Šta je novo?

Usporenje interneta preko ADSLa - beotel

Ja sam imao problema sa adsl kod beotela do pre koji dan...Tj, preko dana na news brzina zna da padne i do 100kb, najcesce na 160 i drzi konstantno (nocu full), medjutim, u poslednjih 3-4 dana je 206-210 zakucano, 24 sata dnevno :) 2mbit paket. mozda se situacija popravlja..

Razvoj situacije je sledeci: Beotel mi nije demontirao port,ali je Telekom greskom juce na Veratov zahtev prvo tvrdio da port ne postoji,a onda da je MIK nevalidan.Sve je jutros reseno sa Telekomom tako da ocekujem migraciju na Verat ovih dana.Inace ljudi iz Beotela nisu bas bili ljubazni jutros kada sam zvao,Branimir je delovao veoma nervozno i razgovarao sa mnom izuzetno neprijatnim tonom.Na pitanje kako su smeli da mi prekinu aktuelnu pretplatu koja je do 01.02.2009. i koja je placena,rekli su mi da to tako ide??!!.Ja sam pitao: ok a zamislite da uplatim prvog u mesecu a drugog zatrazim MIK vi mi ukinete pretplatu a ja sam uslugu platio da koristim ceo mesec?Odgovor je bio zamislite: Da tako to ide,pa vi ste zatrazili MIK i automatski vam se ukida i postojeci paket.Ovo je krsenje zakon o prometu novca i cim se danas-sutra raspitam kod prijatelja u poreskoj upravi kakve korake da preduzmem,napisacu prijavu trzisnoj inspekciji.
A vama koji bi da ostanete na Beotelu i da im date sansu,razmislite posle ovoga da li je moguce da se odnos takve firme prema korisnicima popravi,ili cete uvek da zivite u strepnji od trenutka kada ce ponovo da pocne agresivni traffic shaping.A i da ostanete sa saznanjem da je era traffic shapinga pocela i da nikako nece da se zavrsi,vec je trenutno u "fazi ispitivanja".Kada vam za 2-3 meseca od ovog trenutka padne na pamet da ponovo postujete stvari tipa: "OMG Beotel traffic shaping strikes again,imam 1/10 paketa koji sam platio,a njihov odgovor na moje zalbe je TAKO TO IDE",setite se da ste imali mogucnost na samom pocetku problema da ga suzbijete jednostavnim uzimanjem MIK-a i prelaskom kod postenijeg i predusretljivijeg ISP.

Poslednja izmena:
Razvoj situacije je sledeci: Beotel mi nije demontirao port,ali je Telekom greskom juce na Veratov zahtev prvo tvrdio da port ne postoji,a onda da je MIK nevalidan.Sve je jutros reseno sa Telekomom tako da ocekujem migraciju na Verat ovih dana.Inace ljudi iz Beotela nisu bas bili ljubazni jutros kada sam zvao,Branimir je delovao veoma nervozno i razgovarao sa mnom izuzetno neprijatnim tonom.Na pitanje kako su smeli da mi prekinu aktuelnu pretplatu koja je do 01.02.2009. i koja je placena,rekli su mi da to tako ide??!!.Ja sam pitao: ok a zamislite da uplatim prvog u mesecu a drugog zatrazim MIK vi mi ukinete pretplatu a ja sam uslugu platio da koristim ceo mesec?Odgovor je bio zamislite: Da tako to ide,pa vi ste zatrazili MIK i automatski vam se ukida i postojeci paket.Ovo je krsenje zakon o prometu novca i cim se danas-sutra raspitam kod prijatelja u poreskoj upravi kakve korake da preduzmem,napisacu prijavu trzisnoj inspekciji.
A vama koji bi da ostanete na Beotelu i da im date sansu,razmislite posle ovoga da li je moguce da se odnos takve firme prema korisnicima popravi,ili cete uvek da zivite u strepnji od trenutka kada ce ponovo da pocne agresivni traffic shaping.A i da ostanete sa saznanjem da je era traffic shapinga pocela i da nikako nece da se zavrsi,vec je trenutno u "fazi ispitivanja".Kada vam za 2-3 meseca od ovog trenutka padne na pamet da ponovo postujete stvari tipa: "OMG Beotel traffic shaping strikes again,imam 1/10 paketa koji sam platio,a njihov odgovor na moje zalbe je TAKO TO IDE",setite se da ste imali mogucnost na samom pocetku problema da ga suzbijete jednostavnim uzimanjem MIK-a i prelaskom kod postenijeg i predusretljivijeg ISP.
upravo sam popunio zahtev za MIK na veratovom sajtu,pa se nadam da cju od sledecjeg meseca biti kod njih:banana: ,dobicje sansu pa cjemo da vidimo kako cje se oni pokazati.

Shaping i dalje traje, bar kad sam ja u pitanju. Nije tako drasticno kao prethodnih dana, ali je daleko ispod brzine koja bi trebalo da bude (2 Mbps). Dacu im jos nekoliko dana, mozda ce prestati, ali ako ne odo ja kod drugog provajdera.

Ja sam mislio vec sada da krenem po MIK, ali mi se ne izlazi po ovoj kisi :).

Poslednja izmena:
evo rezultata sa nasumicno izabranih servera, paket 1024/128:

399486205.png
399488100.png
399488935.png

399489789.png
399490806.png
399491411.png

:mad:

Beat this, 2MBit paket :).

398213347.png

Ja cekam da mi istekne ovaj mesec, pa cu od 1. feb da se prebacim. Razmisljam se izmedju: Telekoma, Verata ili kabl preko Ikoma...

evo ljudi, danas mi je pusten SBB pa evo rezultata...
uporedio sam:

Beotel ADSL 2mbit/196kbit - 2190din/mesec
SBB kablovski 2mbit/256kbit - 2090din/mesec

SpeedNET:
Merio sam beotel nocas kad je malo bolji i danas popodne kad je najgori. Ovde se ne vidi bas najbolje cela prica ali se vidi koliko je SBB-ov protok stabilan.
uporedovx9.gif

Pingovi:
Ovde na forumu je bila prica kako su pingovi kod SBB-a sporiji nego recimo kod Telekomovog ADSL-a.
Pingovao sam google posto sam pertpostavio da je taj ping najmerodavniji i kod SBB je ping mnooogo brzi.
To se vidi i kod samog surfa jer stranica prosto izleti na ekran, osetno je brze nego na ADSL-u.
pingovikr0.gif

FlashGet:
ovo je meni najmerodavnije. Ovde se vidi kako beotel krese protok. Danas su pikovi isli i preko 100kb/s (inace je jos sporije). U proseku ne verujem da ide preko 60-70kb/s. Na SBB-u ga zakuca na 240kb/s i ne mrda sve dok traje download.
flashgettx7.gif

mrzelo me je da testiram i P2P ali pretpostavljam da je tu jos gore.

ukratko -
kablovski je brzi za 20% od idealnog ADSL-a (zvog "overhead-a" adsl-a)
a brzi je ~400% od ADSL-a kakv je sada kod beotel-a,
a jos kosta manje,
a i upload je skoro duplo brzi,
a i pingovi su brzi
a i inbox kod SBB-a je 40mb a kod beotela 20mb :) .... dobijem 5 e-mail adresa a kod beotela daju SAMO jedan....ja trazio ali ne moze.
a "lokal" kod SBB-a jos nisam probao :)
a i racun mi stize na kucu pa mogu da platim u najbilizoj posti.

Mogu samo ad se zahvalim beotelu sto me je naterao da predjem na kablovski svojom budjavom poslovnom politikom.

Poslednja izmena:
^
Pa ko ima mogucnosti za krsteni kabl (sbb) ne znam za sto bi ostajao na ADSL-u .
Ja, nazalost mogu samo da :wall: jer su kod mene u zgradu uveli PTT kablovsku a
imali smo mogucnost za SBB-penzionerima je PTT sigurniji :S:

Evo jos jedne potvrde (ako je uopste potrebna).

Jedan moj drugar je primetio da mu download sa Interneta ide katastrofalno sporo. I kada smo pokusali da eliminisemo problem (posto smo probali download sa jednog servera koji je u nasem vlasnistvu), zakljucili smo da problem nije do servera vec do samog provajdera. Onda sam ga uputio na ovu temu i... covek je dobio nervni slom :)
Posle hitnog razgovora koji je usledio sa podrskom dobio je informaciju (za koju mu je operater rekao da ne bi smeo bas da mu da) da se nalazi na nekoj crnoj listi (po broju telefona) i da takvih lista ima nekoliko kao i da su korisnici razvrstani po njima :) Cela stvar je u fazi neke "implementacije", kako je naveo doticni lik iz podrske.
Da stvar bude jos smesnija, drugar uopste nije nije HC downloader jer od 2 AM do 5 PM niko ne koristi net a od 5 do 2 se koristi samo za surf :)
Kako je dospeo na tu listu, niko ne zna...

Prijavio ga komšija :)

Kako je dospeo na tu listu, niko ne zna...
ma bre, osecam da su svi na toj listi.

Sto ne bi stekali i surf i sve ostalo. Na sufu se najmanje provali.

Ali zanimljivoje kako nazivaju to kresanje protoka ..... "implementacija", "merenje", "nadogradnja" itd itd.
Ako ti kazu: "u toku je implementacija" ti sad mislis ko zna sta to oni tamo rade a oni stekaju protok.

Mene je danas tehnicka podrska ubedjivala pola sata da ADSL tako radi :).

Da...kao i uticaj gama zraka na sablasne nevene...

Mene je danas tehnicka podrska ubedjivala pola sata da ADSL tako radi :).
i mene su takodje ubedjivali da ADSL tako (ne)radi
ja sam njih ubedjivao da je tri godine radio drugacije(normalno) a onda oni meni kao satro ne veruju :)))))))

- ADSL inace radi normalno, postoji gubitak u odnosu na teroetski protok, zbog "overheada"..otprilike 20%, ali onih 80% treba da radi bez problema
- 2mbit treba da skida sa 208kb/s, 1mbit sa 104kb/s, 512kbit sa ~50kb/s
ja sam licno zvao nekolicinu ljudi na ADSL-u i potvrdili su mi da kod njih ADSL ne radi tako, vec radi punom brzinom.

Poslednja izmena:
Ljudi ovo vise nije normalno. Namerno sam uzeo LA kao tacku, posto se tu najbolje vidi krsh od protoka. Paket je inace ADSL Maxi Pro IP.

Menjajte provajdera ljudi, nema vam druge. Jedino po dzepu ce osetiti.

i mene su takodje ubedjivali da ADSL tako (ne)radi
ja sam njih ubedjivao da je tri godine radio drugacije(normalno) a onda oni meni kao satro ne veruju :)))))))

- ADSL inace radi normalno, postoji gubitak u odnosu na teroetski protok, zbog "overheada"..otprilike 20%, ali onih 80% treba da radi bez problema
- 2mbit treba da skida sa 208kb/s, 1mbit sa 104kb/s, 512kbit sa ~50kb/s
ja sam licno zvao nekolicinu ljudi na ADSL-u i potvrdili su mi da kod njih ADSL ne radi tako, vec radi punom brzinom.

Tehnicka podrska im ocigledno ima direktivu da o ovome problemu ne prica nista, ocigledno je par ljudi dobilo info od podrske u prvih par dana i sada se proculo i ne govore nikome nista vise. Jedan lik sa podrske mi je rekao da zovem i trazim nekog admina, taj covek se izgleda vec 5 dana ne pojavljuje na poslu ili zivi na terenu posto ga je nemoguce naci. Kako nisam uspeo da ga nadjem, lik mi je dao njegov telefon da ga zovem pa ce me on spojiti sa tim adminom, kao sigurno ne moze da omane :). Evo danas, zovem lika posto nisam nasao admina tog, kaze zovem ja tebe kasnije. Naravno nije zvao. Posle 3 sata zovem opet, prica se menja, uopste ne pominje da moze da me spoji sa tim adminom vec mi predlaze da promenim ISP. Oni ocigledno ovo pokusavaju da sakriju.

Koliko god primera i situacija navedes dobijes jedan od ovih odgovora:
- to tako radi to je ADSL
- nema garancije protoka
- to je do Telekoma

Korisnici se drze u mraku, bez informacija, novac se naravno redovno trazi, ja se nadam da ce neka od visih instanci da se pozabavi ovim, RATEL npr.

oce oce, Ratel ceka ko zapeta puska....bacice se na to cim rasvetle ubistvo Curuvije.

Sta ce pa taj "admin" da ti kaze? .... nesto novo?

brate, prebaci se kod Telekom-a. Kod njih uglavnom radi kako treba. Niko tu nije cistunac ali ovo je bas ispod svakog nivoa. 1-2 dana cimanja i resices problem.
Prebaci se kod bilo koga drugog, ja da nemam mogucnost za SBB sigurno bi se vec prebacio. Takvi lopovi i racunaju na inertnost ljudi.
..ili se prebaci kod bilo kog drugog provajdera ADSL-a koji ne shapuje

Poslednja izmena:
Tehnicka podrska im ocigledno ima direktivu da o ovome problemu ne prica nista, ocigledno je par ljudi dobilo info od podrske u prvih par dana i sada se proculo i ne govore nikome nista vise. Jedan lik sa podrske mi je rekao da zovem i trazim nekog admina, taj covek se izgleda vec 5 dana ne pojavljuje na poslu ili zivi na terenu posto ga je nemoguce naci. Kako nisam uspeo da ga nadjem, lik mi je dao njegov telefon da ga zovem pa ce me on spojiti sa tim adminom, kao sigurno ne moze da omane :). Evo danas, zovem lika posto nisam nasao admina tog, kaze zovem ja tebe kasnije. Naravno nije zvao. Posle 3 sata zovem opet, prica se menja, uopste ne pominje da moze da me spoji sa tim adminom vec mi predlaze da promenim ISP. Oni ocigledno ovo pokusavaju da sakriju.

Koliko god primera i situacija navedes dobijes jedan od ovih odgovora:
- to tako radi to je ADSL
- nema garancije protoka
- to je do Telekoma

Korisnici se drze u mraku, bez informacija, novac se naravno redovno trazi, ja se nadam da ce neka od visih instanci da se pozabavi ovim, RATEL npr.

Ma hoce, zabole ih :) Menjaj ISP, predji na lelekom i to je to :)

E kobaya slucajno sam bacio pogled na ovaj post pa sam se setio kako si me ubedjivao na drugoj strani ovog topica da nisam u pravu i branio si beotel kao ozbiljnu firmu pa sam morao da napravim paralelu :)

Beotelov korisnik 13.01.2009

E sad @ d@FFy:
u isto vreme kada se meni ovo ****** desavalo zvao sam 2 moja drugara koji koriste beotel,jedan cak zivi 50-ak metara od mene.Kod njih je sve super radilo,znaci linkovi koje im dam i kod mene idu sa 4kb/s kod njih idu kod jednog sa 105 a kod drugog sa preko 200kb/s.Znaci 100% nije u pitanju traffic shaping.Drugo,znaj da beotel nije mali ISP.Oni su firma koja je u sastavu Telefonija A.D. Beograd.Ako mozes prosetaj se do Kumodraske 241 da im vidis zgradu(novu) u koju je ulozeno oko 20M eura prosle godine za izgradnju i opremu.Dalje oprema je impozantna,podrum(koji je hladjen onom ogromnom eksternom klimom) je prepun glanc nove cisco opreme.Onda dalje,i bandwith koji su uzimali u zakup od telekoma je letos bio impozantan(u odnosu na male ISP,ne u odnosu na jedno svedsko obdaniste koje ima veci bandwith nego cela srbija).Onda dalje,na stranu njihova uzasno losa i na vezu isprimana komercijala i knjigovodstvo,sve go *****(tj debilka sve su zene),momci koji rade tehnicki deo posla su OK.I najvaznije,Telefonija A.D.(samim tim i Beotel) su iako tvrde da to nije istina,i dalje pod okriljem drzave,tako da imaju resurse koje mnogi mogu samo da sanjaju,tacnije povlasteni su skoro kao i sam telekom,verovao ili ne.
E sad sve ovo ne pisem da bih ih odbranio,vec da ne bi ljudi stekli pogresnu sliku o njima.Ja sam sam pretio da cu da uzmem MIK,ali to je naravno u nastupu besa,jer mi je Beotel treci ISP i dosad ubedljivo najbolji(posle telekoma i sezama).Znam ja da shodno opremi koju imaju njihov ADSL ne radi onako kako bi to trebalo da bude,ali u moru debilnih ISP,oni su zajedno sa Veratom jedno od boljih resenja.Ne kazem ni da je telekom los,ali kod njih kada imas problem sa ADSL tesko da ce da se zaloze bar malo da ga i rese(licno sam iskusio na svojoj kozi).
U sustini,ovaj problem koji smo imali ovih dana(koji ce mozda da se manifestuje i par narednih dana svestan sam ja toga-sto znaci da cu opet da ih masiram u 11 nocu :) )je iskljucivo do telekom srbija a.d. beograd,monopoliste najgore vrste u svetskim razmerama,kome zasad mozemo da pljunemo pod prozor :(.

Beotelov korisnik 28.01.2009

Drago mi je da prica ima happy end i mogu ti reci da si bio i previse tolerantan prema svom ISP-u, uglavnom dobri ljudi najgore prodju :wave:

p.s. nije uvek onako kako mislis da jeste vec onako kako je zaista ;)

Zar ovde na benchu nema novinara koji bi mogli da nazovu telefonom i traze direktora za zvanican komentar? To bi bilo zanimljivo...

Na zalost kao i vecina vas ovde,i ja sam Beotelom bio zadovoljan.Posle lelekoma i sezama bili su pravo osvezenje: veza ne puca,protok mi je uvek(ili uglavnom uvek) ok,pingovi ok,podrska se javi i resi mi problem odmah,cak i u 11 uvece...Inace koristio sam njihov dial-up godinama,i bio sam uglavnom zadovoljan jer u tadasem moru dial-up ISP bili su retki kod kojih je pucanje veze bilo svedeno na minimum,a pingovi ok.N sam nisam verovao da moze ovako nesto da se desi odjednom,mislim pazi svako ima prava da pogresi.Svako ima prava da mu nekog meseca ne ide dobro.Ali ako lepo prizna ljudi mu i oproste.Ovde to na zalost nije slucaj,tako da je migracija bila jedino sto je preostalo...

Evo uspeo sam da napravim onaj "Glasnost" test (http://broadband.mpi-sws.org/transparency/bttest.php) i da vidim da li Beotel radi BitTorrent throttling. Ocigledno da ne radi, ali je problem u jadnoj brzini.
Za paket ADSL 4 Mbit, pogledajte koje sam brzine dobio:

Transfer Speed TCP Speed BitTorrent
Download #0 1445 Kbps 1468 Kbps
Download #1 1468 Kbps 1404 Kbps

Beda, bedddaa!

4mb ADSL

Results for your host (91.148.76.88 - 91.148.76.88):
Is BitTorrent traffic on a well-known BitTorrent port (6886) throttled?
The BitTorrent upload (seeding) worked. Our tool was successful in uploading data using the BitTorrent protocol.

There's no indication that your ISP rate limits your BitTorrent uploads. In our tests a TCP upload achieved minimal 200 Kbps while a BitTorrent upload achieved maximal 200 Kbps. You can find details here.

The BitTorrent download worked. Our tool was successful in downloading data using the BitTorrent protocol.

Is BitTorrent traffic on a non-standard BitTorrent port (10014) throttled?
The BitTorrent upload (seeding) worked. Our tool was successful in uploading data using the BitTorrent protocol.

There's no indication that your ISP rate limits your BitTorrent uploads. In our tests a TCP download achieved minimal 200 Kbps while a BitTorrent download achieved maximal 200 Kbps. You can find details here.

The BitTorrent download worked. Our tool was successful in downloading data using the BitTorrent protocol.

There's no indication that your ISP rate limits your BitTorrent downloads. In our tests a TCP download achieved minimal 1102 Kbps while a BitTorrent download achieved maximal 1208 Kbps. You can find details here.

Is TCP traffic on a well-known BitTorrent port (6886) throttled?
There's no indication that your ISP rate limits all downloads at port 6886. In our test, a TCP download on a BitTorrent port achieved at least 1153 Kbps while a TCP download on a non-BitTorrent port achieved at least 1102 Kbps. You can find details here.

There's no indication that your ISP rate limits all uploads at port 6886. In our test, a TCP upload on a BitTorrent port achieved at least 200 Kbps while a TCP upload on a non-BitTorrent port achieved at least 200 Kbps. You can find details here.

Poslednja izmena:
Ja sam presao na Telekom...prebacivanje je zavrseno za 2 dana.

Vrh Dno