Šta je novo?

MGE Nova 625

sammy

Čuven
Učlanjen(a)
02.11.2007
Poena
515
Battery status mi je uvek na charging, jel' to normalno?
A Battery level je pritom uvek na 100%

Onda softver i nema batery status charged/full , verovatno :)
Fora je što ga ja nisam formirao kao što vidim da su svi radili pa reko' da nije zbog toga.
Nigde u uputstvu nisam to video da mora pre priključenja na računar da se puni 8 sati ili koliko god već. Odma' sam ga uštekao po vadjenju iz kutije, povezao PC i monitor i šljaka normalno.
Kod nas ima ta fama kao i sa mobilnim telefonima, formiranje baterije ....Niđe veze! ROFL!

Nigde u uputstvu nisam to video da mora pre priključenja na računar da se puni 8 sati ili koliko god već. Odma' sam ga uštekao po vadjenju iz kutije, povezao PC i monitor i šljaka normalno.

Nisi dobro gledao uputstvo :smash:

Nema veze ako si odma' povezao PC i monitor - bitno je da ga nisi istekao pre isteka minimum 8h.

Nisi dobro gledao uputstvo :smash:

Nema veze ako si odma' povezao PC i monitor - bitno je da ga nisi istekao pre isteka minimum 8h.

Pa pročitao sam 2-3x ali vidim da su neki ČEKALI 8 i više sati , negde sam video da je neko čekao i 24h !! pa tek onda uključili računar preko UPSa, na to sam mislio.
btw nikad ne gasim računar, stalno je upaljen, tako da ga nisam ni ištekao minimum 8 sati ako sam te dobro razumeo da na to misliš, dakle priključio sam PC i monitor, upalio UPS, upalio prvo monitor pa računar, stavio softver, batery je bio na 35% i krenuo je da ga puni lagano, mislim da mu je trebalo tu negde oko 8 sati da ga napuni do 100%, sat vremena gore dole, ne sećam se.

btw nikad ne gasim računar, stalno je upaljen, tako da ga nisam ni ištekao minimum 8 sati ako sam te dobro razumeo da na to misliš, dakle priključio sam PC i monitor, upalio UPS, upalio prvo monitor pa računar, stavio softver, batery je bio na 35% i krenuo je da ga puni lagano, mislim da mu je trebalo tu negde oko 8 sati da ga napuni do 100%, sat vremena gore dole, ne sećam se.

Na tom sam mislio.

35%?!

Ako ti nije problem, iskljuci PC, monitor i UPS, a onda izvuci kabl od UPS-a;
ustekaj ponovi kabl, ukljuci UPS, monitor i PC, pa vidi koliko ce onda % da bude (trebalo bi 30%).

EDIT:

Kad malo bolje razmislim, verovatno ti se napunio 5% dok si skinuo i instalirao software.

Poslednja izmena:
Softver je već bio skinut prethodno a i mali je, nakon podizanja Viste prva stvar je bila instalacija softvera i video sam 35%, ajde neka bude 5 minuta max nakon upaljivanja UPS-a.

Probaću ovo što si rekao prvom prilikom, možda već danas, pa javljam.

Nego, priključio bih na njega kablovski modem, kako to da izvedem, kakav kabl mi treba ?

Čudi me zapravo da ona plava traka ne ide do samog kraja iako je status na 100%
Verovatno bug u softveru.

mge1xz4.jpg

Probaću ovo što si rekao prvom prilikom, možda već danas, pa javljam.

Nego, priključio bih na njega kablovski modem, kako to da izvedem, kakav kabl mi treba ?

Probaj ;)

Sto se problema sa prikljucivanjem ostalih uredjaja tice, ja sam uzeo jedan kabl od UPS-a, odsekao onaj prikljucak sto ide u napajanje, ogolio zice i spojio ih na trostruku prenosnu prikljucnicu sa preglobnom sklopkom :D

To ti je ovo ;)

Neka hvala, nisam toliko stručan za te radove :)

Nego probaću ovo danas, razumeo sam te dobro ali zbog preciznosti testa mi samo potvrdi tačan redosled.
Znači uradim shutdown na PC-u, ugasim monitor (njih ne ištekam iz UPS-a ?) , onda ugasim UPS na dugme i nakon toga izvučem naponski kabl iz UPS-a, sačekam recimo 1 minut, vratim naponski kabl na UPS, podignem sistem i pogledam battery level na koliko je % ?

Neka hvala, nisam toliko stručan za te radove :)

Nego probaću ovo danas, razumeo sam te dobro ali zbog preciznosti testa mi samo potvrdi tačan redosled.
Znači uradim shutdown na PC-u, ugasim monitor (njih ne ištekam iz UPS-a ?) , onda ugasim UPS na dugme i nakon toga izvučem naponski kabl iz UPS-a, sačekam recimo 1 minut, vratim naponski kabl na UPS, podignem sistem i pogledam battery level na koliko je % ?

Ili iz zida ako ti je tako lakse. Bitno je da UPS bude iskljucen i istekan.

Oni radovi su zaista vrlo jednostavni - bitno je samo da tri zice spojis na prava mesta, da ne bude :lupko:

Odradio, 30% je, a u čemu je fora , jel' stvarno baterija na 30% ili je software istripovan ?

mge2ov2.jpg

U svakom slučaju ću da uninstaliram taj software jer krenuo je i meni communication error da javlja a i izgleda da nakon nekog vremena istripuje i power settings windowsa i namesti da ugasi display nakon 20 minuta idle-a. Zapravo i ne vidim neku svrhu ovoga softwera osim da se vidi napunjenost baterije i možda još nekih stvarčica koje meni ne trebaju.

Odradio, 30% je, a u čemu je fora , jel' stvarno baterija na 30% ili je software istripovan ?

Normalno je za modele 625 i 1250, samo ne znam zasto onda moj 1100 pokazuje 80% :banana:

I'm special :d

http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1674602&postcount=145

U svakom slučaju ću da uninstaliram taj software jer krenuo je i meni communication error da javlja a i izgleda da nakon nekog vremena istripuje i power settings windowsa i namesti da ugasi display nakon 20 minuta idle-a. Zapravo i ne vidim neku svrhu ovoga softwera osim da se vidi napunjenost baterije i možda još nekih stvarčica koje meni ne trebaju.

Ni ja ga ne koristim, mada mi je instaliran, a i dok mi je bio ukljucen, nije se javljao communication error.

http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1703381&postcount=33

P.S. U zadnje vreme se teme za MGE pojavljuju k'o pecurke posle kise :type:

Poslednja izmena:
Pa ok, hvala na informacijama, samo ne kapiram kako to da nakon gašenja isprazni bateriju a nije je ni koristio.

Pa i ne isprazni je :trust:

Tako treba i to mu je to :wave:

Pa 'bem li ga, onda je ovaj model/serija MGE krš težak.
Evo puni ga sada i to sporije nego prvi put, ako je nije ispraznio šta onda puni koji qrc ?
Da ne grešim dušu oko toga da je težak krš, verovatno radi posao kada nestane struje, oko korekcije napona nemam pojma dal' uopšte nešto radi, ali da se čudno ponaša to definitivno stoji.

:wave:

Pa 'bem li ga, onda je ovaj model/serija MGE krš težak.
Evo puni ga sada i to sporije nego prvi put, ako je nije ispraznio šta onda puni koji qrc ?
Da ne grešim dušu oko toga da je težak krš, verovatno radi posao kada nestane struje, oko korekcije napona nemam pojma dal' uopšte nešto radi, ali da se čudno ponaša to definitivno stoji.

Sinovac, MGE nije "planirao" da taj UPS bude skidan sa mreznog napona.

Za 60€ nema u njemu neka super elektronika koja meri napon baterije i javlja ti u svakom trenutku preko neprevazidjenog softvera svaki moguci parametar.

Baterija se non-stop puni dok je uredjaj prikljucen na mrezni napon (trickle charging).
Trebalo bi da ima i trickle discharging da bi se produzio vek trajanja baterije, al' to mora da potvrdi neko strucniji.

Jednostavno je programirano tako da softver, u slucaju skidanja sa mreznog napona, predpostavlja da je baterija "prazna" (30%)...

Sve ti pise na onom linku, koji sam ti dvaput postavio :trust:

Gospodine, duboko se izvinjavam na vašem utrošenom vremenu i što sam ispao glup pa nisam dobro razumeo postove iz linkova koje ste postovali. Hteli ste da odradim vaš "test" , uradio sam i nešto vas je naljutilo. Čestitam na vaših 80% pored standardnih 30% i želim vam svako dobro sa vašim uredjajem u daljem radu.

Gospodine, duboko se izvinjavam na vašem utrošenom vremenu i što sam ispao glup pa nisam dobro razumeo postove iz linkova koje ste postovali. Hteli ste da odradim vaš "test" , uradio sam i nešto vas je naljutilo. Čestitam na vaših 80% pored standardnih 30% i želim vam svako dobro sa vašim uredjajem u daljem radu.

Hvala na lepim zeljama :p

Sto mislis da sam se naljutio?

Samo sam malo izgubio volju da kucam opsirno i detaljno objasnjenje kad je sve manje-vise receno u drugim temama :trust:

Baterija je na 100%, jedino sto je razumljivo je da UPS ne dozvoljava da se baterija isprazni ispod 30%, bio on povezan usb kablom na comp ili ne, ali je opet glupo da on prikazuje kako se baterija puni jovo nanovo od 30%.
Koliko god se oni brecali oko toga ipak mislim da je ovo seriska greska sa elektronikom ili firmware-om ako uopste postoji, jer su jednostavno prevideli da neko moze da iskljucuje ups??!?!??.
A mozda je to bilo i za ocekivati jer za ove pare imati UPS sa AVR-om ...?
Nisu ni mogli da stave neku skuplju elektroniku i bolje baterije, pa iim je potreban ovako glup vid zastite.
A softver i nije los, ima monitoring za sve promene, samo sto neke kao sto su promene u naponu i frekvenciji prikazuje samo kroz logove ...

Poslednja izmena:
jedino sto je razumljivo je da UPS ne dozvoljava da se baterija isprazni ispod 30%, bio on povezan usb kablom na comp ili ne,

Software ce iskljuciti UPS kad plava linija dodje do 30% (ili koliko se namesti, mada ne moze ispod 30), a ako ne koristis software, UPS ce da radi onoliko koliko mu baterija dozvoljava.

E sad, kad ponovo spojis UPS, verovatno ce ti pisati 30%, iako je radio duze nego kad je spojen sa kablom.

Nadam se da sam razumljivo napisao.

Baterija je na 100%, jedino sto je razumljivo je da UPS ne dozvoljava da se baterija isprazni ispod 30%, bio on povezan usb kablom na comp ili ne, ali je opet glupo da on prikazuje kako se baterija puni jovo nanovo od 30%.
Koliko god se oni brecali oko toga ipak mislim da je ovo seriska greska sa elektronikom ili firmware-om ako uopste postoji, jer su jednostavno prevideli da neko moze da iskljucuje ups??!?!??.
A mozda je to bilo i za ocekivati jer za ove pare imati UPS sa AVR-om ...?
Nisu ni mogli da stave neku skuplju elektroniku i bolje baterije, pa iim je potreban ovako glup vid zastite.
A softver i nije los, ima monitoring za sve promene, samo sto neke kao sto su promene u naponu i frekvenciji prikazuje samo kroz logove ...

Ma apsolutno, low-budget kanta i nema se tu šta više reći. Šta da se radi....
Log je nemoguće gledati real-time zbog konstantnog refresha kada se ne gleda u graph view modu, jedino export pa onda odatle. Meni ne radi prikaz Mains Current, Output Frequency i svi vezani za te dve informacije. Jel' kod tebe rade ?

Software ce iskljuciti UPS kad plava linija dodje do 30% (ili koliko se namesti, mada ne moze ispod 30), a ako ne koristis software, UPS ce da radi onoliko koliko mu baterija dozvoljava.

E sad, kad ponovo spojis UPS, verovatno ce ti pisati 30%, iako je radio duze nego kad je spojen sa kablom.
Nadam se da sam razumljivo napisao.
Ne ne Ups nikada nece ici ispod 30% pa bio on kontrolisan softverski preko usb-a, aili ne, tj on ce se iskljuciti na 30 % sa bilo kojim potrosacem. Takva mu je elektronika tj. tako je programirana, barem tako kazu ovi iz MGE-a ...

Obratite paznju na slike iz ovog softvera i model UPS-a iz te teme - http://www.benchmark.rs/forum/showpo...5&postcount=25

Razlika u ceni vise nego opravdana
Pa razlika je vise od 150e u odnosu na mge 1250 a vise od 200 e u odnosu na 625 pa ti vidi, mozda nasi uredjaji i odradjuju posao odlicno s obzirom na cenu ...

Poslednja izmena:
Ma apsolutno, low-budget kanta i nema se tu šta više reći. Šta da se radi....
Log je nemoguće gledati real-time zbog konstantnog refresha kada se ne gleda u graph view modu, jedino export pa onda odatle. Meni ne radi prikaz Mains Current, Output Frequency i svi vezani za te dve informacije. Jel' kod tebe rade ?
Znas sta ukljuci u advanced settings, zatim software setting pa u programming events and actions pa u desnom delu donjem cekiraj show the event and action tree structure, pa bi trebao da imas pregled log-a, barem sam ja tako podesio ...

Poslednja izmena:
Ne ne Ups nikada nece ici ispod 30% pa bio on kontrolisan softverski preko usb-a, aili ne, tj on ce se iskljuciti na 30 % sa bilo kojim potrosacem. Takva mu je elektronika tj. tako je programirana, barem tako kazu ovi iz MGE-a ...

Moze se jednostavno proveriti...
Kad UPS nije povezan sa kompom, zvucno upozorenje na svaku sekundu ce javiti da je baterija pri kraju (npr. 15 minuta). Onda samo treba proveriti da li se to zvucno upozorenje oglasava posle istog vremena i kad su UPS i komp povezani, ili se mozda oglasava na 30%, bez obzira na proteklo vreme.

Pa razlika je vise od 150e u odnosu na mge 1250 a vise od 200 e u odnosu na 625 pa ti vidi, mozda nasi uredjaji i odradjuju posao odlicno s obzirom na cenu ...

Nije 'mozda', vec 'sigurno' :trust:
Komp se ne restartuje i ne gasi, monitor ne trepce i takodje ostaje ukljucen, tako da je to po meni super :banana:

Uz sve mane, ipak mislim da je za 60€ MGE Nova 625 best buy :type:

Normalno, ko ima vece i ozbiljnije probleme sa strujom, vece i ozbiljnije prohteve, skupe komponente i posao koji 24/7 zavisi od istih, a naravno i vise para, kupice nesto bolje ;)

...., ili se mozda oglasava na 30%, bez obzira na proteklo vreme.
Pa o tome ti upravo i pricam

Uz sve mane, ipak mislim da je za 60€ MGE Nova 625 best buy :type:

Normalno, ko ima vece i ozbiljnije probleme sa strujom, vece i ozbiljnije prohteve, skupe komponente i posao koji 24/7 zavisi od istih, a naravno i vise para, kupice nesto bolje ;)
Ma ipak mislim da ulaganje u ups i treba da bude pravo ulaganje, APC smart serije za on line ili za slabije Backup ups, ili MGE ali serije ellipse za off line ili evolution za online i nista drugo sto se moze nabaviti kod nas

Ma ipak mislim da ulaganje u ups i treba da bude pravo ulaganje, APC smart serije za on line ili za slabije Backup ups, ili MGE ali serije ellipse za off line ili evolution za online i nista drugo sto se moze nabaviti kod nas

Mozda jednom i kupim(o) npr. APC Smart-UPS SUA750I, ali u medjuvremenu, bolje ista nego nista ;)

Mozda jednom i kupim(o) npr. APC Smart-UPS SUA750I, ali u medjuvremenu, bolje ista nego nista ;)
Ma svakako, samo trebao bih da dodam jos 160e za 750, a planiram monitor da pazarim pa ce mi svakako ici jedno naustrb drugog. E, a poceo i9 mene da nervira ventilator, ni zbog cega drugog jer ne spavam sa compom tj, kraj njega, vec sam nesto razmisljao sta ce taj ventilator da radi za 1-2 godine(mozda vise a mozda i manje ko zna) neprestanog rada ...
Il' crkava il' pocinje da cvili, tandrce sta li vec ..?
Gle malocas sam gledao site APC-ov i APC BR 800I ima AVR samo slabijih karakteristika i nije smart normalno .. http://www.apc.com/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=Br800i a on je off line model.
Nek mi neko objasni sad razliku izmedju njegovog AVR-a i AVR-a koji imaju Mge NOVA serije i racimo APC Smart serije ...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno