Šta je novo?

Komp za kevu (Word) ~400E

DjoX

Slavan
Učlanjen(a)
28.01.2007
Poena
330
Cinjenica je da cemo joj uzimati sledecu konfa tek onda kada aktuelna postane "fizicki" matora i krene da zeza zbog te starosti (bas kao i trenutna Athlon XP konfa na kojoj ona prevodi).
Da bih odgodio taj trenutak u buducnosti sto vise, mislio sam o sledecem sklopu:

-Phenom II X3 710 (pa se posle hvalim po kraju kako mi keva fura PII :) )
-Biostar TA790GXB
-HDD WD 3200AAKS
-2x2GB DDR2 (jel okej kingston value npr?)
-DVD-RW (oko 2000din, jel preporucijete neki?)
Napajanje verujem da bi neko kvalitetno od 400W ili 430W radilo posao ovde.
Unapred hvala,

POZ

Da, kupovina PII X3 je sada bas in :D. Dobro si odabrao, sto se tice RAM-a, trebalo bi da uzmes neki na 1066MHz, to je vazno za Phenome, mozes Kingmax, on je jeftiniji od drugih, a jednako dobar, samo pazi da bude CL5. Najpovoljnija varijanta kucista sa dobrim napajanjem je LC Power 914B, sa napajanjem od 550W (realno ima manje, ali nije bitno, vise je nego dovoljno i za eventualni upgrade u buducnosti), a kosta 50e. Ako hoces posebno da kupis, imas npr. Asus kucista za ~23e i napajanja Thermaltake Litepower 400W, Gigabyte SuperB 460W (realno 400W) i LC Power LC5450. Ona su 28-37e, mada mislim da je najbolja prva varijanta koju sam naveo. Rezaci su danas maltene svi podjednako nekvalitetni, uzmi neki sa 2 god. garancije.
Baci pogled i na:
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=191272
;)

Poslednja izmena:
Hvala peja, video sam x3->x4 temu pre, pa sam podsvesno i to uzimao u obzir.
Bane R, sto mislis na laptop?
Cudno mi, em bi doticni uvek bio slabiji od desktop racunara za iste pare, em mi se ne cini udobnim kucacki rad na laptopu u odnosu na npr. neki 19" ekran.
Jedino prenosivost kao prednost ali ona ne znaci ovde.

POZ

EDIT: Kombinacija Cooler Master kucista i napajanja? Tamo gde bi mozda uzimao komp je CM glavni :) Video sam napajanje Cooler Master eXtreme Power Plus RS-400-PCAP-A3 (400W), kosta malo preko 5K bogami, ali ako kazete da je kvalitetno onda uzimam, jer ko zna koliko godina ce morati da radi.

Poslednja izmena:
Hvala peja, video sam x3->x4 temu pre, pa sam podsvesno i to uzimao u obzir.
Bane R, sto mislis na laptop?
Cudno mi, em bi doticni uvek bio slabiji od desktop racunara za iste pare, em mi se ne cini udobnim kucacki rad na laptopu u odnosu na npr. neki 19" ekran.
Jedino prenosivost kao prednost ali ona ne znaci ovde.

POZ

EDIT: Kombinacija Cooler Master kucista i napajanja? Tamo gde bi mozda uzimao komp je CM glavni :) Video sam napajanje Cooler Master eXtreme Power Plus RS-400-PCAP-A3 (400W), kosta malo preko 5K bogami, ali ako kazete da je kvalitetno onda uzimam, jer ko zna koliko godina ce morati da radi.

Pa kako zašto ti je rekao laptop?!
Jel ti kupujep konfu za Crysis ili za Word (možda nisam video dobro ime teme :D )?

I ja bih kupio kevi laptop za 25-30k din (ili 50ak k za neki sa 17" monitorom) da joj treba za to. Veći monitor ili full tastaturu ili nesto treće može uvek da prikači... što se tiče udobnosti nema bole od laptopa...pogotovo za one koji puno kucaju.. tasture su im zakon (toshiba i dell, bar za mene su tu klasa :smash: )

Naravno da je desktop rešenje bolje ako neko baš sate i sate provodi za PCem kao profesionalac... Ali onda mora sve da bude "profi", dobar ekran, kvalitetan sto, tastatura, stolica, ambijentalno svetlo, pa i boja zida iza PCa... oko toga nema spora... Ali za nekoliko sati dnevno je laptop uvek bolja varijanta. Jeste sporiji za svoju cenu od desktopa, ali ne treba zaboraviti ni na prostor, izgled, buku, kablove, prašinu, sve to ide u korist laptopa... Pouzdanost takođe...

Navedite mi samo jedan dobar razlog sta ce joj konfiguracija sa Phenom II procesorom i 4GB RAM-a....
Za 400€ moze da se kupi i office comp i kvalitetan 22" TFT.

Kao sto napisah u prvom postu, ko zna kada cemo joj uzimati sledeci komp. Ma koliko neverovatno zvucalo, jednog dana i taj komp nece biti jak, cak ni za gluposti kao sto su internet . Eto zasto.
Secam se kad sam bio mali i kad smo uzimali ovu konfu sa AthlonomXP, ja sam smarao da se stavi 512RAM-a, a oni ubacili 256 - kao "mnogo je 512", i sta ti znas. Sad se taj komp gusi sa tih 256, drlja po hardu na Mozilli...
I nece mama 22", to smo diskutovali.
Njoj cak i ne smeta trenutna buka kompa (koja bi vas ovde sve izludela kao i mene), ni onaj buljavi CRT od 17", tako da ce joj ovo biti veliko osvezenje.
Nije zena navikla na promene, osim Worda, sve ostalo joj ja radim na kompu, isto vazi i za Desktop-Laptop dilemu - skoro 20 godina fura kompjuter.
Prostorno imamo sobu samo za komp sa velikim arhitektonskim stolom (opet kazem tako je zadnjih 20 godina), tako da nema potrebe za laptopom.

POZ

PS. Ispada da ja sad ovde smaram, i pravdam se ali, hehe, vi ste prvi poceli :) Ma koliko vam nesto bilo logicno ili ne - nisu svima okolnosti iste jednostavno doslo je vreme da se zameni kucni (porodicni) kompjuter i tako mora biti bez obzira sto ja ovaj put ja imam svoj komp, a sestra ima neki laptop, pa ce se onda ovaj svoditi samo na majku.
PPS. Budzet je 400E i ja sam ga maksimalno iskoristio, postujem svaki zaradjen novac ali zar su ovo ogromne pare za kompjuter?
PPPS. Nadam se da ne mislite da ce komp biti samo za Word.

Poslednja izmena:
U vezi napajanja... Nemoj da kupujes taj CM, preskup je i ne opravdava tu cenu. Za te pare imas OCZ SxS od 500W, sigurno kvalitetnije i jace od tog CM-a.

Jedno zapazanje - otvorim temu, pitam za savet i sve se svede na prepirku.
Jovandeka, procitaj sve moje postove i reci sta te buni.
Pobogu, nije komp iskljucivo za Word.
Evo redefinisacu ovako: Komp moze da sluzi za apsolutno sve zivo osim, eto, igrica.
Jel OK?
Bane R mi je predlozio laptop (hvala na predlogu), a ja kazem - laptop is not an option i svi me napljuju.

POZ

Niko tebe druze ne pljuje, vecj za potrebe kako si opisao, laptop bi bila idealna varijanta.

za 400e imash da nadjesh barem 10 konfiguracija ovde tako da zaista ne vidim problem ?

ps : kako mislish da se ljudi postave kada si u prvom postu napisao iz zezanja [ odlichan smisao za humor] da cjesh da se hvalish da ti "keva" fura fenom..svashta..I na kraju krajeva 400e je premnogo za ono za shta si naveo da joj treba komp.

komp od giga rama integrisane grafike harda od 160gb bi savrsheno moglo da posluzhi a ne josh da se bacaju predlozi e uzmi ovo napajanje a ne ono..svashta.

Covek je rekao da hoce komp za 400e, to je i dobio. Sto bih ulazio u raspravu da li je to mnogo/malo, da li mu treba... Valjda on zna sta hoce i sta mu je potrebno. Da je hteo da da 200e na komp, tako bi i napisao.

ps : kako mislish da se ljudi postave kada si u prvom postu napisao iz zezanja [ odlichan smisao za humor] da cjesh da se hvalish da ti "keva" fura fenom..svashta..I na kraju krajeva 400e je premnogo za ono za shta si naveo da joj treba komp.
komp od giga rama integrisane grafike harda od 160gb bi savrsheno moglo da posluzhi a ne josh da se bacaju predlozi e uzmi ovo napajanje a ne ono..svashta.
Hehe, znao sam da je problem bio u tom delu posta. Bilo mi simpaticno da procesorska tehnologija, stara koji mesec, uopste moze da se nadje u razmatranju za ovaj komp... Moja je greska kako sam se postavio u tom prvom postu, sto se ne moze ispraviti.
Jos jednom napominjem - ta masina bi trajala, recimo do 2015, bez pardona.
.............

E sad kad sam ranije, preliminarno sastavljao doticnu konfiguraciju, bazirao sam je na E5200 i na G31 chipset ploci (jedva da ima neka ATX), mozda 2GB ram-a, sto se sa ukljucivanjem malo skupljeg kucista, vrtelo oko iste sume.
Sada se pojavila situacija, da bi u taj budzet mogli da stanu najnoviji procesor i poslednji cipset (a jos sa integrisanom grafikom). Posto RAM nece biti ikad jeftiniji nego sada, onda se covek (kako to uglavnom ide) stisne za jos 20E nekako, i tako smo dosli do ovoga. Znam ja da ce komp od 200E u ovom trenutku raditi Office posao odlicno ali ce i ranije krenuti da se gusi pod nadolazecim aplikacijama i OS-ovima. Tako da sve mi jedno da li cu dati 200E za 4 godine kompa ili 400E za 6 godina.
I ovo sam napomenuo gore - to je uvek bio i ostace kucni kompjuter - znaci ako ja nesto ne mogu da uradim na svom ili shveca ne moze na svom kompu (kvar ili nesto slicno), taj kucni komp mora potenicjalno da bude u stanju da odradi sve to sto nam moze trebati (osim igrica, kao sto rekoh).

Jesam se lose izrazio i postavio, u prvom postu, ali sada sam i to valjda ispravio.

POZ

edit:typo

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno