Šta je novo?

Safari 4

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
sirNemanjapro je napisao(la):
Valjda obični korisnici ne idu po BENCHmarku i ne stižu da se obaveste o novim izdanjima programa, tako da im auto update dobro dođe. Verujem da u Apple-u nisu razmišljali kako tebe da nerviraju, već kako da ti pomognu da imaš bolji, up-to-date software.
Pa update valjda moze da se obavi i iz browsera, kad izadje nova verzija uredno te obavesti hoces/neces update, a ne poseban program za to koji se jos uz to instalira bez da te je pitao.
Srećom, sada postoji Windows mod za prikaz teksta.
Da, srecom 🙂
Bitniji je raspored dugmića, i layout browsera.
Meni to i jeste problem, ne mogu da rasporedim stvari onako kako meni odgovara. Layout je mozda dobar tebi, ali nekome drugome nije i zato je najbolja mogucnost kastomizacije, pa ko kako voli.
Ne bih da od ovoga pravimo neku raspravu, samo radi rasprave, već da se iznesu činjenice ako je moguće.
A cinjenica je da svaki button i panel u Operi mogu da stavim gde god hocu, da li mogu u Safariju?
Nigde ne piše da treba da se instalira, a ako si ga odčekirao, ne bi trebao da se instalira.
Ne secam se da sam video update u instalaciji, pitao je za bonjour i desktop ikonu ako se dobro secam.

A koji vam to još dugmići trebaju? Pa ovo što Safari ima je sasvim dovoljno za normalno korišćenje... Ne znam da li mi je ikada zatrebalo da dodam još nešto osim onih default dugmića koji stoje. Uostalom, klikneš desnim tasterom miša na toolbar i izabereš customize toolbar pa dodaš dugmiće bez kojih ne možeš da živiš... 😉

Pa update valjda moze da se obavi i iz browsera, kad izadje nova verzija uredno te obavesti hoces/neces update, a ne poseban program za to koji se jos uz to instalira bez da te je pitao.
Oni su to zamislili kao sveobuhvatni update menadžer za sve Appleove aplikacije (iTunes, QuickTime, Safari). Filozofija firme.

Da, srecom 🙂
Uporedi medium i Windows, na više sajtova.

Meni to i jeste problem, ne mogu da rasporedim stvari onako kako meni odgovara. Layout je mozda dobar tebi, ali nekome drugome nije i zato je najbolja mogucnost kastomizacije, pa ko kako voli.
Klikneš na zvezdu, drugo dugme s desne strane i Customize Toolbar...

A cinjenica je da svaki button i panel u Operi mogu da stavim gde god hocu, da li mogu u Safariju?
Možeš.

Ne secam se da sam video update u instalaciji, pitao je za bonjour i desktop ikonu ako se dobro secam.
Filozofija firme.

Poslednja izmena:
Eh, filozofija firme 😀 Trulo opravdanje...

Elem, tokom instalacije sam odčekirao sve tri ponuđene opcije:
2ymdnkk.png

Naravno, Apple upadter se instalirao, iako ja nemam nikakve Apple programe na svom kompu (osim Safarija, koji valjda može da ima interni apdejter)
51qz3k.png

Al, ajde, to je politika firme.

E, sad... Ovako izgledaju titlebar-ovi FFa i Safarija kod mene:

Možda je problem do VSa za XP ili nešto još treba da se "dopegla"... U svakom slučaju, ne sviđa mi se taj izgled.

Ja bih hteo da mi Safari izgleda skoro isto kao FF (koji izgleda kao Maxthon pre njega 😉 ) - dakle, u produžetku linije glavnog menija (File, Edit...) da mi budu Bookmarks-i, a da tabovi NE budu na titlebaru!

Dalje, hteo bih i neke opcije koje postoje u FFu (direktno ili kroz extenzije):
- Jednostavno dodavanje pretrživača u polje za pretragu (npr. Google images, Wiki, IMDB...)
- želim skinove, jer ovaj osnovni izgleda užasno (ne tražim nikakve šarene džidža bidže, što se vidi iz mog FF skina)
- treba mi nešto kao Nuke Anything Enhanced (jednostavno uklanjanje stvari sa web strana pre štampe)
- adblock
- jednostavan pregled html koda selektovanog dela stranice
- "search-as-you-type" opcija (prilikom pretrage texta na otvorenoj strani, volim "inkrementalnu" pretagu)

Koliko sam video, te opcije ne postoje (ili ih ja bar nisam našao).

Kada bi neki početnik birao browser, realno bilo bi mu svejedno koji uzima (IE7 ima jedini nedostatak po pitanju sigurnosti, sve ostalo je za početnike manje-više isto).

Wild Boy, Zoni te, indirektno, demantovao, sledeći put obrati pažnju kada instaliraš nešto. 🙂

Ako pročitaš, on te pita DA LI ŽELIŠ DA AUTOMATSKI UPDEJTUJEŠ, a ne da li želiš da instaliraš. Pročitaj, sve je napisano.

Drugo, za menu bar, dovoljno je da pritisneš ALT na tastaturi.

Te slike ne mogu da otvorim. Nisi mogao neki server iz Japana da nađeš da okačiš fotke? :d

Opet pominješ ekstenzije, poredi 2 browsera klot.

1. Inquisitor i Safari Enhancer ti to omogućavaju.
2. Nema za PC.
3. Nema za PC.
4. Nema za PC.
5. Developer.
6. Da li si uopšte uradio Ctrl + F???

Te slike ne mogu da otvorim. Nisi mogao neki server iz Japana da nađeš da okačiš fotke? :d

Opet pominješ ekstenzije, poredi 2 browsera klot.

1. Inquisitor i Safari Enhancer ti to omogućavaju.
2. Nema za PC.
3. Nema za PC.
4. Nema za PC.
5. Developer.
6. Da li si uopšte uradio Ctrl + F???
Server iz Japana, Rusije ili USA - to je isto 😉 Žao mi je što ne možeš da otvoriš, probaj sa nekim drugim browserom...

Ili evo direktnih linkova na slike, redom kao u prethodnom topiku:
http://pic.ipicture.ru/uploads/090227/uQoilT9Skm.png
http://pic.ipicture.ru/uploads/090227/XOQkw8ruAg.png

Što se tiče klot browsera, uporedio sam ih u poslednjoj rečenici 🙂 A to meni nije bitno, jer ne koristim klot browser nikada.

Što se tiče CTRL+F, to postoji čak i u Notepadu i to nije ono što ja volim! Ja hoću opciju "Search for text when I start typing", a ne da otvaram Find dijalog...

Uzgred, da ne bude zabune, ja jesam shvatio da on pita da li želim da apdejtujem Apple programe, ne da me pita da li želim da se apdejter instalira! Međutim, sećam se da je u verziji 3 bilo slično tako, samo što je onda taj apdejter "apdejtovao" QuickTime i iTunes, koje nisam ni imao do tada na kompu (tj. bez pitanja mi je instalirao te šklopocije 😉 ). Od tada sam preplašen od Appleovog apdejtera! 😉 😀

Poslednja izmena:
Ako vec toliko bacas 'objektivni' hejt na Safari i ne razumes Apple filozofiju, molim te, nemoj da ga koristis. Hvala 🙂

ako nesto moze da se cutomizuje to je onda Apple GUI (pri tome ne mislim na skin, mada je i to ultra lako izmeniti jer su svi elementi svake GUI aplikacije obicni TIF fajlovi distupni za editovanje...)

---
kako bilo, da promenis raspored ikona, dodas ili oduzmes neke, klikni desnim dugmetom na Toolbar i odaberi "Customize"...

a ako hoces da customizujes menije i short cutove, za to ce ti ipak trebati Mac OS X 😉 i npr. Menu Master za pocetak...

- "search-as-you-type" opcija (prilikom pretrage texta na otvorenoj strani, volim "inkrementalnu" pretagu)
naravno da ima, verujem pre ostali browsera jer su mnogi hvalili kako je lepo i efektno odra]eno markirnje reci sa zutim oblačićem 🙂 i pritisni ctrl+F!

uostalom na sve ti je sirNemanja odgovorio...

Poslednja izmena:
Ne znam za Win varijantu, ali u Mac-u radi savrseno, ne guta memoriju niti procesor. Kapiram da je to zbog implementacije fensi efekata u windowsu.

Meni se posebno svidja merge windows opcija.

Wild Boy, Zoni te, indirektno, demantovao, sledeći put obrati pažnju kada instaliraš nešto. 🙂
Ako pročitaš, on te pita DA LI ŽELIŠ DA AUTOMATSKI UPDEJTUJEŠ, a ne da li želiš da instaliraš. Pročitaj, sve je napisano.
Meni sad uopste nije jasno zasto to meni pricas, rekao sam da te program prilikom instalacije uopste ne pita da li zelis da se instalira i program za update plus za update uopste nije potreban poseban program. Ali dobro ako je to politika firme.
Klikneš na zvezdu, drugo dugme s desne strane i Customize Toolbar...
I dobijem ovo
s6rmgo.png

Izvini ali ovo je smesno 🙂
Ne znam kako? Evo, kako recimo da prebacim dugme za novi tab na drugo mesto?

Necu da sad ovde otvaramo neku veliku raspravu, jednostavno svako koristi ono sto njemu odgovara, meni licno ne odgovara i mislim da imam pravo da to i kazem, nema potrebe da se nazivamo hejterima :wave:

Ne znam za Win varijantu, ali u Mac-u radi savrseno, ne guta memoriju niti procesor. Kapiram da je to zbog implementacije fensi efekata u windowsu.

jeste, jer kad pogledas evoluciju kompozitnog desktopa od 2000. do danas na Mac-u (i pratece APIje Core Graphics i Core Animation) nije ni cudo sto na Mac-u radi "ko podmazano".

zato se i pitam kako je Apple izveo sve to na Windowsu - predpostavljam da je portovao svoje APIje na Windows... ?! Ako je to uradio - to mozda znaci da ce jednog dana sve Cocoa aplikacije moci da se pokrenu i na windowsu ? sa druge strane, pomocu Cappuccino Cocoa aplikacije mogu da se pokrenu i na web-u...

Meni se posebno svidja merge windows opcija.
jeste super (postoji i u Safariju 3) a i odlicno je uradjeno izdvajanje tab-a u novi prozor sve sa onom animacijom... 🙂

Meni sad uopste nije jasno zasto to meni pricas, rekao sam da te program prilikom instalacije uopste ne pita da li zelis da se instalira i program za update plus za update uopste nije potreban poseban program. Ali dobro ako je to politika firme.

pa Zoni tvrdi da ga je instaler pita DA LI HOCES DA INSTALIRAM UPDATER a u stvari ga je pitao DA LI HOCES DA SE AUTOMATSKI UPDATUJEM - dakle ni ne postoji opcija da ne instaliras updater 😀
Ne znam kako? Evo, kako recimo da prebacim dugme za novi tab na drugo mesto?
dok ti je otvoren Customize Toolbar uhvati ikonu u Toolbar-u i prevuci je gde hoces.

EDIT: sad sam iskopao thread iz 2001. gde ljudi "pljuju" Quartz 😀 😀 😀 !!! kako su ga tad kritikovali i bili skeptici ... 😉

Poslednja izmena:
Meni se svidja kako izgleda i radi, tek sam ga skino pa ne mogu opsirnije. Imam 2 kratka kvescna for ju ol:

1. DI se nalazi NEW TAB dugme? KAKO da ga ubacim, ja ga potrazih ali ne nadjoh...ostali su tamo ali NEW TAB ....nema.

2. KAKO da postavim da mi prozori "lete ko konfete" kao na pocetku ovog threada? Meni i dalje otvara tabove i windowse kao i Safari 3.0.

Tenk ju for d help!

Pozz!

Ljudi je l' se vi malo zezate :d Dugme za new tab (onaj plusic) uopste ne mogu da pomeram, mogu samo back/forward, adress i search bar, text size, home , print, i report bug.

Poslednja izmena:
1. ako nesto moze da se cutomizuje to je onda Apple GUI
2. naravno da ima, verujem pre ostali browsera jer su mnogi hvalili kako je lepo i efektno odra]eno markirnje reci sa zutim oblačićem 🙂 i pritisni ctrl+F!
Sad već počinješ da izmišljaš!

1. Ovo nije tačno! Eto, ja hoću da mi bookmark-ovi budu u produžetku linije "File, Edit...", kao što mi je to kod FFa (ili kao što mi je bilo kod Maxthona). Kako to da odradim? (vidi attachment)

2. Hoću opciju kao kod FFa, dakle bez da kliknem CTRL+F da mi počne pretagu (znači, otvorim neku stranu i samo počnem da kucam reč "u prazno", a FF mi odmah to obeležava u letu, opet, baš kao i Maxthon ranije sa jednim pluginom).

I za kraj, da ponovim: ako se koristi klot browser, ipak bih pre koristio klot FF ili Operu, pa čak i K-meleon, nego Safari. S druge strane, pre bih koristio klot Safari, nego klot IE7 (dok bi već dodatak IE7Pro-a na IE7 izmenio taj redosled 😉 ).

@ Nagy: Možda ovako?

Prilozi

• safari-bookmark.webp
    safari-bookmark.webp
    11.4 KB · Pregleda: 32
Imaš screenshot iz Viste SP1 Safari 4.

1. Zoni, Safari nije Firefox, pomiri se sa tim. Drugo, ti ne možeš na PCu da menjaš GUI Safarija.

2. To što ti želiš postoji na Firefoxu, i nije baš toliko idelno. Ja sam koristio jedno vreme pretragu čim počne da se kuca, ali ponekad mi se desi da mi uradi potpuno drugu stvar. Tipa izgubi fokus iz tekst polja i krene da mi pretražuje sajt, ili kucam lozinku pa se to desi. Zbog toga sam to isključio.

Prilozi

• 2btts.webp
    2btts.webp
    48.9 KB · Pregleda: 42
Poslednja izmena:
Pošto je neko obrisao moju poruku (ne znam zašto), samo da napomenem da sam Safari izbrisao sa mog kompjutera. Sledeći Safari koji ću probati biće 5.0 (ili neka iteracija verzije 4, koja bude imala nešto zanimljivo novo, pošto ova beta nema ništo zbog čega bi vredelo zadržati je na hard disku).

@ Nagy: Možda ovako?

Pa moze, ali kod mene NE POSTOJI to "Top Sites".
Kod mene kad otvorim taj tab "NEW TABS OPEN WITH:" mogu da biram samo izmedju sledecih varijanti:
1. Home page
2. Empty page
3. Same page
i 4. Bookmarks

Dakle, jos 1-red, NI TRAGA NI GLASA OD OPCIJE KOJU SI TI USLIKAO 🙁
:wave:

Poslednja izmena:
Ljudi je l' se vi malo zezate :d Dugme za new tab (onaj plusic) uopste ne mogu da pomeram, mogu samo back/forward, adress i search bar, text size, home , print, i report bug.

na Leopardu moze...

2 Zoni

A da za promjenu ipak probaš da ga koristiš umjesto toga što mu tražiš mane?

Pa onda poslije dve tri sedmice, kažeš šta misliš...

:wave:

Poslednja izmena:
nego, pitanje za sve M$ user-e:

kako da instaliram DVE RAZLICITE verzije Internet Explorera na isti Windows ??

sad bas gledam ako vise verzija Safarija moze sasvim lepo da radi na istom Mac OS X-u ali kako da instaliram IE v. 6, 7 i 8 na isti Windows (potrebno mi je zbog testiranja sajtova) - za sada drzim nekoliko Virtuelnih Windowsa na Mac OS X-u zbog ovoga... a inace IE je jedini problematican jer Safari bilo koja verzija jednako dobro prikazuje stranice. Sad kad se pojavio IE 8 stranice koje su radile ok u IE 6 i 7 ne rade u IE 8 (dok se ne ukljuci onaj "compatibility mod") ...

Poslednja izmena:
Virtualna masina, nijedna druga opcija nije zadovoljavajuca.

Milane, čini mi se da je za sve fora da instaliraš najnoviju verziju, pa onda staru, pa stariju, pa najstariju... Ako neće tako, onda kontra, ali obavezno mijenjaj imena folderima prilikom same instalacije.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno