Šta je novo?

Nova netbook klasa?

Da čisto dodam svoj komentar. Nešto mi ova cena od 900$ ne ide baš u glavu!
Treba dati 900$ za ovo? Pa da na njemu piše jedno pord drugog: Sony, Apple, Nokia, BMW, Mercedes, Ferrari i ostalo sve zajedno... jok brate. Ipak je to previše za nešto veliko poput malo većeg digitrona.
Generalno, meni nisu jasni potrošači takvih uređaja. Dati nekoliko stotina € za uređaj koji je blago rečeno neupotreblji za bilo šta sem pustiti klincu crtani film u autu dok se voziš je smešno. Za taj novac možeš da uzmeš dobar desktop računar ili ako baš moraš, notebook normalnih dimenzija.

Meni su se neki smejali kada sam govorio pre par meseci da bih uzeo neki e-book uređaj. Te: ima samo 16 nijansu sive boje, te služi samo za čitanje knjiga, te nema internet, MP3... a meni samo treba e-book reader. I nikako da ih ubedim da čitanje knjiga na ovako malim notbookovima nije isto! Oštrina slike e-inka se ne može porediti sa LCD displejima. Oni tu nemaju šta da traže.

Tako posmatrano, i meni je potpuno neshvatljivo gurati abnormalno visoke rezolucije u ovako mali uređaj, naročito po ovakvim cenama.

HAHA 1920x1440 je bilo max koliko se sećam, na 64Hz, ček da nađem specifikaciju... i to je bio dedica, noviji su još bolji bili posle, ali sam za ovaj puko kinte ko za ceo komp, pa ga nisam menjao posle

757DFX

17in DynaFlat X tube, 16in viewable diagonal, 0.24mm dot pitch, maximum resolution of 1,920 x 1,440 at 64Hz non-interlaced vertical refresh, captive D-SUB input, USB control, TCO 99 certified. Cabinet depth: 412mm. Weight: 17kg.

edit, i dalje ne znam što tebi sve deluje nečitljivo u finim rezolucijama, pogotovu ne na ovom sony-ju kad po ovim slikama sve deluje totalno cool

Napisao si da si postavlo rezoluciju 1600x1200 i da nije moglo više, pa sam pomislio da mu je to max rezolucija a na max rezolucijama CRT obično daju refresh ispod 70Hz. "Priča" je bila da je idealan refresh od 85Hz do 100Hz, pa čak i da je tvoj monitor mogao da da prihvatljivo osvežavanje rezolucija od 1600x1200 za 17-cu je daleko od preporučene. Tvoje oči, tvoje zdravlje, ako si ti bio srećan sa takvim prikazom - OK.

Prikaz na spravi o kojoj diskutujemo je uredu zato što je Sony nešto prepravljao (možda na slikama uređaj ne radi na 1600x768). Na desktop dubine 1024 stane 13 ikona, a na Sony-ju se vide samo 4. OK razmak je malo veći između ikona, ali meni liči da je prikaz na rezoluciji 800x384.

Kada budemo videli slike sa Word, Excel dokumentima i kako izgledaju skinovi BS playera ili Winamp-a u rezoluciji 1600x768 moćićemo da kažemo koliko je upotrebljiva ta rezolucija. Za sada ostajem pri stavu da je tolika rezolucija nepotrebna na ovako malom ekranu prenosnog uređaja i pretpostavkom da će sve da izgleda previše sitno.

Pozdrav

Poslednja izmena:
HAHA 1920x1440 je bilo max koliko se sećam, na 64Hz, ček da nađem specifikaciju... i to je bio dedica, noviji su još bolji bili posle, ali sam za ovaj puko kinte ko za ceo komp, pa ga nisam menjao posle

757DFX

17in DynaFlat X tube, 16in viewable diagonal, 0.24mm dot pitch, maximum resolution of 1,920 x 1,440 at 64Hz non-interlaced vertical refresh, captive D-SUB input, USB control, TCO 99 certified. Cabinet depth: 412mm. Weight: 17kg.

edit, i dalje ne znam što tebi sve deluje nečitljivo u finim rezolucijama, pogotovu ne na ovom sony-ju kad po ovim slikama sve deluje totalno cool

Sto ce reci da je na 1600 mogao u najboljem slucaju 75, a verovatno 70. Uz neostrinu crt-a, to je meni katastrofa. Uostalom meni smeta i kad je crt na 85Hz, a slika je jednostavno mutna i na manjim rezolucijama :)
Priznaj da si ovu tvoju pricu za crt izmislio :D

Kod tft-a mi ne smetaju velike rezolucije, sve dok nije ekstremno, tako da bih i ovu prvo pogledao, pa onda pricao. Ali slazem se da za ovu cenu to meni jednostavno nema smisla.

Napisao si da si postavlo rezoluciju 1600x1200 i da nije moglo više, pa sam pomislio da mu je to max rezolucija a na max rezolucijama CRT obično daju refresh ispod 70Hz.
Rekao sam da nije mogao da se koristi na višim rezolucijama jer je 1600x1200 bila max rezolucija sa pristojnim refresh rate-om... ja ne znam šta ste se uhvatili za niske rezolucije, ko god je došao kod mene svi su mi rekli u fazonu, jao što ja ne mogu takvu rezoluciju, kako je to kod tebe tako, itd....

edit:
koristio sam ga jednom i u 1920x1440, ali to samo kad sam sređivao neke slike sa ekskurzije u photoshopu, pa mi trebalo više prostora, ali to je stvarno mnogo sitno za svakodnevni rad..... jeste

Poslednja izmena:
ne mogu da editujem predhodni post, a setio sam se nečega, pa zato dupliram pot...

elem, ako je 1600x1200 previše za 17" onda je i 1680x1050 previsoka rezolucija za 15.4", zar ne?

e sad.... ja imam 15.4" laptop koji koristim u native 1280x800, a moj cimer ima 15.4" laptop i koristi ga u native 1680x1050. ja zaista, ali zaista nikad nisam upoznao nekog ko će iskreno, ali iskreno reći da je moj ekran bolji i prijatniji za korišćenje nego njegov ukoliko postavimo laptopove jedne pored drugog radi poređenja... obično je reakcija svih koji dođu kod nas: jao kako ti je ekran bedan u odnosu na njegov... jer zaista posle par sati korišćenja njegovog kompa meni je prosto bedno posle da koristim moj...

još nešto... u vreme kad sam ja koristio crt, moj rođak je posedovao dell laptop, tad je to bila neka p4 konfiguracija, 14" display, ili 15" čini mi se, nebitno... bitno je da to tad nisu bili wide lapovi, i da je on na njemu držao 1600x1200 native rezoluciju... ako mislite da je 1600x1200 sitno na 17" kako li je tek sitno na 14"?! a taj laptop je zaista bio milina za korišćenje sećam se...

ja sam stvarno bio srećan sa tim monitorom, sećam se kako su svi padali u nesvest pre pet godina kad su videli unreal2 u 1600x1200 na njemu...

a što se očiju tiče, koristim kompjuter od kad znam za sebe svaki dan, više ni ne znam koliko sati igranja sam proveo ispred monitora, pročitao sam milijardu stranica naučne literature za faks, i ne nosim naočare, vidim super, hvala bogu... to je sve individualno, ako je nekom potrebna korekcija vida, biće mu potrebna i bez korišćenja kompjutera, a svima je potrebna posle 40- te godine zbog akomodacije oka.

poenta je da je sve to subjektivno, i da svako personalizuje računar kako njemu odgovara, zato i postoje razne grupe proizvoda, za razne grupe potrošača... ovaj soni će sigurno neko kupiti... meni se iskreno mnogo sviđa.... ali zaista, zaista su preterali sa cenom... to je tačno... nema sile da ovoliko košta da se napravi... naplaćuju ime i dizajn... isto kao apple... preskupi su za ono što nude...

mnogo smo otišli u offtopic... izvinjavam se svima, nećemo više o ovome...

pozdrav!

...

elem, ako je 1600x1200 previše za 17" onda je i 1680x1050 previsoka rezolucija za 15.4", zar ne?

e sad.... ja imam 15.4" laptop koji koristim u native 1280x800, a moj cimer ima 15.4" laptop i koristi ga u native 1680x1050....

mnogo smo otišli u offtopic... izvinjavam se svima, nećemo više o ovome...

pozdrav!

CRT 17 = vidljivo 16 inča. Takođe poređenje, CRT i LCD po pitanju oštrine, pa samim tim i čitljivosti je bezveze.

Imaš odličanu spravu za test. Sve što vidiš na ekranu tvog cimera zamisli da je 4x manje i dobićeš kako izgleda prikaz na Sony P.
Otvori BS Player ili Winamp na tvom i laptopu cimera i uporedi veličinu tastera.

Kakav je kvalitet 720p filmova na tvom vs lap tvog cimera?

Verovatno da je ekran na laptop-u tvog cimera dosta kvalitetniji jer je "nestandardne" rezolucije.

Pozdrav

http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=4796 za one koji vole manju rezoluciju :) i manju cenu, evo i full review od sony p http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=4795 , a i uporedni http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=4814 kao sto rekoh nova klasa na pomolu :)

HP nebi bio HP kada nebi napravio nešto tek da se razlikuje od drugih. Na 2133 (8,9 inča) stavili su ekran rezolucije 1280x768 koji su mnogi okarakterisali kao bespotreban i da je suviše teško čitati tako mala slova. Prema zahtevima tržišta odlučili su da 2140 koji ima veći ekrav ima manju rezoluciju, ali ...
Svi modeli netbook uređaja koji su se dosada pojavili (ne računajući prvi eee PC sa ekranom od 7 inča) imaju rezoluciju 1024x600 piksela. Zašto je ekran 2140 rezolucije 1024x576 to valjda samo oni znaju.

Što se tiče Sony P najjači utisak na mene je ostavila slika gde "P" viri iz zadnjeg džepa. Da li stvarno misle da će P da kupuju oni koji nose farmerke + da ga nose tako da vrlo lako može da ispadne?
Savršen test za ispitivanje čvrstine. Stavite P u zadnji džep farmerki i sednete?

Samo pritisnete Fn+F10 i nečitljiv tekst postane čitljiv jer je SONY instalirao "veoma funkcionalnu" "magnify" alatku (program). Ma šta kažeš? Očekivao sam da će tester da nas udostoji bar jedne slike kako to savršenstvo od softvera radi, ali ...

2140 vs P. "Ekran 2140 je veći ali na P može da stane više teksta i slika". Ma šta kažeš (drugi put)? Nije bitno što tekst teško može da se čita bez "magnify" čuda već je bitno da ga ima više.

"If you plan to use the VAIO P as your primary family PC and multimedia center then you will probably be disappointed." Ma šta kažeš (treći put)? Multimedia centar?!? Za cenu od 900$ može da se kupi desktop sa 22 inčnim ekranom i grafikom npr ati 4830 + netbook po izboru, a s obzirom da testirani SONY P košta 1200$ pride dođe i neki HTPC.

Nova klasa?
Nema šanse. Nije problem da MSi, Asus naprave ovakav uređaj 30 ili 40% jeftiniji od SONY-ja. Problem je kome to prodati.
SONY je veliki brend i ljudi će kupovati P samo zato što je SONY.

Pozdrav

Što se tiče Sony P najjači utisak na mene je ostavila slika gde "P" viri iz zadnjeg džepa. Da li stvarno misle da će P da kupuju oni koji nose farmerke + da ga nose tako da vrlo lako može da ispadne?
Savršen test za ispitivanje čvrstine. Stavite P u zadnji džep farmerki i sednete?

Naravno da je i meni palo na pamet to sa sedanjem i lomljenjem, ali obojica znamo da je fotografija postavljena u cilju predstavljanja dimenzija. Misliš da bi bilo bolje da su ga fotkali sa novčanicom od 100$ na tastaturi? :)

A da li će neko da nosi farmerke ili ne, savršeno nema veze sa time kakvu tehniku koristi ili sa koliko novca raspolaže...

Ne slažem se da je u pitanju nova klasa, ali i ti ga pretera! Čemu tolika uznemirenost oko još jednog prenosnog uređaja koji će proći na tržištu....ili neće :)

Naravno da je i meni palo na pamet to sa sedanjem i lomljenjem, ali obojica znamo da je fotografija postavljena u cilju predstavljanja dimenzija. Misliš da bi bilo bolje da su ga fotkali sa novčanicom od 100$ na tastaturi? :)

A da li će neko da nosi farmerke ili ne, savršeno nema veze sa time kakvu tehniku koristi ili sa koliko novca raspolaže...

Ne slažem se da je u pitanju nova klasa, ali i ti ga pretera! Čemu tolika uznemirenost oko još jednog prenosnog uređaja koji će proći na tržištu....ili neće :)

Ako je želja bila da se "plastično" predstave dimenzije uređaja onda bi varijanta sa novčanicom bila daleko bolja.

Želja je bila da se pokaže kompaktnost uređaja i izabran je najgluplji način da se to prikaže. Dimenzije uređaja i težina je takva da nije moguće elegantno ga nositi uz bilo koju garderobu, ali mi po stilu (a i ceni) više odgovora odelu (unutrašnji džep sakoa) nego farmerkama.

Uznemirenost?
Forum i služi tome da ljudi iznose svoje stavove. Moj stav je da je ovo koncepcijski interesantan uređaj ali potpuno upropašten izborom ekrana, koji mnogi vide (iz meni potpuno nejasnih razloga) kao prednost.

Pozdrav

a stani, o chemu se pricha kad spominjete shirinu ekrana ? kakvi poslovi se obavljaju pa da ti shirina ekrana predstavlja problem ?

ja da se pitam - ovo je genijalan ekran. kad bi se neko pametan setio pa da napravi monitor visine 22jke, a shirine duplo vece od visine, ja bih to odma pazario.

ovako moram da imam 22, plus mali smrdljivi prestigio (mashina za proizvodnju zaglavljenih piksela) da bih mogao prilikom programiranja, ili bilo kakvog rada koji zahteva da imam otvoreno 3+ prozora ...

cenim da se kao standard uvelo wide u PC mashine upravo iz tog razloga, otvoriti vishe aplikacija istovremeno, a odnos 2:1 je realno podnoshljiv.

em je soni, em je odlichan - budem li zaradio novaca, ovo prvo pazarim od svih netbook-ova koje sam imao u planu.

Nazad
Vrh Dno