Šta je novo?

Nokia E71 vs N95 8gb?

a ovamo daju toliko para na N95 koji je po brzini na nivou N73 i slicnih krseva, samo mnogo skuplji.
E stvarno... Ok da ti se ne svidja N95, ne svidja se ni meni, ali nemoj da sejes ovakve gluposti.

ja sam probao sve te telefone,dosta sam se dvoumio izmedju e51 i 6120 clasic,na kraju sam uzeo 6120c jer je jednostavan,e51 je super fon isto ali nekako mnogo tanak barem za mene.

@zevs

MUSTANG je mislio na bag sa (ne)ulaskom u meni.

Meni se na E51 to desava relativno cesto, i tek kad ga restartujem moze normalno da udje.

edit: sad tek videh. Uzeo je covek E71 na kraju, dobro je. :)

Interesantno cuo sam to jos jednom, ali sam mislio da je lik nesto zabrljao sa instaliranjem svega i svacega. Koju verziju softvera imas? Meni se to nije dogadjalo jos nijednom, imao sam 100.xx.xx i od pre ~15 dana imam 300.34.56... Dakle ni sa jednom verzijom nisam imao problem. Ajd proveri ako te ne mrzi koja je kod tebe, tipujem da je neka izmedju.

ps.
Ja sam vec napisao da bih izmedju N95 i E71 uvek izabrao E71, ali ima razlicitih ljudi, nekome je kamerica bitna osobina... Takodje N95 ostavlja jaci utisak u kaficu :zgran:, glupo je reci da je to los telefon, sve ima, ali kuciste je bas lose, brzo se ljusti i nije jedan od najbrzih telefona...

Poslednja izmena:
Ako je to ono kad se ukuca *#0000#, onda je verzija 220.34.37, 20.10.2008.
Nista, onda cu morati da apdejtujem.

N70, N73... jesu spori ali probaj recimo 6120C ili neki drugi slicni i poredi ga sa nekom novo Nokijom bez symbijana i posle reci da li je symbijan jos uvek spor.
Ako sam te dobro shvatio ti bi coveku koji se dvoumi izmedju E71 i N95 preporucio preistorijiski 3310 jer je brz a mislim da bi jos bolje bilo da kupi fiksni telefon jer je jednostavniji za rukovanje :)

PS. Symbijan telefon jeste neudoban za koriscenje, ali kao sto sam rekao, samo za mog dedu koji ne ume da ga konfigurise prema njegovim potrebama.

N70, N73... jesu spori ali probaj recimo 6120C ili neki drugi slicni i poredi ga sa nekom novo Nokijom bez symbijana i posle reci da li je symbijan jos uvek spor.

Sa kojom novom nokijom? N95?
I koliko bi kostala ta nova nokija?

Ako sam te dobro shvatio ti bi coveku koji se dvoumi izmedju E71 i N95 preporucio preistorijiski 3310 jer je brz a mislim da bi jos bolje bilo da kupi fiksni telefon jer je jednostavniji za rukovanje :)

PS. Symbijan telefon jeste neudoban za koriscenje, ali kao sto sam rekao, samo za mog dedu koji ne ume da ga konfigurise prema njegovim potrebama.

Nisi me dobro shvatio, rekao sam samo da ne uzima sem u slucaju da mu je bas bas potreban symbian jer ne moze npr da zivi bez neke aplikacije. I da ne baci bogatstvo na krseve kao sto je N95.

Nema problema, ako vi volite da se prilagodjavate katastrofalnom user interface-u ja s tim nemam nikakav problem. Ja samo kritikujem taj bezobrazluk da je telefon od 400 evra sramotno spor i ima glupe bagove.

@Lomnica_city
Verujem ti da hoce.
Otvoris kameru na N73 i imas vremena da razmislis o smislu zivota :)

@ mad_skillz
Ma ok ne kazem ja da je sve lose, ipak sa symbianom imas vise opcija, tj razne programe mozes da instaliras itd. Zato ja kazem da je to nuzno zlo. Problem je sto nema neku normalnu alternativu, ovakav kakav je, to je sramota.

Poslednja izmena:
Sada nije velika razlika u ceni izmedju symbian nokije i one bez symbijana, tu ne mislim na pristorijiske modele kao sto su 3310, nego recimo 6120 koji nije skup, nije veliki, nije spor....
Nema svrhe vise da ponavljas to da je symbian spor i skup jer to jednostavno danas nije tacno.

Problem je sto nema neku normalnu alternativu, ovakav kakav je, to je sramota.

Pa imas alternativu WM, ali ako je tebi konfuzan symbijan onda nema sta da pricamo.
Smartphone moze da se podesi prema korisniku i mnogo je laksi i ugodniji rad sa njime ali problem je sto ga moras podesavati kako ti odgovara, recimo ja na WM imam sve na dohvat ruke koristim novim slide panel koji dolazi sa WM 6.1. i kojeg isto sam podesio kako mi je odgovarao sa CHome Configurator-om.

na krseve kao sto je N95.

Nema problema, ako vi volite da se prilagodjavate katastrofalnom user interface-u ja s tim nemam nikakav problem. Ja samo kritikujem taj bezobrazluk da je telefon od 400 evra sramotno spor i ima glupe bagove.
A koji su to bagovi na N95 leba ti? Navedi jedan na poslednjem firmware-u?

"katastrofalnom user interface-u"? Sta to ne moze da se promeni na N95?

Meni na N95 mozes potpuno da prilagodis svojim potrebama: Mozes da napravis novi folder/foldere i premestis aplikacije u njega, i eto ti svih ikonica i foldera bez skrolovanja.

Uz pomoc rompatcher-a mozes da prilagodis sdby kako ti volja (naravno ako znas sta hoces i kako da napises patch), a uz jedan od patch-eva na raspolaganju ti je i "sakriveni" meni na svakoj ikonici (nisu uvek dostupne sve opcije)...
Da, i teme mozes da menjas "iz jednog mesta", mada ne vidim "preterano maltretiranje" i u default nacinu. Teme nisu puno "blize" ni na SE telefonima.

Sto se tice brzine... sa poslednjim firmware-om i uz malo "tvikovanja", nema bagova (pa ni tih o kojima ti govoris) a telefon je "relativno" brz (jer cak i ono sto je tebi brzo meni je sporo- sta cu, volim brzinu) i naravno da moze brze i jace i bolje i...

Ma telefon je odlican, samo treba znati s njim! :smoke:

MUSTANG oftopikuje, i mogli bi malo da budete zustriji prema ovim ajfon fanaticima, jer su trolovi.

@MUSTANG - imash druge teme za prezentovanje ajfona, ovde je vs tema izmedju dve nokie, a funkiconalnost ova dva uredjaja se ne moze porediti sa ajfonom, shto zbog kvaliteta, shto zbog konkretne primene smartphone-a.

Pa jel moguće da se dvoumiš. :d N95 8GB ima sve bolje, osim tastature

sve bolje nema, a "osim tastature" je takodje glupa izjava, jer jedan telefon ima qwerty, a drugi nema, te se ne moze diskutovati o poredjenju kvaliteta tastatura.

evo i konkretnog poredjenja, za razliku ot tvog "znanja", pa da nam svima ti otvorish ochi i da nam kazesh da N95 ima sve bolje ..

oba telefona imaju gotovo iste specifikacije u pogledu network-a, protokola, memorije (n95 ima micrdrive od 8 giga, ovaj drugi ima podrshku za 8 giga za SD), razlika u velichini ekrana je sledeca:

E71 - 2.36 incha u 240x320
N95 8GB - 2.6 incha u 320x240

procesor na E71 je po telefonskim benchmark rezultatima brzi od N95 8GB, a sledeci se nalaze u telefonima:

E71 - ARM 11 @ 369Mhz
N95 - Dual ARM 11 @ 332Mhz

(ovde nikako ne meshati sa chinjenicom da u PC mashinama Dual core radi daleko bolje od single core CPU)

Kamera - dodjosmo do krizne kamere. pre svega - 5 megapiksela na telefonu, je bezvredno, koliko i 5 nimfo cimerki kod geja u sobi.

N95 - 5 MP, 2592 x 1944
E71 - 3.15 MP, 2048x1536

dakle, pre nego shto pomislite - "wow, znash shta je dva megapiksela vishe, aoooooo", obratite paznju na rezoluciju u 4:3 formatu prilikom 3.15, i 5 Mpx

dalje - eh kad bi se ljudi malo razumeli, a da ih pritom ne mrzi da chitaju drajverove postove .. kamera na mobilnom telefonu JOSH nije u stanju da emulira kameru na digitalnom fotoaparatu. jer kolichina piksela predstavlja jedan, od 45 parametra za kvalitetnu fotografiju. te pricha o kamerama - nema smisao. i jedna i durga su telefonske kamere, i dobicesh tu i tamo pristojnu slichicu, gde ce tvoj drugar iz kafane da deluje malo bolje od chicha glishe.

i dodjosmo do ergonomije -

baterija na E71 je litijum polimer od 1500 mili amper chasova, a ne N95 je stari dobri litijum jon na 1200 mAH. eto konkretnog razloga shto je E71 bolji.

casing - E71 je spakovan u jaku plastiku koja se teze haba od N95, i pritom je sa svakog coshka podeshen i kompaktno sastavljen da habanje ne predstavlja problem. zadnji poklopac je izradjen od nerdjajuceg chelika. N95 sa druge strane ima - izbachenu kameru, oshtre uglove, loshu plastiku, k'o stvoren za habanje.

evo shta kaze mobilni svet:

Pored toga, moramo biti iskreni, kvalitet plastike od kojeg je izrađena Nokia N95 veoma je loš – veliki broj korisnika smatra da su polovine veoma loše spojene a u suštini telefon ne izgleda veoma čvrsto usled plastičnog kućišta.

a poredjenje gubi smisao, pa chak i sve ovo shto sam napisao u sledecoj situaciji - treba li ti multimedijalni telefon (N95), ili ti treba poslovni telefon, sa QWERTY, brzim unosom, brzim procesorom, i otvaranjem vishe aplikacijaistovremeno (browser, plejer, neki edit file tool i slichno .. )

Igoritza: nokija o kojoj je ovde rec ima ekran od 2,8 inca 100% provereno, a za E71 nisam siguran...znam da su pominjali da je manji od e61ice.

Sto se same brzine telefona tiče i kretanja kroz symbian n95 8gb je prilično sporiji i zna da nervira (mene racimo ubija koji sam sa 6110n i 369 mhz presao na taj dual 332 ali je ipak daleko brze od onih 6600 i 6630 telefona).

Porediti qwerty i klasicnu numericku tastaturu je po meni neopevana glupost, jel upravo ona ima najveći uticaj u izboru telefona (znači ili/ili)...nekima treba jedno, nekima drugo i tu je kraj priče.

A to što je e71 "u svemu bolji" neka mi potvrde oni koji uspeju čekićem da zakucaju standardne slušalice u isti (mada mi je i dan danas neopevano glupo sto je kod n95 to sa strane, al opet je 3,5mm) :D

jest proday, u pravu si, bio je moj error u velichini ekrana -

http://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone2=2088&idPhone1=2425

za slushalice ne znam shta da ti kazem, ja na 5300 koji koristim kao mp3 i sekundarni telefon imam ovako neshto, uber korisno:

audio_adapter_2rings.jpg

Da postoji adapter, ali to nije najsrecnije resenja (da ti toliko creva viri iz telefona :D ).
E da i N95 8GB ima glasniji i kvalitetniji zvuk, tako da je za muziku ipak bolji od E71.

sto se kamere tice, n95 (pricam iz iskustva sa n82, a, kako je to ista kamera sem razlike u blicu pretpostavljam da je uporedivo sa n95) ima sasvim upotrebljive "dnevne" fotografije, cak se mogu i stampati u nekom manjem formatu (recimo, 15x10 sto je valjda najcesci format koji ljudi rade kod fotografa). u nocnom uslovima daje, zbog loseg blica, ali opet boljeg u odnosu na veliki broj telefona, slabe fotografije. mada, ni sa xenon flashom fotografije nisu nista specijalno u uslovima slabe osvetljenosti.

P.S. Opera mini, a sta bi sa Operom Mobile? :D

Opera mobile ne sluzi nicemu jer je ugradjeni symbijan browser bolji, tako da ja radim sledece:

Kad sam na gprs-u, a stranice nisu sa puno javaskripta ili sl koristim operu mini jer ona manje trosi.
Kad imam wifi signal ili jednostavno opera mini ne moze da prikaze neki JavaScript meni ili sl onda koristim ugradjeni browser. Takodje ugradjeni browser podrzava flash, za razliku od opere mini, ali mi flash retko zatreba.

Operu mobile sam nekad imao na starom telefonu i nije mi se nesto dopala, a i nije besplatna...

Sto se tice manje potrosnje interneta od strane opere mini, to je zato sto ona ne ucitava direktno html nego preko operinog servera, koji prvo prilagodi taj sadrzaj u verovatno neki medjujezik koji opera mini onda renderuje. Takodje i slike se rekompresuju u nizem kvalitetu, tako da se dosta dobija na ustedi prenosa podataka.

Eto, nadam se da je sad malo jasnije.

Ma znam znam i ja je koristim (ionako mogu samo java aplikacije na K800i).
Pitao sam cisto posto znam da je nema jos uvek za poslednju platformu. :)

Poslednja izmena:
Da li sam se ja pogubio? Prvo, pricam o svim manama Symbiana, a druga stvar je sto je sada tema Nokia kod kojih se za tricavih 500 evra moze uzeti konkretan primer toga. Umesto da za pare kojim mozes kupiti laptop ili finu konfiguraciju, dobijes makar krsten telefon koji je brz da trenutno otvara slike ili da kad otvoris kameru ne cekas ucitavanje aplikacije, ili barem da ne pati od boljki univerzalnog operativnog sistema. Verujem da su Sony Ericsson (modeli sa Symbianom) jos sporiji posto imaju sporiji procesor. Ali oni sada nisu tema, pricamo o telefonima koji kostaju 500evra eeej 500 evra, ima da pere sudove za te pare, a ne da jos budem rob glupom telefonu koji nema cak ni krstenu kameru. Jos uvek nisu ni prisli prastarom K800i po tome, ali je cena zato tu.

I nemojte da me smarate za iPhone vise.

Izgleda da tebi ne treba telefon vec digitalni fotoaparat?
Slazem se da je odredjenoj grupi korisnika to bitno, ali ja godisnje uslikam 10 fotografija iz zezanja i apsolutno mi je nebitno kakva je kamerica na telefonu koji gledam da kupim, dokle god mu ne dize cenu. Mene bi i VGA zadovoljila, eto dobio sam neku jeftinu 2mpx, bez autofokusa, blica i zadovoljan sam.

Drugo ne pricamo o telefonima koji kostaju 500e, iako ima i takvih, vecina simbijan telefona je u rangu 250-300e, ja sam moj platio 220. k800i cenim, ali on mi nikako ne bi odgovarao, nezgrapan je, meni licno neudoban i nema wifi. Ima on ogranicen multitasking (da bih promenio aplikaciju treba par sekundi, jer mora da se radi kroz meni, a ne pritiskom na taster), verovatno bih uspeo da nadjem ssh klijent koji mi je neophodan i sl, ali to bi ipak bilo dosta neudobnije koriscenje (i skuplje bez wifi konekcije). Tako da ne mozemo porediti babe i zabe, lepo je sto K800i ima super kameru, mozda moze i da se napravi po suncu neka upotrebljiva fotografija, ali ja vise volim da za fotografisanje koristim digitalni fotoaparat, a za telefoniranje telefon. Planiram uskoro da kupim i neki netbook tako da bih mogao dosta posla da skinem sa smartphonea, ali videcemo kako ce to da funkcionise, laptop otpada u startu, prevelik je i pretezak, a ja uglavnom koristim bajs...

Tema je (grubo) sređena.
Molio bih vas da se držite topika uz sve manire i poštovanja sagovornika.

Topik je zkljucan na jedno pola sata-sat dok ne ne smislim kako da ga sredim.

EDIT: Posto je prvi pokusaj sredjivanja bio epic fail sada sam sve offtopik postove prebacio u novu temu. Te vas molim da se ovde drzite teme koja je zadata za ostalo imate tu temu.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno