Šta je novo?

Usporenje interneta preko ADSLa - beotel

Mislim da je to totalna glupost od ideje, kakvu obavezu ima telekom prema beotelovim adsl korisnicima? Aposolutno nikakvu, to se resava na liniji provajder - podprovajder... Ako beotel to ne moze da resi sa telekomom onda uzmes mik i cao beotel a ne ti kao krajnji korisnik da zoves telekom jer ti oni sigurno nece pomoci sto je i logicno jer za uslugu placas beotelu a zoves telekom u pomoc.

Postavi situaciju ovako. Kupio si nokia mobilni u ovlascenoj prodavnici recimo roaming. Na njemu nesto ne radi gubi mrezu, baguje software i sta sad? Hoce ovi u roamingu da ti kazu "a pa gospodine mi samo prodajemo telefone to je problem do Nokie" i da te posalju u Finsku ili ce da ti uzmu telefon i rese ti problem u garantnom roku.... Naravno mogu da kazu i ovo prvo ali to je vec posao za inspekciju.

Izvinjavam se na plasticnom objasnjenju ali nekad je tako najlakse za objasniti, mislim ne treba biti expert da bi skapirao kako te stvari funkcionisu.

Pa nista te ne kosta, drugo neke stvari u zivotu se zavrse iako nisu po manualu. Obratis se sa recenicom molim vas nikako ne mogu da resim problem, jel mozete da mi pomognete...U zivotu sam i najteze stvari resavao lepim recima i ljubaznoscu. Nisu svi ljudi zli po defaultu....
Nisam prijavljivao u novembru.

Pa nista te ne kosta, drugo neke stvari u zivotu se zavrse iako nisu po manualu. Obratis se sa recenicom molim vas nikako ne mogu da resim problem, jel mozete da mi pomognete...U zivotu sam i najteze stvari resavao lepim recima i ljubaznoscu. Nisu svi ljudi zli po defaultu....
Nisam prijavljivao u novembru.

Ma mozes da im se obracas kako hoces, tehnicki je neizvodljivo da podrska telekoma prijavi problem sa adsl-om koji nije njihov vec ga placas drugom provajderu, a i da je izvodljivo (sto sa sigurnoscu znam da nije) jednostavno nema razloga da to urade, ne zive provajderi od lepih reci vec od para korisnika. Ako mislis da ce ti pomoci lepa rec onda bolje moli tehnicku podrsku svog provajdera (mada ih ja ne bi molio nista jer ja tu uslugu ne dobijam vec placam), ili ako toliko verujes da ce se dogoditi neko cudo ako lepo zamolis ti probaj da zoves telekom pa ces videti sta ce ti reci... Jasno da se u zivotu razne stvari resavaju i na druge nacine a ne po "manual-u" ali ovde ne pricamo o zivotu vec o vrlo jasnim stvarima kao sto je provajder i ugovorom jasno definisane usluge koje placas. To je realnost svidelo ti se to ili ne, i nadam se da ces resiti svoj problem na neki nacin bilo da je to beotel ili neki drugi provajder. Ja bih se recimo osecao kao budala da zovem neku drugu firmu da mi resi problem sa firmom kojoj inace placam usluge.... Ajde da si primoran na to ali od kako postoji mik promena provajdera adsl-a je krajnje bezbolna.

Koliko god zvuci lose ali ipak jedno svi znamo.
Sve je ovo do TELEKOMA!!!

Dzaba nerviranje, dzaba ono "ja imam ugovor sa ovim, onim..."

Ako vam se ne svidja onda natrag na dial-up :)

slozio bih se da je do do tel. parice da ima stalno problema ali posto u nekim periodima internet radi kako treba a u nekim ne vise deluje kao traffic shaping od strane beotela, morali su da dignu brzine da bi bili konkurentni, znaci veci protok, cena adsl portova je ista kao i pretplata za pakete i samim tim imaju ili manju zaradu ili nedovoljne kapacitete tj. zakupljene linkove i shodno tome pribegavaju traffic shaping-u. kapiram ja da je svima ovde telekom dezurni krivac, ni ja ne volim telekom ali nekad te teorije zavere i predrasude uticu na rasudjivanje i kad su neke cinjenice vrlo jasne. zato postoji ona stara dobra izreka "nije uvek onako kako mislis da jeste vec onako kako je zaista". bio telekom kriv ili ne u ovom slucaju problem treba da resi samo beotel i niko drugi. budite svesni da smo sve blize trenutku pocetka izumiranja malih provajdera jer tesko da neko moze da bude konkurentan kako telekomu tako i sbb-u.

Poslednja izmena:
Kada sam dosao kuci oko 19:00 download mi je opet bio usran ali dosta bolji od onog juce(recimo da je dl sa M$ isao oko 40kb/s u odnosu na jucerasnjih 4kb/s).I bash sam se spremao da po cetvrti put prijavim problem,ali dok sam smogao vremena oko 21.00 sve se unormalizovalo i sada radi ok,ide sa standardnih 105kb/s.
E sad @ d@FFy:
u isto vreme kada se meni ovo ****** desavalo zvao sam 2 moja drugara koji koriste beotel,jedan cak zivi 50-ak metara od mene.Kod njih je sve super radilo,znaci linkovi koje im dam i kod mene idu sa 4kb/s kod njih idu kod jednog sa 105 a kod drugog sa preko 200kb/s.Znaci 100% nije u pitanju traffic shaping.Drugo,znaj da beotel nije mali ISP.Oni su firma koja je u sastavu Telefonija A.D. Beograd.Ako mozes prosetaj se do Kumodraske 241 da im vidis zgradu(novu) u koju je ulozeno oko 20M eura prosle godine za izgradnju i opremu.Dalje oprema je impozantna,podrum(koji je hladjen onom ogromnom eksternom klimom) je prepun glanc nove cisco opreme.Onda dalje,i bandwith koji su uzimali u zakup od telekoma je letos bio impozantan(u odnosu na male ISP,ne u odnosu na jedno svedsko obdaniste koje ima veci bandwith nego cela srbija).Onda dalje,na stranu njihova uzasno losa i na vezu isprimana komercijala i knjigovodstvo,sve go *****(tj debilka sve su zene),momci koji rade tehnicki deo posla su OK.I najvaznije,Telefonija A.D.(samim tim i Beotel) su iako tvrde da to nije istina,i dalje pod okriljem drzave,tako da imaju resurse koje mnogi mogu samo da sanjaju,tacnije povlasteni su skoro kao i sam telekom,verovao ili ne.
E sad sve ovo ne pisem da bih ih odbranio,vec da ne bi ljudi stekli pogresnu sliku o njima.Ja sam sam pretio da cu da uzmem MIK,ali to je naravno u nastupu besa,jer mi je Beotel treci ISP i dosad ubedljivo najbolji(posle telekoma i sezama).Znam ja da shodno opremi koju imaju njihov ADSL ne radi onako kako bi to trebalo da bude,ali u moru debilnih ISP,oni su zajedno sa Veratom jedno od boljih resenja.Ne kazem ni da je telekom los,ali kod njih kada imas problem sa ADSL tesko da ce da se zaloze bar malo da ga i rese(licno sam iskusio na svojoj kozi).
U sustini,ovaj problem koji smo imali ovih dana(koji ce mozda da se manifestuje i par narednih dana svestan sam ja toga-sto znaci da cu opet da ih masiram u 11 nocu :) )je iskljucivo do telekom srbija a.d. beograd,monopoliste najgore vrste u svetskim razmerama,kome zasad mozemo da pljunemo pod prozor :(.

Nije baš direktno vezano za ADSL - u firmi trošimo Beotel Wireless i sve radi normalno što se tiče linka - nije da baš dnevno gledam 18 puta speedtest kao ovde na benchu što se gleda kad padne transfer torenta ispod 90% maksimalnog :d. Znači, verovatnije je da zeza nešto u vezi ADSLa u Telekomu inače bi ljudi u Beotelu to rešili. Niko se ne bi igrao svojim ugledom, pored svih pobrojanih objekata, opreme i ljudi koje zapošljava da ne ume da reši problem koji je kod njega.

Ono što meni nije jasno, a nije toliko vezano za temu, je zašto su provajderi uopšte ulazili u ovu igru u kojoj su oni obespravljeni dileri Telekoma. Oni prodaju neku uslugu u kojoj se jako malo pitaju i sve ozbiljnije zahteve prosleđuju Telekomu i tako em imaju gomilu besnih korisnika, em realno često nisu krivi, em nema ko da im reši problem, tj ima, ali to traje, korisnici traže MIKove, podrška se znoji, a marketing obećava nemoguće. Sve u svemu - agonija. Ne bih voleo da radim u nekom ISPu trenutno, ali uopšte. I povrh svega, oni prodaju 4/256, a Telekom daje 16/768 skoro za iste pare... :mad:

Da nije sve tako crno kod nas, tj. da ima i crnje, skoro sam kukao nad Telekomom Srpske (svaka slučajnost sa TS je namerna) koji prodaju 2/256 ADSL (mesečno 100KM paket + 120KM fiksna IP :S:) - da bar radi, nego ide 25-30kbps dl. Zvanični odgovor njihove podrške (tj. nekih admina koje jedva locirate posle celodnevnog raspitivanja kod podrške) je da je to zato što sam nakačio mrežu (4 compa, 3 ugašena, sa jednog probam). Da ja to povežem direktno na jedan comp na USB, pa da im javim kako radi... :wall::wall::wall:

Sve u svemu, preko noći smo smo dobili 'sumanute' brzine i trebalo bi da smo srećni zbog toga što nas je neko uopšte udostojio toga, iskulirajte sa tim MIKovima, bar sad u prvih mesec dva. :wave:

Poslednja izmena:
N
Sve u svemu, preko noći smo smo dobili 'sumanute' brzine i trebalo bi da smo srećni zbog toga što nas je neko uopšte udostojio toga, iskulirajte sa tim MIKovima, bar sad u prvih mesec dva. :wave:

bas tako.veliki broj ljudi je jos na dvojnicima ili direktnoj liniji bez adsl-a...

Beotel 1024/128 Kb/s paket od 6h-12h uvece svaki dan dl je u opsegu 30-60 dok ostali deo dana stoji na 105

Poslednja izmena:
Meni na beotelu, 1.5mbit/192k, radi savrseno. Mozda je zato sto takav paket ne postoji u prodaji :(

Uživaj sa tim paketom jer ćeš posle povećanja brzine u svojoj centrali imati još sporiji net nego što imaš sada.

Malo kada se izanalizira situacija, dolazi se do zaključka koji veoma loše govori o domaćim kompanijama, pogotovo o Telekomu koji posluje prljavo da prljavije ne može biti. Svi mi hoćemo brži internet, što je logično, i svi mi pljujemo po Telekomu što nas pljačka svojim visokim cenama, a zauzvrat ne daje mnogo toga. Telekom je pustio svima u 2-3 navrata brži net i to je radilo ok dok su njihovi jadni kapaciteti to mogli da izdrže, a sada su došli u situaciju da prodaju i ono što nemaju - konkretno, prodaju veće kapacitete od onih koje njihova infrastruktura može da izdrži. To su sigurno radili i ranije jer se uvek računa da neće svi u isto vreme da koriste net, ali se sada to već debelo oseća. Ne samo da rade tako nešto, već korisnicnima njihovog ADSLa nude trenutna ubrzanja na određeno vreme čime se još više opterećuje mreža. Da ne pričam o krađi kapaciteta koja se dešava na sve strane, a što niko ne proverava. Svima su brzine povećane nezavisno od provajdera na kome se korisnici nalaze i sada je taj vruć krompir manjka kapaciteta prebačen u dvorište provajdera koji nemaju veze sa čitavim problemom i koji realno ne mogu da ga reše.

Najgore od svega je što ovo niko neće da prizna i što nas svi farbaju kao da nemamo ni 2g mozga u glavi. Ne mogu da se žalim Beotelu jer oni nemaju uticaja na telekomovu opremu, ovi na neki način moraju da popune budžet državi u raspadu i sve to preko naših leđa po ko zna koji put.

Jednom rečju: Srbija.

Jedini razlog koji mogu da smislim da i Beotel ovo prećutkuje je taj da i oni rade nešto ispod žita i zbog toga sam rekao da kod nas svi kvarno posluju. Ili je možda u pitanju samo dobra stara gramzivost, pa i oni idu stopama Telekoma da prodaju više od onog što postoji. Siguran sam da niko neće da kaže "Naši kapaciteti su popunjeni, dođite za par godina". :-/

Da je zakonom propisano da javna preduzeća mogu da posluju transparentno gde bi se videli njihovi troškovi i gde naše pare odlaze i da postoje tela koja se bore protiv korupcije i gde biti inspektor stvarno to i znači, a ne sakupljač mita kao danas, svi bismo mi lepše živeli. Ovako se stvari nikada neće promeniti, ma ko da dođe na vlast.

Koju inspekciju ja mogu da pozovem za ovaj problem i na koji telefon? Da li mi imamo obučene ljude za ovakav posao?

Iako deluje da sam se rasplinuo, sve je ovde povezano, a to počne da se oseća tek kad kaiš počne da se steže, kao i na ovom primeru sada. I onda će da dođe neki populista i ispašće da je ovo najmanji problem pored još gomile gluposti koje nas okružuju i dece u Africi koja još uvek gladuju (bez uvrede Drljači, pričam uopšteno) :d

Poslednja izmena:
...evo sad gledam...ide od 6kb/s do 200kb/s (2mbit paket) ali non stop varira...recimo da je neki prosek ~70kbs
to traje od kraja prosle nedelje.
Ja sam na beotel-u vec tri godine, menjao sam centrale, bio sam ranije i na dialup-u i Beotel je zaista bio ok, korektan uvek, nikad nije bilo problema.

Ipak ako njihova tehnicka sluzba kaze da je sve u redu onda je to totalni bulshit i definitivno kriju jer oni NEMA SANSE da ne znaju da im je protok skenjan. Jos je gore ako i korisnike zavlace sa pricama tipa "proverite kabl", "instalirajte drajvere" i slicno.

Ono sto meni nije jasno je sledece:

- Da li je problem kod SVIH provajdera ili samo kod Beotel-a, jer ako je problem SAMO sa beotelom onda nema to veze sa Telekomom. Da je telekom krivac svi bi osecali usporenje a ne samo beotelovi korisnici.

Na osnovu ovoga sto sam ja saznao jer i mene zeza net, nije Beotel, ali meni varira od max downa do nule na po 10-15min vec evo skoro 2 nedelje... uglavnom imaju jos dva drugara problema, adsl je u pitanju, dok recimo treci na SBBu ide glatko bez problema. :trust:

Sad je sve OK
Tako je vec 2-3 dana.

Skidam film(torrent) preko javnih trekera i brzina je 200k :)

Meni je danas katastrofa. U lokalu jos i nekako, ali napolju jedva da se krece:

meni je danas OCAJ, ne mogu ni jedan download da isterma do kraja, bilo sta da probam da skinem, naprosto stane....0Kb/s

Sad sam zvao i kaze lik da su na odredjenim tel. centralama u toku neka "merenja", ne zna tacnije da mi kaze ali kao spremaju se novi paketi pa mere koliko ima protoka po odredjenim protokolima, ako sam dobro razumeo posebno se meri P2P ...valjda ce da se opjave neki paketi sa zabranom P2P koji ce mozda biti jevtiniji.

Protok skace oko 2h posle ponoci jer tad menjaju skriptu koja meri (i ja sam primetio da kao po casovniku od 2h protok ide manje-vise normalno).

Znaci, nije svuda vec samo na toj centrali...tako kazu.
Uskoro bi trebalo da zavrse to "merenje" pa da se sve vrati u normalu.

Ne znam sta mere kad ubiju svima protok? koja verodostojnost toga moze da bude? Meni to deluje kao testiranje sistema za opstrukciju protoka a ne merenje :)

Ma sviraju.Ja zivim u malom gradu i imamo samo 2 centrale.Kada meni nije radio net ona 2-3 dana kako treba u radnji mi je radio ok,drugaru u igraonici preko puta ok(oba Telekom ADSL),komsiji na 50m od mene ok Beotel ADSL i drugom sa Beotel ADSL ok.A svi smo na istoj centrali.Istina je da ili nemaju pojma sta se desava jer Telekom nesto svirca,ili znaju ali nije za nase usi...Ja tipujem na ono prvo.

Drugar mi poslao link za ovu temu i tek sad videh da nisam jedini,net radi uzasno,rapidshare dl uzasno varira 20-30KB(paket 1Mb),ne secjam se tacno od kada je poceo da mi se vuce net,mislim da je od juce uvece.Forceware drivere sam skidao skoro sat vremena :S:

Pitanje za sve vas koji ste na paketu 1Mb(Beotel naravno) kolika vam je brzina DLa?
jako me zanima da uporedim sa svojom
Kod mene je jako cudan slucaj,programi za download monitoring(jedno 2-3 razlicita sam instalirao kako bih proverio da li su tacni) mi pokazuje 106-107KB/s sto je neka max pristojna brzina za ADSL,ali kada skidam preko flashgeta ili firefoxa max brzina mi je 98KB/s,vise verujem firefoxu tako da pitanje ostaje zasto mi programi za DL monitoring "lazu"?
Inace kada su nam prvi put povecjali na 512 pa sve do pre 4 meseca meni je brzina DLa bila 54,sto je fantasticna brzina(ovako je pokazivao firefox).

danas je uzas, jad i beda. paket 1024/128:

392236881.png
392239332.png

392240552.png
392241104.png

npr otvaranje sajtova www.cisco.com ili http://ebankweb.kombank.com/ mi se od kuce uzasno vuce (tj ni ne mogu da se otvore), dok sa posla radi kako treba... :mad:

Kod mene se popravilo stanje. Sad mi je brzina 1740/144.

^^
I Cisco i Kbanka se otvaraju trenutno .
Beotel/Zvezdara/2048/192

Pa ti nemoj da otvaras tako glupe sajtove kao sto je www.cisco.com, sta ces tamo uostalom... gledaj neki xxx materijal to super radi;)

Salu na stranu, sta trazis kod tog smesnog provajdera koji je usput skuplji od PTT-a... promeni i neces imati problema.

hmm ne znam onda u cemu moze da bude problem, ostali sajtovi mi rade normalno...

Pa ti nemoj da otvaras tako glupe sajtove kao sto je www.cisco.com, sta ces tamo uostalom... gledaj neki xxx materijal to super radi;)

Salu na stranu, sta trazis kod tog smesnog provajdera koji je usput skuplji od PTT-a... promeni i neces imati problema.

Covece jel ti moras u svakom tredu da preporucujes PTT i kompaniju :wall:
Apsolutno svaki provajder ima svoje boljke ponekada .
Onaj ko mi kaze da nikada nije imao problema sa ADSL-om
ili laze ili ga koristi manje od godinu dana .

Agonija se nastavlja,net radi i dalje uzasno,rapid mi skida 20KB/s (1Mb/128):S: ,ps jutros stavih serije da se skidaju preko rapida i skidalo je 100KB/s a sada prc,ne znam koji mu je.
Jel tako i vama ostalima ili sam izuzetak?da znam sta mi je ciniti
:wave:

Agonija se nastavlja,net radi i dalje uzasno,rapid mi skida 20KB/s (1Mb/128):S: ,ps jutros stavih serije da se skidaju preko rapida i skidalo je 100KB/s a sada prc,ne znam koji mu je.
Jel tako i vama ostalima ili sam izuzetak?da znam sta mi je ciniti
:wave:

Pa isto je i meni na Beotelu (evo upravo ide 12kb/s), ali mislim da je kriv RS, jedino da se javi neko ko ima premium i Beotel net.

Nego poceo je i Netload da se vuce, ranije je uvek picio full.

Poslednja izmena:
Pa isto je i meni na Beotelu (evo upravo ide 12kb/s), ali mislim da je kriv RS, jedino da se javi neko ko ima premium i Beotel net.

Nego poceo je i Netload da se vuce, ranije je uvek picio full.
ma proveravao sam bas sta god skidao i odakle god vuce se ko prebijena macka,znaci ipak nije do RSa:trust:

ovo vec postaje iritirajuce.

Imam paket od 2mbit
evo recimo skidam drajvere sa nvidie sa prosecnih 30kb/s (i pritom varira od 0.0kb/s do 70kbs)
evo kako to izgleda u flashget-u, obratite paznju na mali grafik protoka u desnom gornjem uglu. (visina grafika = 205kb/s)
Desava se da kad pustim dl u browseru da prosto stane i ugasi se.
flashgetpf2.gif

Kriva je gotovo pravilna i ritmicna(gore-dole). Ako nagruvam recimo 10 thredova onda pici sa 190-200kbit (kako je do pre 10-tak dana picio sa samo jednim threadom).
Mada i tad skace i ima oscilacije od 180-210kb/s, sto ranije nije bio slucaj
flashget2hd8.gif

Ovako je sa SVAKIM downloadom. Imam premium na rapidshare-u i isto tako ide sa njim. Rapid je uevk isao maksimalnom brziom.
Najveci problem je sa Youtube-om pa ne mogu ljudski da odgledam video jer prvo moram da pustim da ucita video pa tek onda da ga pustim.

tako vec 10-tak dana. Eventualno se u prepodnevnim satim popravi ali vec popodne ista prica, negde od 6-9 je najgore.

platio sam ovaj mesec ali ovim mi Beotel porucuje da menjam provajdera

Nazad
Vrh Dno