Šta je novo?

Kingmax @ 1066MHz

Partybreaker

Slavan
Učlanjen(a)
21.02.2008
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD R5 5600 @ 4.65GHz | ID-COOLING SE-226-XT ARGB
Matična ploča
MSI B450 Tomahawk
RAM
G.Skill Ripjaws V 2x16GB @ 3200MHz
GPU
Sapphire Pulse RX 6800 XT
Storage
Crucial MX100 256GB | Samsung 860 QVO 1TB | WD 10EADS | WD 120EFBX
Zvuk
Sennheiser PXC 550-II | Scarlett 2i2 | Edifier R2730DB
PSU
Seasonic GX-750
Kućište
MS V715
Monitor
MSI MAG274QRF | Dell P2414H
Miš & tastatura
Logitech M705 | Logitech MX Keys
Mobilni telefon
Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Videh ovu memoriju na raznim sajtovima kao izuzetno jeftinu. RAM mi nije najneophodniji, ali mislim da cene neće biti niže od ovog?

Dakle zanima me ovaj i ovaj RAM.

Odmah da naglasim da uzimam 1066MHz isključivo zbog malog multija E6550 (7x), a ne zbog toga što će tih 266MHz puno doneti.

E sad, interesuju me:

1. Latencije ove memorije, pošto taj podatak nigde nisam uspeo da nađem, a vidim da se ovde spominje sve od CL5 pa do CL7
2. Da li je bolje otvoriti se još par stotina dinara za 2x2GB ili ići na 4x1GB kombinaciju*
3. Da li je uopšte smislena investicija preći sa 2x1GB Geil Ultra-e (koja radi nekako na 916MHz) na 4GB Kingmax-a @ 1066MHz*
4. Da li je memorija uopšte može da radi na Gigabyte P35-DS3L ploči (nisam menjao BIOS od kako sam je dobio). Na ovoj listi ne vidim da je moguće staviti 2GB u jedan memorijski slot, a isto tako nisam siguran da oznaka "Kingmax KLED48F-A8KI5" važi za baš ove modele. Kontam da ne bi trebalo da bude problem jer sam video da zdravko recimo vozi 2GB po slotu na P35-DS3...

*Memorija neće biti overclockovana, a ako to bude slučaj biće 1099MHz (ukoliko idem na sadašnji klok procesora (458 FSB) sa memory multijem od 2.4x), tako da je manja šansa za probleme vezane za 4 modula pri OC-u

Izvinjavam se što davim, ali ne bih da se zeznem pri kupovini.

Hvala unapred.

Hvala za link, ne znam kako mi je promakla tema, a pretraživao sam detaljno.

U svakom slučaju, vidim da su neki za varijantu sreća + OC + niske latencije sa Kingmax-om na 800MHz, dok drugi idu ovom mojom logikom (Kingmax 1066MHz, def, nešto više latencije).

Što se tiče ploče, pretpostavljao sam da ne bi smelo da dođe do problema, ali bolje da pitam.

U međuvremenu sam naleteo na jeftinu Geil memoriju. Cena je oko 3k dinara, te ću verovatno nju uzeti, ukoliko ne pronađem bolju kupovinu. Latencije su joj niže od Kingmax-a (5-5-5-15), model je Ultra Plus (što sada ništa ne znači, jer nisu microni definitivno), a jeftinija je.

EDIT: Sad zovem Gigatron i kad su mi rekli cenu od 6500din za Geil, dobro se nisam onesvestio. A na sajtovima uredno stoji da košta oko 3000 dinara...

Poslednja izmena:
@Partybreaker he he jesu te zeznuli te cene na netu nisu nimalo realne kao naprimer ja netu nadjem plocu P5Q kosta 100eura odem u radnju (da nereklamiram koju) kad ono tamo kosta 120eura:d pa ti sad vidi razlika 20 eura.

A sto se tice memorije kod mene ekstra radi kingston hyper x ddr2 800MHz oce do 1170MHz i OCZ GOLD ddr2 1000MHz oce do 1100MHz i take ms ddr2 800MHz oce do 1000MHz.
E sad najvise ti se isplati ovaj takems ddr2 800MHz koji oce do 1000MHz 2.0v nisam ga terao vise mozda moze jos.

@Partybreaker he he jesu te zeznuli te cene na netu nisu nimalo realne kao naprimer ja netu nadjem plocu P5Q kosta 100eura odem u radnju (da nereklamiram koju) kad ono tamo kosta 120eura:d pa ti sad vidi razlika 20 eura.

A sto se tice memorije kod mene ekstra radi kingston hyper x ddr2 800MHz oce do 1170MHz i OCZ GOLD ddr2 1000MHz oce do 1100MHz i take ms ddr2 800MHz oce do 1000MHz.
E sad najvise ti se isplati ovaj takems ddr2 800MHz koji oce do 1000MHz 2.0v nisam ga terao vise mozda moze jos.

Ko nema u glavi ima u nogama :p :D.
Odes na sajt prodavnice, nadjes cenu u dinarima (mi nazalost jos nismo u EU, do tada vaze dinari ;)), pogledas da li je uracunat pdv. Pozoves telefonom, proveris da li imaju na lageru (ako nemaju kad mogu da provere), proveris cenu.
Tako se radi ;).

Jasno je meni da cene sa itsveta i PCBerze nisu realne, ali ovo sam video i na njihovom sajtu za vikend. Evo, sad sam bacio pogled na njihov sajt i sklonili su tu memoriju sa liste.

Što se tiče klokovanja memorije, nisam baš lud za tim, ali ako ne budem našao adekvatnu memoriju na 1066MHz, moraću da to odradim. U tom slučaju, treba mi memara koja će raditi stabilno na 900+ MHz. Za ovaj Gold sam se svojevremeno zainteresovao jer mi viši default od 1000MHz i ne treba.

Ko nema u glavi ima u nogama :p :D.
Odes na sajt prodavnice, nadjes cenu u dinarima (mi nazalost jos nismo u EU, do tada vaze dinari ;)), pogledas da li je uracunat pdv. Pozoves telefonom, proveris da li imaju na lageru (ako nemaju kad mogu da provere), proveris cenu.
Tako se radi ;).

Usvojeno, ali, kao što rekoh, mislio sam da makar sajtu dotične firme treba verovati...

Očigledno ne... U Srbiji se još uvek sve "na olovku" radi. :D

Poslednja izmena:
Videh ovu memoriju na raznim sajtovima kao izuzetno jeftinu. RAM mi nije najneophodniji, ali mislim da cene neće biti niže od ovog?

Dakle zanima me ovaj i ovaj RAM.

Odmah da naglasim da uzimam 1066MHz isključivo zbog malog multija E6550 (7x), a ne zbog toga što će tih 266MHz puno doneti.

E sad, interesuju me:

1. Latencije ove memorije, pošto taj podatak nigde nisam uspeo da nađem, a vidim da se ovde spominje sve od CL5 pa do CL7
2. Da li je bolje otvoriti se još par stotina dinara za 2x2GB ili ići na 4x1GB kombinaciju*
3. Da li je uopšte smislena investicija preći sa 2x1GB Geil Ultra-e (koja radi nekako na 916MHz) na 4GB Kingmax-a @ 1066MHz*
4. Da li je memorija uopšte može da radi na Gigabyte P35-DS3L ploči (nisam menjao BIOS od kako sam je dobio). Na ovoj listi ne vidim da je moguće staviti 2GB u jedan memorijski slot, a isto tako nisam siguran da oznaka "Kingmax KLED48F-A8KI5" važi za baš ove modele. Kontam da ne bi trebalo da bude problem jer sam video da zdravko recimo vozi 2GB po slotu na P35-DS3...

*Memorija neće biti overclockovana, a ako to bude slučaj biće 1099MHz (ukoliko idem na sadašnji klok procesora (458 FSB) sa memory multijem od 2.4x), tako da je manja šansa za probleme vezane za 4 modula pri OC-u

Izvinjavam se što davim, ali ne bih da se zeznem pri kupovini.

Hvala unapred.

Module od 1Gb CL5 ne proizvode ili ne uvoze (provereno u Telix-u), a moduli od 2Gb su CL6.
Na sajtu pise da ima i modula sa CL5 ali ne mogu da ih nadjem.
Po meni bolje ti je 2x2Gb
A ostalo zavisi od tebe, tj zelja i afinitete.
Triput meri- jednom seci ;)
Pozz

Module od 1Gb CL5 ne proizvode ili ne uvoze (provereno u Telix-u), a moduli od 2Gb su CL6.
Na sajtu pise da ima i modula sa CL5 ali ne mogu da ih nadjem.
Po meni bolje ti je 2x2Gb
A ostalo zavisi od tebe, tj zelja i afinitete.
Triput meri- jednom seci ;)
Pozz

Uh, mnogo je CL6... Ništa onda, videću, ako naletim na CL5 uzimam, u suprotnom čekam da padne cena drugim memorijama.

Hvala za info.

Ja isto cekam da padne cena DDR3 memoriji ovako se ne isplati jer je papreno skupa.

Poslednja izmena:
Da se javim da sam uzeo memoriju. Dakle, ipak je pao Kingmax 2x2GB 1066MHz - 4200 din u Gigatronu. Tačne latencije su 6-6-6-24. Jeste malo više, ali će memorija ionako biti downclockovana, pa bi trebalo da se izvuče CL5, naravno uz podizanje napona. Igraću se ovih dana ako stignem, pa ću vam javiti rezultate. Memorija ima majušne čipove i deluje mi tanko nakon Geil-a koji je imao one kvazi-hladnjake. Na čipovima ima ispisano Nanya, kao i tačku sa donje leve strane (ali nije micron, that's for sure :d).

Inače, ipak je memorija bila usko grlo za moj tzv. 3.5GHz project, te sam sada uspeo da konačno proc doteram na dotičnu frekvenciju i radi kao sat. Doduše, na box-u je, ali se jako malo greje (za 20 min Orthos-a, Blend CPU & RAM / priority 9 temperature ni za jedno jezgro nije prešla 70'C, najčešće se kretalo oko 65'C). Napon je 1.425V, sa vdrop-om izađe negde oko 1.36V što je sasvim ok za ovakav klok. Sa 3.5GHz CPU i gotovo identičnim latencijama memorije (6-6-6-23), ali nešto nižim taktom (1GHz) izvlačim 14.9 sekundi u SuperPi-ju. Primera radi, sa starim setup-om (3.2GHz, 2x1GB @ 916MHz 5-5-5-18) sam izvlačio 16.1 sec, tako da je ovo pomak.

Ja sam zadovoljan, vama hvala na pomoći.

E, da, i sistem se brže podiže, a Windows XP 32bit prepoznaje 3.5GB RAM-a, tako da "gubim" samo ~500MB. :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno