Razumem ja i tebe i njega, ali ocito Vi mene ne kapirate. Racunar kao racunar tesko da moze da bude "nacionalni proizvod". Zapravo, kod IT trzista, tesko da bilo sta moze da bude nacionalni proizvod da bi se mogla pokrenuti kampanja "kupujmo domace". Zato ova tema nema poentu osim mozda pljuvanja po firmama koje smo naveli.
Ne prodaje tebi (meni, njemu, nikome) PAKOM ili CT maglu sa ovom pricom, upravo iz navedenih razloga (naveo sam ja, naveo si ti, naveo je covek koji spomenu sir itd). Koliko glup covek treba da bude da bi naseo na tu pricu!? Ok, ima i takvih - kao sto spomenu neko, FORUM ce da proda (naivnom kupcu, kupcu koji ne zna) racunar od 30 hiljada za 90 hiljada, stvar je samo u tome kako ko prihvata odredjene marketinske poteze.
Imas tri opcije:
1. kupi CT-ov racunar
2. sklopi sam svoj racunar
3. kupi HP-ov racunar (koji opet valja taj isti CT)
Kako god okrenes - CT ce da ti uzme pare, odnosno ostavices pare CT-u (pakomu, kimteku, komegod)
GOXY83 je najbolje rekao:
Pa ono sto je u domace je ulozen rad onoga ko je sastavio.
E sad, to bi imalo smisla da pored ovih domace sklopljenih na trzistu imamo veci deo kanti koje se sastavljaju negde preko, tako uvoze i onda placamo rad nekog napolju ko je to sastavio.
Kako se 99% kanti ionako sklapa u zemlji, ovo je cista glupost.
A izvoz... ma samo nek izvoze i sto skuplje prodaju tamo ako imaju kome...
U prevodu, "kupujmo domace" je samo marketing. Dobar ili los, to trziste pokazuje.
Znaci da je prica glupost - glupost je, ali koja je poenta polemisati o necemu sto je tako ocigledno!? Firme reklamiraju kroz te racunare svoj brend, a na korisnicima je da ih prihvate ili ne. Nazivali to "domacim proizvodom" ili "specijalnim proizvodom" ili "neznamnijakako", razlike nema.
P.S. mozes li da zabranis nasim firmama da ono sto prodaju - reklamiraju kao domace!? Dabome da ne mozes. Mozes samo da ne kupis, ali na njihovu srecu, rezultat njihove kampanje ne zavisi od pojedinaca poput tebe ili mene koju tu kampanju smatramo bezveznom, da ne kazem glupom.