Šta je novo?

vukovi, o5 q6600 pitanje,potrebno misljenje,savet :d

Mali HoBiT

Čuven
Učlanjen(a)
16.08.2002
Poena
705
Moja oprema  
CPU & Cooler
i7 14700kf P6.0/E4.6GHz Heatkiller IV waterblock
Matična ploča
Asus Z790 itx
RAM
G.Skill 2x24GB Patriot 8000MHz
GPU
Sapphire 6800XT EK waterblock
Storage
WD Black 850 1TB & Samsung 980Pro 2TB
PSU
Phanteks Revolt SFX 850w Platinum
Kućište
SSUPD Meshlicious, custom loop
Monitor
LG 38WN95C-W
Miš & tastatura
Keychron K7 max & Keychron m3 Metal
Ostale periferije
CP1500EPFCLCD
po savkama :d :
-cpu stabilan na 3.6(450x8)@~1.43v
-prolazi 3dmark06 na [email protected]

trenutno na ploci dfi lt p35,4x1gb ocz reaper@1200mhz,gx2...

da li je moguce da je 3.6ghz poslednji stabilan klok ?

ako mislite da bi trebalo da moze josh :) (kao sto ja verujem da moze :d ) sta mi je ciniti?

na 3735mhz(9*[email protected]+)mhz posle pola sata prime-ovanja bsod...

uzeti u obzir da sam proucio i anandov text o occ-u ove ploce i nita :) nije pomoglo da ovaj cpu nateram da radi preko 3.6ghz...

sooo

what say u ? :D

Temperature?

Sasvim moguće je da je to domet, nikad ne možeš da znaš šta limitira (ploča, memorija, cpu). Uostalom, 3,6 GHz je 50% overklok, de ćeš bre više?!

temperatura..ide do 80 kada prajmujem na voltazi vecoj od 1.43.. do 75-76 stepeni na [email protected]...
nije ram ogranicavajuci faktor.. kao sto ne moze biti ni ploca jer ne dizem fsb u nebesa, teram je do 430mhz kada hocu da uhvatim klok od preko 3600mhz za cpu...

pokusaj da ga ohladis i trebalo bi da ide jos gore i da bude stabilniji...tako sam ja uradio

pazi tu tesko da ces moci jos mnogo mozda jos 100mhz (cenim) ne mora da znaci da ti FSB nije problem posto svaka ploca ima problem sa FSB om kod quad procesora a mozda ti i sam cpu ima wall. Kod tebe su temperature vece pa i to moze da izazove nestabilnost
. Mozda je prva stavka da ga ohladis valjano ako je to u opste moguce pa tek posle da vidis sta ces :wave:

Mozes da slikas podesavanja u biosu, zanimaju me naponi ploce, memorije i proc.
Hvala.

alo bre, polako, pa spalicesh taj jadni cpu :)

pod br jedan neshto su ti visoke temperature, jesi li proveravao naleganje kulera na cpu, odnosno povrshine istih? moj true je bio ispuspchen do jaja i naleganje nije bilo nikakvo, lapovanje je izvuklo stvar, a i drugaru sam shmirglo q6600 i hyper 212 i temp je pala za 5-7c, razmisli o tome
pod br 2 rekoh ti ja da nvidia nije za oc kvadova, ja sam fasciniran da si i ovoliko izvukao
pod br 3 poteraj ram sinhrono, bez oc-a iste.

Taj 780 ima veoma velikih problema sa pregrevanjem , gledaj da ohladis cipset

joj, sad videh da si ovo testirao na dfi-u. onda samo obrati paznju na 1 i 3.

igrao se josh malo i spustio sam voltazu na 1,4v ali temperatura ista(dobro, mozda 1-2 stepena manja). Da li je ovo trenutak da pocnem da pljujem po thermalright-u :d cpu hladi onaj HR01pljus. Montirao sam 2x12 iXtrema venta(push-pull,1400rpm) da pokusam da spustim temperaturu..nista se nije dogodilo osim sto kuler lepse svetlu i mraku :d kada dignem voltazu na 1.45-1.47 cpu load prelazi 80C posle 15min...

@dominator
za svaki dan drzim [email protected], prime stabilna makina,pri setu 9x415 ne moze biti fsb problem.. cpu je nestabilan koju god voltazu da stavim,kada predje 80 stepeni bsod...
znaci da razmisljam o hladjenju...gde ono drzite onaj frizider ? :d

@demios
1) znas li koliko me mrzi da smirglam glupavi hladnjak :)
2) isto se ponasa i kada je ram podesen sinhrono i kada ide 1150+mhz...

jos jedna stvar..makina nece da butuje kada je ram ratio 266/667...nikada nemam problem sa ovim setovanjima na nVidiji(na kojoj sam inace izvukao visi fsb nego na ovom DFI-u sa istim cpu-om :) i igrao bi se na nVidiji da nije na reklamaciji :d dobicu novu u ponedeljak jupiii :D )

@presretach
sta da slikam ? :)
voltaza cpu 1.4v gtl 114 bios..cpuz kaze 1.408v
nb 1.57v bios, 1.55 kaze monitoring
ram 2.150v bios, 2.1v --||--
nemam nameru da uzimam unimer u ruke :p

Ja mislim da batalis ti to jedino ako hoces da uzmes vodeno ili TRUE pa dabije tih 100 200mhz ali tesko

evo malopre lapovah true jedan, i za 8-10c pala temp e8500. skoro svaki thermalright ima ovaj problem. ako te toliko mrzi odradicu ti to ja. ponesesh flashu soka i chokoladu i malo se zezamo :)
ja bih preporuchio i lap cpu-a i potpisujem da ti nece temp prelaziti 75c. na preko 1.45v i preko 3.7ghz, a moda bih mogao i da razmishljash o true-u i o nekoj push/pull varijanti, ipak taj kvad oslobadja mnoogo toplote.

Poslednja izmena:
a da izbegnem smirglanje uzimanjem Noctua NHC12P kulera ?

dominatoru, kazes 100-200mhz vise, bre pa to je 100-200mhz vise :d bre to nije 3.6 vec 3.7-3.8ghz :D lool :) spavacu mirnije...bar dok ne pozelim da izvucem josh iz istog cpu-a :d

ne, bez zezanja, ubedjen sam da ovaj cpu moze da ide do 3.8ghz..treba se iscimati ali postoji tu neki vid satisfakcije..i ti se bavis occ-om...razumes kao sto razume i demios...kao sto razume i svaki clan foruma koji posecuje ovu occ sekciju...voleo bih da taj sindrom mogu da objasnim :d

demiose..postoji realna sansa da se odazovem toj ponudi za pomoc :)

Poslednja izmena:
aaaaaaa pa znam ja to veom dobor nebrini se :) moj 8400 radi na 4.3 ali mani treba 4.5 :D :-devil-: onda brzo na EK sajt i shalji jimm22 poruku da ti donese vodeno :p

kakav bre noctua. ne igraj se sa parama :)
uzmi lepo true black, ili ifx-14, dva simpatichna ventilatora ista, ishmirglamo ti i cpu i kuler i ima da pevash, samo za 3.8GHz ce ti trebati oko 1.5v, a bogami mozda i neka malo jacha dva venta od oko 2k rpm-a :) i do jaja provetreno kucishte.

Nije temp. kriva sto nece dalje sigurno. Nema veze sto je dosao i do 80c.
Trebao bi prvo da vidis kakav ti je primerak, i da li dolazi do naglog oslobadjanja toplote kad predjes odredjenu voltazu. I naravno, da ga navedes stabilno gde zelis, pa onda ako su temp. visoke resavaj hladnjenje :)

Kod mene je npr. situacija 1.328v za 3.6GHz i to prolazi 3h Prime i posle pukne ( za moj rad sasvim stabilno moze i nize voltaza za moje potrebe )
1.376v na 3.73GHz skoro 6h Prime stabilno dalje nisam ni isao.
A ako predjem 1.39-1.4v i 3.8GHz onda se CPU greje ~10c vise nego na predhodnim setovanjima. I to se onda ..."ne isplati" za ~70MHz.

@ocz
komsho, kako nije kriva temp? hocesh da kazesh da ispod nekog fazno izmenjivog sistema i sa recimo 1.7v ne bi ishao stabilno na 4.5GHz?
ti si obe stvari lapovao, a kako ti je bilo pre toga?

@ocz
komsho, kako nije kriva temp? hocesh da kazesh da ispod nekog fazno izmenjivog sistema i sa recimo 1.7v ne bi ishao stabilno na 4.5GHz?
ti si obe stvari lapovao, a kako ti je bilo pre toga?

nebi isao na 4.5Ghz
CYK je drza QX6700 na 4.2Ghz 6 meseci sa naponom 1.6V i pitaj ga gde mu je cpu vervatno na privesku :S: verovatno znas ali cpu ima svoju neku stabilnu granicu i posle toga mozes da places

Poslednja izmena:
Ma jasno da je temp. bitna. Ali, izuzetno sumljam da je krivac sto dodje do 80c. Vidjao sam one koji idu pod opterecenjem i ~90-95c na slicnom clock-u. A da njegov primerak bas zabada zbog temp.. nekako mi ne zvuci ..

Ja sam dobio ~4-5c u load-u lappovanjem i CPU i hladnjaka. I meni je super, evo par starijih screen-ova gde sam tokom Prime-a ujedinjeno i Vistu uredjivao :d ( nemam na dalje od 3h screen ..)

Ali, i da se ne lazemo na ove temp. leti po vrucini komptno dodajte 6-7-8c jer je ovo bilo u ambientu ~22-23c.

*edit* Ah, ako mislis "pre toga" u smislu clock-a. Pa isto, iste sposobnosti ( ne gledamo 4GHz+ ..) samo je temp. manja ali je isto bilo stabilno :)

Prilozi

• 2h Prime.jpg
    2h Prime.jpg
    340.2 KB · Pregleda: 52
  • 3h Prime.jpg
    3h Prime.jpg
    335.4 KB · Pregleda: 53
Poslednja izmena:
Jel' si ga probao drzhati na recimo 8x460 ili vishe za svaki dan, i ako jesi da li su ti cpu temperature bile znachajno vece nego sa x9 multijem na istoj frekvenciji.

Ja ? Probao sam ranije 8*475. Nisam doveo nesto stabilno ali mozda je i moglo, NB je trazio ~1.55v da izvuce koliko toliko stabilno i nisam theo tu kombinaciju zbog toga. Ovo sa 2 stapa RAM-a.

Mrak je namestiti sa 4 stapa. koristim 266/667 strap. i sa ovim trenutnim podesavanjima samo sa njime mogu i da butujem kada su unutra 4 stapa. A i uopste jako tesko guta preko ~450-460FSB sa 4.

Za temp. stvarno ne znam, nisam isprobavao i gledao da li ima razlike ..

Inace, jedno vreme je bila kombinacija 8*450, RAM na 1080MHz, koja je fino radila, posle rekoh da izvucem veci clock :)

Mrak je namestiti sa 4 stapa. koristim 266/667 strap. i sa ovim trenutnim podesavanjima samo sa njime mogu i da butujem kada su unutra 4 stapa. A i uopste jako tesko guta preko ~450-460FSB sa 4.

Verujem zato sam i pitao. Sa 2Gb stizhem dosta velik fsb za quad, a sa 4Gb mrka kapa, moram da hranim plochu strujom kao trudnu kobilu...

mali napredak :)

inace, chipset mi sluzi i kao grejno telo u sobi :d

nebi isao na 4.5Ghz
CYK je drza QX6700 na 4.2Ghz 6 meseci sa naponom 1.6V i pitaj ga gde mu je cpu vervatno na privesku :S: verovatno znas ali cpu ima svoju neku stabilnu granicu i posle toga mozes da places

CYK ga je držao na 4.3GHz koliko se sećam, i sa naponom 1.7V, međutim nije mu CPU crkao, nego ploča, istripovao se čovek da je CPU (koji BTW radi ko sat)...

Poslednja izmena:
ot... gde je taj covek? nema ga na forumu.

mali napredak :)

inace, chipset mi sluzi i kao grejno telo u sobi :d

Nesto onda nije uredu sa mojim hladjenjem procesora!!!
Gledam tvoju temperaturu cpu i ne verujem meni je sa 1.408v napona na proc temperatura pod opterecenjem 73 i to posle 5 minuta idalje raste:(.
Da li je moguce da nisu lepo stavili hladjenje na proc?!
Imam dosta velike razlike izmedju temp. jezgra evo sada pod opterecenjem 75-75-69-68, da li je ovo normalno?
Sta savetujete koju pastu da uzmem i kako da najbolje ocistim hladnjak i proc od stare paste?

jedina stvar koju sam uradio za vikend je zamena shrafova koji drze hladnjak(jos uvek onaj hr01+)..delovali su mi nekako labavo :d

spustila se temperatura znacajno, kada opteretim cpu prajmom temp ne ide preko 71C @1.424v sa 2 venta..bas me zanima da li ce true napraviti razliku, mozda true ima vise aluminijumskih plocica na heat pipe-ovima ali oba kulera imaju po 6 cevki...

Nazad
Vrh Dno