Šta je novo?

Prepravljanje kulera za kuciste

WereWolf

Slavan
Učlanjen(a)
18.10.2007
Poena
309
Imam Antec P182 kuciste. Uz njega sam dobio 3 kulera koji se bodu na moleks i imaju potenciometar za kontrolu broja obrtaja. Ja bi hteo da ih ubodem u plocu i usporim ali nemam taj prikljucak.
Da li potoji adapter koji moleks pretvara u onaj mali za plocu, da li uopste ti fanovi imaju mogucnost da se kontrolisu preko ploce i kako to da izvedem ako je moguce?

Poslednja izmena:
Ako samo hoces da usporis sta fali tom potenciometru? Ne usporava dovoljno ili?

promasio si rubriku, ovo je daleko od servisa

Meni pada jedino napamet da kupis neke jeftine kulere, da iseces taj prikljucak, i da prevezes na tvoj kuler.

E, to Bokaco, bas sam na nesto tako i mislio. Imam prikljucak samo neznam kako da ih povezem kad otfikarim moleks :) naravno to posle treba da radi i da moze da se kontrolise broj obrtaja. Bez toga mi ne vredi nista. Znaci kako da povezem kablice kad seknem moleks?

Nije izvodivo. Iste ventilatore sam imao u antec 900. Kupio sam adaptere molex-3pin i tako ih spojio sa Zalman MFC1 fan controller-om. Ako bolje pogledas videces da je broj zica koje idu prema molexu jednak broju 2 :d, dakle crvena i crna, iliti napon i nula. Da bi maticna mogla kontrolisati ventilatore, potrebna ti je i zuta (najcesce, nekad je i bela :d) zica koja u tvom slucaju vodi do tog malog controllera gde imas low, medium i high. Mozes da postavi potenciometar izmedju molexa i napajanja npr 12-5V i tako smanjis broj obrtaja.

edit: tebi ovo treba, http://cgi.ebay.de/4-Pin-zu-3-Pin-A...14&_trkparms=72:1229|66:2|65:12|39:1|240:1318
Ali bez fan controller-a nista od regulisanja obrtaja.

Poslednja izmena:
Nije izvodivo. Iste ventilatore sam imao u antec 900. Kupio sam adaptere molex-3pin i tako ih spojio sa Zalman MFC1 fan controller-om. Ako bolje pogledas videces da je broj zica koje idu prema molexu jednak broju 2 :d, dakle crvena i crna, iliti napon i nula. Da bi maticna mogla kontrolisati ventilatore, potrebna ti je i zuta (najcesce, nekad je i bela :d) zica koja u tvom slucaju vodi do tog malog controllera gde imas low, medium i high.

Netacno.
Zuta je broj obrtaja i ne mora da bude ukopcana bilo gdje. Samo nemas uvid u broj obrtaja.
Crvena i crna su plus i minus.
Da bi kontrolisao preko MFC1 kontrolera, Antecov kontroler mora biti prebacen na maximalno. Tako je podesen da propusta svih 12V (Ostale pozicije su 8.5 i 5V). Onda sa MFCom kontrolises koliko napona pustas na ventilator. Jedino nemas vizuelnu indikaciju preko LEDova na MFCu. Kontrola radi.

Netacno.
Ja kada sam objasnjavao za 'zutu' zicu mislio sam na kontrolisanje preko maticne jer ona bez nje nece da menja napon.
Sto se tice antecovog kontrolera i mfc1, opet netacno. Radi i na low i na medium. Samo sa low nece da se pale ako je i zalman setovan na minimum. Kada se zavrte, mogcu je i njega postaviti na minimum. Nemoj mi pricati o necemu sto sam imao u svojim rukama i gledao svojim ocima.

Netacno.
Ja kada sam objasnjavao za 'zutu' zicu mislio sam na kontrolisanje preko maticne jer ona bez nje nece da menja napon.
Sto se tice antecovog kontrolera i mfc1, opet netacno. Radi i na low i na medium. Samo sa low nece da se pale ako je i zalman setovan na minimum. Kada se zavrte, mogcu je i njega postaviti na minimum. Nemoj mi pricati o necemu sto sam imao u svojim rukama i gledao svojim ocima.

Pa kako ja onda kontrolisem ventilator sa 2 zice na ploci? Bitno je samo da ploca moze da varira napon na tom prikljucku (casefan u slucaju Asus ploca).
Ako ga ostavi antecov kontroler na medium onda nikada nece dostici maksimum. Moze se desiti i da ga na minimumu zaustavi.
Ako ga ostavi na minimumu, ista prica.
Ostavis ga na maximum i kontrolises preko MFCa ili ploce bez da staju.

Za zutu si sam rekao gdje zavrsava, a gdje bi trebalo. Mozda bi neko i probao i napravio si problem. Zato sam i napisao da (grdno) grijesis.
Bolje nastavi gledati i ne diraj nista ;)

Pa nisam ni rekao da ce dostici maximum. U mom slucaju su bili preglasni, i meni je trebalo jos manje nego sto to pruza antec kontroler, a ti si rekao da ne radi ako nije na max. Kakav problem bi neko napravio, ne razumem? On je hteo da sece molex i spaja na 3pin konektor, ja sam mu rekao gde mu je zuta zica zavrsila. Ne pisi gluposti. Posto on nema konfiguraciju u 'moja masina' ja ne mogu da pretpostavim koju plocu ima. Ako ima Abit ili DFI, nece ploca da menja napon bez 'zute' zice.
Pomenuo sam jedini slucaj kada ventilatori ne mogu da se pokrenu. Ali evo da ti natanane objasnim, posto moram: dakle, ugasen racunar, antec kontroler minimum, zalman minimum - jedino tada se ventilatori ne pokrecu. Ako se pomeri knob na zalmanu, ventilatori se zavrte i nakon toga mogu da rade kada se knob vrati na minimum.

Poslednja izmena:
Vidi... Pitaj almighty google za tu zutu zicu, posto mi ne vjerujes...
Nisi morao da mi objasnjavas za MFC. Takve kontrolere sam davno pravio. Al' nebitno...
Sta je ko lupio neka prosude ostali...
O&O

Ti ili nisi sposoban ili neces da procitas sta ja pisem. Nisam rekao da zuta zica za to sluzi, kako bih onda pomocu zalmana kontrolisao ventilatore? Na zalmana su isle 2 zice, vidis da moram da ti objasnjavam kada ne citas sta pisem. Dakle, u slucaju nekih maticnih ploca, moze se desiti da se napon ne moze kontrolisati ako nisu sve 3 zice unutra, zasto je to tako - ne znam. Desilo mi se na dve ploca, asusa nisam koristio pa sam zato napravio generalizaciju.

Ljudi, aj neka mi neko kaze sta konkretno da uradim. Moji kuleri rade na min i cuju se. Medium ili High na potenciometru je totalno besmisleno koristiti. na min se koliko ja znam vrte na 1200... Ja bi nekako da ih usporim na 1000-arku i mislim da ce biti ok. Ako je nemoguce bar da znam pa da skupljam pare za neke tihe :)

Nisi zasluzio da ti se pomogne. Popuni stavke u moja masina, ako vec ocekujes pomoc, olaksaj. Ako imas asus plocu, izgleda da ce ti raditi sa 2 zice.

U pravu si Mcrazy, evo upisao sam ;) Aj sad pomoc :banana:

uzmi fractal design ili scythe slipstream ili noctua nf-s12 (ako bas zelis necujno onda scythe s-flex d vrte na 840rpm i prave buku od 8dB)

Sta da ti kazem. Postovao sam ti gore izned link sa ebay-a. To ti treba i to sebi napravi prvo (posto cisto sumnjam da ima kod nas da se nabavi), da ne rezes bezveze kablove od ventilatora. Dakle, sam napravi, odesci od nekog starog napajanja ili slicno molex i 3pin od ventilatora, to spoji pa probaj. Ako ti ploca podrzava regulaciju poput asus-a, onda mozes da budzis kako hoces :d

Mudro zboris Mcrazy ;) Inace ima da se kupi kod nas pronaso sam za 60 din :) Probacu u ponedeljak

Na zalost, kako stvari stoje, moja ploca nema mogucnost da manualno kontrolise bilo koji fan osim onog na procesoru (bar koliko sam ja uspeo na brzaka da vidim u BIOS-u). Kaze mi drug da mi je resenje da smanjim voltazu na 7 ili 5V, da se to jednostavno radi promenom rasporeda pinova na moleksu, ali se ne seca tacno kojim redom. On je to vec radio i kaze da provereno radi u praksi. Ako neko zna bilo bi lepo da me obrazuje ;)

Evo ja cu. :)

Prilozi

• MolexVolt.jpg
    MolexVolt.jpg
    46.1 KB · Pregleda: 98
Ukoliko želite imati prikaz brzine vrtnje preko žute žice, tada ova kombiancija za 7 V nije ispravna jer crna mora biti na masi.

Prikaz brzine vrtnje uopste nije moguc preko molexa!

@Pike

Hvala, hvala :) Znaci crvenu s fana nabodem u zutu, a crnu u crvenu i eto meni 7v i smanjenja sustanja :) hehe probam sutra...

@MrBlc
Uopste mi nije ni bitan broj obrtaja na kucistu, hocu samo da odradi poso i da sto manje brunda ;)

Javi da li funkcionise. Imam i ja par venta koje bi da utisam.

Naravno da funkcionise, oni koji ne klokuju mogu odma na 5V slobodno i dobiju necujnu mashinu. ;)

Najidealnija tiha kombinacija kod tih ventilatora je da se molex prebaci na 5V, a fabrički potenciometar stavi na medium. Isprobano.

:wave:

Dva venta sam uspesno prebacio na 5v ali su mi ostali ovakvi

Kako njih prebaciti na 7V?

Nastavak se koristi za napajanje indenticnog venta i njega ne bih dirao tj. ostavio bih ga na 12V.

Poslednja izmena:
Ako ima Abit ili DFI, nece ploca da menja napon bez 'zute' zice.

Na DFI LP SLi-DR hoce, sad sam izmerio, a i fabricki cipset kuler ima samo + i - pa i na njemu mozes da spustas napon. Vecina ventilatora ima izveden signal na stampanoj plocici pa za potrebe merenja brzine kada je zakacen na molex moze se zalemiti dodatna zica koja ide na plocu.

Sve zavisi od modela. Nisam ni mislio bukvalno sve od tog proizvodjaca. Eto na njegovoj gigabyte nema nikako. dfi p965 i abit p35 mi nije radilo. Asus p5q radi...
Da napomenem, to je licno iskustvo, mozda je bilo i do ventilatora nekim slucajem, sada sam se setio da je isti ventilator testiran sa abit i dfi, sa asusom nije. Trenutno ne mogu da probam jer nemam antecove ventilatore.

Poslednja izmena:
Jos nisam nasao vremena da odradim akciju, al' raduje me da cujem da radi :) Probam sutra i javljam kako proslo ;)

Vrh Dno