Šta je novo?

Case vent/fan?

jafazec

Slavan
Učlanjen(a)
02.04.2007
Poena
320
Citam poslednjih dana forum uglavnom prelistavajuci sve moguce clanke o ventilatorima jer treba mi jedan koji ce ici napred kao usisni u ovo moje SopranoRS101 kuciste..Vidim svi predlazu Noctuu,medjutim iako bih trenutno mogao mozda nekako da je priustim,ne znam koliko mi je zapravo potrebna Noctua..Vidim da se uglavnom prica da ona ima najbolji odnos protok/tisina,zato i imam problem da se odlucim da li da se ispruzim za Noctuu ili da uzmem nesto drugo..Elem,meni je ipak bitniji protok.Naravno,ne treba zanemariti tisinu ali ipak protok mi je najbitniji.Sve sto je jednako tiho TT ventu koji dolazi uz kuciste mi odgovara.;)
Takodje imam pitanje u vezi funkcionalnosti tog venta na ovom kucistu,zbog toga sto se ispred kulera nalazi filter,mrezica i na kraju vratanca?Da li ce on dovoljno dobro uvlaciti vazduh u ovoj situaciji?Trenutno imam samo zadnji vent koji izbacuje + vent na napajanju koji takodje izbacuje vazduh..
I onako,usput,kako da sprecim da prasina upada kroz onaj tunel na bocnoj stranici koji ide do venta na box cooleru?Napominjem da mi je tunel bitan jer sa njim imam par stepeni nizu temp..
Znaci,nije bitno da li sljasti ili ne,bitan je protok ali ipak i tisina koliko toliko:)Koji 120mm fan bi ste mi preporucili da uzmem do nekih 1000din?Svaki savet dobrodosao!
Pozdrav!

Poslednja izmena:
Imash recimo Fractal Design 120mm za 750 din u Nova Computersu.
http://www.fractal-design.com/?view=product&category=4&prod=18

FD120MM.jpg

Hvala,videcu,mada ne znam da li salju kurirskim sluzbama za Nish:)
Koliko je zapravo ovaj vent slabiji od Noctua p12?jer vidim Noctua p12 preporucuje taj vent za kucista sa preprekama,tj sa grillovima i filterima ispred..
Chekamo josh predloga:)

Da vas pitam nesto...Imam obicno (citaj-najjeftinije kuciste), u njemu napajanje sa 12cm fanom, i cooler master tx2...procesor mi je x2 4400+ 2.3ghz @3ghz...Malo mi smeta buka tx2...Da li bih ubacivanjem jedne 8cm sa strane i 12cm od napred, da uvlace vazduh, mogao dovoljno sniziti temperaturu u kucistu kako bih izbegao investiciju od 30ak eura za bolji/tishi kuler? dovoljno mi je da temperatura procesora pande za 5 stepeni, kako bi se fan spustio sa 1600 obrtaja na beshumnih 1000...

ali dva nechujna venta :) Npr, 12cm u ms industrial napajanju se ne chuje...iskachim hdd i vent sa tx2, komp kao mrtav :)

Nova computers mi ne odgovara na mail,na telefon je stalno bilo zauzeto ne mogoh da dobijem nikako jedno 20min,posle sam morao da palim:/
Da li neko zna da li oni salju robu u druge gradove,tj da li moze da se poruci?
Takodje,zamolio bih da mi kazete koliko je zapravo ovaj Fractal Design slabiji od Noctue P12,jer P12 se preporucuje za kucista kojima ja airflow restricted,tj kucista gde se ispred venta nalaze mrezice,filteri itd..??I jos jedna stvar,koliko ce taj vent na ovom mom kucistu(sopranoRS101) biti zapravo funkcionalan pored toga sto se ispred njega nalaze mrezica+filter+plastika+vratanca?Da li ce on moci da uvlaci vazduh ipak dovoljno da pravi solidan protok sa zadnjim ventovima(TTvent+napajanje120mm)??
E da,sad se setih,kakvi su TT ventovi,tj da li bi mi oni zavrsavali posao za ovo sto meni treba?Pitam jer me plasi to sto ispred tog venta imam dosta "prepreka"??
Naravno svaki predlog dobrodosao;)

Poslednja izmena:
Evo i prinove :D Doduše nije baš case, više je za CPU, ali može da posluži sa U.L.N.A-om ili preko kontrolera da se spusti... :)

Prilozi

• IMG_0111.jpg
    IMG_0111.jpg
    84.9 KB · Pregleda: 67
Jel to p12?Zasto mislis da nije bas case fan?:)
EDIT:Lol,sad skontah da je to izgleda 9cm fan,right?:)Onda sve ima smisla sot si rekao,a ono sto sam ja rekao nema smisla:D
Sto mrzim jutro:)

Poslednja izmena:
Jeste P12-1300, 120mm, 1300rpm (1100rpm sa LNA i 900RPM sa ULNA), a više je projektovan za CPU kulere jer ima strašan protok i po defaultu se vrti na 1300rpm, a case fanovi su više ovo:

noctua_nf_s12_1.jpg

Naravno, uvek P12 može da se namesti na 900rpm i da bude idealan case fan, ali valjda oni znaju za šta su ga projektovali :D

Aha,iskreno nisam znao a niti razmisljao o ovoj Noctui na taj nacin:);)mene jedino buni to sto noctua npr P12 preporucuje kao case fan u slucajevima da je protok vazduha otezan,tj za slucajeve kada se ispred ventova nalaze mrezice,filteri,maske..Sta mislis o tome?I ne razumem zasto tek na 900 da bude case fan?Mislis zbog tisine?

ufff kako je ruzna :p

pa zamislis 3-4 ta venta na 1300rpm u kucistu :) nema tu tisine
ovo se takodje stavlja i na rads bas zbog veceg pressure (mada ja bih pre isao na scythe s-flex)

Ma kontam ja Illidane primenu ovog venta na heatsinku,pitao sam za kuciste jer i sam sumnjam da bi ovakva 2 npr u kucistu bila tiha,onako kako pise u prospektu,a nisam se do sada susretao sa ovim fanom a razmisljam o njemu pa me interesovalo;)

Upravo zbog tišine sam rekao 900rpm, sve iznad toga je potpuno nepotrebno za case fanove, pogotovo ako je iole kvalitetniji ventilator... Može i na 1000, tada se i dalje ne čuje uopšte, a duva odlično, ali to samo u slučaju da imaš fan kontroler, pošto je sa LNA već na 1100, a to je već za neki TRUE ,)

A ružna jeste, i to za medalju, ružnija čak i od P5K ploče, moram priznati... Ali, ne još dugo :D

Jeste P12-1300, 120mm, 1300rpm (1100rpm sa LNA i 900RPM sa ULNA), a više je projektovan za CPU kulere jer ima strašan protok i po defaultu se vrti na 1300rpm, a case fanovi su više ovo:

noctua_nf_s12_1.jpg

Naravno, uvek P12 može da se namesti na 900rpm i da bude idealan case fan, ali valjda oni znaju za šta su ga projektovali :D

Ova slika koju si postavio je NF-S12 i ovo je tisi model od NF-P12... a razlikuju se osim po broju obrtaja u minuti i po broju lopatica, S12 ima sedam lopatica a P12 ih ima vise, nisam zagledao, nisam brojao... posto ja imam 2 kom S12 pa mi je to pri ruci da proverim...

turbo

PS - jeste ruzno, ali RADI.... znate onu staru - izgleda sasavo, ali mene ledja vise ne bole... :)

pogledaj to, a onda pogledaj fractal design :)

Onda po nekoj logici,ako Noctua P12-ca sa 9 lopatica stvara veci staticki pritisak od S12-ce sa samo 7 njih,Aerocool koji ima 16 lopatica ce stvoriti jos veci pritisak.Ispravite me ako gresim.Koji od njih bi onda bio najidealniji za case koji ima standardne fabricke fan grillove kao onaj na prilozenoj slici (gl.proreze) + hand made gust filter.

noctua_nf_s12_1.jpg
NF-S12
noctua_nf_p12_1.jpg
NF-P12
1-2_jpg.jpg
Aerocool Turbine 2000

13.jpg

Užasno odrađen grill... Najpametnije i najbolje rešenje (ali zaista) bi bilo da isečeš to lepo (10 minuta posla) i staviš Fractal ili Noctua S12, namestiš lepo na 800-900rpm i imaš idealnu exaust kombinaciju. Fractal možda ne moraš ni da spuštaš, nije glasan na 1000rpm, pogotovo kad nema prepreka ispred sebe...

Fantastičan, ja sam ga na TRUE montirao, radi posao savršeno, a odličan je i kao case fan, potpuno neverovatno tih, čak i na ~1100rpm, koji mu je i max preko MFC1+ :)

Nazad
Vrh Dno