Šta je novo?

Primary IDE channel no 80 conductor cable installed

Pygu

Slavan
Učlanjen(a)
29.12.2008
Poena
304
Mijenjao sam graficku na starijem komp. i htio da dignem sistem iz pocetka i nenadano nastadose ogromni problemi.
Krene inicijalizacija hardvera i dodje do stavke Setup is starting Windows i tu stane. Ubacim drugi hard sa instaliranim XP i digne sistem bez problema. Prikljucim onaj postojeci kao slave i prikaze ga sa postojece dvije particije (tu sam ih i formatirao). Potom izvadim ovaj sa inst. sistemom i ovaj stari vratim pa opet pokrenem instalaciju i opet dodje do istog mjesta i stane.
Jedina greska koju sam uocio je pri butovanju gdje uredno prijavi
Primary HDD... i
Sec... CD/DVD ...
prijavi i ovo: Primary IDE channel no 80 conductor cable installed
Sta da radim izludi me vec pet dana.
Heeeeeeeelp:wall:

Pa zar je moguce da niko nema ideju kako da rijesim ovaj problem
:wall:
:smash:

Mijenjao sam graficku na starijem komp. i htio da dignem sistem iz pocetka i nenadano nastadose ogromni problemi.
Krene inicijalizacija hardvera i dodje do stavke Setup is starting Windows i tu stane. Ubacim drugi hard sa instaliranim XP i digne sistem bez problema. Prikljucim onaj postojeci kao slave i prikaze ga sa postojece dvije particije (tu sam ih i formatirao). Potom izvadim ovaj sa inst. sistemom i ovaj stari vratim pa opet pokrenem instalaciju i opet dodje do istog mjesta i stane.
Primary HDD... i
Sec... CD/DVD ...
prijavi i ovo: Primary IDE channel no 80 conductor cable installed[/COLOR]

Znači da ti je HDD spojen da 40to pinski kabel, a ne na 80to pinski. Disk može bez problema i ovako da funkcioniše, ali bi sa 80to pinskim brže radio.
Koliko dugo si čekao kada ti se pojavi Setup is starting Windows? Npr. meni tu stane instalacija i ništa se ne događa nekih minut sigurno i onda nastavi dalje...

i meni tu ceka oko 2 minuta, ali ne pokazuje mi to sto i tebi...ne znam sta je u pitanju..

Ma stajalo je i pola sata i ni makac dalje..

Probaj sa drugim IDE kablom. Prvo da otklonimo to upozorenje na pocetku, pa da resavamo dalje...

Probao sam i sa drugim kablom i sa drugim slotom (plavi i bijeli) al nista.
Ali i kad digne sistem sa drugog diska prijavljuje isto ovu gresku
Primary IDE channel no 80 conductor cable installed
ali pokrene windows.
Da napomenem da kad pokrenem instalaciju i na ovom drugom disku na kom ima dignut sistem dodje do istog mjesta i zakoci.
Ploca je MSI K7T-TURBO2
Hard WD 40 GB

Poslednja izmena:
Ne bi trebalo da ti prijavljuje gresku. Mozda je kabl losh? Mene je zezao jednom prilikom kabl na kome je bio DVD i nije hteo da instalira Win.

Moze da bude do kabla, zato bih ja probao sa novim. To makar nije problem nabaviti racunajuci da se danas uglavnom koristi SATA interfejs. Pozajmi pa probaj opet...

Ne bi trebalo da ti prijavljuje gresku. Mozda je kabl losh? Mene je zezao jednom prilikom kabl na kome je bio DVD i nije hteo da instalira Win.

Moze da bude do kabla, zato bih ja probao sa novim. To makar nije problem nabaviti racunajuci da se danas uglavnom koristi SATA interfejs. Pozajmi pa probaj opet...

Izmijenjao sam 3 kabla , dva postojeca i jedan iz drugog kompa, uvijek isto.
Cak sam i novi BIOS ubacio ali :wall:

Au, onda stvarno ne bih znao. Sledece sto sam hteo da ti predlozim je resetovanje BIOSa, ali ako si vec fleshovao novi i to si uradio.

Kad dignes Windows sve radi normalno? Mozda te memorija zeza pri nekom raspakivanju kod instaliranja. Drugar je jednom prilikom imao problem sa neispravnom memorijom koji se ispoljavao jako retko. Nije mogao da instalira neke igre i programe. Memtest je nasao gresku odmah. Istestiraj memoriju na brzaka.

Mada to i dalje ne objasnjava "no 80..." upozorenje. Razmisljam naglas, ne znam tacno kako da ti pomognem...

Da li je uvek HD sam na grani, da li ga ne kacis zajedno sa optickim uredjajem ? Kao sto neko gore rece ta se greska javlja kada koristis 40-pinski IDE kabl. Mozes li da das neku informaciju sa IDE kabla koj' koristis (Text stampan najcesce na ivicama kabla) ???

Hard je sam na grani a na drugoj je sam CD. Ali sto se tice kabla mijenjao sam i probao sve varijante i uvijek isto.Znaci kad podignem windows sa drugog diska bez problema pregledam sadrzaj sa CD-a i pisem i brisem podatke sa postojeceg harda, sto bi po meni trebalo da znaci da su kablovi OK.
E sad ova greska: Primary IDE channel no 80 conductor cable installed se pojavljuje i kad dizem sistem sa ovog drugog harda i cak cini mi se da ima i Secendary IDE channel no 80 conductor cable installed ali se sistem podigne bez problema. Ima jos jedna stvar koja mozda pravi problem, probao sam iz windowsa dignutog sa ovog drugog diska instalirari ga na maticni hard i kad dodje do prvog restart (gdje postavim da butuje sa maticnog harda) prijavi NTLDR is missing????????????

Hard je sam na grani a na drugoj je sam CD. Ali sto se tice kabla mijenjao sam i probao sve varijante i uvijek isto.Znaci kad podignem windows sa drugog diska bez problema pregledam sadrzaj sa CD-a i pisem i brisem podatke sa postojeceg harda, sto bi po meni trebalo da znaci da su kablovi OK.
E sad ova greska: Primary IDE channel no 80 conductor cable installed se pojavljuje i kad dizem sistem sa ovog drugog harda i cak cini mi se da ima i Secendary IDE channel no 80 conductor cable installed ali se sistem podigne bez problema. Ima jos jedna stvar koja mozda pravi problem, probao sam iz windowsa dignutog sa ovog drugog diska instalirari ga na maticni hard i kad dodje do prvog restart (gdje postavim da butuje sa maticnog harda) prijavi NTLDR is missing????????????

Jesi ti siguran da je taj disk ispravan?

Primary HDD... i
Sec... CD/DVD ...
prijavi i ovo: Primary IDE channel no 80 conductor cable installed

Proveri CD sa instalacijom Win-a.
Istestiraj taj problematican HDD preko Hiren's boot CD-a na bad sectore.
Kupi 80 pinski kabl.

Jesi ti siguran da je taj disk ispravan?

Formatirao sam ga iz windowsa i nije prijavio nikakvu gresku a pri sledecem dizanju sistema odradio je CHEKUP !!!(tako nekako)

A sa CD-a sa instalacijom win. na drugom komp. sam instalirao win bez problema

Poslednja izmena:
Promijenio kabl i greska "Primary IDE channel no 80 conductor cable installed " se vise ne prijavljuja ali pri instalaciji opet zaglavi na istom mjestu tj. Windows setup starting...

Najvise mi se cini da ti taj HDD nije u redu. ALI:

Da napomenem da kad pokrenem instalaciju i na ovom drugom disku na kom ima dignut sistem dodje do istog mjesta i zakoci.

Ako nece ni na drugom HDDu da instalira, prvo sto bih probao je neki drugi Windows disk.

Probao sam i drugi windows disk i ista stvar a kao sto sam rekao sa tog diska podigao sam sistem na drugom racunaru!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Onda ti proveri memoriju. Uzmi gold memori program i istestiraj memoriju.
Zasto ovo kazem, pre nekih mesec dana sam pored postojece memorije od 256 mb u jednom racunaru ubacio jos 256 mb i kada sam upalio racunar nije hteo windows da se butuje. Mislio sam da je pao sistem jer se windows cudno ponasao pre toga. Ubacim instalacioni disk sa windowsom jedan - nece, ubacim drugi takodje nece. Onda se setim da je sva problematika nastala od kada sam ubacio taj drugi stap memorije i lepo ga izvadim i sve je ponovo profunkcionisalo kako treba.

e stvarno cu odustati od ovog racunara.
Testirao sam i hard i RAM sa Hiren's boot CD-a ali nisu prijavili nikakve greske.
Prosto nevjerovatno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A jel si probao da na drugi hard disk intaliras windows?
Jel koliko vidim iz ovih postova to nisi radio, nego si vec instaliran windows sa drugog nekog racunara ubacivao u to kuciste i da se normalno podizao. Ali probaj da na taj drugi disk instaliras windows, da vidis da li ce da se instalira, ako i onda nece onda je verovatno do maticne ploce jer kazes da memorije su ispravne jer si ih istestirao.

Samo jedan mozda glup predlog, jesi li probao sa drugom optikom ???

A jel si probao da na drugi hard disk intaliras windows?
Jel koliko vidim iz ovih postova to nisi radio, nego si vec instaliran windows sa drugog nekog racunara ubacivao u to kuciste i da se normalno podizao. Ali probaj da na taj drugi disk instaliras windows, da vidis da li ce da se instalira, ako i onda nece onda je verovatno do maticne ploce jer kazes da memorije su ispravne jer si ih istestirao.

Probao i na njega da instaliram Win. ali opet zapne na istom mjestu!!!!!!!!!!
E drugu optiku jos nisam probao ali ocitavao sam diskove bez problema sa dignutim sistemom sa ovog drugog harda mada cu i to probati pa cemo vidjeti!!!!!!!!!!!!

Probao i na njega da instaliram Win. ali opet zapne na istom mjestu!!!!!!!!!!
E drugu optiku jos nisam probao ali ocitavao sam diskove bez problema sa dignutim sistemom sa ovog drugog harda mada cu i to probati pa cemo vidjeti!!!!!!!!!!!!

Probaj i sa drugom optikom, ali meni sve ovo mirise na neispravnu maticnu plocu.

Ako i optika ne pomogne probaj da nadjes istu takvu maticnu plocu pa probaj da bi bio siguran.

Nazad
Vrh Dno