Šta je novo?

Usporenje interneta preko ADSLa - beotel

Neko ima u potpisu jednu pametnu izreku:
"Kome vredi objasnjavati njemu nema potrebe a kome ima potrebe objasnjavati njemu ne vredi"

:wave:

@ kUdtiHaEX

odkud ti znas koje je tvoje pravo. Sta ti pise u ugovoru? Da "moras" nesto da dobijes? Ne pise, pise dosta neodredjeno, pise brzina paketa i pise "bez garancije"
slazem se ja da su provajderi smradovi ... ali to sto ti predstavljas kao da je problem do njih to je u praksi problem za nas.

Provajderi su kao i banke. Dok god ljudi kuakju i mole za internet onaj ko ga dobavlja postavlja sva pravila i menja ih kako njemu odgovara.
Zasto provajder ne nabavi jaci link? Odkud mi znamo, ne ispoveda nam se, veovarno mu ne odgovara finansijski, napravio je racunicu drugacije. I ti da si
provajder na kraju bi radio isto.

Imam prijatelja u Austriji, koji je imao slicne probleme, njemu stalno salju neka "prijateljska" upozorenja pozivajuci
se na "fer koriscenje" a da u ugovorima to uopste ne pise. Nije samo do srbije to, mada ovo jeste zemlja ko stvorena za varanje i obmanjivanje.

Tacno je to da teh. podrska ne bi smela da te laze, ali ni to nigde nije definisano. Mozemo da kazemo da je nemoralno, neeticki ali su to poprilicno rastegljive kategorije.

Evo ti jos jedan primer: BANKE
Odneses pare na stednju, banka ti da ugovor gde jasno pise da je obavezna da ti vrati pare nakon isteka orocenja. E sad banka u svakom trenutku raspolaze sa max 40% ukupne stednje sto znaci da ako svi odemo da dignemo novac onda kad nam ugovor to omogucava banka nece moci svima da nam da novac IAKO TAKO PISE
Zasto? zato sto ako banka drzi 100% novca u rezervi nema cime da operise. Nema interesa.

Tu je ceo sistem postavljen sa odredjenim startnim pretpostavkama da ce se promet odrzavati na nekom statistickom nivou. Ako stvari krenu drugim tokom banka uvodi pravila u hodu i onda recimo uvede dnevni limit "recimo....mozes da dizes max 500eur dnevno" itd itd.
Pritom u ugovoru upravo to i pise da banka moze da menja svoju poslovnu politiku itd. kao sto u ugovoru za ADSL pise da ne garantuju protok i sl.

I ti da si provajder i da vadis pare iz dzepa za link, pa da moras da biras da li da dajes pare za jaci link ili da seces vece potrosace verovatno bi izabrao ovo drugo. Nikome se na mili da vadi pare ako pretpostavi da bi mogao da se provuce i izadje pozitivan i sa drugim manje popularnim merama

Ja i ti se u stvari slazemo. Jedina razlika je ta sto bi ja bez obzira na ugovor sagledavao i opstu sliku.
Ti sad kad pogledas, posto se pojavio problem, na ciju stetu je otisao taj problem? - na stetu korisnika

Pravo, pa makar i pisano nije nikakvo pravo ako ne mozes da ga zadovoljis.

Sta ti pise u ugovoru? Da "moras" nesto da dobijes? Ne pise, pise dosta neodredjeno, pise brzina paketa i pise "bez garancije"

Stavka koja se javlja u vecini ugovora "bez garancije brzine protoka" nije opravdanje za namerno i, kako vidimo, nasumicno limitiranje dl brzine pojedinim korisnicima.
Jedno je kada provajder ima problema koji su van njegovih nadleznosti (problem kod nadprovajdera, privremeni prekid u komunikaciji ka inostranstvu itd.) i zbog toga je prinudjen da direktno ili kao rezultat tih problema limitira svoje korisnike a sasvim drugo kada namerno limitira korisnike koji su po njegovim nedokumentovanim merilima presli neki takodje nedokumentovan limit u koriscenju placenog internet linka jer mu ekonomski momenat u slucaju prosirenja kapaciteta nije povoljan.

Pravo, pa makar i pisano nije nikakvo pravo ako ne mozes da ga zadovoljis.

Ako pravo postoji sasvim je normalno insistirati na njegovom zadovoljenju, a ukoliko to realno nije moguce koriste se razni vidovi kompenzacija i nadoknada za neostvarena prava. Sve drugo je cista zloupotreba i kao takva podleze raznim kaznenim odredbama.

@audiofreak:

Zasto jedan Nemac i ja ne bismo imali pravo na isti broj CD-ova?!
Zato sto je on Nemac a ja Srbin?!

I ja imam da se ispruzim za 2MBit FLAT(citaj najvecim slovima) koliko trazi Beotel i placam sve redovno. I u ugovoru ne pise nigde da moram da pazim koliko skidam tako da provajder nema pravo da mi ogranicava brzinu. To je cela poenta.

Najzalosnije je umesto da se svi slozimo ko je kriv(a znamo ko je) i da pokusamo da nesto uradimo,postoje ljudi kao sto si ti i krivce traze u ljudima koji internet koriste na drugaciji nacin nego ti.
Ja nikada ne bih trazio krivce u drugim korisnicima vec u ISP!!!

A to sto zivimo gde zivimo i nemam kome da se zalim to je druga prica :mad:

@audiofreak:

A da li tebi limitiraju brzinu iako ne skidas sa neta mnogo?mislim kao i mi ostali...
Ako je to slucaj onda pravac Beotel i to raspravi sa njima ili menjaj provajdera :smash:
Ja ne mogu da se zalim jer znam zasto mi limitiraju brzinu :)
koliko cu ja imati zivaca za to to je vec druga prica :wave:

To vazi i za sve ostale :wave:

Samo vi begajte sa Beotela :D
Otkad je krenula ova frtutma, meni net radi ki upisan :p
Nije ovo losa fora, migracija korisnika sa jednog na drugog provajdera i
tako u krug . Jedan mesec Beotel na tapetu, pa Sezam, pa kad krene Telekom,
i svi ostali, i na kraju nece biti kuknjave jer nece vise biti ni jednog provajdera koji
ne shape-uje .
Imacemo virtuelni izbor da predjemo na drugog provajdera al time nista
necemo dobiti . Resistance is futile, take the blue pill an chill out :-devil-:

Poslednja izmena:
Samo vi begajte sa Beotela :D
Otkad je krenula ova frtutma, meni net radi ki upisan

da niste ti i jos neki nadali dreku ne bi oni ni otisli :D

a da net radi radi ko sat radi i to samo tako...nkad nisam imao na rapidu preko 300kb a sad 435kb download zakucan:smoke:
to sam samo probao u raznim vremenskim preiodima od recimo 11h do 19h....

Poslednja izmena:
evo i ja da se javim,kao sto sam do sad pisao max DL mi je do prekjuce bio 97-98 od juce ide 103-104 konstantno,sa rapida mi od jutros u 5 skida,brzina nije pala ispod 103 a surf i ucitavanje stranice je stvarno bolesno brz:trust: tururururiru(dosije X muzika :D)
ne znam sta se desava ali samo neka ovako ostane

Poslednja izmena:
lepo ti rece
bolesno brzo.....nemogu da verujem...

Lagano tek je poceo mesec,kad ispunute kvotu za koju i ne znate kolika je bice o5 kuku jao :D.Kao sto rekoh: daj pred izbore narodu malo kinte i 100% dobijas reizbor :).

Mali offtopic:

Kakvo je stanje kod SBB-a sto se tice download-a?
Da li je stalno zakucan na max?

Pa sad bas nije na maksimumu ali ne pada ispod 115 kb/s doduse samo na torentima posto rapid zeza zadnjih dana (bar mene) nikako da predje 65 kb/s

Poslednja izmena:
Moja greska sto nisam rekao da ja sa rapida skidam iskljucivo kao free user tako da je ogranicenje sigurno do rapida , a koliko sam video ovde po forumu sbb svima sljaka bez problema.A javi ce se jos neko valjda da podeli svoja iskustva.

Lagano tek je poceo mesec,kad ispunute kvotu za koju i ne znate kolika je bice o5 kuku jao :D.Kao sto rekoh: daj pred izbore narodu malo kinte i 100% dobijas reizbor :).

daj boze da nisi u pravu:d

prosto mi je jako neprijatno sto sve za sad savrseno radi,kako sam ubacio torent tako je brzina skocila na 104 i ne pada nikako

Meni i dalje isto :(

Mora da me Beotel bas voli :)

daj boze da nisi u pravu:d

Daj boze da nisam u pravu,ali ima ona stara narodna: ko laze(a neko nas je lagao zadnjih 20 dana zar ne?),taj i krade.E onda sledi modifikacija: ko krade taj ide u zatvor,osim ako je ISP u Srbiji,Albaniji i Zimbabveu :).
Ne dam bre vise nikome ko me laze drugu sansu jer uvek kad sam je dao lagao je o5 :mad:.

Poslednja izmena:
update:
trenutno skidam sa nvida sitea drivere i DL ide od 105-115,inace mi je prosecan dl za sada 104(od kad sam na Beotelu nikad mi bolje net nije radio)
ovo je pocelo da me plasi,al ozbiljno,i pitam se da li nekog drugog kresu pa ja imam odlican protok ili im je doslo iz dupeta u glavu pa su se manuli lopovske politike i prosirili link :trust:

Poslednja izmena:
^
Ma od kada je @kobaya otisao sa Beotela svima nam je svanulo :D

Preso bih i ja na nekog drugog, al mi se ne cima opet kad i taj novi provajder pocne da shapuje pa onda opet da se cimam i tako u krug .
Jednostavno, nije pitanje da li ce, nego kada ce i ovi ostali poceti da zavrcu slavinu :wall:
Sa mojim obimom download-a od nekih 20~30 GB u proseku mesecno, ne isplati mi se
da se cimam oko prelaska, sto naravno ne znaci da kad te neko zeza ti treba da trpis .

Poslednja izmena:
Pocelo se i sa poredjenjem vode kao jedne od najosnovnijih ljudskih potreba sa internetom, hmm...

Pa nisam ja kriv sto pojedinci dozviljavaju Internet kao osnovnu potrebu. :d

Voda je JAVNO dobro

I internet je takodje samo neki ne mogu ili odbijaju to da shvate.

svi u zgradi koriste istu vodu iz tamo nekog vodovoda (lupam) na Makisu i dele je medjusobno.

Isto je i sa internetom samo sto deljenje nije u zgradi nego u centrali ili na backbone-u.

Problem je sto ja ne trosim CEO link Srbije ka inostranstvu vec jedan mali deo koji sam ja zakupio za sebe!!!

Problem je u tome sto bi ti trosio CEO link samo kad bi mogao (narocito ako bi bilo besplatno), a izgleda ima jos puno takvih.

Ti se stavljas u poziciju provajdera i koristis njihov nacin razmisljanja.

Naravno jer je to neophodno da bi ih razumeo. Objasnjenje sledi.

Pitam ja tebe zasto se povecava cena kad trebaju da investiraju(ovde veci link tamo vece cevi)!? Gde idu pare koje su nam vec uzeli!?

Jel mislis da do sada nista nisu investirali? Mislis li da njihovi radnici rade za kikiriki? Mozda ne zasluzuju plate? A sta je sa porezima i doprinosima, zakupom lokala, zakupom linka, zakupom novih portova (koje ce tek mozda prodati, a pare potrosene), nabavkom opreme (modema, rutera, splittera), prevodjenjem i stampanjem upustava, ...?

Znaci, da bi znao gde idu pare jednog ISP-a ti moras da se stavis u njegove cizme -- moras da proucis kako funkcionise ceo taj sistem umesto da ga napamet kritikujes ili jos gore da budes arogantan kao sto jesi i da kazes "mene to ne zanima oni su duzni ovo ili ono".

E sad, ako ti moje "stavljanje u poziciju provajdera" kako bih bolje razumeo situaciju dozivljavas kao odbranu istih onda si me potpuno pogresno procenio.

a sto je normalno nedopustivo u bilo kojoj drzavi koja drzi do svog integriteta baziranog na zdravom (kapitalistickom) nacinu razmisljanja.

Koji je to zdravi kapitalisticki nacin razmisljanja? :trust:
Jos bolje pitanje je -- ciji je to nacin razmisljanja?
Pojedinaca ili drzavnog aparata?

Ako je pojedinaca, onda se bas nisu nesto pokazali kao prepametni -- monopol, unistavanje konkurencije nefer poslovnim potezima, izrabljivanje ljudi za male pare, iznosenje vrednosti iz zemlje (pamet, fabrike),... postoje i u kapitalizmu, a ne samo u bivsim socijalistickim rezimima.

Ako je rec o razmisljanju drzavnog aparata onda je to u sustini i dalje socijalizam pod drugim imenom.

tj da odma batalite providere koji za vase novce samo deklarativno isporucuju platjeni link (link koji nije inace garantovan ugovorom) :whip:

Ja to odavno rekoh koliko mi se cini.

Audio vam priča o principu NEKOREKTNOG korišćenja i posledicama toga kad bismo svi počeli tako da se ponašamo.

Upravo tako, ali na zalost ne vredi.

Smatram da je protivzakonito (npr. po zakonu o zastiti konkurencije) da Beotel, Sezam ili neki treci provajder koji tajno i bez obavestenja korisnika pravi neke liste za limitiranje ima bolji rejting i reklamu od, recimo, Beocity-a ili Euneta koji su bar imali morala (tj. postuju zakon) da svoje pakete profilisu prema performansama tj. stepenu ogranicenja u njima.

A da nije slucajno protivzakonito skidati filmove, muziku i softver 24/7/365? :trust:

Sta bi ti hteo, da se postuju samo zakoni koji tebi odgovaraju?!? Pa to nema ni u Americi! :d

Zasto jedan Nemac i ja ne bismo imali pravo na isti broj CD-ova?!
Zato sto je on Nemac a ja Srbin?!

Ne nego zato sto on moze da ih KUPI(citaj jos vecim slovima od najvecih), a ti ne.

I u ugovoru ne pise nigde da moram da pazim koliko skidam tako da provajder nema pravo da mi ogranicava brzinu. To je cela poenta.

To sto ne pise tim recima ne znaci da stvarno ne pise, evo ti odlomak iz ugovora:

1. Nije dozvoljeno ponasanje koje ugrozava rad ili nanosi stetu opremi provajdera i ugrozava rad i nanosi stetu funkcionalnosti mreze. Nedozvoljeno je i svako ponasanje koje je suprotno pozitivnim pravnim propisima, medjunarodnom pravu, kao i kojim se uznemiravaju drugi korisnici, neovlasceno pristupa tudjim informacijama i resursima, ...

2. Korisnik je u obavezi da postuje pozitivne pravne propise i medjunarodno pravo u pogledu zastite autorskih prava i prava industrijske svojine.

A ono sto nas najvise zanima je sta biva kad korisnik prekrsi pravila 1 i 2:

3. Provajder ima pravo da priveremeno iskljuci ili ogranici uslugu...

Prema tome... :smoke: idi i jecaj u cosku umesto sto nas smaras ovde svojim "pravima".

Ne, nego cu nastaviti da skidam koliko ja hocu...Jer to i placam

Ti mora da radis za nekog ISP pa ti odgovara da ih pravdas :wall:

1. Nije dozvoljeno ponasanje koje ugrozava rad ili nanosi stetu opremi provajdera i ugrozava rad i nanosi stetu funkcionalnosti mreze. Nedozvoljeno je i svako ponasanje koje je suprotno pozitivnim pravnim propisima, medjunarodnom pravu, kao i kojim se uznemiravaju drugi korisnici, neovlasceno pristupa tudjim informacijama i resursima, ...
A te stavke u ugovoru su toliko "opste" napisane da svako moze da ih razlicito protumaci. Ti ih tumacis tako da treba da ipak pazis koliko skidas sa neta...Pa ti pazi...
Ja ugrozavam rad i nanosim stetu funkcionisanju mreze?!?!?!
Daj,molim te...probudi se...:vomit:
2. Korisnik je u obavezi da postuje pozitivne pravne propise i medjunarodno pravo u pogledu zastite autorskih prava i prava industrijske svojine.
Nema razlike izmedju tebe koji skines povremeno nesto ilegalno sa neta i mene koji vise skidam ilegalnih stvari sa neta...

Mogli su lepo da napisu koliko je mesecno "fair" i sve bi bilo u redu i ti i ja ne bismo ovde raspravljali :wave:
Ali nisu napisali...
Tako da ti i ja mozemo ovde do prekosutra da raspravljamo ali bez efekta.
I jos jednom, ako imas problem sa netom onda se zalis tvom ISP :)

Poslednja izmena:
audiofreak je napisao(la):
I internet je takodje samo neki ne mogu ili odbijaju to da shvate.
Isto je i sa internetom samo sto deljenje nije u zgradi nego u centrali ili na backbone-u.

Pa kako je deljenje isto kad znam koliko "interneta" trebam da dobijem, za vodu ne znam, platim na kraju meseca onoliko koliko sam potrosio. Mislim te stvari su toliko jasne da uopste ne znam zasto ulazim u diskusiju.

Problem je u tome sto bi ti trosio CEO link samo kad bi mogao (narocito ako bi bilo besplatno), a izgleda ima jos puno takvih.
Pa ako daju samo ceo link Srbije kako drugacije onda da koristim Internet ako ne preko tog celog linka? Koristim ono sto mi nude, ceo link ili 1mbit tog linka.

Naravno jer je to neophodno da bi ih razumeo. Objasnjenje sledi.
Jel mislis da do sada nista nisu investirali? Mislis li da njihovi radnici rade za kikiriki? Mozda ne zasluzuju plate? A sta je sa porezima i doprinosima, zakupom lokala, zakupom linka, zakupom novih portova (koje ce tek mozda prodati, a pare potrosene), nabavkom opreme (modema, rutera, splittera), prevodjenjem i stampanjem upustava, ...?

Znaci, da bi znao gde idu pare jednog ISP-a ti moras da se stavis u njegove cizme -- moras da proucis kako funkcionise ceo taj sistem umesto da ga napamet kritikujes ili jos gore da budes arogantan kao sto jesi i da kazes "mene to ne zanima oni su duzni ovo ili ono".
Ala si mu ga dao, sad ja ne znam da provajder ima troskove. Da znam da ima troskove ali to su njihovi troskovi. Da li ja trebam da se brinem za njihove radnike i njhove troskove? Ne i tacka! Oni bi trebali najbolje da znaju kako da raspolazu svojim novcem, da li ce to biti Cisco SCE, prosirenje linka ili fancy zgrada....
Da ja sam arogantan i nezasit, samo sam trazio da ispune svoju obavezu prema meni, 1mbit flat. Shaping nisam platio.

Poslednja izmena:
Ma ljudi nemojte se raspravljati sa Audiofreak-om, naci ce on argument protiv vasih tvrdnji ma sta napisali, vidi se da ima i vremena i snage za tako nesto :D
Eto, do skoro je piz*eo na Sezampro sto ga ogranicava, skretao paznju na njihovo nedozvoljeno i protivzakonito ponasanje i krsenje ugovorenih obaveza pa je presao na Telekom i tu za sada nema problema, ali je uvideo da je sve vise provajdera sklonije ulaganju u opremu za traffic shaping nego u prosirenje linka. Od tog trenutka je preventivno poceo da skrece paznju na neverovatnu bolest skidanja vecih kolicina audio-video materijala sa mreze i da pravi neverovatna poredjenja koriscenja interneta sa "ne znam ni ja cime vise" i usput piz*i na sve ostale korisnike interneta koji imaju potrebu da skinu vise GB od njega i tako ugroze njegovih "legalnih" 20-30GB.

Ne, nego cu nastaviti da skidam koliko ja hocu...Jer to i placam

Ti samo placas da skidas, a ne i sta skidas.

Iskreno receno, zbog vas nekolicine jedva cekam da se to promeni. U pocetku mi je bilo krivo zbog shapinga, sad mi je drago i nadam se da ce ga svi provajderi uvesti i da ce internet poskupeti bar duplo ako ne i vise. Od sveg srca navijam da pocnu da naplacuju protok.

Ti mora da radis za nekog ISP pa ti odgovara da ih pravdas :wall:

Klasika -- kad nemas dobre argumente jer se sve svodi na tvoju bahatost, sebicnost i samovolju napadni neistomisljenika.

A te stavke u ugovoru su toliko "opste" napisane da svako moze da ih razlicito protumaci.

Konsultuj se sa nekim pravnikom u vezi toga, ja nisam kompetentan.

Nema razlike izmedju tebe koji skines povremeno nesto ilegalno sa neta i mene koji vise skidam ilegalnih stvari sa neta...

Ima razlike naravno!

To je kao kada bi rekao da nema razlike izmedju kradje zvaka u samoposluzi, provalne kradje i pljacke banke.

Koliko ja znam pred zakonom postoji uredna klasifikacija prema tezini pocinjenog krivicnog dela.

Ali nisu napisali...

Razumnom coveku ne treba ni da napisu jer zna sam da se kontrolise.

Pa kako je deljenje isto kad znam koliko "interneta" trebam da dobijem, za vodu ne znam, platim na kraju meseca onoliko koliko sam potrosio.

E pa super, ja sam prvi za to da se uvede "vodomer" na Internet, odnosno da ti se meri protok i da placas postpaid. Da vidimo onda koliko ces da skidas! :mad:

Da ja sam arogantan i nezasit, samo sam trazio da ispune svoju obavezu prema meni, 1mbit flat. Shaping nisam platio.

Nisi platio ni to sto si skinuo prema tome nemas moralno pravo da se bunis sve i da ti spuste brzinu na 1KB/sec.

Uzgred, u ugovoru pise da provajder ima pravo i da te iskljuci potpuno i da raskine ugovor pre isteka roka/pretplate ukoliko se bavis nezakonitim radnjama.

Opet vam kazem, ako ste se vi nasli da se pozivate na zakon onda ocekujte da se i drugi pozovu na zakon kad ste vi i vasi postupci u pitanju.

... i usput piz*i na sve ostale korisnike interneta koji imaju potrebu da skinu vise GB od njega i tako ugroze njegovih "legalnih" 20-30GB.

Ti bas imas problema sa razumevanjem... ne ugrozava mene to sto oni guse mrezu pa ja zbog toga dobijam shaping nego to sto cu ako ne budem hteo shaping za tih 20-30GB morati da platim 2x skuplje!

Poslednja izmena:
Iskreno receno, zbog vas nekolicine jedva cekam da se to promeni. U pocetku mi je bilo krivo zbog shapinga, sad mi je drago i nadam se da ce ga svi provajderi uvesti i da ce internet poskupeti bar duplo ako ne i vise. Od sveg srca navijam da pocnu da naplacuju protok.

A tek ti sto imas problema...

Sta se desilo ovom audiofreaku ? BTW Od kraja meseca do sada veza odlicna, dan-noc full speed od 1. skinuto oko 150gb.

Nazad
Vrh Dno