Šta je novo?

sta menjati?

corabre

Slavan
Učlanjen(a)
18.01.2009
Poena
319
Imam comp star 5 godina.
Od pocetne verzije:
maticna: a7v8x-mx
VGA - integrisana 32mb
procesor - amd intel 2200
ram - 256mb kingston
hdd - 80gb maxtor
napajanje - 350w
cd-rw - sony
windows - sp1

Vremenom sam "nabudzio" na:
Maticna - a7v8x-mx
vga - msi 256mb
ram - 512mb kingston + 256 mb kingston
hdd - 2x 80gb maxtor
napajanje - 450 w codegen
dvd-rw - pioneer
dvd + cd-rw - sony
windows- platinum borg

2 pitanja:
1- sta bi vi dodali eventualno ovoj mojoj sadasnjoj konfiguraciji tj sta bi menjali!
2- koji od ovih delova je moguce OC i koliko posto znam da je ova ploca slaba za OC!

Imam comp star 5 godina.
Od pocetne verzije:
VGA - integrisana 32mb
ram - 256mb kingston
hdd - 80gb maxtor
napajanje - 350w
cd-rw - sony
windows - sp1

Maticna - a7v8x-mx
vga - msi 256mb
hdd - 2x 80gb maxtor
dvd-rw - pioneer
dvd + cd-rw - sony
windows- platinum borg

2 pitanja:
1- sta bi vi dodali eventualno ovoj mojoj sadasnjoj konfiguraciji tj sta bi menjali!
2- koji od ovih delova je moguce OC i koliko posto znam da je ova ploca slaba za OC!

Ovako najpametnije je da zamenis sve (osim dvda).
Na drugo pitanje je sa ovim podacima nemoguce odgovoriti.

Koja ti je ta graficka sa 256MB vrama? (Nadam se da si svestan da vram jako malo utice na performanse, tj ako je slaba graficka moze imati i 2GB rama, neka druga sa 64MB ima da je pojede za dorucak).

Ovo za procesor je urnebesno! Po ploci zakljucujem da je to AMD procesor koji je neki nas prodavac tako nazvao (ili mozda AMD Intel Pentium 5 :d). Verovatno imas AMD Athlon XP, a Intela taj procesor nije ni video (konkurentska firma).
Dalje, jel to 2200MHz ili je mozda AMD Athlon XP 2200+ koji radi na 1800MHz...

Graficka... Ovako, sa original driverima u sistemu pise nVidia geforce 6200. Izgubio sam kutiju a i zaboravio koja je tacno... Tesko da se snadjem sem da je skidam.

Procesor je AMD Athlon(tm) 2200+ 1.79 ghz.

p.s. Napajanje mislim da nije za bacanje !

Ovako:

Imam comp star 5 godina.
Od pocetne verzije:
VGA - integrisana 32mb
ram - 256mb kingston
hdd - 80gb maxtor
napajanje - 350w
cd-rw - sony
windows - sp1

Maticna - a7v8x-mx
vga - msi 256mb
hdd - 2x 80gb maxtor
dvd-rw - pioneer
dvd + cd-rw - sony
windows- platinum borg

2 pitanja:

Ne bih da te razocaram, ali moj ti je savet
da skupis jedan fond parica, zatim prodas
komponente koje trenutno imas - koliko toliko.
Treba da ti bude jasno da je to slaba masina i da zaista malo vredi.
Dakle ili je prodas pa dodas jos para za novu
ili pak ostavis - poklonis nekome sebi dragom.
I kad budes kupovao obavezno se najpre raspitaj
sta i kako da ti ne bi u radnji uvalili neki KRSHIC!
Moj savet ti je da tu makinu ni ne pokusavas
da OC-ujes jer zaista nema svrhe, naime mozda
ti OC i uspe ali iskreno mislim da razliku u radu na toj makini videti neces
a nju ces dobro da oznojis i skratis joj zivotni vek
a pritom imaj u vidu da je vec pri kraju.
Ako nemas trenutno novca za UPGRADE,
samo polako je cuvaj i skupi neki keshic
pa kad dodje vreme baci nam ovde temu
da ti damo neki predlog.
Pozdrav!
:type:

Poslednja izmena:
Hvala kukiz ;) Uzimam sebi Lap-top. Postavio sam ovde konfiguraciju da mi date savet vredi li i koliko vredi taj laptop. A ovaj comp ocu da sredim i izvucem max pa ga "poklonim" rodjenoj sestri. Odlican joj je za skolu i za net. Hvala jos jednom na trudu, shvatio sam!

p.s. evo link sa lap-topom koji planiram da uzmem.
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?p=1730209#post1730209

Poslednja izmena:
Niti bih šta menjao niti dodavao.
Daleko od toga da se ne bi mogle ugraditi jače i bolje komponente od postojećih,ali to jednostavno nije isplativo-korist nije srazmerna trošku.
Promena platforme izlazi iz okvira postavljenog pitanja.
Ni OC ne bih pokušavao.
Ne samo da ploča nije dušu dala za to nego je i taj procesor jako teško naterati na to. Možda bi se grafička mogla nešto ubrzati a i memorija bi se dala malo zategnuti,ali ako ti do sada nisi za tim osećao potrebu ne verujem da će i tvojoj sestri biti neophodno ,pogotovo ako je nemenjen za rad sa office aplikacijama ,netu ( pa i osnovnoj multimediji).
Znam da je većina članova foruma uvek raspoložena za upgrade i OC, ali to ovde zaista nije ni neophodno ni racionalno, pusti komp takav kakav je da joj služi dok služi.
Da ne bih ispao zagovornik prevaziđenih tehnologija : u slučaju da se bilo šta od osnovnih komponenti pokvari u popravku-zamenu ne bih uložio ni dinara.

@ spectator
e druze, i ja sam tako razmisljao, sto se zamene delova tice, al sta da radim. Jeftinije mi je bilo da kupim deo po deo kako koj strada. I ne kajem se. Imam jedan od najacih matorih kompijutera. Mislim da sam izvuko max iz prvobitne konfiguracije po vasoj prici. Hvala svima jos jednom.

Imam jedan od najacih matorih kompijutera.
Nadam se da se šališ.

Nego jesi ti uopšte siguran koji procesor imaš, ne postoji takva stvar kao AMD Intel, to su dva različita proizvođača, koliko vidim kod tebe je Amd Athlon XP 2200+.

Poslednja izmena:
ja bih ti preporučio da zameniš procesor, da staviš nekog Bartona 2500-3000+, tvoja ploča ih podržava-ukoliko je potrebno pre toga flešuj BIOS. Što se tiče RAM memorije, prodaj 512 i 256 i uzmi 2x1gb DDR400. Možeš da prodaš oba hard diska i uzmeš jedan od 320gb ili neki polovan sata disk. Ne bih ti preporučio da klokuješ mašinu i sam si rekao da ploča nije namenjena za overclock. Menjanje grafičke karte je već investicija, jer teško možeš da nadješ dobru AGP karticu, a i preskupe su u odnosu na PCI-Express.

@ Filip
* Bartona cu da stavim, samo da ga nadjem. Ako neko imana prodaju neka mi posalje poruku ili neka mi kaze gde da gauzmem.
Ram memorija je za ovaj comp zadovoljavajuca sa 1gb!!! Na win sp2 sasvimje dovoljno!!! Prodacu * 256 i stavicu jos jednu od 512mb!
* Graficku se nadam da si vido koju imam. Msi 256mb nvidia 6200. I ne planiram da je menjam zato sto gura sve igrice do dx 9!

konkretno za HDD vezano, na brzini compa necu dobiti nista zbog njega. Mozda ga rasteretim ako ga stavim samo na jedan hdd ali bolje je investirati u ram ili procesor nego u hdd. A sto se tice prodaje rama od 256... :D :D ma ja mogu da prodam sta zamislim ;))

Pre dve-tri godine upgrade kakav pominješ bi imao puno smisla i opravdanja,ali danas više ne.
Nema sumnje da je Barton bio bolji i brži procesor od Athlona 2200 , kao što je jasno i da je na primer 2x512 MB DDR bila bolja kombinacija od 512+256 MB DDR.
Jedini problem je da dobitak na performansama danas ne opravdava ulaganje ove vrste.
Ako već odlučiš da menjaš procesor i memoriju bolje je da pređeš na noviju platformu.
Za novac koji ćeš odvojiti za Bartona, pa i za manje od toga , možeš kupiti neki od novijih i boljih a uz to i jeftinijih AM2 procesora- ima ih po ceni već od 15-30 €.
DDR2 je osetno jeftiniji od DDR.Ako već možeš da prodaš svoje memorije prodaj oba modula.Umesto da dokupljuješ 1x512 DDR uzmi 2x1GB DDR2 ,to je isplativije ulaganje .
2x80 GB ATA HDD možeš prodati i za te pare ili sa malom doplatom kupiti 160-320 GB SATA.
Za prelazak na novu platformu treba ti još samo da se zameni ploča i grafička.
Integrisanom 690G AM2 pločom ćeš imati dobru osnovu i uz to nećeš osetiti gubitak na performansama grafičkog podsistema u odnosu na a7v8x-mx+ GeForce 6200, a integrisana 780G AM2+ ploča je zasigurno i u svakom pogledu bolje ali nešto skuplje rešenje.Da ne govorimo da uvek ostaje mogućnost da dokupiš neku pci-e grafičku.Uostalom i za svoju ploču i grafičku ćeš neki dinar dobiti.
Kod ovog upgrade-a se zapravo radi o tome,koliko moraš da uložiš za sada već zanemarljiv dobitak i koliko bi još u odnosu na taj izdatak trebalo da doplatiš za prelazak na noviju platformu.
Razlika je u suštini par desetina EUR-a, a imaš bolje i nove komponente sa garancijom,koje takođe možeš i dalje nadograđivati.
Mislim da je zaista bolje ne dirati ništa, a ako se već rešiš da nešto menjaš zameni sve prethodno pobrojano.Više se isplati.
Nemoj zameriti na komentaru,nije mi bila namera da ti solim pamet.
Izbor je na tebi.

Poslednja izmena:
Vrh Dno