Šta je novo?

Eksterni hard disk vs. gomila DVD\DL diskova

Ako hard sharujes kao read only, na nekom linuksu, strah od virusa je nepostojeci.

Hard diskovi nisu hermeticki zatvoreni, tako da ne mogu ni vremenom da izgube "hermeticnost" ;)

Ok, ako se koristi raid, onda je ipak dvd znacajno jeftiniji, ali ne vidim drugu prednost.

ja mislim da hocu da ga kupim :) gde ima da se pazari ?

Pobogu, kuda ode ova diskusija. :S: Mislim, pričamo o tome šta je isplativije za čuvanje filmova, a došli smo do toga kao da se čuvaju životno važni podaci označeni kao TopSecret nacionalna tajna.
Životno važne podatke (a zaista ih imam) čuvam na specijalno za tu priliku sklopljnom sistemu:
2-Bay RAID Enclosure + 2x500 GB WD RE2
http://www.premiertek.net/products/enclosure35/ED-35-JB.html
http://www.wdc.com/en/products/products.asp?driveid=399
1/3 od ukupnih 1 TB je RAID1, a 2/3 je RAID0.
Sve radi savršeno, enclosure se pali povremeno (kada je potrebno pristupiti podacima ili nešto nasnimiti/promeniti), tako da mislim da je verovatnoća da mi se podaci zeznu praktično ravna nuli.
Filmovi, muzika,... i ostali multimedijalni materijal skinut sa net-a čuva se na dva 1 TB harda, koji se takođe uključuju povremeno, ako želim nešto da pogledam/preslušam ili dodam/obrišem.
Sve u svemu, mislim da je kombinacija dobra, a na DVD-R praktično više ne snimam ništa što arhiviram, osim porodični materijal sa miniDV traka, pri čemu su trake master, a na Verbatim DVD-R Archival Grade se reže backup materijal, dok se pravi i jedna kopija na "običnim" DVD-R za gledanje.
Možda je ovo malo paranoično i komplikovano, ali opreza nikad dosta.
Hard diskovi mogu da se kupe, a neki podaci nemaju cenu.
Pozz

p.s. merkam već neko vreme ovaj enclosure, doima mi se kao ultimativno rešenje.
http://www.sansdigital.com/towerraid/tr4ub.html

Prilozi

• 7352077_xlg.jpg
    7352077_xlg.jpg
    19 KB · Pregleda: 39
  • 7352077_xlg_1.jpg
    7352077_xlg_1.jpg
    16 KB · Pregleda: 38
  • 7352077_xlg_2.jpg
    7352077_xlg_2.jpg
    20 KB · Pregleda: 45
Poslednja izmena:
A zasto vecina ljudi kupuje externe rackove? Ne mozes ubaciti svaki hard disk (konkretno taj BlacX podrzava samo hard diskove do 1.5TB) sto im ogranicava upotrebu, koriste USB sto je sporije nego SATA i dobijate jos kablova na stolu.

ima esatu,a koji cesh to hard veci od 1.5TB ubaciti ?

Pa 2TB su iza ugla, do kraja godine ce verovatno vec biti OK cene. Ne kazem da cu imati nesto preko 1.5TB u skorije vreme ali mi je glupo da kupim rack koji za godinu dana mozda vec nece biti od koristi.
Zato sam trazio interne rackove ali nema velik izbor uopste a kamoli kod nas, zato pitam sto svi traze te externe.

Pa 2TB su iza ugla, do kraja godine ce verovatno vec biti OK cene. Ne kazem da cu imati nesto preko 1.5TB u skorije vreme ali mi je glupo da kupim rack koji za godinu dana mozda vec nece biti od koristi.
Zato sam trazio interne rackove ali nema velik izbor uopste a kamoli kod nas, zato pitam sto svi traze te externe.

pa dobro sve zavisi zashta ti treba,meni bi najvishe trebao da kada neko dodje sa hardom,shto se deshava svaki dan po jednom minium :) ne moram da otvaram stranicu i da nalazim satu i sata napajanje,ovako samo ubodem i gotovo :) :wave:

Iz istog razloga i meni treba a interni rack ti stoji u 5.25" i samo ubacis hard, ne moras otvarati stranicu (dobro ajde moras prvi put kad ga stavljas u komp :p). Ovaj chieftec sam mislio uzeti ali ga nema kod nas trenutno.

Iz istog razloga i meni treba a interni rack ti stoji u 5.25" i samo ubacis hard, ne moras otvarati stranicu (dobro ajde moras prvi put kad ga stavljas u komp :p). Ovaj chieftec sam mislio uzeti ali ga nema kod nas trenutno.

cool je ali meni se vishe svidja TT :)

A zasto vecina ljudi kupuje externe rackove? Ne mozes ubaciti svaki hard disk (konkretno taj BlacX podrzava samo hard diskove do 1.5TB) sto im ogranicava upotrebu, koriste USB sto je sporije nego SATA i dobijate jos kablova na stolu.

Meni bi ovaj eksterni uglavnom sluzio za spajanje na DVD player sa USB. Nabacim mu brdo filmova i muzike na stari HDD i eto miline. Povremeno bih ga povezivao na komp radi obnavljanja sadrzaja.

ja sam ustanovio jedan obicaj, a to je da nakon downloadovanja nekog albuma, otvorim tag&rename, allmusic.com i sl., i uredno sredim tagove, sva polja ukljucujuci i artwork. onda lepo imenujem fajlove, folder, sortiram to gde treba, itd.
em sto imam lepo i pregledno sortiranu muziku, em sto usput nesto naucis o izvodjacu ili samom albumu, em sto je vrlo mala verovatnoca da cu da skinem neki album koji zaista ni ne zelim da slusam. jer, ako album nije dovoljno vredan da posvetim 10min. sortiranju tagova, onda stvarno ne moram ni da ga imam.
interesantno je da sada zapravo znam sta mi je u folderu sa muzikom i da to redovno slusam, dok sam u proslosti imao silne albume koje nikada nisam pristojno ni pustio.

Naručio "od preko" ili negde kod nas? Ako je kod nas, koliko keša?

Ma iz USA, kod nas nema ništa približno ovome, multibay USB enclosure.
Koliko para?
Pa.... naručiće mi na ovom forumu poznat lik koji to radi, a izaćiće me nešto skuplje nego što bi me izašlo da sam naručujem (***a, nemam pay-pal):
osnovna cena: 160$
troškovi transporta: 84$:zgran:
a mene će da dođe 21300 RSD + carina&porez???? - dakle, oko 30 eura više nego da sam poručivao ja, što mislim da je sasvim ok.

Poslednja izmena:
Sta mislite o ovom uredjaju http://www.overclockers-store.com/thermaltake-blacx-st0001e-p-1220.html. Ima da se nadje kod nas. Jel neko probao? Molim za komentare.

Probao sam BlacX ST0001e, odlično radi preko eSATA interfejsa. Transfer ide oko 50-60 MB/s sa SATA1 HDD-om. Probao sam i preko USB 2.0, tu je očekivano sporiji, oko 20-25 MB/s.

Inače, evo jednog programčića koji mi je rešio problem sa odjavljivanjem HDD-a prikačenog na BlacX sa sistema - Hotswap!. Ovo mi je pomoglo pošto se HDD nije pojavljivao u spisku koji se dobija putem "Safely Remove Hardware" ikone.

Probao sam BlacX ST0001e, odlično radi preko eSATA interfejsa. Transfer ide oko 50-60 MB/s sa SATA1 HDD-om. Probao sam i preko USB 2.0, tu je očekivano sporiji, oko 20-25 MB/s.

Inače, evo jednog programčića koji mi je rešio problem sa odjavljivanjem HDD-a prikačenog na BlacX sa sistema - Hotswap!. Ovo mi je pomoglo pošto se HDD nije pojavljivao u spisku koji se dobija putem "Safely Remove Hardware" ikone.

gde si ga kupio?,koliko si ga platio?

Probaj "USB Safely Remove" neuporedivo je bolji.

lepo je ovo rešenje, mada se ja razmišljam da kupim najjeftiniji rack, i da ga držim rasklopljenog, pa samo da menjam diskove :d

Stigao multibay enclosure.
http://www.sansdigital.com/towerraid/tr4ub.html
Za sada na prvi pogled i prva kopiranja deluje kao zmaj.
Izrada je za čistu peticu, xtra kvalitetno urađen, a takođe i radi kao zmaj, ventilator koji hladi nije preterano bučan, baca finu plavičastu svetlost na zid dok radi, milina.
Jeste da košta, ali stvarno vredi.

p.s. izgleda da podržava i nove 2 TB hardove, yoopi.

koja je vasa procena kad ce se pojaviti HDD od npr 10TB za cenu danasnjih 1TB ili 1.5TB? Hoce li uopste postojati hardiskovi ovog kapaciteta ili....?

Pa otprilike isto kao kad smo imali hdd od 120 GB a cekali smo 1 TB. Racunaj jedno 7 godina. 2001. sam platio 120 GB oko 100 evra, a prosle godine je 1 TB bio slicne cene, sad je malo jeftiniji.

Poslednja izmena:
koja je vasa procena kad ce se pojaviti HDD od npr 10TB za cenu danasnjih 1TB ili 1.5TB? Hoce li uopste postojati hardiskovi ovog kapaciteta ili....?

Ja se iskreno nadam da će ova tehnologija zaživeti za nekih max 10 god. :D...tako da tih 10TB :p

ja sam uzeo za 90 ext 1tb maxtor one touch... sto se mene tice, nema nikakvog razmisljanja dvd-ovi vs diskovi...

Moracu na ljeto da skoknem do rodjaka u BG i po diskove :D

Kod mene je npr HDD Maxtor 1TB Sata2 32MB 135e, HDD Seagate 1TB Sata2 32MB cache 143e a externi HDD Maxtor 1TB 7200rpm 32MB USB2 3.5 176e.

Ja sam pre za filmove i serije na DVD-jevima, jer kako reče čovek u prvom postu, kada ti prsne 1DVD maximum sto mozes da izgubis je 6 filmova, a kada ti prsne HDD ode sve u k....

I pogledajte materijalnu računicu 100DVD-jeva košta 1800 din ili 20€ i ima kapacitet od 450Gb
HDD od 1,5TB košta 12000 ili 130€

E sad za 130€ možeš da kupiš 650DVD-a koji imaju kapacitet 2.9TB što je duplo više.

Vrh Dno