Šta je novo?

Kako napisati CV?

Owerburn

Slavan
Učlanjen(a)
10.11.2008
Poena
319
Imam jedno pitanje koje je malo off ali moram da pitam :), bolje nego da otvaram nov temu samo zbog toga;)
Sta sve treba da se napise u CV-u?
I ako nije problem da neko postavi neki model kako bi trebalo CV da izgleda...
Hvala unapred :wave:

Imam jedno pitanje koje je malo off ali moram da pitam, bolje nego da otvaram nov temu samo zbog toga;)
Sta sve treba da se napise u CV-u?
I ako nije problem da neko postavi neki model kako bi trebalo CV da izgleda...
Hvala unapred :wave:

Ako izgledas kao na slici, i ako si overburn (zagorela wtf :D), ne treba ti CV :p.

Poslednja izmena od urednika:
otkud mi znamo da si ti musko

Pa onda budite dzentlmeni i dajte dami model CV-a :smoke:

evo sreco :)

Prilozi

• CV.doc
    62 KB · Pregleda: 792
nema na cemu i drugi put

vidim da je ova tema otisla duboko u off pa ajde da iskoristim da pitam jos nesto...
Sta da napisem kao radno iskustvo ako saljem CV za prvi posao?
koliko ja znam niko ne prima radnike bez radnog iskustva, tako da kakve sanse imamo mi mladi?
Ili da malo lazem? /salim se

vidim da je ova tema otisla duboko u off pa ajde da iskoristim da pitam jos nesto...
koliko ja znam niko ne prima radnike bez radnog iskustva, tako da kakve sanse imamo mi mladi?
naravno da za prvi posao treba malo da se laze,ali budi spreman/ili spremna :D da stojis iza te lazi,npr ako napises radno iskustvo moras da opravdas to svoje iskustvo,da se jako brzo uklopisu u posao i da se snadjes ;)

Najpre volontiras negde, i to upises kao radno iskustvo... dranje bez veze.

Zavisi za koji posao. Neki primaju bez iskustva......najbitnije je da im se svidis ako te pozovu na intervju. I obavezno stavi malu sliku u cv u gornji desni ugao

Pod radnim iskustvom se misli na iskustvo u poslu za koji konkurišeš.
Dakle, ako konkurišeš za mesto knjigovođe u nekoj firmi jer traže takvog radnika, tvoje iskustvo konobarice od 10 u elitnom restoranu/palačinkarnici im zaista ništa ne znači (niti je uputno to nabrajati). Ovo naravno, navodim kao hipotetički primer - da ne pomisle ljudi da si radio kao kelnerica.

Elem, vidim da si već dobio primer CV-a, ali ću ti i ja poslati jedan primerak, da vidiš kako se to zvanično traži u Nacionalnoj službi za zapošljavanje (radim tu).

Taj CV je mustra koja se deli svim nezaposlenim licima. Samo da pronađem neki popunjen kako valja.

Trajce i nisi bas upravu. Iskustva u bransi govore o strucnosti a druga iskustva govore o svim ostalim osobinama (cesto mnogo vaznije). Tako se npr. moze zakljuciti da li si timski igrac, da li se plasis izazova, da li se prihvatas posla i prilike ili cekas sve na tanjiru, da li si sposoban da naucis novo, da se prilagodis okolini itd.

Naravno, ne treba da pises da znas da dubis na glavi i da si komsijama pomagao da beru jabuke ali svakako treba da napises svaki ozbiljniji posao.

I najbitnije, ne postoji jedan CV! Za svaku firmu, svaki posao, svaku priliku pises/prepravljas CV tako da najvise odgovara onome sto oni traze. Naravno, pod ovim ne mislim da napises da imas neki CISCO sertifikat ukoliko ga nemas vec da uklnonis neke stavke koje apsolutno nisu bitne za posao a dodas eventualno nesto sto se dogodilo u medjuvremenu ili nesto cega si se setio kada si video konkurs.

Puno srece u nalazenju posla.

Prilozi

• CV.doc
    45 KB · Pregleda: 364
@Genghis Khan
Ma nisam se lepo izrazi - mislio sam na to da je bitnije navesti prvo iskustvo koje imaš u struci koje je bitno za to radno mesto.
Ostala radna iskustva se navode naknadno.

Inače, vidim da ima dobrih CV primera, pa ipak neću da postavljam i ja. Nema razloga, kada su isti.

Još jedan, nadam se, koristan savet:
uz CV obavezno napiši propratno pismo. CV bi trebalo da je bezličan dokument. Propratnim pismom daješ izvesnu ličnu notu. Poslodavac bi trebalo da iz njega izvedede određene zaključke o tebi kao o osobi, odnosno da zaključi da si baš ti osoba koja se traži. Propratno pismo treba da ima formu poslovnog pisma.

...i nemoj spominjati rec "Owerburn" u tom pismu, mislice da si lood :d

I nemoj da ostavljas kontakt email : [email protected], [email protected], [email protected], itd.... Viđao sam da ljudi navode svakakve email adrese u CV-u i, veruj mi, gledaš čoveka drugačije ako mu je email [email protected] (a možda ga čak i ne pozoveš na razgovor).

Znači, (ako već nemaš), otvori: [email protected]

I trudi se da CV bude čitak - jasno formatiran i tvoje najjače strane stavi odmah na početku. Znači ako imaš dosta iskustva, prva stavka: veliki projekti na kojima sam radio i radno iskustvo. Ako imaš dobro obrazovanje: prva stavka: obrazovanje... itd. Da onaj koji čita CV odmah posle imena i prezimena i godišta naleti na ono u čemu si najbolji.

Takođe bi CV trebalo da stane na jednu stranu ako nemaš (ili imaš malo) prethodnog iskustva, ili dve strane ako imaš duži radni staž iza sebe. Preko dve strane moraš da budeš afirmisan stručnjak u svojoj oblasti da bi neko to pročitao. :)

...i nemoj spominjati rec "Owerburn" u tom pismu, mislice da si lood :d

Necu nebrini :D

@zeleni zub
A sta mislis da stavim [email protected] ?:p
Moram da pravim novi mail zbog zaposlenja :)

uz CV obavezno napiši propratno pismo. CV bi trebalo da je bezličan dokument. Propratnim pismom daješ izvesnu ličnu notu. Poslodavac bi trebalo da iz njega izvedede određene zaključke o tebi kao o osobi, odnosno da zaključi da si baš ti osoba koja se traži. Propratno pismo treba da ima formu poslovnog pisma.

A kakvu formu ima poslovno pismo? :D
Ajde pojasi mi malo plz
:wave:

Poslednja izmena od urednika:
Evo malog upustva kako treba da izgleda propratno pismo

Prilozi

• Kako napisati propratno pismo.txt
    5 KB · Pregleda: 6,209
Potpuno se slazem da CV treba napraviti skoro isto bez obzira za koji posao se konkurise. Isto tako on bi trebalo da bude koncizan i jasan, bez nekog rasplinjavanja i dugih recenica, to ostavite za motivaciono pismo.
Npr. No name firma - odgovoran za prodaju, istrazivanje trzista, odrzavanja servera...
Mnogo vishe se treba potruditi prilikom pisanja propratnog(motivacionog) pisma koji je najcese presudan da li cete biti interesantni poslodavcu.

Evo jedna mali savet za tebe (besplatno) u slucaju da se iza ove teme krije namera da nadjes posao;)

1. Prvo napravi spisak firmi koje rade u delatnosti za koju si skolovan
2.Raspitaj se okolo za svaku firmu koliko su strucni ljudi i poredjaj ih po kvalitetu poslovanja, jer za tebe je kao pocetnika bitno da firma bude takva da u njoj nesto naucis a ne da odma trazis neku veliku platu.
3. Ukljuci pored ovog kriterijuma i ostale kriterijume> plate, lokacija, ...
4. Kada napravis spisak...bilo bi najbolje da bude 15-20 firmi na njemu, uzmi telefon u ruke i pokusaj da zakazes sastanak sa direktorom ukoliko je firma mala ili srednja... ako je velika onda svejedno neces stici do njega jer tamo su sekretarice neprelazne ali ako si sposoban mozda i tamo uspes...
5. Pitas se sta reci kada dobijes direktora na liniji.....pa progutaj knedlu i kazi da bi hteo 5 minuta njegovog vremena u toku nedelje da mu izneses predlog o poslovnoj saradnji. Ako te pita sta nudis, ponosno reci: diplomu, mladost, volju, rad i disciplinu!
6. Tako zakucaj na 20 vrata, 10 ce se otvoriti a u jednoj ces mozda poceti da radis...

U najmanju ruku ne gubis nista vec vrsis jedan dobar self advertising...

I najvaznije suocavas se sa samim sobom dok sedis ispred diektora i trazis da te primi jer si ti taj koji hoce da nauci i uspe! Veruj mi ovo je prvi put neprijatno a posle je podnosljivije ali jako utice na samopouzdanje i donosi ti mnogo iskustva oko toga kakvi su ljudi i kako je biti u poslu, za jako kratko vreme!

Dakle pisanje CV-ja i propratno pismo kopiraj u 20 primeraka, zakazuj sastanke samo sa glavnim bajama, nudi se...i uspeces...

Iole normalan menadzer ne moze odbiti mladog obrazovanog coveka koji grize...pogotovu ne ovde.. jer ih ima tako malo...

^
Problem je u tome sto iole normalnih menadzera ima jako malo :D

I nemoj da ostavljas kontakt email : [email protected], [email protected], [email protected], itd.... Viđao sam da ljudi navode svakakve email adrese u CV-u i, veruj mi, gledaš čoveka drugačije ako mu je email [email protected]

ja da imam firmu, svi ovi ljudi bi odma dobili pos'o, ne bih ni chtao CV.

zagor bi bio za odnose sa medijima i PR, mali dzoni bi radio fizikaliju i transport, black wizard bi radio papire i knjigovodjstvo, a pera car univerzuma bi bio CEO firme. sa takvim ljudima, posao jednostavno ne moze da propadne :)

ja da imam firmu, svi ovi ljudi bi odma dobili pos'o, ne bih ni chtao CV.

zagor bi bio za odnose sa medijima i PR, mali dzoni bi radio fizikaliju i transport, black wizard bi radio papire i knjigovodjstvo, a pera car univerzuma bi bio CEO firme. sa takvim ljudima, posao jednostavno ne moze da propadne :)

Pa kada budes otvorio firmu kontaktiraj me na pm da se dogovorimo ;)

@exste
Pa znas kako meni bi najvise odgovaralo da radim nesto vezano za IT, moze i prodavac HW-a, serviser...
Ali u tom slucaju moja diploma srednje skole ( Veterinarski tehnicar ) mi nista ne znaci...
A ako treba da se grize nije problem povescu i pitbula kao moralnu podrsku :D

pozz i hvala svima na savetima! :wave:

Nazad
Vrh Dno