WAV i sacuvam (postavim) u isti folder sa izvornim mp3 fajlom. Program Sound Forge ugasim. Onda preko Winampa slusam izvorni mp3 i dekodirani mp3 u WAV i ovaj drugi bolje zvuci.
То би значило да, по твојој процени, Sound Forge има бољи mp3 декодер.
Sound Forge је тај mp3 декодовао offline својим декодером и снимио га у WAV, док је Winamp тај исти mp3 декодовао својим декодером у WAV, али online (on-the-fly) тј. истовремено док га слушаш...
Без обзира на то у ком је формату фајл, ако није WAV он увек прво мора да се декодује/декомпресује у WAV да би могао да се проследи звучној картици и да се чује.
Пошто ти је Sound Forge већ направио WAV, Winamp ништа није радио у вези њега, осим што га је проследио звучној картици.

kad je u pitanju Arboretum Realizer plugin. Dali se radi o kompletnom ili samo o dodatku nekom programu? Pod "instant rešenje" i "brza alatka" da razumijem da program sam prepoznaje i restaurira nedostatke ili je u pitanju nesto drugo?
Само име (plug-in) му каже да није у питању самосталaн програм, већ додатак за неку хост апликацију (рецимо, едитор као што је Sound Forge).
Arboretum Realizer Pro plugin је једноставна алатка (првобитно направљеnа као бесплатан Arboretum Realizer plug-in за побољшање звука Winamp-а - нешто као сада DFX).

http://www.winamp.com/plugins/details/105900

Од ње је направљен plug-in за коришћење у едиторима.

http://www.sonicspot.com/arboretumrealizerpro/arboretumrealizerpro.html

Померањем реглера можеш лако да извршиш еквализацију нижих и виших средњих тонова и синтетизацију баса и високих тонова. Боју тона дакле подешаваш према свом укусу (и према својим тренутним уређајима!).
Има и опције које не препоручујем:
Можеш да додајеш реверберацију (собну акустику), мењаш стерео слику, и вршиш компресију (повећаваш релативну гласноћу тиших делова снимка у односу на његову просечну гласноћу). Јер су то ствари које су већ професионално урађене у мастерингу оригиналног снимка.
Једноставан програм за почетнике и старијег је датума. Замишљен пре свега као "побољшивач звука" који се уживо пушта са mp3 (може се користити у радио станицама или приликом Internet streaminga) мада се може користити и у аудио едиторима.
Takodje molim za objasnjenje Orange47..."preporucio bih ti da odmah prebacis na 24bit/192khz da bi dobio 'max kvalitet'...
Orange47 се шалио, што не би требало да ради са људима који су почетници и који све схватају озбиљно, а и нису у стању да схвате да се ради о шали јер немају довољно знања.

Poslednja izmena:
@Draganmi

Zadovoljstvo i cast mi je procitati savrseno jasna, sveobuhvatna a opet potpuno koncizna objasnjenja.
Kad je u pitanju ovakav spoj znanja, stila i mjere, sticem utisak da se uz audiofiliju nadovezuje i "audio- logija".
S' tim i moja pretpostavka da ti je ovo profesija ? (ili je povezano s tim?)

Naslucivao sam da Winamp, mozda, bolje "cita" WAV od mp3 fajla, a posle tvoje disertacije o svim aspektima na relaciji: Editor - player - zvucna karta i njihova interakcija sa kompresovanim i dekomp. fajlovima, stvari su potpuno rasvetljene.
Dakle, mp3 i dekompresovani mp3 u WAV su jedno te isto i samo ovako otpakovan moze da se cuje ili edituje. A kakvim kvalitetom zvuka, zavisi od playera, zvucne karte, editora i sl.

Preporuka za mp3 player...bolji od Winampa?
I eventualno bolji audio editor za restauraciju zvuka od Sound Forge-a?

Sve ostale smjernice su savrseno podcrtane ili tacnije "nacrtane" a na to najmanje sto mogu reci je VELIKO HVALA!

@orange47

Shvativsi postavku 24bit/192khz ozbiljno i kodiranjem i dekodiranjem svih mogucih opcija i frekvencija na kraju zakljucih sledece:

Ezoterija kao vjerovanje da naizgled nemogucim metodama mozemo poboljsati stvari, cesto se granici sa "ludoscu", ali je uvjek dobar pokretac da se iznova pokusa i nikad ne odustane od dosezanja nedosezivog...savrsenstva!

Po srpski receno...kad vjerujes da moze a znas da ne moze, a ako ne probas kako bi znao sta moze...

Na kraju to zvuci...ovaj put...nedaj Boze!

foobar2000
Adobe Audition

По мени су најбољи едитори Steinberg WaveLab и Magix Samplitude. Наравно, шта се у њима може постићи у великој мери зависи од plug-in-ова који се уз њих користе.

За declick (уклањање, кликова, попова и крекла са винилских плоча) изузетно препоручујем standalone програм ClickRepair. такође је сјајан standalone програм DenoiseLF од истог аутора за уклањање нискофреквентног шума (derumble, dehum, deplop). Ови програми раде под javа-ом.
Што се тиче квалитета плејера, упућујем на овај линк, где је у вези тог питања све заиста веома темељно издискутовано:

http://www.elitesecurity.org/t178582-9-Najbolji-software-za-pustanje-muzike

Poslednja izmena:
veoma dobar plejer je AIMP2
npr. on je jedini hteo da mi pusta 96Khz flac lepo (doduse nisam mnogo drugih ni probao)
plus shto AMIP izgleda fenomenalno, ima dobre playliste i lepo se integrise u windows (desni klik na fajl/folder i izabere play with aimp).

najbolji zvuk po meni daje apsolutno xmplay, smo shto je jadan jel nema lybrary dobar plus crossfade.

npr taj xmplay nije hteo da pusti flac 24/96KHz kako treba (mozda su popravili u novijim verzijama). i playliste su mu ocajne. mada, besplatan je (valjda open source) i ne mora da se instalira ("green")

npr taj xmplay nije hteo da pusti flac 24/96KHz kako treba (mozda su popravili u novijim verzijama). i playliste su mu ocajne. mada, besplatan je (valjda open source) i ne mora da se instalira ("green")

Postoje plugin-ovi za flac i za jos mnoge formate koji mogu da se skinu sa njegovog sajta.

ma pusta mi on obican flac (16/44), ali ne i onaj sa dvd-audio, 24/96. ne znam mozda je do drivera ali aimp nema tih problema.

Metallica - Black Album [1991-2001] DVD-A Rip Flac

Poslednja izmena od urednika:
Ahaaa, izvini, iz tvog posta mi se tako ucinilo.

Poslednja izmena od urednika:
ma pusta mi on obican flac (16/44), ali ne i onaj sa dvd-audio, 24/96. ne znam mozda je do drivera ali aimp nema tih problema.
Evo sad sam probao Metallicu, kod mene radi.:)
Verovatno nesto nisi dobro podesio u XMPlayu.
U svakom slucaju probaj poslednji build XMPlaya (samo .exe fajl), kao i poslednju verziju flac plugina.

@Draganmi
Nadam se da je Winamp 5.5 prosao kroz tvoja detaljna testiranja i da osim najboljeg nativnog dekodera (Frauenhofer) imas zapazanja o eventualno drugim poboljsanjima bilo u nativnom ili plug-in obliku?
Ostala mi je nedoumica...da li cita CUE u paketu sa lossless fajlom?
Inace, tvoj uporedni test softverskih plejera uz sveobuhvatnu analizu odnosa unutar PC sistema i vanjskih sa Hi-Fi sistemom zasluzuje samo jedan epitet...Doktorat!
Moja preporuka svima koji nisu procitali.
Pozdrav!

Znam sta je DVD Audio (imam par diskova), interesovalo me je koji je rip u pitanju jer se DVD Audio uglavnom ripuje u DTS.

Ripuje se najcesce ili u flac 24/96 2.0 ili 24/96 5.1
Isto vazi i za SACD
Skini Pink Floyd - Dark side of the moon SACDrip flac 24/96 5.1

Poslednja izmena:
@Draganmi
Nadam se da je Winamp 5.5 prosao kroz tvoja detaljna testiranja i da osim najboljeg nativnog dekodera (Frauenhofer) imas zapazanja o eventualno drugim poboljsanjima bilo u nativnom ili plug-in obliku?
Ostala mi je nedoumica...da li cita CUE u paketu sa lossless fajlom?
Inace, tvoj uporedni test softverskih plejera uz sveobuhvatnu analizu odnosa unutar PC sistema i vanjskih sa Hi-Fi sistemom zasluzuje samo jedan epitet...Doktorat!
Moja preporuka svima koji nisu procitali.
Pozdrav!

Нажалост, открио сам пар bug-ова код новог Winamp-a 5.55, боље речено код његовог новог mp3 decodera. Ако се пусти неки mp3 из плеј лист Едитора, па се док он свира пусти неки други mp3 из Windows explorer-a (такође асоциран са Winamp-ом), деси се да први фајл једноставно наставља да свира, а експлорер се заглави. Такође, не чита у свим случајевима податке о BPM (beats per minute) из тагова. Стога сам за сада остао нa верзији 5.41.
CUE чита уз посебан plug-in "CUE Player for Winamp 0.57c", међутим тај plug-in није савршен јер неке облике синтаксе и неке кодне стране у CUE-у неће да чита. Зато је боље користити foobar за репродукцију из CUE, који то ради савршено.

Poslednja izmena:
Нажалост, открио сам пар bug-ова код новог Winamp-a 5.55, боље речено код његовог новог mp3 decodera. Ако се пусти неки mp3 из плеј лист Едитора, па се док он свира пусти неки други mp3 из Windows explorer-a (такође асоциран са Winamp-ом), деси се да први фајл једноставно наставља да свира, а експлорер се заглави. Такође, не чита у свим случајевима податке о BPM (beats per minute) из тагова. Стога сам за сада остао нa верзији 5.41.
CUE чита уз посебан plug-in "CUE Player for Winamp 0.57c", међутим тај plug-in није савршен јер неке облике синтаксе и неке кодне стране у CUE-у неће да чита. Зато је боље користити foobar за репродукцију из CUE, који то ради савршено.

Rekoh ja jos ranije da to ne valja :D

Na zalost, na Netu postoji vrlo malo flac 24/96 5.1 iz bilo kog izvora, DVD-A, SACD ili vinyl remaster. 24/96 2.0 je malo veci izbor ali opet nedovoljan. Pojavljuje se sve sve ljudi koji ripuju ploce u 24/96 sto je za svaku pohvalu.

Kako lossless album/kompilaciju (npr.250 MB) raspakovati u pojedinacne WAV fajlove i kao takve smjestiti u folder na HDD-u?
Kojom lossles kompresijom je najbolje pakovati pojedinacne WAV fajlove? (da uzimaju najmanje prostora na hardu)
Ovo sa ciljem pravljenja licnih kompilacija po folderima.

Na zalost, na Netu postoji vrlo malo flac 24/96 5.1 iz bilo kog izvora, DVD-A, SACD ili vinyl remaster. 24/96 2.0 je malo veci izbor ali opet nedovoljan. Pojavljuje se sve sve ljudi koji ripuju ploce u 24/96 sto je za svaku pohvalu.
Па по правилу заната, винили се увек рипују у 24/96 због тога што то омогућује веома квалитетну рестаурацију аудија уз минимум артефаката.
Наравно, ако је циљ риповања био да се крајњи резултат нареже на CDA, мора да се уради конверзија у 16/44.1.
Такође због величине фајлова људи раде ту конверзију да би уштедели време за upload/download.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno