Šta je novo?

OC Problem Sapphire HD 4830

emaremare

Znamenit
Učlanjen(a)
21.09.2007
Poena
1,295
Cao svima,

Juce sam pazario doticnu karticu instalirao catalyst 8.12 i sve radi ko ludo divota, ali braco srbi kad moze jos mi ocemo jos pa sam probao u CCC-u na atijev overclock da je malo kloknem ali nemogu ni za 1 jedini podeok ili sta vec kada podignem sa 575 na 580 i kliknem na test ZABODE i izbaci narandzasti ekran.Sumnjam da je toliko los primerak kartice.

Imam 4800+ klokovan u biosu fabricki na 10% pa je to 2.7 ghz 2 giga ram 800 mhz (ili oko 800 ono 866 kako vec ide)

Jedna bitna stavka isto kada sam instalirao drajvere i dalje kada bih rest. komp on bi mi prijavljivao da imam novi pci hardwer kao da je nisam instalirao ali je sljakala.(to imam sa jos nekom komponentom ali ne mogu da izvalim sa kojom)

E pitanje je sad da li je nekome poznat ovaj problem sa NARANDZASTIM EKRANOM pa da me odmah uputi na resenje, ili je do DRAJVERA 8.12 ili do toga sto treba da resim problem sa tim pci deviceom.

Ili ne do mili bog da je los primerak ali cisto sumnjam da ne moze ni za 5 mhz da se klokne.

Pa prfesionalnci znalci dajte misljenje sem ako Vas mrzi :trust:

Ako sam nesto izostavio pitajte.

Poslednja izmena:
..klokni sa Riva Tuner-om v2.22
ATI Overdrive u 8.12 kod vecine 4830-ki (meni takodjer) koliko vidim, ili ne radi, ili bagavi, a definitivno je ogranicen (ako radi) na 700MHz za GPU...

..vidim da si zveknuo ati driver preko starog nvidia drivera... problem?...moze da bidne, ne mora da znaci... ne budi lenj i deinstaliraj oba, instaliraj samo 8.12 bez CCC i gore pomenuti RivaTuner, pa javi utiske...

Poslednja izmena:
Sad sam na poslu ali cu definitivno probati kada budem bio kuci.
Bez ccc-a nemogu jer mi treba zbog 2 display-a pa ima onu hotkey opciju a imam daljinac pa mi je to sve nastelovano. Naravno ako bude moralo naci cu alternativu.

..ok je sve to, ali kasnije...kada istestiras karticu...otje klok/netje klok :) (kod mene Riva radi i sa ccc-om, ali za svaki slucaj)

Za pocetak uzmi program npr. Driver Cleaner Pro i ocisti oba drajvera (ima jednostavno uputstvo ako nisi upucen, a i sam proces je jednostavan), zatim instaliraj samo drajver 8.12 i Rivu i pilaj... :D naj jednostavnije i naj brze, po meni... a valjda ce ti se javiti i neko od ovih nasih iskusnijih "grafichara" :D sa vecim iskustvom...

HAHA pa to je tacno sta sam i uradio Driver Cleaner Pro sam skinuo i poskidao sve drivere instaliro rivu i surio karticu nisam je preterano klokovao ali nemam vise onaj problem. Ne verujem znaci tacno sam to uradio sinoc kad sam stigao kuci sto si ti napisao hm izgleda ucim.
Hm kentaure nigde nisam nasao pa eto tebe da pitam malo je off znaci stock cooler 4800+ brisbane am2 65nm sam fabricki iz biosa stavio na 10% OC kada odem malo iznad i u everestu na stress cpu temp cpu-a ide na 57 stepeni. Da li i dokle da klokujem preko tih fabrickih 10%
hvala unapred

..bravo majstore ! :wave: :) ...na koliko MHz drzis GPU/memoriju graficke ?

...shto se temperature procesora tice, prihvatljiva i u granicama, ali mnogo za procesor kome nije dizana voltaza i uzevshi u obzir da Everest nije bas neki stress-tester, jesi siguran da cooler nije zatrpan prasinom i da je kutjishte dobro provetreno ? ...u principu, ako ne dizes voltazu, temperatura se nece drasticno povecati i samim tim mozes da ides na max. klok/stabilno bez straha da ti vrisne cpu...

citao sam onaj samo cpu a ne posebne tako da mi je na 2.75 mhz sa temp do 50 i to negde oko 43 ali cu jos da ga probavam malo sam voltazu digao cpu na 1.35 bilo je valjda 1.3 i mem na 1.95
grafiku sam drzao na 730/2030 ali poceo bsod da se pojavljuje pa ce da vidimo sta i kako
pozdrav

@kentaur

primetio sam da mi ne da secka grafika nego kao da recka kako bih objasnio kao neko mikro seckanje uzasno nervira ali nije tecno ma kolko da smanjim rez. i dalje se desava sta moze to biti ?

..nisam siguran da te bas naj bolje razumem ?
Secka grafika u igrama, ili ? i smanjis sta ? rezoluciju ? u cemu, kako ? kada se to desava, pri kojim klokovima ? ...ajde pojasni malo i ne bi bilo na odmet da navedes konfiguraciju...

Ako se to "mikro seckanje" javlja samo u igricama, predpostavljam da ti problem pravi Vsync... "progooglaj" malo forum, naci ces odgovore sigurno...

npr. http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=90103

Poslednja izmena:
Ovako masina je sledeca
Ploca asus m2n-e
procesor am2 4800+ na 2.75
graficka Sapphire HD 4830
memorija hexon 2x 1gb ddr2 667
zvucna sb live 5.1
napajanje CHIEFTEC GPS-400AA-101A 400 Watts

memnf8.jpg

Evo i nesto vise o memoriji ne znam da li to sve tako treba.

A sto se tice rezolucija aa vsinkova itd u svim kombinacijama mi je kako da kazem seckalo ali minimalno jedva da se to primecuje ali nije tecno jednostavno nije. ali to mi je na monitoru koji je preko dvi adaptera monitor je star(samsung SM 171s) pa nema dvi konekciju. a kada igram na plazmi peko dvi - hdmi kabla ne primecujem to seckanje. Ja cu jos svasta nesto da isprobam pa javljam. Sad kad bolje razmislim mozda je ovo napajanje slabo?

1 izmena
P.S.
Evo procitao sam onu temu sa vsync-om i malo se bolje upoznao sa temetaikom
isforsirao sam refresh rate u ccc-u na 200 mhz i naravno tog mikro seckanja nema sto znaci da je do vsynca jel tako.
e sada meni je vsync svugde iskljucen tako da nezam kako to da resim. mislim mogu da isforsiram nenormalni rr ali kada bih mogao da isforsiram da ne radi vsync to bi bilo vrh pritom u ccc-u je triple buffering ugasen i u onom dodatku uz rivu d3d overide i tu sam iskljucio i triple buff i vsync ali ***.

sta mislis jel imam neko resenje ili da sistem reinstal?

2izmena
ha ha ja se sit sa sobom ispriva Kentaure care hvala ti za onaj link
E ovako izgleda da je vsync stalno upaljen na mojoj kartici ili na svim 4830 inace ja ne bih resio problem igranjem sa refresh rate monitora i isforsiranim 3d refresh rate override.

Znaci znam da nisam lud i da mi stalno govore secka sta secka ja to ne vidim e pa ja vidim nervira kada ne ide tecno pogotovo u PES-u gde utice na gameplay sve u svemu kentaure resih ga tako sto sam za monitor stavio RR 60 mhz a na onome 3d overide 120mhz pa to dodje valjda 2 za 1 nesto tako sad cu probam 180 na 60 da vidim ima li ikakvog smisla. u svakom slucaju sada je OK hvala jos jednom.

Pitanje za memoriju jos stoji da li mislis da je sve OK na gornjoj slici ili imas neki predlog sa neko dodatno stelovanje ?

Poslednja izmena:
Drago mi je da si uspeo odraditi kako valja i dolikuje :)

Memorija, generalno joj nista ne fali, dok ne krenes sa ozbiljnijim klokovima ne znas joj granice...
Ako te svrbe prsti :D, pokusaj da podignes magistralu polako i postepeno na 230-235MHz, tj. na nekih 2900 MHz (ako hoce i vise, super). Ako nece, probaj promenu CPU multipliera na 12 (242*12), eventualno memoriju na 1.95V, spusti HT Link... imas brdo tema na forumu, ili linkova sa detaljnim uputstvima...vodi racuna da si limitiran snagom napajanja...
Ako se desi da preteras ili sistem nece da se podigne, clear CMOS vraca sve na default, pa onda ispocetka...vidim da si digao napon za cpu, obavezno prati temperaturu da ne bude previsoka...

zar taj cpu ne bi mogao jos da se oc-uje? ja sam uspeo 4000-ku da dignem na 2,6ghz ali sam se igrao sa HT-om tj drzao sam ga na nekom nivou od 1000Mhz

..naravno da bi mogao, ali malko je nezahvalno, na svoju ruku, savetovati nekom da dodaje napone za cpu/mem/...itd i juri extremizam, + iz njegovih ranijih postova vidis da mu je temp. vec na 57 C sa Everest-stress testom (daleko od pravog opterecenja)... ako zeli sam, odradice i javice se ako je negde zapeo...

:wave:

ja mislim da njega muci prevelik HT i da ako ga dovede u okvir 1000MHz da ce mu raditi bez prevelikog dizanja napona za cpu i isto tako neka drzi i memoriju na oko 800Mhz...u svakom slucaju ako moze neki savet da mu koristi tu su ljudi sa benchmark-a pa slobodno neka pita...

Poslednja izmena:
Drago mi je da si uspeo odraditi kako valja i dolikuje :)

Memorija, generalno joj nista ne fali, dok ne krenes sa ozbiljnijim klokovima ne znas joj granice...
Ako te svrbe prsti :D, pokusaj da podignes magistralu polako i postepeno na 230-235MHz, tj. na nekih 2900 MHz (ako hoce i vise, super). Ako nece, probaj promenu CPU multipliera na 12 (242*12), eventualno memoriju na 1.95V, spusti HT Link... imas brdo tema na forumu, ili linkova sa detaljnim uputstvima...vodi racuna da si limitiran snagom napajanja...
Ako se desi da preteras ili sistem nece da se podigne, clear CMOS vraca sve na default, pa onda ispocetka...vidim da si digao napon za cpu, obavezno prati temperaturu da ne bude previsoka...

kentaure sve sam ovo probao sistem se nedize kada je fsb preko 240 memorija mi je bila na 1.95 i dize kada inace nece sto je dobar znak sto se tice onih 57 u everestu nisam citao dobru temperaturu negde sam nasao da se ta temp koju sam ja ocitavao ne cita i da nije verodostojna nego one posebne core 1 i core 2 koje su daleko nize
da se zna posedujem stock cooler

mene interesuje taj HT sa njim se nisam susreo i koliko bih trebao da ga drzim ako imate neke podesavanja koja bi mi preporucili rado cu ih probati pa cu Vam javiti kako napredujem. Koliko mogu temp da skinem sa nekim cooler masterovim cooler od 20-ak evra ja cenim nekih 7-8 stepeni jel to tacno pitam da znam za ubuduce sad nesto nisam za menjanje kulera.

ajde preporucite neka stelovanja za bios da probam pa kao sto rekoste da mu nadjemo neki podnosljivi maximum treba opravdati signature

ja sam prvo smanjio HT sa 1000 na 800 i onda dizao fsb tako da je zavrsila negde blizu 1000 sa maximalnim stabilnim clockom...u bios-u ces imati isto kao sto imas i za memoriju i nju mozes da spustas i dizes ali gledaj da ti je uvek oko 800(meni je na tom compu 830mhz i nije bilo potrebno da dizem napon za memoriju...tebi se verovatno desilo da si memoriju previse clock-ovao i da se zato ne dize sistem i zato bi najbolje bilo da je drzis oko 800mhz...znaci memoriju drzi na oko 800-830mhz,HT blizu 1000mhz i onda bi sa jako malim dizanjem napona(za mozda jedan stepen) trebalo da moze da se oc-uje jos malo taj cpu...

Digao sam na 3000 i odradio stress sa everestom samo da vidite temperature inace znam da je stress u everestu bezveze nego je i posle u biosu temp bila 60+ evo slike
123ec6.jpg

interesuje me kako menjam HT ja imam opciju chipset u biosu i kada udjem imam ht da biram od 1 do 5 i ispod ht width 16 16 i 8 8 menjao sam ht malo gore dole bio je na 3 kada sam radio 3000
nego kako izracunavam koliki je HT

sto se memorije tice imam da biram 400 667 800 meni je mem fabricki 667 koliko sam upucen

usisao sam bilo je brdo prasine na kuleru procesora da li da ga skinem skroz i ocistim pastu sa njega ili sta ako je ovolika temp mozda da se batalim oc-a nemam pojma sta predlazete i samo ako moze malo detaljnije uputsvo za HT i mem trazio sam po benchu al je to ono dzabe kada nikako da naletim na pravu temu

skapirao sam za HT on se mnozi sa fsb-om sada jos kako mem racunam

od ove tri temperature na slici koje temp da uzimam u obzir evo sada na fabrickom setovanju ona skroz desno sto je samo cpu je 60 stepeni.

Ja cu da ga shurim samo da ga ne sprzim a i mora da se s**** da se nesto nauci samo ako ne mora ne bih nego elem koju temp da gledam

Poslednja izmena:
e to sto imas od 1-5 to koristis...mem stavi na 667 i dizi fsb i sa tim se dize i HT i clock memorije

^ ok nego temp na defaultu znaci fabricki 2.5 ghz mi je posle dizanja sistema 48-50 stepeni i u everestu i u biosu kolku temp da ne prelazim da skinem kuler pa ocistim pastu satvim novu sta stime da radim

stavi u bios-u pod opciom harware monitor ili tako nesto cpu tj broj obrtaja istog sa npr 30% na 50% i bice ti hladniji,a nece ti biti bucniji i proveri kako ti lezi taj cooler na procesoru jer meni su temperature sa ocovanom 4000-ok 35 stepeni u idle-u

ma temp u biosu laze jer kada pise 55-60 ja drzim ruku na njemu an on totalno mlak cak ni vruc tako da gledam u everestu one temp core 1 i core 2. polako prilazim 3ghz ali puca pada restart i tako dug je put do stabilnog ali ni gde ne zurim hvala na info ako me nesto bude josh interesovalo pitacu

e da nije mi jasna jednacina za memoriju

Moja ati 4830(powercolor) je trenutno clock-ovana na 681Mhz,951 memorija ,temperatura u normalnom radu oko 41 stepen,u toku igrica ne prelazi 57 ,ono kako mi deluje moze jos poprilicno da se digne,jer zasad sve radi ok.Inace ono sto me malo cudi je to sto se kretanje temperatur vrlo malo promenilo u razlicitim fazama clock-ovanja(znaci skoro je isto kao kad sam krenuo od 575mhz do sada,neznam jel normalno to).

Evo sad radi na 700mhz,983, radi normalno ali neverujem da moze jos mnogo,jer mi je malopre kad sam stavio ram na 1000 3dmark 06 javio neku gresku.

Poslednja izmena:
meni je max clock za gpu 730 a memoriju 1024 al to kad odvojeno cepam a ovako misli da je tvoje 680 950 mam za 24/7 tu ga i ja negde drzim

Moguce je ,jer vidim da mi gpu pada na 681(a stavio sam na 701) ,neznam jel to normalno,dok memorija radi za sada normalno na 981

Ako ti je aktivan u sistemu CCC on ne dozvoljava gpu preko 700 pa ga spusta znaci ono ctrl+alt+del i end process nadjes tamo kako se vec zove ati nesto nesto i ja sam ga cepao do 730 ali meni treba ccc zbog menjanja displaya pa ga drzim na 700 a i mislim da nije potrebno vise od toga.

Poslednja izmena:
ati tray tool ili riva tuner i sa tim mozes preko 700...memoriju na maticnoj racunas tako(mada mnoge maticne same ispisu brzinu) sto npr imas 1:1,1:1,33,1:66 i mislim da ima 1:2...kod nekih imas da ti bas ispisuju u mhz-ima...

Nazad
Vrh Dno