Šta je novo?

WD6400AAKS problematicno usporenje

Laki_apa

Slavan
Učlanjen(a)
23.12.2007
Poena
320
Naime desava se da posle sveze instalacije windowsa xp sve radi normalno,tj. radi neko vreme (testirano HD Tach-om) i potom,posle kratkog vremena,samo odjednom prestane da radi kako treba i uspori na nenormalno male brzine...evo i slika.
Testirao sam ga sa HD Tune-om (error scan\quick scan) i nije nista nasao,a stavio sam i normalan scan,ali scanning speed je 3.6MB/s tako da to traje i trajace...
Hard je star par meseci...ima slobodno jos oko 6GB na njemu,ali to se desavalo i kada nije bio napunjen... Sluzi samo za podatke i nema particija,svi OS-ovi i programi su instalirani na drugi hard...
Posto imam i vistu,na njoj je brzina normalnija,ali nije ni blizu onoga kako treba da bude i cesto se desava da zakoci ceo kompjuter u visti prilikom rada sa tim hardom.

Da li neko ima ideju u cemu bi mogao biti problem? :S: :wall:

pa napunio si ga do kraja_to je!

Naime desava se da posle sveze instalacije windowsa xp sve radi normalno,tj. radi neko vreme (testirano HD Tach-om) i potom,posle kratkog vremena,samo odjednom prestane da radi kako treba i uspori na nenormalno male brzine...evo i slika.
Testirao sam ga sa HD Tune-om (error scan\quick scan) i nije nista nasao,a stavio sam i normalan scan,ali scanning speed je 3.6MB/s tako da to traje i trajace...
Hard je star par meseci...ima slobodno jos oko 6GB na njemu,ali to se desavalo i kada nije bio napunjen... Sluzi samo za podatke i nema particija,svi OS-ovi i programi su instalirani na drugi hard...
Posto imam i vistu,na njoj je brzina normalnija,ali nije ni blizu onoga kako treba da bude i cesto se desava da zakoci ceo kompjuter u visti prilikom rada sa tim hardom.

Da li neko ima ideju u cemu bi mogao biti problem? :S: :wall:

tom hardu je kad je relativno prazan SEEKING TIME 12.1ms a READ oko 100
e sad kad ga do pola napunis opasce vrednosti te automatski i brzina logicno.
A kad ga zagusis do poslednjeg megabajta naravno da ce biti katastrofalno spor.
Mozda bi trebalo malo ga rasteretiti. U zakrcenosti je caka
:type:

Proveri SATA kabal i probaj ga ubosti u drugi SATA port i probaj ga na drugom kompu da eliminishesh da je plocha problem.

tom hardu je kad je relativno prazan SEEKING TIME 12.1ms a READ oko 100
e sad kad ga do pola napunis opasce vrednosti te automatski i brzina logicno.
A kad ga zagusis do poslednjeg megabajta naravno da ce biti katastrofalno spor.
Mozda bi trebalo malo ga rasteretiti. U zakrcenosti je caka

Shta prichash ti ?? Vidish da chovek kaze da se isto ponasha i kad je pun i kad je prazan. I molim te objasni mi kakve veze ima njegova napunjenost sa brzinom ?? :wall:

Poslednja izmena:
Potrvrdjujem ovo za SATA port....I meni se desilo isto sa ovom mojom plocom i tim hardom... Resen problem tako sto sam ga stavio na SATA 2 umesto na SATA 1(mozda se rasklimao)

Hvala vam puno svima! :wave:
Prvo sam postovao i onda mi je odmah palo na pamet da probam da promenim sata konektor,ali nema veze dobro ce doci drugima sa slicnim problemom i u svakom slucaju hvala! :)
Bio je u pitanju sata konektor...mada mi je to cudno s obzirom da nisam otvarao kuciste niti dirao kablove u poslednje vreme...
Moracu da probam da spojim nesto drugo na taj sata na ploci da vidim da nije on otisao skroz,posto mi je cudno da posle instalacije sistema radi na kratko kako treba,a potom uspori...mada je verovatno samo u pitanju bio slab kontakt...

Drago mi je da si reshio problem :)

:wave:

Hvala vam puno svima! :wave:
Prvo sam postovao i onda mi je odmah palo na pamet da probam da promenim sata konektor,ali nema veze dobro ce doci drugima sa slicnim problemom i u svakom slucaju hvala! :)
Bio je u pitanju sata konektor...mada mi je to cudno s obzirom da nisam otvarao kuciste niti dirao kablove u poslednje vreme...
Moracu da probam da spojim nesto drugo na taj sata na ploci da vidim da nije on otisao skroz,posto mi je cudno da posle instalacije sistema radi na kratko kako treba,a potom uspori...mada je verovatno samo u pitanju bio slab kontakt...

najverovatnije je kontakt, meni je zbog losheg kontakta zapucavao komp i iskako bsod.

da da, nisam komnstatovao

Proveri SATA kabal i probaj ga ubosti u drugi SATA port i probaj ga na drugom kompu da eliminishesh da je plocha problem.

Shta prichash ti ?? Vidish da chovek kaze da se isto ponasha i kad je pun i kad je prazan. I molim te objasni mi kakve veze ima njegova napunjenost sa brzinom ?? :wall:

:zgran:

a vezano za napunjenost, mislim da zaista ima veze kad se disk napuni do kraja
da postaje sporiji nego kad je prazan. Ne mogu da se setim gde sam to procitao ili video? Ako nadjem link, dodacu ovde, :wall:

:zgran:

a vezano za napunjenost, mislim da zaista ima veze kad se disk napuni do kraja
da postaje sporiji nego kad je prazan. Ne mogu da se setim gde sam to procitao ili video? Ako nadjem link, dodacu ovde, :wall:

Da ako si disk napuni do kraja onda igla teze prelazi preko onih silnih podataka poshto one stvaraju otpor :wall:
Moze da bude sporiji ako je puno fragmentisan mada mislim da oni programi shto testiraju brzinu negledaju na to koliko je disk fragmentisan. A razlika nemoze da bude 98 vs 3.8 MB u averange read-u :wall: Mozda i ima razlike ali sigurno nije vishe od 5%.

Da ako si disk napuni do kraja onda igla teze prelazi preko onih silnih podataka poshto one stvaraju otpor :wall:
Moze da bude sporiji ako je puno fragmentisan mada mislim da oni programi shto testiraju brzinu negledaju na to koliko je disk fragmentisan. A razlika nemoze da bude 98 vs 3.8 MB u averange read-u :wall: Mozda i ima razlike ali sigurno nije vishe od 5%.

razlika moze da ide i do 50%. Transfer je najbrzi pri obodu diska.

malo matematike

Zavisi od diska i od "pozicije slobodnog prostora",
ali zaista nikako ne moze do 3MB/s usled popunjenosti.

Upravu si, testovi read speed-a nemaju apsolutno nikakve veze sa stepenom fragmentacije.
Jedno su testovi, a drugo rad pod windowsom, kod koga fragmentisanost direktno utice na brzinu manipulacije podacima.

Poslednja izmena:
i kome sad verovati?...

razlika moze da ide i do 50%. Transfer je najbrzi pri obodu diska.

malo matematike

Zavisi od diska i od "pozicije slobodnog prostora",
ali zaista nikako ne moze do 3MB/s usled popunjenosti.

Upravu si, testovi read speed-a nemaju apsolutno nikakve veze sa stepenom fragmentacije.
Jedno su testovi, a drugo rad pod windowsom, kod koga fragmentisanost direktno utice na brzinu manipulacije podacima.

ja i dale mislim da kad je napunjen disk prosto radi dosta sporije.
Testirao sam jedan takav i zaista je gnjavio...

ima jedna stara srpska, kaže: "ja ga krstim, a on ....."
ko zna-zna, ko ne zna, nek se raspita za nastavak.

ali ajde da ponovim - sve zavisi od testa.
ako koristiš sintetičke testove koji rade pod windowsom i koji se svode na merenje brzine baratanja fajlovima različite veličine, onda će biti detektovano usporenje.

ali ako koristiš testove koji rade (uprošćeno rečeno) merenje brzine čitanja bloka|sektora|klastera| koji ne generiše sam test-program, onda popunjenost apsolutno nema nikakve veze.

pusti MHDD scan na istom HDDu kada je "napunjen" i kada je "prazan" i dobićeš identične rezultate,
jer algoritam testiranja apsolutno nije zainteresovan za sadržaj lokacij(a|е) koje očitava(ju) galv(a|e),
već samo za vreme koje je potrebno da se sadržaj "sprovede" od fizičke lokacije na površini diska, do ATA/SATA interfejsa.

Vrh Dno