Šta je novo?

Usporenje interneta preko ADSLa - beotel

Cinjenica je da svi placamo flat a ne dobijamo to. Po ovoj prici i ja sam na crnoj listi beotela a skinem mesecno (ni) 20 Gb sto je smesno kada se uporedi sa ovim ciframa koje su pojedinci naveli

neko ko skine recimo 100gb/mesecno kosta provajdera 10puta vise nego neko ko skine 10gb/mesecno.
Do odredjenog odnosa je to podnosljivo alo kad ta razlika postane drasticna postavlja se pitanje:

ako taj ko skida 100gb/mesecno placa net 3000din mesecno, da li to znaci da onaj ko skida 10gb treba da plati 300din ili je ok da i on placa isto kao i onaj ko skida 10puta vise od njega.

Takodje je onda ok racunica provajdera da kasiraju one koji skidaju mnogo pa makar oni i napustili tog provajdera jer ta kolicina koju oni skinu kosta provajdera vise nego mesecni zakup koji oni placaju.

ipak, sapovanje nekoga ko skine 10gb mesecno je pogresno.

Ovo su svi ozbiljniji provajderi stavili pod 'fair use policy', a pošto kod nas pojam kao što je 'fair' u bilo kom obliku života ne postoji, tako imamo i usere koji bi da za 30e skinu 500GB jer imaju 'flat' i provajdera koji bi da kreše sve preko 10GB. Šta reći sem da je ovo Srbija. :S:

Eno, i bosanski telekom ima ograničenje na 60% kapaciteta u obračunskom periodu, što jeste malo dvosmisleno, ali opet bar daje jasnu sliku koliko očekivati pre nego što krene opomena/kresanje bandwidtha. Samo kod nas se provajderi prave blesavi, a stradaju svi korisnici...

Mislim da je potpuno korektno da se provajder ogradi u ugovoru nekim limitom preko kojeg bi imao pravo da ograniči bandwidth i da se niko normalan ne bi bunio da dobije email sa porukom da je prebacio dozvoljenu kvotu i da će do kraja meseca imati 25KB/s recimo... ;)

Poslednja izmena:
Ako je provajderima skupo da postoji opcija neogranicenog protoka neka je jednostavno ukinu!
Open bar je open bar ma ko koliko popio! Neka onda napisu u ugovoru da je pice neograniceno sve dokle ne popijete vise od 13 casica votke i ukoliko ne pijete vise od dve casice viskija, on je mnogo skup!

Ljude ne bi trebalo da interesuje sta je za provajdeta profitabilno a sta ne, ako je obecano neograniceno, neograniceno treba i da bude!

Neko je dao odlican primer sa krompirom, tebe na pijaci ne zanima koliko je gorivo, djubrivo, cena kostanja... Seljak ponudi cenu, ti kupis i uvek dobijes koliko si platio!
Zasto ne raspravljate koliko ko krompira trosi dnevno i koliko je normalna kolicina krompira po osobi mesecno i kako neko trosi mnogo dok deca u Zambiji gladuju?

Ako neko hoce da puni hard svaki drugi dan to je njegovo pravo...

I mene uzasno nervira ponasanje providera, a Audio se standardno nalupetao za medalju, on i njegove instant generacije i sl, koji samo put slusamo tu pricu.

Takodje je onda ok racunica provajdera da kasiraju one koji skidaju mnogo pa makar oni i napustili tog provajdera jer ta kolicina koju oni skinu kosta provajdera vise nego mesecni zakup koji oni placaju.

Prvo moramo da se vratimo u istoriju. Kad je počeo ADSL brzine su bile 256, 512 i 768. Tada su iz Beotela stizale informacije u stilu "imamo linka koliko hoćeš, protok nije problem". Uredno smo plaćali koliko treba. U međuvremenu su brzine povećane na 1, 2 i 4 mbit. Cene nisu menjane. E sad ako oni od tada nisu proširili link, ili sada ne žele da ulože malo u poboljšanje usluge, onda postoji problem.

Evo i kod mene nema pune brzine, presao sam skorije na beotel, tacnije drugi dan ga koristim tek, najveca brzina downloada do sada je bila 95-96kB/s (juce), s tim sto mi danas nije presao preko nekih 85 a da sam video a retko je i preko 60, dok je neko vreme isao oko 24kB/s u direktnom downloadu.

Nadam se da ce se srediti stanje, ako ne bice bon voyage, drugar pravnik mi rece da moze ugovor da se raskine i pre ta tri meseca ako nisu ispostovani uslovi koji su navedeni... mada ja ne znam ni sta je u ugovoru, u krajnjem slucaju izdrzacu i ta tri meseca. :)

Edit: evo sada je izmedju 98 i 99kB/s.

Poslednja izmena:
neko ko skine recimo 100gb/mesecno kosta provajdera 10puta vise nego neko ko skine 10gb/mesecno.
Do odredjenog odnosa je to podnosljivo alo kad ta razlika postane drasticna postavlja se pitanje:

ako taj ko skida 100gb/mesecno placa net 3000din mesecno, da li to znaci da onaj ko skida 10gb treba da plati 300din ili je ok da i on placa isto kao i onaj ko skida 10puta vise od njega.

ipak, sapovanje nekoga ko skine 10gb mesecno je pogresno.

Mene kao korisnika uopste ne interesuje koliko ja kostam isp-a, a ne bih imao nista protiv kad bi poceli da naplacuju svima po gigabajtu ali da onda obavezno oni koji proveravaju mail i pogledaju 2 sajta jednom u sedam dana i plate taj jedan gigabajt po istoj ceni kao i onaj sto skida vise stotina gigabajta i da je onda izvodjivo da taj plati neku smesnu sumu a onaj "megaloman" 100 puta vise, but guess what, upravo bi onda bili na steti provajderi jer su im bas ti nezahtevni korisnici oni koji im donose velike zarade i kada bi njima davali net po gigabajtu mogli bi odmah da stave kljuc u bravu.

Ali ne, u realnosti isp hoce podebelu mesecnu pretplatu po korisniku ma sta on radio a opet hoce i da ogranice sacicu korisnika koji im prave preveliki trosak, e pa dragi moji isp-evi ne moze i jare i pare jer se to u normalnom zivotu zove pilicarenje i zato ce samo najveci provajderi opstati u ovom poslu.

I jos odgovor na ovo da li bi ovaj trebao da placa 3000 iako skine 10 puta manje od nekog drugog. Odgovor je jedno ogromno DA, treba da placa isto jer je to ponuda koju je isp okacio na svom sajtu. Sto nisu ponudili paket od 10gb za 300 dinara? Ja bih ga prvi uzeo da bar za jedan mesec smanjim troskove.
Ne interesuje me da li je je to tehnicki izvodljivo, ako hoces da prodajes na meru onda prodaj na meru svima po istoj ceni a ne fazon ogranici korisnike koji skidaju mnogo zato sto to stvara trosak isp-u a istovremeno naplacuj prosecnim korisnicima fiksnu mesecnu sumu od 1200 dinara pa navise za najmanji paket. To nije onda fer ni prema jednima ni prema drugima.

Poslednja izmena:
Nije važno šta piše u ugovoru, ili da li korisnici plaćaju flat. Važno je jedino šta operic misli koga treba ograničiti.

ovo je sustina.

evo vam primer:

Voda. Svi imate vodu, platite koliko potrosite. U sustini i voda koju potrosite je "flatrate". E sad, jedan mesec trosite 100l, sledeci 200l, sledeceg meseca zalivate bastu, posle godinu dana trosite 1000l.
U sustini vi se ogradjujete "sta koga briga koliko trosim, ja placam to i to je moje pravo" ... sto je ispravno iz vaseg ulgla, ali sustina je da kad zajednicka ukupna potrosnja dostigne limite sistema taj stav nema vise ama bas nikakve veze, jer je takakv stav neodrziv.

Mozes ti da zahtevas vodu, ali nema odakle vise da dodje jer je svaki resurs u sustini ograncen kroz racunicu kolicna/period. Mozes cak i da imas brdo love ali ne vredi.
Kad potrosnja dostigne limit (ne ulazim u to zbog cega je limit), svi smo u istom loncu i onda ako neko trosi 1000l to automatski vuce da neko nema vode uopste i onda smo upuceni jedni na druge. Strateski gledano, dobavljacu je bolje da 100 ljudi dobije po 10l nego jedan korisnik 1000l pa stoga sledi limitiranje potrosnje kao logicna posledica.

Sta hocu da kazem?
Sa povecanjem brzina ADSL-a na 4, 8, 16mbit potencijalni ostvarivi mesecni protok raste neverovatno. To znaci da provajder mora da obezbedi 2-4x puta veci protok nego ranije.

Da li ce provajder da poveca link? DA LI JE OBAVEZAN NA TO? - nije
Moze prosto da skrese korisnike, ako to postane uobicajena politika svih provajdera onda ce svi da budu kresani?
Dovoljno je samo da napravi statistiku i da izvuce racunicu koliko ga sta kosta pa ako mu je isplativije da skrese korisnike nego da udupla link....desice se upravo ovo sto se desava.

-------------------------------------------
ne zelim da ja ovde branim provajdera. Ja sam prvi otisao od Beotela kad je poceo da shapuje.

Samo hocu da kazem da taj stav "ja sam platio, hocu da trosim maksimalno jer je to moje" pije vodu sve do tacke kad se sistem zagusi.
Sad kad kresu ADSL ja bih pitao nekoga da li bi se odrekao recimo 2 HD DVDa...ili recimo 20gb downloada-a mesecno (ko recimo skida 100+gb), a da zauzvrat dobije ne-shapovanu konakciju po staroj ceni....verovatno bi svako prihvatio.

...to sam hteo da kazem.

Naravno i provajder treba da stavi sve na papir i ucini stvar transparentnom, ovako se svima cini da uvek ima jos sve dok ne dodju do zida a niko ih ne upozori da je zid ispred.
To je druga prica.

Poslednja izmena:
A zasto quotujes mene gore, ja nisam to rekao niti pominjao nekog usera.

uh izvini...ne znam kako sam tebe stavio u quotu...omaklo mi se nesto

to je rekao voka_gsw

Poslednja izmena:
"Page load error"

U poslednjih par dana mi je brzina ok, ali sad se javio novi problem u popodnevnim casovima. Browser mi izbacuje gresku tipa "..server not found" i tek kad uradim refresh ucita stranicu, ponekad moram i vise puta da uradim refresh da bi je nasao.
Poceo sam da se pitam dal je do provajdera ili se desava nesto mom ruteru, i da li to mozda njihov dns nesto brlja..? Ako neko jos ima slicnih problema neka ih iznese ovde.

Sa povecanjem brzina ADSL-a na 4, 8, 16mbit potencijalni ostvarivi mesecni protok raste neverovatno. To znaci da provajder mora da obezbedi 2-4x puta veci protok nego ranije.

Ako provajder moze od tebe i mene da uzme 2,3 ili 4 hiljade dinara za 1, 2 ili 4 mbps respektivno (na primer), onda je duzan da poseduje i odgovarajucu infrastrukturu koja to moze da podrzi. Sta se mene, realno, tice da li oni imaju para za link ili ne? Ako umeju da uzmu pare od mene svaki mesec, onda ja imam puno pravo da ocekujem da oni odrade svoj deo kako valja.

Da li ce provajder da poveca link? DA LI JE OBAVEZAN NA TO? - nije
Moze prosto da skrese korisnike, ako to postane uobicajena politika svih provajdera onda ce svi da budu kresani?
Dovoljno je samo da napravi statistiku i da izvuce racunicu koliko ga sta kosta pa ako mu je isplativije da skrese korisnike nego da udupla link....desice se upravo ovo sto se desava.

Jeste, lakse. Ali zato ce da izgubi korisnike i time ce da mu se smanje mesecni prilivi novca. Pa ako zbog takvog glupiranja ode 10% korisnika onda ce mozda i da se zamisle...

ne zelim da ja ovde branim provajdera. Ja sam prvi otisao od Beotela kad je poceo da shapuje.

Samo hocu da kazem da taj stav "ja sam platio, hocu da trosim maksimalno jer je to moje" pije vodu sve do tacke kad se sistem zagusi.
Sad kad kresu ADSL ja bih pitao nekoga da li bi se odrekao recimo 2 HD DVDa...ili recimo 20gb downloada-a mesecno (ko recimo skida 100+gb), a da zauzvrat dobije ne-shapovanu konakciju po staroj ceni....verovatno bi svako prihvatio.

...to sam hteo da kazem.

Naravno i provajder treba da stavi sve na papir i ucini stvar transparentnom, ovako se svima cini da uvek ima jos sve dok ne dodju do zida a niko ih ne upozori da je zid ispred.
To je druga prica.

Ja ne bih prihvatio. Da li sam ja platio 4 mbps? Jesam. Da li negde u ugovoru pise koji je mesecni limit protoka nakon kojeg korisnik postaje markiran? Ne. Da li su korisnici OBAVESTENI o bilo kakvom sankcionisanju pre samog sankcionisanja? Nisu. Da li su do te informacije mogli da dodju normalnim putem? Nisu, morali su klestima da cupaju informacije od podrske koja ih pravi magarcima.
Neki od vas mase poentu - ne skidaju svi ljudi filmove i mjuzu, nekima je link maksimalno iskoriscen zarad posla. Pa ako je taj neko platio 4 ili 16 mbps i ako mu je to sredstvo za rad, ko sme da ga ogranicava na 10 KB/s? Provajder? Pa ko je njima kriv sto su se uspavali i sto su mislili da ce zauvek moci jeftino da se izvlace i uzimaju pare? Ako hoce da zaradjuju onda moraju i da ulazu u infrastrukturu sto je ocito postalo problem jer se situacija po pitanju brzina za jako kratak vremenski period. Kako to da SBB nikoga ne limitira?

Ja mogu da se slozim sa tim da se radi limitiranje ali ako se u ugovoru tacno navede normalni limit. Ali taj limit ne moze da bude 100 GB kao sto je audiofreak naveo jer potrebe korisnika sa 16 mbps nisu iste kao onog sa 1 mbps vec to mora da se radi proporcionalno, a bilo bi najbolje da to bude tipa... 80% od maksimalnog teoretskog protoka koji je moguce ostvariti sa doticnim linikom. Pa ako ja sa 3 mbps mogu da skinem 30 GB dnevno, tj. 900 GB mesecno, nominalna granica neka bude ~750 GB. I svi ce biti srecni i zadovoljni.

Poslednja izmena:
Ako provajder moze od tebe i mene da uzme 2,3 ili 4 hiljade dinara za 1, 2 ili 4 mbps respektivno (na primer), onda je duzan da poseduje i odgovarajucu infrastrukturu koja to moze da podrzi. Sta se mene, realno, tice da li oni imaju para za link ili ne? Ako umeju da uzmu pare od mene svaki mesec, onda ja imam puno pravo da ocekujem da oni odrade svoj deo kako valja.

Jeste, lakse. Ali zato ce da izgubi korisnike i time ce da mu se smanje mesecni prilivi novca. Pa ako zbog takvog glupiranja ode 10% korisnika onda ce mozda i da se zamisle...

Ja ne bih prihvatio. Da li sam ja platio 4 mbps? Jesam. Da li negde u ugovoru pise koji je mesecni limit protoka nakon kojeg korisnik postaje markiran? Ne. Da li su korisnici OBAVESTENI o bilo kakvom sankcionisanju pre samog sankcionisanja? Nisu. Da li su do te informacije mogli da dodju normalnim putem? Nisu, morali su klestima da cupaju informacije od podrske koja ih pravi magarcima.
Neki od vas mase poentu - ne skidaju svi ljudi filmove i mjuzu, nekima je link maksimalno iskoriscen zarad posla. Pa ako je taj neko platio 4 ili 16 mbps i ako mu je to sredstvo za rad, ko sme da ga ogranicava na 10 KB/s? Provajder? Pa ko je njima kriv sto su se uspavali i sto su mislili da ce zauvek moci jeftino da se izvlace i uzimaju pare? Ako hoce da zaradjuju onda moraju i da ulazu u infrastrukturu sto je ocito postalo problem jer se situacija po pitanju brzina za jako kratak vremenski period. Kako to da SBB nikoga ne limitira?

Ja mogu da se slozim sa tim da se radi limitiranje ali ako se u ugovoru tacno navede normalni limit. Ali taj limit ne moze da bude 100 GB kao sto je audiofreak naveo jer potrebe korisnika sa 16 mbps nisu iste kao onog sa 1 mbps vec to mora da se radi proporcionalno, a bilo bi najbolje da to bude tipa... 80% od maksimalnog teoretskog protoka koji je moguce ostvariti sa doticnim linikom. Pa ako ja sa 3 mbps mogu da skinem 30 GB dnevno, tj. 900 GB mesecno, nominalna granica neka bude ~750 GB. I svi ce biti srecni i zadovoljni.

Ama neka bude 50% pa sam zadovoljan,pa ne treba mi realno vise od 30%.Ali da mi lik iz tehnicke podrske kaze(kao sto mi je rekao): "Pa sta vi hocete,za zadnja 2 dana ste skinuli 4GB."Ej bre 4GB za 2 dana je 2GB dnevno,sto je 60GB mesecno,sto je onoliko koliko i imam otprilike potroseno u zadnje vreme,i da mi i to uskrate?A teoretski mogu da svucem 4Xvise i ja sam zadovoljan sa 25% a oni mi kazu da je to super ultra mega giga mnogo?Samo na iTunes kada slusam radio mi ode neki bandwith,pa daj da placam internet a da ne slusam ni radio,da ne skinem ni drajvere,da na facebook ne pogledam poneki video koji su postovali ljudi koji zive 4-5000km od mene i vidjam ih jednom u 2 godine?Ali ne,neki ISP bi voleli da platim 1400 dinara mesecno ali da mi protok bude 5% i to bi im bilo extra.E to ne moze bash tako(sreca te jos uvek ima postenih,trenutno Verat koji koristim par dana i radi dobro zasad).

Poslednja izmena:
A to da je kod nas ****** i da se nema para za originale je istina!!!
Sta mislis koliko znaci jednom nemcu 25EUR za jedan audio CD i 25EUR meni(tj. u Srbiji)

A ti se momce pruzi koliki ti je guber, nemoj da umisljas da imas pravo na isto sto i tamo neki Nemac. Nigde ne pise da ti i Nemac imate pravo na isti broj CD-ova u kolekciji. Svako ima pravo na onoliko koliko moze da plati.

Vidim da me mnogi nisu shvatili, a svaka cast pojedincima kao M!ST!CX koji jesu.

Kao sto je M!ST!CX i pretpostavio, i ja ponekad skinem nesto -- poneku igru, redje film ili muziku, i ponekad neko parce softvera.

Medjutim, za razliku od pojedinaca koji se javljaju ovde -- JA IMAM MERE I NE POKUSAVAM DA SKINEM "CEO INTERNET" SAMO ZATO STO MI SE MOZE!!!

E sad da se vratimo na problem:

Cinjenica je da svi placamo flat a ne dobijamo to. Po ovoj prici i ja sam na crnoj listi beotela a skinem mesecno (ni) 20 Gb sto je smesno kada se uporedi sa ovim ciframa koje su pojedinci naveli

Da pojedinci nisu bili gramzivi i sebicni shaping ne bi bio ni uveden, pogotovo ne na ovakav nacin. Zbog njih smo svi "kaznjeni", a njima puca prsluk jer ce platiti skuplji paket pa ce opet po starom.

Pa sta sada, necu valjda filmove i igre da placam provajderu? I sta znaci prekomerna kolicina, ko to odredjuje? Nekome je 10GB mnogo, a nekome je 100GB malo, i sta cemo sad? I piraterije ima svuda pa cak i u mnogo razvijenijim zemljama...
Polako skrecemo sa teme...

Da se ti pitas ne bi ih ocigledno placao nikome jer se iz tvog ponasanja (i ponasanja drugih koji su priznali da skidaju stotine gigabajta mesecno) da zakljuciti da ti filmovi ne vrede nista. Samo mi onda nije jasno zasto gubite vreme da ih gledate. Licemerje if you ask me.

I mene uzasno nervira ponasanje providera, a Audio se standardno nalupetao za medalju, on i njegove instant generacije i sl, koji samo put slusamo tu pricu.

Ti si sam svojim nekontrolisanim delanjem izazvao to ponasanje provajdera pa mozes biti kivan samo na sebe samog. Sto se tice mog "lupetanja" -- ja ne branim provajdere nego normalne umerene korisnike, a ti si ocigledno suvise ogranicen da to shvatis. Mozda si i ti pripadnik instant generacije? U tom slucaju vazi opste uputstvo -- "pre upotrebe promuckati" ;)

...but guess what, upravo bi onda bili na steti provajderi jer su im bas ti nezahtevni korisnici oni koji im donose velike zarade...

A oni su "resili" problem tako sto ce da takve nezahtevne shapeuju umesto da shapeuju samo one koji skidaju preko svake mere? Daj molim te... :trust:

Voda. Svi imate vodu, platite koliko potrosite. U sustini i voda koju potrosite je "flatrate". E sad, jedan mesec trosite 100l, sledeci 200l, sledeceg meseca zalivate bastu, posle godinu dana trosite 1000l.
U sustini vi se ogradjujete "sta koga briga koliko trosim, ja placam to i to je moje pravo" ... sto je ispravno iz vaseg ulgla, ali sustina je da kad zajednicka ukupna potrosnja dostigne limite sistema taj stav nema vise ama bas nikakve veze, jer je takakv stav neodrziv.

Upravo tako. Svaka cast, ja sam hteo da navedem tu analogiju sa vodom jos pre neki dan ali me mrzelo da pisem. Sve si rekao sto i ja mislim.

Audiofreak - kralj multiquote postova, steta sto bas nije pogodio ni polovinu od toga sto je napisao. Jesi li ti uopste procitao sta sam ja napisao ili to tumacis kako tebi odgovara? Ne mogu provajderi da dizu brzinu a da ostaju na istoj infrastrukturi kao kad je tek uveden adsl. Lepo je kUdtiHaEX rekao, sto sbb ne ogranicava? Zato sto jos nije postao pilicar.

Osnovne teze koje se pojavljuju u ovom topic-u su protivne ideji benchmarka i foruma na internetu. Ne kapiram zbog cega nije odavno stavljen lock. Blam za moderatore.

Ti opet polazis da je tvoje pravo "sveta krava" da neko mora nesto... ovo sto se desava upravo to demantuje. Ne moraju oni nista, u ugovorima nigde ne pise da ces ti konstantno da ostavarujes 4mbit realnog transfera.
teoretski, ako ti protok bude i 0kb/s i to je ok prema ugovoru.
A i ako pise u ugovoroma, moze od sutra da ne pise vise, nego da pise nesto drugo.

Provajder mora da poveca pakete kako bi barem na papiru ostao konkurentan u odnsou na kablovsku a nije u stanju da proporcionalno poveca link.
Zasto? zato sto je neodrzivo konstantno sirenje linka (fizicki, finansijski, nebitno zasto)

Ti (i svi mi) smo priterani na taj ugovor, nismo mi predlagali i zajedno sa provajderom kreirali te ugovore....provajder ti je to doneo kao ultimatum. Ili potpisujes to kako pise ili ne. To samo pokazuje da im se moze, da im se moze sve sto im ide u korist.

Ako SVI ADSL provajderi urade isto nece niko imati gde da ode (ako nema mogucnost za kablovsku). Ako shaping uvede jedan, drugi, treci provajder garantovano ce uvesti i svi u narednom periodu.
A i da im ode recimo 10% korisnika, oticice uglavnom oni koji skidaju mnogo, pa onda dobiju racunicu da zbog 10% manje korisnika oslobode 30-40% postojeceg linka i onda ne moraju da sire link i daju pare za to.
Ja ne znam cene ali pokazujem da moze racunica i tako da se postavi i da bude logicna.

Da li negde u ugovoru pise koji je mesecni limit protoka nakon kojeg korisnik postaje markiran? Ne. Da li su korisnici OBAVESTENI o bilo kakvom sankcionisanju pre samog sankcionisanja? Nisu. Da li su do te informacije mogli da dodju normalnim putem? Nisu, morali su klestima da cupaju informacije od podrske koja ih pravi magarcima.
sa tim se potpuno slazem, daleko od toga da su provajderi nevinasca.
Neki od vas mase poentu - ne skidaju svi ljudi filmove i mjuzu, nekima je link maksimalno iskoriscen zarad posla. Pa ako je taj neko platio 4 ili 16 mbps i ako mu je to sredstvo za rad, ko sme da ga ogranicava na 10 KB/s? Provajder? Pa ko je njima kriv sto su se uspavali i sto su mislili da ce zauvek moci jeftino da se izvlace i uzimaju pare? Ako hoce da zaradjuju onda moraju i da ulazu u infrastrukturu sto je ocito postalo problem jer se situacija po pitanju brzina za jako kratak vremenski period.
pa ako ti treba za posao onda ces moci da platis full vezu, a ako radis posao onda bi trebalo da bude pravno lice (a ne fizicko) pa mozda u skladu sa tim i imaju i drugaciji pristup.

Kako to da SBB nikoga ne limitira?
cuti ne prizivaj :)))

Evo vam moj slucaj... Ja imam ADSL kod telekoma 4Mb paket. Nemam nikakvih problema sa downloadom (recimo). Znaci sve ide max brzinom, vucem 450kB/s. Ali desava mi se da mi puca net stalno. Nekada radi 15 dana bez frke, nekada puca po 10x dnevno. Uglavnom odem i kad se vratim zateknem masinu offline. Nisam teski downloader nikako. Jeste, placam News ali po nedelju dana ne skidam nista recimo. Jos uvek nisam pronasao uzroke ali strpljenje mi je pri kraju.
Drugaru koji je na manjem paketu (Telekom) pojavljuju se isti simptomi

Ti opet polazis da je tvoje pravo "sveta krava" da neko mora nesto... ovo sto se desava upravo to demantuje. Ne moraju oni nista, u ugovorima nigde ne pise da ces ti konstantno da ostavarujes 4mbit realnog transfera.
teoretski, ako ti protok bude i 0kb/s i to je ok prema ugovoru.
A i ako pise u ugovoroma, moze od sutra da ne pise vise, nego da pise nesto drugo.

Cek, cek... moje pravo kao korisnika (musterije) je da dobijem proizvod koji placam (ili uslugu u ovom slucaju). Zamisli kada bi provajderi mobilne telefonije digli 100 stubova i rekli to vam je sto vam je. Jeste, 100 stubova je ok za 10 000 korisnika, ali kada dodjemo na 1 000 000 korisnika onda to nije vise dovoljno. I zamisli da tebi MTS/Telenor/Vip zb og toga uzmu i ogranice duzinu razgovora na 1 minut jer, eto, ti iako imas postpaid sa 1500 minuta, previse pricas i opterecujes 100 baznih stanica. Zar to tebi nije smesno? A ti uredno placas 1500 minuta. Mozdati neces potrositi sve minute a mozda i hoces 80% ili sve. Ali ako si ih platio, provajder je duzan ugovorom da ispuni svoj deo obaveza.

Drugim recima, ako provajderi umeju da UZMU pare, onda meni prosto nije jasno kako to sada oni ne mogu da DAJU za te pare odgovarajucu uslugu? Ne, ja nisam rekao da ako platim 3 mbps moram imati teoretski maksimum uvek (a niko se, inace, nije setio da spomene da taj cuveni "overhead" kod ADSL-a ide iskljucivo na teret korisnika, sto u prevodu znaci da su oni na svakom korisniku UNAPRED ustedeli 20% linka!). Ako imam 3 mbps onda treba da imam izmedju 300 i 370 KB/s ali ne 10 KB/s i da mi neko kaze "e znas, ti si downloadovao 4 GB danas i mi smo te skresali jer nam se digla ona stvar a nismo te obavestili jer ko te j...". Stoga, ako provajder uzima pare za neku uslugu, on je u obavezi ugovorom da je ispuni. 4 mbps placenih nije 10 KB/s. To znaci da bi trebao da ulaze u infrastrukturu a ne u mermerne zgrade i skupe kozne fotelje i garniture. Umesto sto su ulozili u Cisco SCE mogli su da uloze u prosirenje linka. Zasto u ovoj drzavi sve mora da ide na teret korisnika/kupca?

Provajder mora da poveca pakete kako bi barem na papiru ostao konkurentan u odnsou na kablovsku a nije u stanju da proporcionalno poveca link.
Zasto? zato sto je neodrzivo konstantno sirenje linka (fizicki, finansijski, nebitno zasto)

Ti (i svi mi) smo priterani na taj ugovor, nismo mi predlagali i zajedno sa provajderom kreirali te ugovore....provajder ti je to doneo kao ultimatum. Ili potpisujes to kako pise ili ne. To samo pokazuje da im se moze, da im se moze sve sto im ide u korist.

A zasto nije u stanju? Zato sto je pare potrosio na nesto pogresno? Sta se to tebe i mene tice? Realno i iskreno? Ne tice nas se. Opet zamisli da moras negde da putujes prevozom i da ti autobus stane na pola puta izmedju Beograda i Kragujevca s' obrazlozenjem da oni nisu imali da natankaju bus gorivom pa ces ostatak puta morati pjehe iako si platio kartu da te prevezu. Gde je bre tu logika?

Ako SVI ADSL provajderi urade isto nece niko imati gde da ode (ako nema mogucnost za kablovsku). Ako shaping uvede jedan, drugi, treci provajder garantovano ce uvesti i svi u narednom periodu.
A i da im ode recimo 10% korisnika, oticice uglavnom oni koji skidaju mnogo, pa onda dobiju racunicu da zbog 10% manje korisnika oslobode 30-40% postojeceg linka i onda ne moraju da sire link i daju pare za to.
Ja ne znam cene ali pokazujem da moze racunica i tako da se postavi i da bude logicna.

Znam, moze i to da se dogodi. Nisam rekao da nece. Ali ok, neka uvedu ali onda neka lepo urade segmentaciju a ne da se prave naivni kao sobarice sa Titanika. A nama otpada svima perje sa ledja pa im licimo na labudove? Mozda nije posteno ali onda bar znamo na cemu smo. Ovako, shatro imamo flat a u stvari smo unapred sortirani na kojekakvim listama za koje i ne znamo da postoje.
Na kraju, ponuda ce se svesti na isto, verovao ti ili ne. Razliku ce ciniti neke druge sgvari kao na primer KVALITETNA i LJUBAZNA tehnicka podrska.

Poslednja izmena:
Pomno pratim diskusiju... I kontam da je vreme neko da kaze svim ucesnicima da spuste malo loptu... Ako umete, argumentovano se raspravljajte, nemojte da se etiketirate i da se vredjate... Jer ce takvi postovi biti obrisani, i poeni dodeljeni
--------------------------------------------------------------------------------

Ontopic:

Sto se tice skidanja sa interneta, znam ljude koji imaju 100% iskoriscenost protoka, a ne skinu ni jedan film, ni jednu pesmu, ni jednu igru (za sve dusebriznike koji bi mi rekli da je pravilno nijednu, pogledajte pravopis). Ko njih moze da stavi na crnu listu i da im ogranici protok, ako oni od toga 'leba nasusni zaradajuju.

Nekad davno sam rekao da je shaping zlo... Bilo kakav shaping, i dalje stojim iza te tvrdnje!

Hajde da pokusam jos ovako da vam objasnim situaciju:

Zivite u soliteru. U prizemlju zivi neki lik koji obozava biljke[1] i koji je napravio ispred svog prozora ogromnu bastu. U letnjim mesecima[2] vi koji ste na najvisim spratovima nemate dovoljno vode ni za osnovne potrebe odrzavanja licne higijene[3] jer je slab pritisak zato sto on besomucno zaliva svoju bastu[4]. Racun za vodu[5] vam je svima zbog njega skocio 100% jer gradski vodovod[6] mora da inverstira u podstanicu i sire cevi[7] da bi vas sve snabdeo vodom. Na pitanje zasto trosi toliko puno vode on vam odgovara da mu je bas toliko potrebno i uostalom sta vas briga na sta on trosi vodu, on je uredno placa.

E sad, nagradno pitanje glasi:

Sta bi ste uradili takvom sebicnom i samozivom liku kome puca prsluk da li vi na 15. spratu imate vode da okupate bebu, i koji smatra da je samo gradski vodovod kriv za vasu muku, a da on licno ne snosi nikakvu odgovornost za nastalu situaciju?

Kad odgovorite sebi na to pitanje zamenite u gornjem tekstu:

1->filmove
2->u intervalu od 18h do 00h
3->citanja emaila i surfovanja
4->downloaduje
5->internet
6->provajder
7->infrastrukturu

Pa ga procitajte ponovo i onda sebi opet postavite isto pitanje.

Postoje dela koja nisu protivzakonita -- na primer nije protivzakonito trositi puno vode jer se racuna na ljudski razum, samokontrolu, umerenost, uvidjavnost, saosecajnost...

Nazalost, postoje beskrupulozni, egoisticni, sebicni, samozivi, bahati, neumereni ljudi koji sebe stavljaju ispred svih ostalih -- upravo oni su ti koji teraju sistem da uvodi nove zakonske mere, restrikcije, zabrane, kazne...

Mislite o tome.

Pocelo se i sa poredjenjem vode kao jedne od najosnovnijih ljudskih potreba sa internetom, hmm...

Sta li je sledece?

Poslednja izmena:
@audio
Voda je JAVNO dobro, svi u zgradi koriste istu vodu iz tamo nekog vodovoda (lupam) na Makisu i dele je medjusobno. Problem je sto ja ne trosim CEO link Srbije ka inostranstvu vec jedan mali deo koji sam ja zakupio za sebe!!! Imam valjda pravo da ga koristim onako kako pise u ugovoru, 1mbit flat? Ti se stavljas u poziciju provajdera i koristis njihov nacin razmisljanja. Pitam ja tebe zasto se povecava cena kad trebaju da investiraju(ovde veci link tamo vece cevi)!? Gde idu pare koje su nam vec uzeli!?

Poslednja izmena:
Hajde da pokusam jos ovako da vam objasnim situaciju:

Zivite u soliteru. U prizemlju zivi neki lik koji obozava biljke[1] i koji je napravio ispred svog prozora ogromnu bastu. U letnjim mesecima[2] vi koji ste na najvisim spratovima nemate dovoljno vode ni za osnovne potrebe odrzavanja licne higijene[3] jer je slab pritisak zato sto on besomucno zaliva svoju bastu[4]. Racun za vodu[5] vam je svima zbog njega skocio 100% jer gradski vodovod[6] mora da inverstira u podstanicu i sire cevi[7] da bi vas sve snabdeo vodom. Na pitanje zasto trosi toliko puno vode on vam odgovara da mu je bas toliko potrebno i uostalom sta vas briga na sta on trosi vodu, on je uredno placa.

E sad, nagradno pitanje glasi:

Sta bi ste uradili takvom sebicnom i samozivom liku kome puca prsluk da li vi na 15. spratu imate vode da okupate bebu, i koji smatra da je samo gradski vodovod kriv za vasu muku, a da on licno ne snosi nikakvu odgovornost za nastalu situaciju?

Kad odgovorite sebi na to pitanje zamenite u gornjem tekstu:

1->filmove
2->u intervalu od 18h do 00h
3->citanja emaila i surfovanja
4->downloaduje
5->internet
6->provajder
7->infrastrukturu

Pa ga procitajte ponovo i onda sebi opet postavite isto pitanje.

Postoje dela koja nisu protivzakonita -- na primer nije protivzakonito trositi puno vode jer se racuna na ljudski razum, samokontrolu, umerenost, uvidjavnost, saosecajnost...

Nazalost, postoje beskrupulozni, egoisticni, sebicni, samozivi, bahati, neumereni ljudi koji sebe stavljaju ispred svih ostalih -- upravo oni su ti koji teraju sistem da uvodi nove zakonske mere, restrikcije, zabrane, kazne...

Mislite o tome.

da pokusam ja :D

oma vrsim manje izmene ili menjam raspored brojeva od 1 do 7 kako bi prilagodio uslove poslovanja bilo koje firme tako i recimo vodovoda (providera) u srbiji a sto je normalno nedopustivo u bilo kojoj drzavi koja drzi do svog integriteta baziranog na zdravom (kapitalistickom) nacinu razmisljanja, a ne socijalisticko-komunistickom (npr infrastruktura drzavnih firmi u srbiji), a ovo je posledica svih drzavica u tzv "tranziciji"

raspored koji je po meni trenutno primenjiv u srbiji:

1. 5 - internet (ljudi ga vole jer nije samo zabavan nego i koristan - npr bussiness)
2. 2 - interval 12-18h (period najvetjih zagusenja linkova kod providera)
3. 3 - citanje email, surf, down kojechega, slushanje radio, tv, u name it (mene ne interesuje ko sta radi sa zakupljenim linkom)
4. 4 - downloaduje full hd filmove od 40+ gb minimalno, email, surf tj sve ono pod 3. (tudja privatnost ne bi trebalo ni druge da interesuje)
5. 7 - infrastruktura (ja sam ubedjen da su ovoliko veliki racuni za internet izmedju ostalog i jednim delom posledica gradnje infrastrukture (komunizam) koje mi kao krajnji potrosaci linka nikako ne bi smeli platjati vec samo platjati usluge koje nam firma pruza i koja je normalno sama izgradila infrastrukturu rodjenim novcem (kapitalizam))
6. 1 - filmove (da naravno izmedju ostalog svi down i filmove besplatno pa se to mora i na neki nacin naplatiti :D)
7. 6 - provider (mora da se investira u samog sebe ili tje propasti, u ovom slucaju beotel, ako nije u stanju da razvija sopstvenu infrastrukturu (7) neka razmisli o novim paketima koji tje mu omogutjiti konkurentno i sigurno poslovanje)

posto svako od nas moze prilagoditi ovakve besmislene primere tipa struja, voda, kalimero i ostalo sa necim sto se ne moze uporedjivati u ovom slucaju internetom, ja predlazem isto ono sto je uradio @audiofreak i ostali (i ja menjo providera davnih dana zbog ovakvih stvari kao sto radi beotel), tj da odma batalite providere koji za vase novce samo deklarativno isporucuju platjeni link (link koji nije inace garantovan ugovorom) :whip:

Hehehe, stvarno je super diskusija. Audio vam priča o principu NEKOREKTNOG korišćenja i posledicama toga kad bismo svi počeli tako da se ponašamo. Da se ne lažemo - jako do ekstremno mali % korisnika će iskoristiti 100% bandwidtha 24/7 a da to nije permanentni download. No to je pitanje shvatanja i ličnih principa, nema veze sa temom jer se može tumačiti na razne načine. Ja pokušavam, sa druge strane, da ukažem da to na šta se pozivate ('Imam valjda pravo da ga koristim onako kako pise u ugovoru, 1mbit flat?') je jednostavno PROPUST*** i vi i dalje pričate kako su vam prava ugrožena jer se ugovor ne poštuje doslovce? A šta ćemo sad kad se promene ugovori i uvedu novi paketi? Ko će tad da se žali na shaping?

*** Da li je propust ili je namerno prećutano da postoji limit koji onda može proizvoljno da se određuje? Pokušaću da posmatram stvari iz perspektive ISPa - meni deluje da je NAMERNO izostavljena ta stavka o limitiranju da se ne bi pravio negativan publicitet koji donosi takva odredba - time se u startu odbije/otera više _OBIČNIH_ korisnika koji to ni ne osete (čitaj, ne bune se) ili ih uopšte ne pogađa, nego što će otići onih koji su nezadovoljni uslugom i time još i osloboditi mnogo veći deo ISPovog linka nego što je njihov udeo u kreiranju prihoda. Po meni - to je pravo provajdera da računa kako mu se više isplati da posluje, ako se osećate toliko oštećeno jednostavno tužite ISP da ne poštuje odredbe ugovora ili promenite provajdera. Jajarski sa njihove strane je to što namerno igraju na kartu našeg pravosuđa i mogućnosti da se nešto tako desi i posledice takve tužbe. Prosto mi je neshvatljivo da ne želite da uzmete u obzir okruženje u kome se sve ovo dešava.

*** Da li je propust ili je namerno prećutano da postoji limit koji onda može proizvoljno da se određuje? Pokušaću da posmatram stvari iz perspektive ISPa - meni deluje da je NAMERNO izostavljena ta stavka o limitiranju da se ne bi pravio negativan publicitet koji donosi takva odredba - time se u startu odbije/otera više _OBIČNIH_ korisnika koji to ni ne osete (čitaj, ne bune se) ili ih uopšte ne pogađa, nego što će otići onih koji su nezadovoljni uslugom i time još i osloboditi mnogo veći deo ISPovog linka nego što je njihov udeo u kreiranju prihoda. Po meni - to je pravo provajdera da računa kako mu se više isplati da posluje, ako se osećate toliko oštećeno jednostavno tužite ISP da ne poštuje odredbe ugovora ili promenite provajdera. Jajarski sa njihove strane je to što namerno igraju na kartu našeg pravosuđa i mogućnosti da se nešto tako desi i posledice takve tužbe. Prosto mi je neshvatljivo da ne želite da uzmete u obzir okruženje u kome se sve ovo dešava.

Au...
Iz ovoga mogu da zakljucim da ti ne vidis nista preterano lose u tome sto provajderi svesno obmanjuju svoje korisnike, pravdajuci to cinjenicom da bi im korektna i istinita informacija u vezi performansi internet paketa stvorila losu reklamu.
Mislim, jel ce tebi biti ok da ubuduce flat placas znatno skuplje nego sada?
A okruzenje je takvo jer ga kreiraju ljudi koji u njemu zive, i dokle god se ovakvi nelegalni postupci pojedinaca i organizacija budu precutno odobravali okruzenje ce nam ostati takvo kakvo je.
Smatram da je protivzakonito (npr. po zakonu o zastiti konkurencije) da Beotel, Sezam ili neki treci provajder koji tajno i bez obavestenja korisnika pravi neke liste za limitiranje ima bolji rejting i reklamu od, recimo, Beocity-a ili Euneta koji su bar imali morala (tj. postuju zakon) da svoje pakete profilisu prema performansama tj. stepenu ogranicenja u njima.

Vecini u ovoj temi je vec jasno da ukoliko je neka usluga prodata pod odredjenim uslovima onda je pruzalac te usluge u obavezi da te uslove ispostuje. Zbog toga smatram da je ovakav nastup i iskazivanje nezadovoljstva sasvim korektan i da se preko razlicitih medija mora teziti da oni provajderi (interneta, mobilne telefonije i sl.) koji obmanjuju svoje korisnike i ne ispunjavaju preuzete obaveze budu javno kritikovani, pa da se, eventualno, u nekom narednom periodu nastavljanja sa nedopustivom praksom uskracivanja placene usluge izadje sa nekim vidom grupne prijave nadleznim organima (ratel, nadlezni sud i sl.) Na nesrecu, internet u ovoj zemlji je i dalje relativno slabo zastupljen pa provajderi imaju sve sanse da nam u buducnosti svoju uslugu naplacuju daleko skuplje.

Au...
Iz ovoga mogu da zakljucim da ti ne vidis nista preterano lose u tome sto provajderi svesno obmanjuju svoje korisnike, pravdajuci to cinjenicom da bi im korektna i istinita informacija u vezi performansi internet paketa stvorila losu reklamu.

Odustajem... Kako si ti došao do toga da ne vidim ništa loše u nastupu provajdera? Zato što nisam zapenio nad činjenicom da mi ne daju da svučem 1TB mesečno? Nisam dovoljno oštre reči upotrebio? Pa jel' napisah da je jajarski što su svesno tako postavili stvari znajući da je mogućnost tužbe ili neke kazne zbog obmane kupaca relativno mala? To je njihov rizik i oni su ga ukalkulisali u svoje poslovanje. Pokušavam da sagledam situaciju sa obe strane. Shapinga će biti i to je činjenica. Nije dobro što su u proceduri uvođenja shapinga nastradali i oni koji objektivno nisu hoggeri i downloaderi, ali je to moglo da se očekuje s obzirom na 'user-friendlyness' naših firmi.

Ja sam dobio potrebu da iznesem svoj stav kad sam video kako ljudi kukaju da im neko ugrožava pravo da dovlače terabajte dok drugi imaju problem i sa nekoliko gigabajta. OK, u pravu ste. Želim vam puno sreće u organizovanju prijava i tužbi protiv ISPova pošto je to jedino što možete da uradite. Kad se sve bude završilo, onda ćemo da vidimo ko je šta dobio a ko izgubio i koliko. Toliko od mene.

:wave:

Ma ne vredi... nekima objasnjavati

Nazad
Vrh Dno