Šta je novo?

Problem, pixma ip 4500

brnikola

Slavan
Učlanjen(a)
24.01.2009
Poena
304
Pozdrav!
Imam problem sa pixmom 4500.Problem se sastoji u tome sto kad stampam fotografije,stampac kao da,bez ikakve logike,dodaje magentu,vise nego sto treba,tako da dobijem nekakve crvenkaste slike.Primjera radi,probao sam da stampam crno bijelu fotografiju.Em,sto sam je sredio u fotosopu da je crno bijela,em sam jos stavio greyscala opciju u podesenjima stampaca,on mi izbacuje magenta crno bijelu fotografiju.Nosio sam ga u servis,medjutim,on je hardverski ispravan,test boja je dobar,te mi rekose da je moguc neki softverski *****.Instalirah nove drajvere za isti,ali avaj,problem je ostao.
Sta raditi dalje?Da li je neko imao slicnih problema sa pixmama?Ima li ko kakav prijedlog za rjesenje ovoga problema?Hvala.
P.S.
Nemojte misliti da sam previse pedantan i trazim perfekciju kao fotograf,ali ovo stvarno bode oci i cudno je da ne mogu da isprintam crno bijelu fotku.

Ja sam Pixmu (mislim da je bila 4200) bacio u kontejner i kupio HP. Nije mi zao...

stavi grayscale u opcijama pre nego sto lupis print ali probaj da odstampas u nekom drugom programu,posto nikad ne koristi samo crnu za crnu nego od svake boje po malo.

Poslednja izmena:
uradi aligment
crnu boju ink jetovi prave iz crne crvene a ponekad i zute. moguce nisu alajmentovani lepo.

stavi grayscale u opcijama pre nego sto lupis print ali probaj da odstampas u nekom drugom programu,posto nikad ne koristi samo crnu za crnu nego od svake boje po malo.

Ovo ti je definitivno odgovor. Treba podesiti grayscale u opcijama drajvera, može se napraviti da bude stalno podešeno ili trenutno kada klikneš na print pa odeš u propertis i tamo nađeš grayscale.

Kako se radi taj aligment?Uzgred,kad stampam na glossy photo paper,iako je fotka crno bijela,ja stavim stavim dodatno grayscale opciju i opet izadje magenta crno bijela fotka.Jedina varijanta plane paper sa grayscale opcijom daje crno bijelu fotku,ali,tako odstampano, na foto papiru,daje jako los rezultat,tj.,sliku jako loseg kvaliteta,jer printer tretira glossy papir kao obicni.

^ vrsis podesavanje u samom setup-u stampaca. Instaliraj drajvere i trebao bi da imas opciju nesto kao Canon Utilities/My printer. To je u START TAB-u.

Sto se tice lika koji je "bukvalno" bacio Pixmu i kupio HP... :wall:

Uradio sam ja to jedno 1000 puta,mislim stavio grayscale,ali kao sto rekoh,uvijek ima prisutne te magente,i na kolor fotkama i na crno bijelim,samo sto se na crno bijelim vidi taj dodatak magente dok je na kolorima zamaskiran,pa je slika kao crvenkasta.Ovog problema nema jedino u slucaju kad stampam fotku koja je crno bijela ili kolor,pa stavim grayscale i ako je jos podesen na plane papir.Jedino u tom slucaju izvuce crno bijelu,sve ostalo sa dodatkom magente.

E,da.
Ovaj problem je prisutan iz ma kog programa da printam.Photoshop,pikasa,canonov program,nero8 i ne mogu se sjetit sta jos koristim.

Ma nije problem do softvera, stampac je u pitanju. Pitacu sutra-prekosutra druga koji ima tu Pixmu ili eventualno da odem kod njega da pogledam.
Da li ti je stampac u garanciji? Ako jeste zna se sta- servis.

jesi li punio ketridze? cistio glavu ?

Bio sam kod servisera.Pod garancijom je.Oni su ustanovili da je hardverski ispravan ali su mi,da bi mi pomogli,skinuli drajvere nove za njega,sto nije pomoglo.Radio sam test na boje,glava ispravna,sve cisto.Kertridze sam stavio nove.Sve po starom.Sinoc sam bio na nekom stranom forumu u vezi sa pixma problemom,dosta se ljudi zali na potpuno isti problem kao sto je moj,ali ni tamo ne nadjoh rjesenje koje vec nisam probao.Da li je moguce da pixma 4500,jednostavno tako radi?Ako je to tako,to je nenormalno.Nemoguce da su takva podesenja postavili.Ici cu opet ovih dana do servisa,pa ako oni odstampaju crno bijelu fotku na glossy papir,casticu ih dodatno i parom.Naravno,to se nece desiti,jerbo nema nacina da se otprinta slika bez dodatka magente sem da se u podesenjima boja ,skine magenta,sto opet samo ublazava problem,a i trosim mnogo papira dok ne nadjem pravu mjeru.
Stvarno,sta ako pixma,jednostavno,tako radi?Kome se zaliti,upravi vodovoda?:S:

Imam pixmu 4500, nova, par dana stara, potorsio sam skoro sve ketridze i nema problema ni sa jednom bojom. Crno bele su crno bele, kolor su kolor, boje su jasne i nema takvih problema. Dakle, to je odgovor na tvoje pitanje, da li je to normalno za pixmu....NE!
Ja nisam nista podesavao, moja radi po difoltu i trebala bi i tvoja. Ako nece, nemoj gubiti vreme, u servis pa nek oni trose papir

Pixma 4500 (kao i jedan broj Canon modela) ima 2 kertridza sa crnom bojom. Zato ne verujem da se crna boja štampa mastilom iz kolor kertridža.

Suleman,koji papir koristis?Stampas li iz pixminog programa?

Stampam na 2 vrste papira. Jedan je Premium color paper, 80gr dobio sam iz SAD. Na oko izgleda kao i obican copy paper, ali kad odstampas na njemu za oko 40% je slika sjajnija i boje su "veselije". Stampao sam i na obicnom 80gr copy te na photo premium 275gr. Naravno na copy su boje izbledele, dok su na photo vrlo sjajne i visoka je rezolucija, ali nema nikakvih odstupanja kao u tvom slucaju. Koristim canonov program za stampanje da.

Bio sam kod servisera.Pod garancijom je.Oni su ustanovili da je hardverski ispravan ali su mi,da bi mi pomogli,skinuli drajvere nove za njega,sto nije pomoglo.Radio sam test na boje,glava ispravna,sve cisto.Kertridze sam stavio nove.Sve po starom.Sinoc sam bio na nekom stranom forumu u vezi sa pixma problemom,dosta se ljudi zali na potpuno isti problem kao sto je moj,ali ni tamo ne nadjoh rjesenje koje vec nisam probao.Da li je moguce da pixma 4500,jednostavno tako radi?Ako je to tako,to je nenormalno.Nemoguce da su takva podesenja postavili.Ici cu opet ovih dana do servisa,pa ako oni odstampaju crno bijelu fotku na glossy papir,casticu ih dodatno i parom.Naravno,to se nece desiti,jerbo nema nacina da se otprinta slika bez dodatka magente sem da se u podesenjima boja ,skine magenta,sto opet samo ublazava problem,a i trosim mnogo papira dok ne nadjem pravu mjeru.

brnikola,tvoj štampač je neispravan i na tebi je ako je u garanciji da ga vratiš onome od koga si kupio da ti ga poprave a ako to ne mogu neka ti daju nov.
Sve što si napisao kako radi nije normalno za pixmu pa neka oni koji su ti i prodali razbijaju glavu.TI NA TO IMAŠ PRAVO A ONI OBAVEZU.
S`obzirom da si rekao da ti slike više vuku na magentu,ne mora da znači da više ispušta magentu već je verovatnije da manje ispušta žutu ili plavu(cyan).
Probaj u corelu da iscrtaš 3 pravougaonika i neka svaki bude obojen 100% magentom , 100% žutom i 100% cyan pa ćeš videti da li neka od ove tri boje ide slabije.Bilo kako bilo ne razbijaj glavu oko štampača već daj prodavcu da se time "zabavlja".
Što se tiče kako štampač koristi boje, veći crni kertridž služi za crne tonove i text,manji crni za nijansiranje i to je light black neki kažu photo black,a ostale boje naravno za paletu ostalih boja s`tim što se siva boja izvlači iz kolornih kertridža.

Pozdrav,

Poslednja izmena:
To zadnje me i brine,odnosno,da se siva pravi od kolor kertridza.Uradio sam varijantu,samo sa krugovima,magenta,cijan i zuti i sva 3 su realne boje na papiru.Evo primjera kako otprilike izgleda isprintana crno bjela fotka,bez greyscal opcije.

Prilozi

• teodora original.jpg
    teodora original.jpg
    296.2 KB · Pregleda: 56
  • teodora isprintana.jpg
    teodora isprintana.jpg
    343.9 KB · Pregleda: 45
Pixma 4500 (kao i jedan broj Canon modela) ima 2 kertridza sa crnom bojom. Zato ne verujem da se crna boja štampa mastilom iz kolor kertridža.

valjda debeli ketridz sluzi za text i stampanje na plain papiru a ovaj tanji se mesha sa svim ostalim kad se radi stampanje na photo/glossy?

btw.imam 2 x pixma 4500 i odstampano nekoliko stotina diskova i full a4 listova i nemam te probleme.imao sam problem sa punjenjem u pocetku,tj likovi koji su mi refilovali boju (posto nisam bio upucen uopste) punili su mi sa 2pl (pikolitra) bojom ketridze (a treba sa 1pl ) i s*ebali mi glavu (sve slike su mi vukle na zuto)

brnikola,tvoj štampač je neispravan i na tebi je ako je u garanciji da ga vratiš onome od koga si kupio da ti ga poprave a ako to ne mogu neka ti daju nov.
Sve što si napisao kako radi nije normalno za pixmu pa neka oni koji su ti i prodali razbijaju glavu.TI NA TO IMAŠ PRAVO A ONI OBAVEZU.
S`obzirom da si rekao da ti slike više vuku na magentu,ne mora da znači da više ispušta magentu već je verovatnije da manje ispušta žutu ili plavu(cyan).
Probaj u corelu da iscrtaš 3 pravougaonika i neka svaki bude obojen 100% magentom , 100% žutom i 100% cyan pa ćeš videti da li neka od ove tri boje ide slabije.Bilo kako bilo ne razbijaj glavu oko štampača već daj prodavcu da se time "zabavlja".
Što se tiče kako štampač koristi boje, veći crni kertridž služi za crne tonove i text,manji crni za nijansiranje i to je light black neki kažu photo black,a ostale boje naravno za paletu ostalih boja s`tim što se siva boja izvlači iz kolornih kertridža.

Pozdrav,

ako je punio ketridze rucno vidi se rupica na ketridzu,ako odnese u servis i da nisu krivi ketridzi (lose mastilo) reci ce mu da je on kriv (bar je to kod mene bio slucaj) :smoke: mada sam na kraju dobio i novu glavu i svih 5 ketridza on njih :smoke:

Poslednja izmena:
BRnikola probaj taj shtampac na drugom racunaru.

valjda debeli ketridz sluzi za text i stampanje na plain papiru a ovaj tanji se mesha sa svim ostalim kad se radi stampanje na photo/glossy?

btw.imam 2 x pixma 4500 i odstampano nekoliko stotina diskova i full a4 listova i nemam te probleme.imao sam problem sa punjenjem u pocetku,tj likovi koji su mi refilovali boju (posto nisam bio upucen uopste) punili su mi sa 2pl (pikolitra) bojom ketridze (a treba sa 1pl ) i s*ebali mi glavu (sve slike su mi vukle na zuto)

Hajde napisi mi na PM gde si ispravno punio ketridze, ako imas adresu i napisi mi, molim te, koliko su ti uzeli za punjenje posto imam ip4500 i pri kraju su mi boje. Jesu ti resetovali cipove? Kako se ponasa posle punjenja? I opet pitanje, kako su to punili sa 2pl, a treba sa 1pl? Zar njemu nije kapljica 1pl, boje bi trebalo da su iste?
Meni lik nudi 5 ketridza, ne canonovih nego kopije, sa tim sto moras da odlepis cip i zamenis na ove ketridze i ne moras da punis nista. On kaze da je to jako prosto, a cena za svih 5 ketridza je sa postarinom manja od 20 evra. Inace, jedan originalan je oko 10 evra u radnjama

On kaze da je to jako prosto,

pa i nije baš tako prosto kao što kaže i ako zamijeniš čipove i dalje će ti pokazivati da su ti kertridži prazni, a i odakle znaš da je boja u tim kertridžima dobra. A boja za 6 (IP4000) i 8 (IP4200/4300/...) kertridže je različita, nije ista iako su oba za 1pkl. Najbolja varijanta je da ideš tamo gdje drugi imaju dobra iskustva sa nekim.

sta se lozite oko boje sada.
jes ti probo na drugom racunaru il nisi?
sad cu Vam nesto reci i da zavrsimo sa kvalitetom boje.
ja trosim litar po boji nedeljno.
Vi trosite litar na 4 godine.
Kvalitet mstila pa shto ti pishesh 1 pl 2 pl ma to nema veze sa realnoscu.
kod nas kad dodje neka roba nova prvi put onda je dobra i lepo ide pune se kertridzi mastilo ne unishtava glave shtampacaa, potroshim prvu turu, nalozim se, kupim posle 20 litara iste i ono prc isto pakovanje isto sve al nije isto mastilo. Neki djura je dodao litar vode unutra il prelepio ambalaze.
i ista je pricha i sa tonerom za lasere. Dodje micubishi toner. Vakum pakovanje na kilogram. Izgleda kao fensi bombone. uzeli mi 5 kila, probali u razne modele, ma kopija je bila crnja i bogatija nego originalni kertidz. reko uboli smo premiju. Uzeli mi 2 nedelje kasnije toneta za par meseci. Isto lepo pakovanje, na ruku isti, sve kako treba. Otvorimo napunimo prvi kopija tuga bozja, sve sivo nishta ne valja, ja reko aj mozda je bubanj mozda je ovo ono, posle par kertridza ustanovimo da je druga tura koja je stigla najgori toner koji smo videli. Sad mi stoji i poklanjam ga ko got naidje.
NARAVUCHENIJE kod inkjeta stampaj svaki dan al svaki dan i kvalitet ce ti biti jako dobar uvek, ako ti treba 100% dobar otisak kupuj originale. Kad krene da crkava kertridz ne trazi neka *****ska resenja nego kupi sutra novi da ti ostali ne bi propali od stajanja dok ti ustedjujesh 100 dinara.
I na kraju ako Vam je skupo koj ste moj kupovali shtampace uopshte.

Probao sam stampac na drugom kompjuteru,tj.u ovlastenom servisu i ista stvar.Ostavio sam im ga,pa sta bude.

Nazad
Vrh Dno