Šta je novo?

Help, blokira mi mis!

ma pobrkao je lončiće...

Sad zaista nemam mnogo vremena da tražim dokumentaciju od pomenute ploče, ali evo ti blok-šema od dve druge da bi POKUŠAO da ukapiraš o čemu govorim.

Nisam ga džabe pitao da li mu je možda bio flopi-kabl naopako okrenut.

Kod svih starijih ploča bios, flopi i PS/2 su povezani na I/O kontroler, tako da kod pogrešno vezanog flopi kabla najčešće ne možeš podići sistem, naprimer. Kod novijih ploča PONEKAD bios se veže direktno na southbridge, tako da ploča podigne sistem, ali zezaju funkcije I/O kontrolera. Sve u svemu, kvar "MIRIŠE" na taj kontroler (ili komponente za napajanje, stabilizaciju istog) što MOŽE dovesti do greške pri flešovanju. Hipotetički, bio je ranije vezao pogrešno flopi pri čemu je došlo do oštećenja itd...

Za dodatna objašnjenja se obrati Čika Peri ili plati meni 10e da ti malo bolje protumačim. :mad:

P.S. Pročitah temu nanovo, vidim da mu i USB miš pravi problem. Bez obzira na to, pomenuti kontroler kod Asusa najšešće pravi problem, da ne širim priču koja komponenta može "tuširati" napone i smetati drugoj da radi, da li je u pitanju pad napona od 5V usled pregorele diode ili "načetog" kontrolera i sl...

Naravno, sva priča je hipotetička, ne možeš nekome popravljati komp preko foruma. Možeš samo da pokušaš da "iščeprkaš" moguće rešenje. A što se tiče tvog komentara...

Prilozi

• ITE.jpg
    ITE.jpg
    26.9 KB · Pregleda: 42
  • ITE2.bmp
    490.1 KB · Pregleda: 43
Poslednja izmena:
niko ti nista nije rekao za floppy. ostavi sujetu po strani. nisi morao da citas ponovo celu temu, vec u naslovu pise mis.

pobrkao loncice, jer USB nema veze sa pomenutim kontrolerom, znas i sam.
btw, nisam mislio nista lose.

Poslednja izmena:
A možeš da zezneš vrlo lako, jer je moguće da su bios i PS/2 na istom kontroleru na ploči i može doći do problema prilikom flešovanja.

Flopi sam pomenuo u zadnjem postu jer je jedan od mogućih uzroka kvara na koji tipujem (dakle: TIPUJEM, NE TVRDIM). A kvar bi bio neispravan kontroler ili njegova okolina, što može dovesti do problema prilikom flešovanja, na šta se odnosio i tvoj komentar.

Važi. Samo ti je komentar...
Inače, kroz ruke mi je prošao ne mali broj Asusovih ploča sa sličnim simptomima. Jedno vreme su umesto npr. Winbond-a i ITE-a stavljali kontroler sopstvene proizvodnje u koji su integrisali sve i svašta i koji je bio najčešći uzrok problema na pločama.
Sad, zaista, morao bih naći dokumentaciju od ploče za bilo kakvu dokumentovanu priču, ali ne treba da na takav način diskvalifikuješ tuđa mišljenja.
Sa druge strane, preopširno bi bilo da sve ovo pišem čoveku koji je počeo temu, jer pretostavljam da bih ga samo zbunio.
Moj komentar se svodio na to: NE FLEŠUJ, možeš lako da zaj... A ploča je u garanciji.

P.S.
A i čudi me da niko nije napisao da pobriše memoriju gumicom, to bi trebalo da reši 99% problema... Predložiću da ETF taj metod uvede u nastavu... Ili da se 500 postova na Bench-u računa kao VI, a 1000 postova kao VII stepen pomenutog fakulteta. Po "Bolonji"! :S:

Poslednja izmena:
Ajd ako se ovoj dvojici (koji su opisali probleme sa mausom) zatekne pri ruci Knoppix Linux ili neki drugi live Linux CD, neka probaju onako u informativne svrhe. Mozda je do OS. Mozda ce pod npr Vistom raditi bez problema. Ne mora da znaci, ali ja bih probao, a nista ne kosta.

Poslednja izmena:
Vrh Dno