Šta je novo?

USB - Pitanje koje me vec dugo muci !!!

markonirs

Čuven
Učlanjen(a)
01.08.2003
Poena
619
Pitanje koje me muci vec duze vremena jeste problem sa prenosnim memorijama (usb flash). Naime u zadnjih godinu dana, i pored toga sto sam promenio dve maticne ploce , tri napajanja, dva procesora, tri graficke kartice i ne znam ni sam vise sta jos, fleshke nece da rade na mom racunaru kako treba. O cemu se radi? Kada ubodem flash memoriju na USB port (ne bitno koji, na ploci ih imam 8), ako je memorija 1 ili 2 GB (posedujem jednog Apachera od 2GB i jednog Kingstona od 1GB) sve radi kako treba. Kada ubodem flash veceg kapaciteta, a posedujem jednog Travelera od 8GB, pre njega sam imao Travelera od 4GB, mogu normalno da kopiram podatke sa flash memorije na racunar, ali cim krenem da kopiram sa racunara na flash racunar gubi vezu sa flash memorijom, lampica svetli na flash memoriji jos neko vreme kao da kopira a onda kopiranje pukne i veza se prekida. Pretpostavljam da sve ovo ima neke veze sa cinjenicom da mi je procesor prilicno overklokovan. Jednom sam to i testirao i slucajno ili namerno kada sam vratio frekvenciju procesora na narmalnu, flash memorija (ona od 4GB) mi je kopirala fajl normalno. Medjutim nema sanse da svaki put kada koristim flash memoriju vecu od 2GB vracam frekvenciju procesora...

Cudno je da prenosni USB hard diskovi rade potpuno normalno preko tih istih USB-a, kao i te flash memorije manjeg kapaciteta. Znaci problem postoji iskljucivo sa flash memorijama 4GB i vise. Povezivao sam preko USB-a i razne druge uredjaje, mobilne telefone, digitalne aparate, stampace, skenere, gamepad i sl. Sve radi kako treba.

Napominjem da pri overkloku ne podizem nista od napona u biosu, to je postavljeno na default vrednosti. Ploca koju imam je K9A2 Platinum V2.

a pored svih silinih menjanja,
da li si promenio taj flash od 8gb?

a pored svih silinih menjanja,
da li si promenio taj flash od 8gb?

Svakako, nije u pitanju samo taj jedan. Sve flash memorije koje sam probao od 4GB pa navise nisu funkcionisale kako treba. Istina koliko se secam sve su bile Kingston, nisam probao druge proizvodjace, uglavnom se radi o Traveler seriji. Jos jedna interesantna stvar je da kada kopiram neki fajl sa PC-a na flashku on kao krene da kopira i izgubi fleshku kao uredjaj, cuje se onaj zvuk prekida konekcije sa uredjajem. Fleshka i dalje nastavlja da svetli kao da kopira fajl, ali bez prekida. Onda izvadim fleshku i vratim je ponovo, nakon 2-3 pokusaja fajl se iskopira kao da je sve normalno. Kazem, ovo se nije desilo ni sa jednom fleshkom od 1 ili 2 GB. Sve radi normalno. Ono na sta ja sumnjam je da sam overklokovanjem proc-a i podizanjem magistrale doveo do problema sa USB-om, ne znam kako i zasto. Kada stavim magistralu na procu u default vrednosti flesh radi normalno...

probaj da zakljucas PCI magistralu na 33
kao i PCIx na 100mhz.

Ja sam imao isti problem sa svim USB uredjajima, a resio sam ga tako sto sam podigao napon southbridge-a za 0.1v. Takodje dosta overclockovan proc. Od tada su problemi prestali...

Imaom sam neku frku juce pa nisam stigao da probam ovu varijantu. Sto je jos interesantnije, juce sam kupio jednog prenosnog Transcd. od 250GB - USB i radi kao sat. Moguce je da ovaj moj problem postoji samo sa Traveler serijom...

I ja sam imo problema sa tom traveler serijom od 4gb i 8gb kod mene je bio problem kada pocne da kopira podatke jednostavno stane i ni makac ali sam resio problem tako sto sam ga formatiro nekolko puta zaredom.

Nazad
Vrh Dno