Šta je novo?

Koji HDD od 1 TB

psihoyu

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
30.03.2007
Poena
349
Moram da uzmem novi hard od 1 TB jer mi ovaj externi WD My Book prso (nikad vise externi hard necu uzeti).
Ne znam sad koji da uzmem! Posto mi je ovaj WD dobio bad sectore, nesto mi se poljuljalo poverenje u WD.
Uzeo bi najveravtnije jedan od ova tri:
1. WD Caviar Green WD10EADS - Hard drive - 1 TB - internal - 3.5` - SATA-300 - 7200 rpm - buffer: 32 MB SATA/300 8.9MS 7200RPM
2. SEAGATE - 1 TB 7200rpm / Serial ATA II / 3.0Gb/s / 32MB
ili
3. SAMSUNG HDD 1TB SATA2 32MB
Koji od ova tri i zasto ?
Najbitnije mi je da pouzdan,trajan i tek onda brz!
Samsung je najeftiniji, al ne znam kakvi su sada njihovi hardovi ?

Mali offtopic, ali zasto vise neces da uzimas eksterne hardove? Ja treba da kupim jedan pa me ovo zanima. Mislim, ako je zbog bad sektora meni je jedan interni prso zbog istog razloga, pa nisam odustao zbog toga od internih diskova.

Ne treba mešati babe i žabe. Vek trajanja internih diskova je višestruko duži od eksternih. Pogotovo još ako se često nosaju. Nema razloga da bežiš od WD-a, pogotovo sada kad je seagate tako uprskao stvar... Nisam još čuo nikoga da se žalio na wd green (a rano bi i bilo :p). Za samsung ne mogu ništa da kažem, pošto nemam iskustva sa njima...

Ja bih WD Green ili Hitachi, mislim da ti je bilo koji od ova dva dobro rešenje.
Seagate posle ovih egzibicija sa firmware-om i crkavanjima bih definitivno zaobišao.

ja sam uzeo WD hard disk od !TB, samo je moj od 16 Mb bufera.

za 9000 dinara je dobra kupovina, mali je potrozac struje i manje je bucan.

Poslednja izmena:
Da me je neko pitao pre samo dva meseca sta da uzme, rekao bih Seagate Barracuda bez pogovora ali posle svega sto se izdesavalo, Black, Black i samo Caviar Black;).

Da li neko zna kada ce WD da izbaci Black modele sa plocama od po 500GB?

Ma ni Green nije los kome brzina nije mnogo vazna.

Da li neko zna kada ce WD da izbaci Black modele sa plocama od po 500GB?

500GB ploce kod WD-a za sada samo u Green. Seagate rizikuje - uzimajuci u obzir kako mu ide u poslednje vreme, nema sta ni da izgubi ! WD ide opreznije i konzervativnije...prvo da vidi kako se te ploce ponasanju na manjem "Green" broju obrtaja, pa malo kasnije mozda, verovatno...

Ovo za reklamacije Samsunga od 1TB je poznato i vani.
@gsimon, pa prerano je da se neko zali na WD10EADS, kad kod nas ni mesec dana ga nema (ako ga uopste ima a nisam ga nasao sve ovo vreme - sem posta jednog tipa koji kaze da su nabavljeni ni traga ni glasa ;))

Ovo za reklamacije Samsunga od 1TB je poznato i vani.
@gsimon, pa prerano je da se neko zali na WD10EADS, kad kod nas ni mesec dana ga nema (ako ga uopste ima a nisam ga nasao sve ovo vreme - sem posta jednog tipa koji kaze da su nabavljeni ni traga ni glasa ;))
Ja sam preključe kupio EADS, evo ga radi u enclosure-u kao sat.
Jeste da nema ništa od 32 mb cache-a, ali ukoliko odlučim da sklapam server biće leba od dodatnog cache-a.

Koliko si platio? Koliko sam na testovima video u svemu je bolji od EACS verzije (od buke, preko potrosnje pa zakljucno sa brzinom).

Poslednja izmena:
9400 rsd
Što se tiče buke nemam pojma, s obzirom da su mi i EACS i EADS zajedno u enclosure-u (http://www.sansdigital.com/towerraid/tr4ub.html), ali imam utisak da mi EADS nešto brže radi, ne znam, možda tripujem. Što se tiče zagrevanja oba su neverovatno hladni, prosto čovek da ne poveruje, jeste da pozadi duva 13" vent, ali posle kopiranja skoro terabajt podataka sa prethodnog na EADS ovaj je jedva mlak, definitivno najhladniji hard koji sam u životu imao.
Zadovoljan sam i sa EACS, ali ovaj EADS ga šije po hladnoći, to definitivno mogu da kažem (što se tiče buke oba se jedva čuju).
Ja xtra zadovoljan i mogu svakome da ih preporučim kao storage.

Meni je extra bitno da je HDD extra tih. Imam Samsunga od 500Mb koji je apsolutno necujan, pa ne bih zeleo da sa kupovinom novog HDD "uprskam".
Kakve su glasine o crkavanju Samsungovih diskova od 1Tb? (garancija je 5godina ako se ne varam)
Sa WD i pitanjem buke postoje oprecna iskustva - nekima krlja, a nekima se ne cuje ...

Sta uzeti, a da je pre svega tiho?

Poslednja izmena:
@RingeRaja gde si uzao WD EADS?

Amaze, ali ima za manje para u Lithium OC House na Obilićevom Vencu, preko puta garaže, ali se poručuje danas za sutra, nemaju na lageru, pošto rade sa minimalnim maržama - poslednja cena je bila 8650 RSD.
Merkam da kupim još jedan pa da budem miran jedno duže vreme.

Poslednja izmena:
I meni treba nesto slicno, ne mora tiho, ali pouzdano. Elem i pouzdan moze da crkne? Kakve su onda sanse da se podaci izvuku? Kako stoji stvar sa tim - jel ima neki brend da je lak za "izvlacenje" podataka?

Ili mozda onda bolje da idem na "najgore"/najjeftinije diskove i mirror raid recimo 2x750gb, deluje sigurnije? Sta je bestbaj od kapaciteta i koji je najjeftiniji brend?

Poslednja izmena:
Uvek ti je jedina kako-tako sigurna varijanta (nema ništa što je 100% sigurno) mirroring RAID, i to u enclosure-u, a ovo na UPS-u. Ovde si se praktično osigurao od gubitka podataka, s obzirom je verovatnoća da će da ti crknu oba harda u isto vreme praktično ravna nuli, dok si se od gubitka podataka usled nestanka struje pri upisivanju podataka osigurao sa UPS-om. Takođe je enclosure bolja varijanta od mirroringa u makini što možeš da isključiš enclosure kada ne pristupaš podacima, pa je manja šansa da sve ovo otkaže.
Ja imam upravo ovu kombinaciju - 2 Bay RAID Enclosure + 2x500 GB WD RE2

Trenutno imam jednog WD Caviar Black Edition 1Tb u kompu i josh jednog prenosnog - ovaj prenosni je u usb kucishtu i 2 puta sam padao na njega (led u Moskvi, klizavo, disk u rancu, mojih 100+ kila, tras, bum itd.), aluminijumsko kucishte se ulubilo od sile udarca, elektronika u racku se razlabavila (morao sam opet da je prishrafim), no disk radi bez problema! Tako da planiram da uzmem josh jedan :)

^ ultimativni test! :d :d

Trenutno imam jednog WD Caviar Black Edition 1Tb u kompu i josh jednog prenosnog - ovaj prenosni je u usb kucishtu i 2 puta sam padao na njega (led u Moskvi, klizavo, disk u rancu, mojih 100+ kila, tras, bum itd.), aluminijumsko kucishte se ulubilo od sile udarca, elektronika u racku se razlabavila (morao sam opet da je prishrafim), no disk radi bez problema! Tako da planiram da uzmem josh jedan :)

Uzimaj al ne testiraj vise!

Koji disk od 1 tb?

Poštovani,

pošto želim sebe da obradujem sa 1TB hard diskom molim vas za mišljenje šta je u ovom momentu najbolje kupiti pri čemu mislim na performanse.Cena nije prioritet ali recimo da je 100 evrića neki parametar koji može ići gore recimo 20%.
Primetio sam da nema mnogo tema na forumima gde čovek kao ranije može jasno da vidi ko je favorit na tržištu.To je bio razlog zašto sam hteo da čujem stručno mišljenje,zaista unapred cenim vaše savete.

P.S.Moj favorit je WD Black

Poštovani,

pošto želim sebe da obradujem sa 1TB hard diskom molim vas za mišljenje šta je u ovom momentu najbolje kupiti pri čemu mislim na performanse.Cena nije prioritet ali recimo da je 100 evrića neki parametar koji može ići gore recimo 20%.
Primetio sam da nema mnogo tema na forumima gde čovek kao ranije može jasno da vidi ko je favorit na tržištu.To je bio razlog zašto sam hteo da čujem stručno mišljenje,zaista unapred cenim vaše savete.

P.S.Moj favorit je WD Black

Moj favorit je:
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=190546

Nazalost ni mirror nije sigurna varijanta... i to je cak verovali ili ne dosta nesigurna :(
Extremno su male sanse da bas ta dva disk crknu, ali je zato jako velika sansa da KONTROLER za*ebe :( Recimo ako jedan disk je bio izvucen na kratko ili iz bilo kog razloga nedostupan, da njega uzme kao dobru kopiju - i onda sve ode u out.
Mirror ne moze da odredi koja kopija je prava - moze jedino da procita sa drugog diska ako na prvom postoji greska.
Tek je RAID6 ili RAID1E nesto sto moze i takve logicke greske da sredi.
A desavaju se nazalost, i to ne malo :(

Tako da je najsigurnija varijanta backup na drugu lokaciju :D (tj ne na isti racunar)
Iz, nazalost, poveceg iskustva, savetujem :(

Uvek ti je jedina kako-tako sigurna varijanta (nema ništa što je 100% sigurno) mirroring RAID, i to u enclosure-u, a ovo na UPS-u. Ovde si se praktično osigurao od gubitka podataka, s obzirom je verovatnoća da će da ti crknu oba harda u isto vreme praktično ravna nuli, dok si se od gubitka podataka usled nestanka struje pri upisivanju podataka osigurao sa UPS-om. Takođe je enclosure bolja varijanta od mirroringa u makini što možeš da isključiš enclosure kada ne pristupaš podacima, pa je manja šansa da sve ovo otkaže.
Ja imam upravo ovu kombinaciju - 2 Bay RAID Enclosure + 2x500 GB WD RE2

Ja vadio jedan disk iz mirrora (na zivo) cisto da vidim kako ce se ponasa i nista strasno. Digo jednom windows sa single diskom. Posle vratio .. malo se sistem pobunio, al je nesto izdrndao ... i radi i dan danji. Sto se mene tice mirror - sasvim zadovoljavajuce. Nego gledam cene 1TB, nesto mi se uopste ne isplati, 750gb je bolja kupovina jelte samo se mislim dal hitachi ili samsung?

Ljudi, ja imam WDC WD6400AAKS-00A7BO. Zanima me cisto teorijski, posto ovde pricate o pucanju diskova, gubljenju podataka, kolika je sansa da mi crkne disk i izgubim sve podatke u periodu od recimo tri ili pet godina? Postoje li takvi podaci? 5%, 20%, 70%? Mislim Koliko hardova uopste stigne da se pokvari?

Nazad
Vrh Dno