Šta je novo?

Opet pojeftinjuje Internet! [tj. iznajmljeni Internet linkovi]

Broker

Čuven
Učlanjen(a)
24.09.2003
Poena
630
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Kablovski internet
Malopre iz PTT-a dobih potvrdu informacije koju sam pre nedelju dana dobio i iz SBB-a, tako da sada već mogu da smatram da je tačno. Lepe vesti, očekuje se da će za petnaestak dana biti prepolovljene cene iznajmljenih Internet linkova.

...detaljnije...

Sve ce to obrni-okreni da bude na silu, prvo ce da cute i trpaju pare u dzepic, a onda ce za izvestan broj meseci SBB da poveca protok, koji ce i dalje da bude mnogo skuplji od protoka u svim zemljama u okruzenju, a onda ce telekonj posle jos nekoliko meseci nas da casti sa nekom gluposcu gde ce UL da bude stotinak puta manji od UL

Smorili su vise sa najavama i svime realno :(

dosta mi 1/2 mb kako kad uzmem
naucio sam da budem zadovoljan sa onim sto imam :D

Naslov teme je "Opet pojeftinjuje Internet" a ja se ne secam da je ikada pojeftinio. Secam se povecanja brzine. Pojeftinjenje bi za mene znacilo uvodjenje nekog flat-rate paketa 256-512 Kb/s po ceni od 500-600din (koliko to realno i vredi) a to bi vecina mogla sebi da priusti.

Poslednja izmena:
Da je neko pazljivo procitao gornju recenicu a narocito linkovanu stranu video bi da se prica o protoku kroz iznajmljene vodove. Dakle nesto sto ima malo veze za paketima za fizicka lica koje svi koristimo. Eventualnu korist mogu osetiti korisnici wireless mreza ako ima provajdera koji na takav nacin nabavljaju internet.

^ Pa svi provajderi tako nabavljaju internet koji nama prodaju. Tako da Peđina najava može/treba da ima uticaja na sve nas.

Naravno ISP uvek može da to umanjenje iskoristi za svoj profit ali dovoljno je da nekoliko njih to ne uradi i da žurka počne.

Pazi, ovo je teški flejm, i znam da smo mi svi nenormalno osjetljivi na ove teme.

Ako su pojeftinili iznajmljeni vodovi, pa šta? Evo SBB te vodove koristi iz Rumunije, nije više preko Telekoma? Višestruko manje plaća. I? Koliko je pojeftinio/ubrzao se net? Pa nikoliko naravno. Ovo je Srbija.

Ne mora da znači da internet neće pojeftiniti, ali naslov nema puno veze s temom jer 99.9% korisnika koristi ADSL/kablovski/Wireless, a ne iznajmljene vodove.

Kamo srece da pojeftinjuju iznajmljeni vodovi. To bi bilo za slavlje. Takvih najava jos uvek nema.

Pojeftinjuju internet linkovi, pun dvosmeran protok, koji mnogi provadejri koriste i prodaju dalje, tako da ce to uticati i na cene Interneta za krajnje korisnike.

Pomenuti SBB je upravo i najavio pojeftinjenje.

Naivno je ocekivati da ce smanjenjem cene internet linka da se isto tolikosmanji i cena interneta za krajnje korisnike. Trenutno u ukupnoj ceni, internet link ucestvuje sa manje od 1/4 cene. Ovim pojeftinjenjem, cena Interneta ce u ukupnoj ceni ucestvovati sa manje od 1/7 cene.

Ma sarena laza, i prosle godine su isla govorkanja od Januara bice jeftinije bice brze, pa smo to prebrzo dobili tek u Decembru, a kod vecine net radi slicno kao sto je i radio zbog preoptercenosti. Brzinu koju bi trebao da ima uvek ima od 4 do 7 ujtro kad polovina nas pogasi racunare.

Ma sarena laza, i prosle godine su isla govorkanja od Januara bice jeftinije bice brze, pa smo to prebrzo dobili tek u Decembru, a kod vecine net radi slicno kao sto je i radio zbog preoptercenosti. Brzinu koju bi trebao da ima uvek ima od 4 do 7 ujtro kad polovina nas pogasi racunare.

Kablovska radi dosta bolje i u spicu mogu da povucem >= 110KB/s (teoretski imam 128), a obicno je ~122...

I dalje mesate babe i zabe.

Ne pricam ja o ADSL-u, SBB-u i drugim internet linkovima za sitne krajnje korisnike nego o pravom Internetu koji kosta mnogo vise i koji korsite provajderi ili firme koje imaju potrebe za takvim linkovima. Na ovakvim linkovima je upload i download iste brzine i te brzine su garantovena, zaista rade kako treba i nema zagusenja.

Recimo sada takav link kosta oko 10.000 dinara po Mbps. Najavljeno je da ce uskoro ta cena biti prepolovljena.

Nazad
Vrh Dno