Šta je novo?

Firefox koristi brdo memorije?

magicius

Slavan
Učlanjen(a)
11.10.2007
Poena
320
imam problem... firefox koristi mnogo memorije 80.000+K ja bih rekao da nije to ok
inace koristim Windows 7 64bit a firefox je 32-bit.. zna li neko sta je problem?

Ti imaš sreće. :d Ok je i do 200-250 MB. Meni je trenutno 200 MB memory usage (mada otvoreno 10ak tabova i koristim 10ak ekstenzija).

:wave:

Ono sto je nekada bilo da je slabiji komp za office i sufring vise ne vazi. 🙂

Sada je za ugodan surfing potrebno bogme vise od minimuma. 🙂

Trenutno 8 tabova troši ~120Mb, što je malo 😀

Ni opera nije bas stedljiva, 6 tabova 80 megabajta trenutno.

Danas kada je cena memorije ultra niska, zar je bitno koliko memorije zauzima browser?

Moj moto, platio sam tu silnu memoriju, bar da necemu sluzi 😀

Danas kada je cena memorije ultra niska, zar je bitno koliko memorije zauzima browser?

pa nije bas tako... nije da imam 256 mb memorije... ali kad pogledas u task manager i vidis da nesto trosi kamara mb ne mogu da kazem ma koga j*** ima dosta memorije.. cim puno trosi znaci da nesto nije uredu

Upravo zbog takvog stava si i kupio tu silnu memoriju jer oni koji prave software identicno razmisljaju :smash:
A zamisli jos kad bi svi korisnici tog software-a razmisljali kao ti... gde bi im bio kraj? 😀

Ne, 80MB za 2-3 tab-a nije normalno, ali je nazalost uobicajeno :S:

2 taba 120Mb, sto je mnogo mnogo je. A da ne spominjem da se firefoks dosta puta ni ne ,,otvori'', ima je u task menageru ali...Onda moram da idem na end task pa da je pokrenem ponovo.

probajte Chrome...

Mozilla 3.0.7 - 2-5 tabova = 100-200 Mb memorije sa otvorenih 5 standardnih sajtova...
Chrome - 2-5 tabova = maximalno 80 Mb i to sa otvorenih 5 sajtova radjenih u flashu...

Pa vi vidite koji je krsh Mozilla, a ja je i dalje najvishe koristim...
Valjda zbog add-onova nekih korisnih...

4 taba i 180 MB (MacOS). Da je normalno nije, ali je uobicajeno.

Kada otvorite stranu sa gomilom flasheva, sve to treba prikazati, kesirati frejmove i slicice. Ako su gomila informacija kesiranea onda ce se brze i lakse prikazivati. Kod mene FF sa 4 taba pojeo 194MB.

Sajtovi su sve gori, koristan sadrzaj nije vise od 2% prometa. Blam mi da priznam ali trenutno mi je otvoreno 35 tabova u operi 9.24 zauzece ~200 mb. Zavisi od sadrzaja a i tabovi koji se ne koriste neko vreme idu u disk cashe.

Poslednja izmena:
sad sa 17 tabova 273 MB firefox portable 3.0.5 ,a u medjuvremenu se automatski downloaduje 3.0.7.
ali to nije nista, firefox koji koristim 3.0.7(ne ovaj portable) sa otvorenih 100+ tabova dostize bez problema i preko 1GB(posle 5+ sati rada,nekad radi i par dana sa 80+ tabova), naravno ima i brdo plug-inova. Znaci drzim rekord 🙂 , a da se i ne trudim.

Moracu da se slozim sa nekim Mozilla hejterima da je Mozilla stvarno spor browser za razliku od Chrome-a koji se otvara u trenutku. Trenutno imam oko desetak tabova i zauzece memorije negde oko 140 Mb, sa blagom tendencijom rasta ka 160-170 kad otvorim par Youtube stranica.

a sta ja da kazem...
imam firefox 3.0.7 i jedno 5-6 addona (addblock+, flashgot, downloadhelper, doom9 toolbar... ima li jos koji, ne verujem) i mozda 2-3 plugina (ono... flashplayer, windows media alternate plugin...)

imam quadcore i 4gb (2x2) od toga vidljiva 3.4gb (32bit sistem)... i redovna pojava mi je oko 500-600mb zauzece memorije od strane firefoxa, cesto sa otvorenih 3-4-5 (najvise 8) tabova...

sve sam probao... iskljucivanje pluginova, addonova... i uvek se potrosnja posle 5 minuta popenje na 500mb minimum... WTF??

Opera 9.64, otvoreno 40 tabova, zauzeće memorije oko 280MB.

Poslednja izmena:
Pa ne zavisi zauzeće memorije isključivo od broja otvorenih tabova. Pitanje je koliki vam je "back" history u svakom tabu, jer FF sve živo kešira po defaultu od kada se podigne. Meni su addonovi koji blokiraju neželjeni sadržaj olakšavajuća okolnost kada se pokrene pitanje zauzeća memorije (AdBlock+ i NoScript) jer ne učitavam flash *******cije i gomilu drugih stvari sa crosslinkovanih sajtova koji me ne interesuju, tako da je moja trenutna situacija 11 otvorenih tabova i ~130MB zauzete memorije.

probajte takodje sa FlashBlockom, meni je on mnogo smanjio probleme sa jedenjem memorije... Evo sada 4 banera na Benchmarku se ne pojavljuju vec samo stoji znak F na koji kad kliknesh vidish ono shto je blokirano ako ti je potrebno...

Naravno da uvek koristim NoScript i AdBlock Plus i jos neke adone, za banere i ne znam sta su 😉 , vrlo retko vidim koji, obavezan mi je i forecastfox(da vidim kako je vreme napolju 🙂 ). Opera mi ne pruza te mogucnosti, a nisam siguran da bi mi manje memorije pojelo 100 posebnih procesa Chrom-a, 1GB jeste mnogo, ali tu je dosta youtube, flash i back na nekim stranicama preko 10(nista neobicno). Meni je bitno da to radi, a ne da mi opera@usb pukne na 70 tabova 🙂. Dacu sansu chrome-u ili bolje iron-u(koji je chrome sa ispravljenim bug-ovima i koji nema googleupdate proces koji me nervira), ali to na drugom os-u(posto ih imam nekoliko).

E ovo se zove puno memorije
2-taba i trazenje drivera za stampac firefox ne daje znake.

Prilozi

• FF.gif
    FF.gif
    29 KB · Pregleda: 67
umesto sto svi statisticki samo nabrajaju ono sto svi vec znamo, zasto neko ne ponudi konkretna resenja kako naterati firefox da trosi manje memorije (kao sto je bio stedljiv nekad....)

nista meni ne znaci ako ce 100 ljudi da kaze isto sto i ja, ako nas 101 necemo resiti problem...

da li je stvar u specificno postavljenim podesavanjima vezanim za kesiranje memorije, i kako popraviti podesavanja...

ako je ovo BUG a ne FEATURE, onda bi trebalo gaziti ove iz mozille da to srede poprave... to sto ja imam dosta RAM memorije ne znaci da treba da me bude bas briga sto browser trosi RAM vise nego neke 3d igrice koje petaljaju sa grafikom.. ja sve mislim da je u pitanju neki 'memory leaking' bug... samo qrvice nece da priznaju...

Nazad
Vrh Dno