Šta je novo?

[WC] Vodeno hladjenje TT BigWater 745

nadrealista

Slavan
Učlanjen(a)
24.12.2007
Poena
319
Htio sam da pravim sistem od grijaca kabine, akvarijumskih pumpi… Ispalo bi nesto jeftnije, svakako zabavnije, ali sam odustao pomislivsi na vozikanje, telefoniranje i smaranje dok se svi dijelovi dobave. Od malobrojnih sistema na Bg trzistu ovaj sam odabrao zbog najboljeg omjera ulozeno/dobijeno.

Proizvodjaceve specifikacije i sadrzaj kompleta:
TT info

Opis:
Pakovano je u kutiju nemalih dimenzija. Sve je dobro ususkano u pjenastu spuzvu (sundjer) i tako osigurano od ostecenja nastalih u transportu, skladistenju i slicno. Sve pohvale zato sto treskanjem kutije nista nije “muckalo”.
Na gornjem linku imaju slike, dimenzije i ostale informacije o dijelovima koji se dobijaju. Necu (previse) trositi tastaturu na detalje koji se mogu vidjeti tu. Iznjecu svoje utiske.

Crijeva su mekana na dodir, ali nije prelako manipulisati sa njima. Od pakovanja poprime tenziju da se svijaju u odredjenom luku Treba obratiti paznju na taj detalj kod montiranja. Blago su ovalnog oblika.

Vodeni blok nije nista specijalno. Upotrebljen je “zmija” oblik kanala. Isti su siroki. Pretpostavljam zbog veceg kontakta tecnosti, a i da se ne bi previse smanjivao protok (nazivno ne bas jake) pumpe. Providan je i ima plavu LE diodu. Bakrena baza je masinski obradjena. Nista od ogledala (drugi put cu ga uglancati).

Obrtaji ventilatora manjeg hladnjaka se podesavaju kontrolerom koji se kaci na slot prorez sa zadnje strane kucista (a i ne mora). Na najnizem broju obrtaja je buka koju proizvodi podnosljiva. Na najvecem se dere kao magarac. Kratkim kablicem je RPM (zuta) zica izvedena da bi se spojila na plocu radi uvida u broj obrtaja. Kabl kojim se napaja ventilator je kratak. Sudeci po ovome, u TTu “insistiraju” da manji hladnjak stoji zasrafljen na kuciste (spolja/iznutra), tj. pravo blizu.
Obrtaji ventilatora na vecem hladnjaku nisu predvidjeni da se podesavaju. Rade na (po TTu) minimalnom broju obrtaja. Mislio sam da su serijski povezani, ali nisu. Daleko od toga da su bezsumni, ali im zvuk nije iritantan. Brzo sam se navikao na hum koji proizvode. Kabl za napajanje je pristojne duzine.

Pumpa lici na potopnu (?). Necujna je u radu. Kod mene stoji na podu. Ima plavu LE diodu koja izbi oci. Toliko je jaka da na plafonu daje sliku sume kablova iza kucista. Kabl napajanja pumpe i nije nesto dugacak. I iz njega izlazi RPM zica. Na ovaj nacin je moguca signalizacija ukoliko dodje do prestanka rada pumpe. Kod mene nije uspjela “dobaciti” do CPU konektora.Rezervoar nema el. signalizacuju nivoa tecnosti.

Molexi za napajanje su jeftini. Da bi se prikljucili na napajanje potrebno je prvo “upraviti” pinove jer su toliko “komotni” u svom kretanju da je sramota. Svi su dvopolni tako da se mogu uticati jednan u drugi ili posebno.

Isporuceni srafovi za montazu vodenog bloka na LGA775 su kriticnog kvaliteta. Losi navoji. Zapinje koji god od potrebnih elemenata se proba uvrnuti na njih. Prilikom dotezanja vodenog bloka uz CPU doslo je do odvrtanja srafova iako su bili propisno stegnuti u kombinaciji sa maticama-odstojnicima. Poprilicno iritantno ukoliko se montiranje vodenog bloka vrsi na maticnu vec postavljenu u kuciste. Totalno bespotrebna usteda. Nekvalitetni su i srafovi kojima se ucsvrscuju “nogice” na vecem hladnjaku. Jedan je pukao :(

Montaza:
Spajanje crijeva je pomocu navlacenja na spojnice i dodatnog osiguravanja maticom koja crijevo pritisne uz spojno mjesto. Pise da nema potrebe dotezati alatom. Ja jesam. Ukoliko se pozele skinuti crijeva, potrebno je upotrebiti veliku silu. Oprez sa radijatorima. Cijevi hladnjaka nisu pricvrscene za kuciste i prelako dolazi do njihovog savijanja jer su bakrene. Upotrebiti stenjanje da bi se oslabila sila povlacenja dok jednom rukom glumite drzac kojeg TT nije stavio, a drugom povlacite crijevo ;)

Backplate u obliku slova H se lijepi pomocu 2 obostrano ljepljive izolacije. Jedna je kruca i podsjeca na plastiku. Druga je spuzvasta i ona se jednom stranom lijepi na donju stranu ploce, drugom stranom na plastiku i onda sve to na metalni backplate. Lemovi ploce se fino utisnu u spuzvu i nema opasnosti od ostecenja.
Druga metalna ploca H oblika pritisce vodeni blok preko 4 matice kruznog oblika (knob?). Sve bi to bilo fino da srafovi imaju valjane navoje…

Zbog pogresnog izbora mjesta montaze, blok sam postavljao na nepolozenu plocu. Takodje, nisam obratio paznju da ce crijeva teziti da zakrecu blok da bi poprimila formu koju su imala u pakovanju. TT je mogao tu H plocicu da pricvrsti za blok. Ovako, morao sam drzati blok dok H plocica ne izvrsi dovoljan pritisak da mu onemoguci slobodno kretanje.

Prije postavljanja procesora napunio sam sistem. Pumpa je u sekundi uvukla sadrzaj rezervoara. Dosuo sam ostatak TT tecnosti, a manjak nadomjestio destilovanom vodom.

Ovako je izgledalo pred kraj

Ovo kuciste nema mogucnost montiranja tog malog hladnjaka, ali sam nekako “zbudzio”.

Temperature:

Indenticne postavke sa TX2 nisu mogle da prodju Ortos. Temp bi isla do 77C i tu bi izbacivalo gresku.
Sa BW745 sam probao i 3,6GHz uz napon od 1,55V. Procesoru bi trebalo jos napona jer bi Ortos pucao poslije minuta. Nisam htio da ga mucim :)
Sad procesor drzim na 3GHz uz napon od 1,35V. Ortos poslije sat daje 58C. Sa TX2 je bio 68C.
Da napomenem da je ovo E4300 za koji se ne zna da li ima Tj od 85 ili 100. U svim mjerenjima sam uzimao da je Tj 100 (osim sa RealTempom). Dakle, mozda su temperature na s-shotu vece (ili realne?).
AUXTIN, koliko sam primjetio, daje razliku izmedju Tj i Tcase.
Screenshotovi su uzeti neposredno poslije montaze. Moguce je da pasta nije dobro nanesena jer mi je blok previse setao.
Kad nadjem vremena dotegnucu srafove nosace i ponovo nanijeti pastu. Negdje na Benchu sam procitao i zanimljivo upustvo za dotezanje bloka. Ako bude pomaka nadole, updateovacu post :)

Nit’ sam odusevljen, nit’ razocaran. Kad nadjem GPU blok stavicu i njega. Za sada malo zdravije temperature za procesor. Pomjeranje kucista je otezano sa pumpom i hladnjakom koji se vuku za njim.
Eto, nadam se da sam nekom pomogao oko nedoumica vezanih za ovo vodeno hladjenje :)

e super sto si ovo ispisao, ja imam CM Aquagate i na njemu mi je pukao WB :( (ukoliko neko hoce da mu prodam Aquagate neka me cimne na PM) I Duboko se razmisljam da uzmem TT 735.
E sad ti meni reci da li se isplati to cimanje oko vodenog hladjenja ili da ja uzmem lepo Hyper 212 i zavrsim posao...
hteo sam vodeno zbog cool izgleda i da bih povezao na njega i graficku posto je bucna i greje se dosta.

@Nadrealista:

Blok ne sme da seta "po pasti", moras ga jos dotegnuti, po svoj prilici - jos toliko! :) Kod ovako kilavo uradjenih sistema, udjes u bios, gledas cpu temp, dotezes blok ili dok ne mozes fizicki vise ili dok temperatura ne pocne da raste (naravno gledas da ne nategnes maticnu plocu previse)

:wave:

@nadrealista
Poteraj taj procesor jos, malo je tih 3.29 na vodi ;)

Pa to vodeno nije mnogo bolje od najboljeg vazdusnog hladjenja djaba si se mucio da montiras taj blok.

paaa...kad bi stavio jacu pumpu i malo veci tank za vodu bilo bi dosta ozbiljnije. Temperature pri klokovima koji se uglavnom drze sa vazduznim hladjenjem mozda ne bi bile nesto impresivne, ali bi bile slicne i na klokovima o kojima sa vazduhom mozes samo da zamisljas...U otme i jeste jedna od poenti vodenog. ;)

@gx-x
Blok sam stegao, ali si u pravu... Mjenjao sam kuciste (Tempest). Skinem blok, a on sivkast sa jedne strane. Ima kontakt sa vazduhom (i prasinom) definitivno. Problem i dalje ostaje. Probao sam par puta da ga razlicito dotegnem i uvijek pasta na tom dijelu ostane razlicito razmazana ili netaknuta (u zavisnosti kako je nanesem). Zanimljiva stvar je i to sto bio WB "labav" ili "dotegnut" (koliko moze) daje istu t. Hocu reci, los im ovaj sistem montiranja jer ga definitvno jos uvijek nisam dotegnuo kako treba...
Kad nadjem vremena opet cu da skidam, lapujem bazu bloka i nekako bolje namjestim ove nosace.

@magicius
BW 735 je los. Nije moje misljenje nego njegovih korisnika. Taj jedan hladnjak je malo. Ako mozes, idi barem na ovaj sistem. On bi trebao kada se sve podesi sa uspjehom da hladi i CPU i GPU. Mada, skeptican sam i za BW745 - da se ne lazemo :)

@eatmyshorts
Mator je mnogo, bojim se da ne rikne ;) Prevelik je to napon za 24/7. ***, takav primjerak.

@najj
Ima mjesta tvoja opaska. Ali... Delta od 10C (load) u istim uslovima u odnosu na TX2 nije malo, a i otisao je FSB korak (33MHz) dalje od vazduha.
Temperature, tj. njihove vrijednosti, su relativne. Mozda je hladniji i 15C ako mu je Tcase 85, a ne 100. Meni Asus probe daje 17C nize temperature.Kad sam promjenio plocu (TX2 tada) temperature su instant narasle za 8C. Cisto sumnjam da ploca sad tu igra neku ulogu (osim sto proizvoljno mjeri).

Tempest... jedva sam namontirao haldnjake u kuciste, ali je stalo. 11 ventilatora je unutra (sa PSU) i svi su dovedeni do necujnosti. Vjerovatno promaja nije neka, ali ih kolicina vadi. Temperature sa vecom bukom su nize na grafici i diskovima za 2-4 stepena. Nije vrijedno tisine :)

sad sam napokon odlucio... posto imam aquagate bez WB-a
sutra cu da porucim TT W1 blok ili onaj UFO,ne znam koji je bolji... :(
pa posle kad budem imao para polako cu da menjam pumpu,radijator ( ali opet single varijantu,posto hocu da mi sve stoji u kucistu...) vga WB,NB WB i ostalo...
tako da cu na kraju dobiti nesto jace od 745 :D

Zar nisi za razliku u ceni TX2->TT745 mogao da doplatiš na taj E4300 i uzmeš recimo E8400, koji se sa TX2 tipično klokuje na 3.8-4GHz bez problema, a obaška je zbog 45nm i većeg keša za 10-15% brži na istom taktu a pritom i manje struje troši i manje se greje?

Dakle za iste pare dobio bi podosta brži računar? Ne vidim poentu, sem ukoliko ti je eto cela ta zabava zapravo hobi?

sad sam napokon odlucio... posto imam aquagate bez WB-a
sutra cu da porucim TT W1 blok ili onaj UFO,ne znam koji je bolji... :(
pa posle kad budem imao para polako cu da menjam pumpu,radijator ( ali opet single varijantu,posto hocu da mi sve stoji u kucistu...) vga WB,NB WB i ostalo...
tako da cu na kraju dobiti nesto jace od 745 :D

Skupo ce te doci na kraju ako tako parcijalno kupujes. Mislim, razumijem te 100% i sam bih imao slican rezon.
A onaj OCZov waterblock? Vidio sam ga na par mjesta u cjenovnicima. O njemu sam procitao hvalospjeve. Poredili su ga sa "najboljima" i po rezultatima nije nesto strasno zaostajao.

Zar nisi za razliku u ceni TX2->TT745 mogao da doplatiš na taj E4300 i uzmeš recimo E8400, koji se sa TX2 tipično klokuje na 3.8-4GHz bez problema, a obaška je zbog 45nm i većeg keša za 10-15% brži na istom taktu a pritom i manje struje troši i manje se greje?

Dakle za iste pare dobio bi podosta brži računar? Ne vidim poentu, sem ukoliko ti je eto cela ta zabava zapravo hobi?

"Hocu da probam" je bio onaj crv sto izjeda.
Razumijem ako ne podrzavas, ali svako ima slabu tacku. Sam zaradjujem pare odavno, pa si dozvolim svako malo neki luksuz.
Za ekonomski svjesne: "M_M je totalno u pravu" ;)

Skupo ce te doci na kraju ako tako parcijalno kupujes. Mislim, razumijem te 100% i sam bih imao slican rezon.
A onaj OCZov waterblock? Vidio sam ga na par mjesta u cjenovnicima. O njemu sam procitao hvalospjeve. Poredili su ga sa "najboljima" i po rezultatima nije nesto strasno zaostajao.

pa znam da ce me skupo izaci... ali na duze staze nece biti osetno :D
vga i NB WB su ok 1500-1600 dinara sto i nije tako skupo , najvise ce da mi oduzme pumpa oko 50 e...
a taj OCZ da nije kojim slucajem OCZ HydroFlow CPU water block ??? posto ako je,onda uzimam njega on je 5 e skuplji...

Ipak ljudi vodeno hladjenje je preskupo pogotovo dobro a stvarno kako vam se isplati stavljati na taj e4300.

"Hocu da probam" je bio onaj crv sto izjeda.
Razumijem ako ne podrzavas, ali svako ima slabu tacku. Sam zaradjujem pare odavno, pa si dozvolim svako malo neki luksuz.
Za ekonomski svjesne: "M_M je totalno u pravu" ;)

Hej, potpuno te razumem. Većina nas ovde ima takvog crva u sebi tako da sa vremena na vreme trošimo pare na nešto što smo svesni da nije ekomski isplativo ali nam eto pričinjava zadovoljstvo...

Nije mi cilj bila kritika, već sam jednostavno želeo da skrenem pažnju novijim i manje iskusnim članovima da ako im je cilj brzina, skupa hlađenja najčešće nisu ekonomski isplativa i opravdana... ali da je interesantno zezati se sa njima, jeste... :)

P.S. A kad već imaš vodeno, jednog dana ćeš zameniti CPU, pa ćeš staviti vodeno na E8400 recimo, i eto opet dobitka... ;)

Poslednja izmena:
@gx-x
Blok sam stegao, ali si u pravu... Mjenjao sam kuciste (Tempest). Skinem blok, a on sivkast sa jedne strane. Ima kontakt sa vazduhom (i prasinom) definitivno. Problem i dalje ostaje. Probao sam par puta da ga razlicito dotegnem i uvijek pasta na tom dijelu ostane razlicito razmazana ili netaknuta (u zavisnosti kako je nanesem). Zanimljiva stvar je i to sto bio WB "labav" ili "dotegnut" (koliko moze) daje istu t. Hocu reci, los im ovaj sistem montiranja jer ga definitvno jos uvijek nisam dotegnuo kako treba...
Kad nadjem vremena opet cu da skidam, lapujem bazu bloka i nekako bolje namjestim ove nosace.

@magicius
BW 735 je los. Nije moje misljenje nego njegovih korisnika. Taj jedan hladnjak je malo. Ako mozes, idi barem na ovaj sistem. On bi trebao kada se sve podesi sa uspjehom da hladi i CPU i GPU. Mada, skeptican sam i za BW745 - da se ne lazemo :)

@eatmyshorts
Mator je mnogo, bojim se da ne rikne ;) Prevelik je to napon za 24/7. ***, takav primjerak.

@najj
Ima mjesta tvoja opaska. Ali... Delta od 10C (load) u istim uslovima u odnosu na TX2 nije malo, a i otisao je FSB korak (33MHz) dalje od vazduha.
Temperature, tj. njihove vrijednosti, su relativne. Mozda je hladniji i 15C ako mu je Tcase 85, a ne 100. Meni Asus probe daje 17C nize temperature.Kad sam promjenio plocu (TX2 tada) temperature su instant narasle za 8C. Cisto sumnjam da ploca sad tu igra neku ulogu (osim sto proizvoljno mjeri).

Tempest... jedva sam namontirao haldnjake u kuciste, ali je stalo. 11 ventilatora je unutra (sa PSU) i svi su dovedeni do necujnosti. Vjerovatno promaja nije neka, ali ih kolicina vadi. Temperature sa vecom bukom su nize na grafici i diskovima za 2-4 stepena. Nije vrijedno tisine :)

samo da izdvojim svoj deo : moras lapovati CPU. Ako neces to da radis, onda ces morati neku gumicu izmedju sistema koji steze blok na cpu.

PS.Zaboravi na najj opasku ;) Kupio si skuplji deo, sad mozes da budzis. Ja bi pumpu odma menjao. ;)

Poslednja izmena:
Temperature:

Indenticne postavke sa TX2 nisu mogle da prodju Ortos. Temp bi isla do 77C i tu bi izbacivalo gresku.
Sa BW745 sam probao i 3,6GHz uz napon od 1,55V. Procesoru bi trebalo jos napona jer bi Ortos pucao poslije minuta. Nisam htio da ga mucim :)
Sad procesor drzim na 3GHz uz napon od 1,35V. Ortos poslije sat daje 58C. Sa TX2 je bio 68C.
Da napomenem da je ovo E4300 za koji se ne zna da li ima Tj od 85 ili 100. U svim mjerenjima sam uzimao da je Tj 100 (osim sa RealTempom). Dakle, mozda su temperature na s-shotu vece (ili realne?).

Pa za shta si kupovao vodeno hladjenje ?? :) Ja moj E4300 drzim na 3.2 GHz sa 1.55 ( *** losh primerak *** treba mu veliki napon za taj clock ) sa HyperTX-om i temperature su nekih 78-82 C ( Orthos load ) zavisno od temperature okoline. I radi tako vec godinu dana :) ( kuc, kuc, kuc ) Pre sam ga drzao na 3.0 Ghz sa 1.42V... Restart ide na nekih 93C - probao sam iskljuchiti fan na procesoru :) Znam neko ce reci da cu degradirati procesor - nije me briga za to poshto je placen ~170 € i sad i da zelim da ga prodam dobio bi 30 € za njega pa ce raditi kod mene dok ga neunishtim skros...

Poslednja izmena:
Ja ne znam zashto se zanosite sa tim jeftinim vodenim,kada je bolje uzeti neki TRUE,hocu da kazem da se ne isplati uzeti taj 745 i promeniti pola sistema,pochevshi od pumpe preko WB pa i radijatora,bolje uzeti TRUE i skupiti 200e i uzeti "pravi" sistem,koji ce ti ceo zivot sluziti.To je barem moje mishljenje :wave:

Poslednja izmena:
@gx-x
CPU sam provjeravao na konveksnost i konkavnost, i ziletom i staklom. Bio je odlican. TX2 (lapovan) je imao odlican kontakt na njega. Za svaki slucaj, provjericu ga.

@M_M &gx_x
Uf, procitali ste me :D

@Magicius
Vjerovatno se mogu naci ti prelazi za razlicite precnike cijevi. Samo, obrati paznju na inner i outer precnike. Neko navodi jedne, neko druge. Ako mozes, stavi komad crijeva u dzep, pa probaj na mjestu kupovine.

Za ostale:
E4300 je kupljen davno. On i HDD su od te kupovine.
Napisao sam review da bi ljudi vidjeli sta dobijes za te pare i da sami procjene da li im treba/ne treba, valja/ne valja... Ne sugerisem nikome da ga kupi ili ne kupi. Dobro je da su date primjedbe. Nekoga ce razuvjeriti, nekoga "osokoliti". Sve prema potrebama, finansijama, crvu i ko-zna-cemu-sve-ne...
Na pitanja i sugestije o sistemu i njegovom podesavanju (mozda) mogu da odgovorim :)
Da objasnim svoje odluke, navike, potrebe, finansije itd. - tesko :D
Slicni ce se prepoznati, a drugaciji i dalje biti u cudu sa 1k spremnih pitanja na koje tesko da mogu da dam objektivan odgovor :)
NHF

Ja ne znam zashto se zanosite sa tim jeftinim vodenim,kada je bolje uzeti neki TRUE,hocu da kazem da se ne isplati uzeti taj 745 i promeniti pola sistema,pochevshi od pumpe preko WB pa i radijatora,bolje uzeti TRUE i skupiti 200e i uzeti "pravi" sistem,koji ce ti ceo zivot sluziti.To je barem moje mishljenje :wave:

Blok ne mora menjati, taj TT-ov je sasvim pristojan. Sa ostatkom se slazem, ali to nije bas mala investicija, a razlike nece biti toliko drasticne, osim vizuelno :p

a razlike nece biti toliko drasticne

hoce,ja sam ovakve temp imao sa TRUE sa istim naponom i 90mhz manje,e sad pitanje je na kojoj sobnoj temp je on radio test tj orthos,ja ne mogu da se setim koja je bila ali bilo je leto,a ja nemam klimu :(

znas i sam da to zavisi od primerka procesora. Evo moj je idle 38C, u sobi na podu je ~18C (otvoren prozor, poliva po nogama, kuciste na podu).

Iz mog iskustva sa vodenim hladjenjem je fazon sto temperature budu stabilne i iste i na recimo 3ghz i na 4ghz, pa onda mozes da postignes i 4.5ghz, dok sa vazduhom tu divljaju temperature posto kuler ne moze da "odnese" dovoljno brzo dovoljno toplote...

@Magicius
Vjerovatno se mogu naci ti prelazi za razlicite precnike cijevi. Samo, obrati paznju na inner i outer precnike. Neko navodi jedne, neko druge. Ako mozes, stavi komad crijeva u dzep, pa probaj na mjestu kupovine.

Za ostale:
E4300 je kupljen davno. On i HDD su od te kupovine.
Napisao sam review da bi ljudi vidjeli sta dobijes za te pare i da sami procjene da li im treba/ne treba, valja/ne valja... Ne sugerisem nikome da ga kupi ili ne kupi. Dobro je da su date primjedbe. Nekoga ce razuvjeriti, nekoga "osokoliti". Sve prema potrebama, finansijama, crvu i ko-zna-cemu-sve-ne...
Na pitanja i sugestije o sistemu i njegovom podesavanju (mozda) mogu da odgovorim :)
Da objasnim svoje odluke, navike, potrebe, finansije itd. - tesko :D
Slicni ce se prepoznati, a drugaciji i dalje biti u cudu sa 1k spremnih pitanja na koje tesko da mogu da dam objektivan odgovor :)
NHF

E to si upravu...
ja sam prvo hteo da ovo zamenim sa 735 i ti si me razuverio :D a 745 mi se ne svidja zbog externe montaze radijatora :(
vodeno mi je najpotrebnije zbog tisine,izgleda i GPU temperature... ovaj 4300 sto trenutno imam nije nesto sklon overclocku :( a mozda je i maticna u pitanju... svejedno sto bih bacio aquagate? kad mogu da ga iskoristim kao prelazno resenje dok ne kupim ostale komponente... u planu je menjanje najpre procesora i graficke a potom i ploce u nekoj tamo buducnosti... pa kad bude dosao 8400 njemu ce sigurno trebati dobro hladjenje... a dolazi nam leto.

porucio sam OCZ Hydroflow i thermaltake Iconnect69 (sa njim bi trebao da mogu da prespojim izmedju 3/8 i 1/4)
na kraju ce ceo sistem da bude 3/8 tako da nece biti problema... video sam odlicnu laing pumpu i magicool radijator koji ce doci malo kasnije...

hoce,ja sam ovakve temp imao sa TRUE sa istim naponom i 90mhz manje,e sad pitanje je na kojoj sobnoj temp je on radio test tj orthos,ja ne mogu da se setim koja je bila ali bilo je leto,a ja nemam klimu :(

Jel' to ovaj TRUE?
http://itsvet.com/proizvod/thermalright-true-black-120/comp_comp_cooler/618/609

65€ + 1 ili 2 tiha ok ventilatora i dao si iste pare (nesto manje - mozda) :)

Ocitavanje temperature... Napisao sam gore da zamjenom ploce "nabacih" 8C. U to ne mogu da povjerujem i pripisujem razliku "proizvoljnosti" tih sondi u socketima (mjestu postavljanja, kalibraciji i sl.). Uzeo bih sa rezervom poredjenja temperatura izmedju mene i tebe. Razliciti procesori, ploce, temperatura u sobi...
Drugo je kada neko uzme i u isti mah testira vise hladjenja ili kada u naknadnim mjerenjima koristi isti hardware i moze da stvori skoro identicne temp okruzenja. Relativne razlike vrijednosti temperature tada vaze. Apsolutne - mislim da ne. Mozda sa nekim profi externim sondama, a i onda se postavlja pitanje koja je temperatura na kucistu (CASE) CPUa, a koja u njegovom jezgru (CORE).

...ili 35e za Vendettu2 i samo 1-2C lošije performanse (ako i toliko!) od TT745 i barem 50-tak evra u džepu za provod ili buduće kupovine...

Ali opet, verujem, poenta nije bila best-buy-for-the-buck, nego eksperiment i iskustvo iz prve ruke sa vodenim hlađenjem. Kasnije će čovek to možda poboljšavati, te bolja pumpa, te bolji water block, te veći rezevoar, itd.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno