Šta je novo?

GTX 260 core 216 vs. GTX 285

Vader

Čuven
Učlanjen(a)
05.06.2001
Poena
705
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 5700X, Arctic Freezer 34 eSpord Duo
Matična ploča
Gigabyte Aorus Elite V2
RAM
Corsair Vengeance LPX DDR4 32 GB
GPU
AMD 6700 XT PowerColor Red Devil
Storage
980 Pro 2 TB + 970 Evo 1 TB + WD Red 4 GB
PSU
Adata Core Reactor 850W
Kućište
NZXT H7 Flow Black
E ovako, sklapam novi kompjuter i to će biti Q9550 i vjerovatno Asus P5Q Pro, planirao sam ganjati vitalne koponente u Beogradu jer je kod mene dosta skuplje i prvo sam mislio ići na 4870 1 GB ali sam ovde na forumu čuo za HTX260 core 216 za koju sam vidio da je bolja (brža, manje troši, manje se grije, navodno i tiša) ali je neko juče na jednoj temi rekao da se GTX285 može naći u Austriji za 330 € pa sam kontaktirao kolegu iz Beča koji ovamo dolazi povremeno i sledeći put dolazi sad u ponedeljak da vidim da mi on kupi tamo i donese. Ganjao sam neke austrijske sajtove pa sam pronašao par njih (ako neko zna još neke firme u Beču volio bih da mi javi).

Evo ovde možete pogledati cijene kod njih i modele koje imaju, a i ovde samo lijevo u pretraživač ukucajte GTX285 i izbaciće čak 11 modela, sa različitim defaultnim clockom za core i samim tim različitim cijenama.

Da li da idem na ovo? Da iskoristim ovu priliku i uzmem GTX285 iz Beča a ne GTX260 core 216 iz Beograda? Razlika u cijeni je oko 50-60€ ako se ne varam.

Još uvijek nema nekih zvaničnih testova za GTX285 a moram brzo da odlučim. Koliko sam vidio to je poboljšani GTX280 koji i manje troši što nije mala stvar.

Ne znam da li su im ove cijene na sajtovima konačne finalne cijene i da li imaju te kartice već sada u ponudi, nadam se da ih imaju i da su to te cijene.

Recimo Asus model radi na defaultu i košta € 330,48 - € 359,90, neki Zotac radi isto na defaultu ali je skuplji, nemam pojma kakav je, XFX ima nešto jači core (670 MHz) za 388 € a EVGA ima core na čak 740 MHz za preko 400 €.

Kad smo kod toga pošto ja nisam pratio toliko u zadnje vrijeme možete li mi reći na koji od ovih "brandova" da idem, koji je kvalitetniji sa ovim GTX2xx karticama, i koji da eventualno izbjegavam? Ne bih previše para trošio pa ne vjerujem da bih išao na ove overklokovane verzije, neka na defaultu ili oko defaulta bi mi bila OK, ionako je dosta jača od onoga što sam prvobitno mislio kupovati.

Kad će Max izaći sa testom ili komentarima na forumu pa da vidim kako stoje stvari? Da li od GTX285 mogu očekivati da je bučna? Nadam se da ne.

Eh da, još nešto, evo slika ove GTX285 kad se stavi na ploču...da li to treba da me brine...tolika veličina? Evo ovde layout ploče P5Q Pro, da li bi ovolika kartica u plavom PCIe slotu smetala DDR2 memoriji?

Ako može odgovore i komentare i savjete dajte što prije jer trebam brzo da odlučim :)

Da ali, koliko ampera ti treba na 12v ? GTX280 vuce ~40A, 285 bi mozda nesto manje vukla.
Opet, treba ti jace napajanje od navedenih.

*edit* Koliko vidim i GTX285 trazi min. 40A

Aha, to je znači kad u specifikacijama piše ovo

+5V @ 24A
+12V @ 35A (meni znači ovde treba 40 A)
-12V @ 0.8A
+3.3V @ 24A
+5VSB @ 2.5A

Hvala što ste mi rekli :)

Sad još da nađem neko takvo :S: ali ne sad neko od 750+ W jer je preskupo a ne vjerujem da bi mi trebalo nešto tako.

Pa treba da ima ukupno bar 40A na 12v granama ( pazi, ukupno ) ali, to ukupno se ne dobija tako sto se sabere sta tu pise. Na nekima ce pisati na nalepnici ukupno koliko ima, na nekima pojedinacno.

Pogledaj npr. Tt Toughpower od 850W.

1pv8dc.jpg

Ovde i pise ukupno da ima 62A, a inace mozes izracunati tako sto sa ovih 744W ( vidis na nalepnici ) podelis sa 12. 744/12 = 62A.

I obrati paznju da su ti W sto pisu tu samo za 12v grane. Vidis kako je uokvireno.

Poslednja izmena:
A šta sad znači ovo, za Chieftec CFT-600-14CS, 600W u specifikacijama njihovih modela u tabelama

+12V1 18A
+12V2 18A
+12V3 18A
+12V4 18A

Znači četiri +12V i svaka ima po 18A, i to se ne sabira kao što reče OCz (sad vidim njegov post dok sam ovo već iskucao :)), znači dole niže u tabeli piše +12V combined 48A. Znači odgovarao bi mi ovaj Chieftec CFT-600-14CS, 600W? On je koliko vidim oko 76 €. Zna li neko kakav je ovako inače, da li bi bio OK? Nije preglasan? Koliko tu vidim iz tabele OK je i sa konektorima: 1x24-pin, 4-pin CPU, 8-pin CPU, 4xSATA, 2xFDD, 6 x Molex, 1 x 6-pin VGA.

A koliko ampera treba na +12V za SLI/Crossfire kombinaciju?

I da pitam ovo, na tom tvom Toughpower koji je deklarisan na 850 W a koji ima 744 W na +12V, kad se rade oni testovi potrošnje sistema pa recimo izađe da je potrošnja 350 W da li se to odnosi na tih 350 W koji su na +12V a ne na one W koje ukupno ima napajanje? Na primjer ako je napajanje deklarisano na 400 W a ima 300 W na +12W onda ono ne bi moglo povući tih 350 W iako je deklarisano na ukupno 400 W? Da li je tako? Jer zbog tih amepra je bitno koliko ima W baš na +12V a ne samo koliko ima ukupno?

Taj Chief je dovoljan, gx-x i KIBLA's imaju slicne pa njih isicmaj o utiscima :D

Sto se tice potrosnje, zavisi da li su merili samo 12v grane ( ako da, onda je to samo potrosnja kartice ) a ako su merili ceo sistem onda je to ..ceo sistem :D

Na primjer ako je napajanje deklarisano na 400 W a ima 300 W na +12V onda ono ne bi moglo povući tih 350 W iako je deklarisano na ukupno 400 W? Da li je tako? Jer zbog tih amepra je bitno koliko ima W baš na +12V a ne samo koliko ima ukupno?

Ako je deklarisano napajanje na 400W, a na 12V pise 300W, moze ono povuci 350W za ceo sistem.
Doduse, tu uvek imas i "peak voltage" tj. max. npr. i napajanje od 800W moze na trenutke da isporuci i ~900W - ali ne konstatno, vec samo na kratko ukoliko sistem naglo povuce.

Poslednja izmena:
Da, jasno, cijeli sistem je cijeli sistem, ali šta još vuče sa +12V grana osim grafičke?

Nego ima i neko ThermalTake Toughtpower 600W, koliko vidim isto ima 48A na +12V, mrvicu skuplje od tog Chieftec CFT-600-14CS.

Ako bih birao od ta dva, koje preporučujete? :)

hehe, nisam na to obratio pažnju, ThermalTake 3 godine a Chieftec 2 godine :),bar u toj firmi

Mada mene zanima koje ima manju šansu da mi ikad zatreba ta garancija :), koje sa te strane pouzdanije, tim prije ako bih ga kupovao u Beogradu a vjerovatno ću morati tako pa mi ga nije tako vratiti i cimati se sa garancijom.

Da, jasno, cijeli sistem je cijeli sistem, ali šta još vuče sa +12V grana osim grafičke?

Nego ima i neko ThermalTake Toughtpower 600W, koliko vidim isto ima 48A na +12V, mrvicu skuplje od tog Chieftec CFT-600-14CS.

Ako bih birao od ta dva, koje preporučujete? :)

Procesor, ploca, hdd, opticki diskovi... vecina stvari vuce 12 v tako da vecina novijih napajanja ima sve jace 12v grane. Kod kineza vidis 12v granu, i to jednu od recimo 14A i 3.3 i 5v sa po 60A, total milion vati :)

Uzmi ti ono tt kuciste, i obavezno modularno napajanje zbog kablova. Uz malo truda oko sredjivanja imas odlican airflow.

Sto se tice potrosnje:
http://www.guru3d.com/article/geforce-gtx-285-review--3way-sli/3
http://hothardware.com/Articles/NVIDIA-GeForce-GTX-285-Unveiled/?page=3

kartica vuce 183w u maksimumu, 25w idle. Taj Chieftech bi ti bio skroz ok, ako je za neke normalne pare.
poz.

Kupljena mi je juče Zotac GTX285 AMP! Edition (702/1512/2592 MHz). Kad je prijatelj otišao da je podigne rekli mu u toj firmi da su tog dana bile poručene još 3-4 takve.

Evo ovako, malo sam gledao ovde kod mene i našao sam nešto što mi djeluje solidno, teško je naći neko koje bi mi se svidjelo, koje djeluje OK, i da se uklopi po cijeni. Čudne su mi razlike u cijeni, ima ih sa napajanjem od 400W za oko i ispod 40 € pa sam vjerovao da se do 100 € mogu uklopiti sa boljim napajanjem i kućištem, ali teško, biće nešto preko. Dakle našao sam Thermaltake Wing RS201 za 45 € i ono mi se sviđa. Možda bih mogao naći i Thermaltake Wing RS101 za 2-3 € manje, koliko vidim razlika je samo u dizajnu. Da li bi ono odgovaralo? Ne treba mi ništa napucano, nisam entuzijasta i overkloker, samo me zanima da ova gromada od grafičke može fino stati, a i da može fino stati neko nešto bolje hlađenje za Q9550 jer sam vidio da su veća nego što sam mislio, neko mi je predložio HyperTX 2, koliko sam vidio bolje hladi od Box coolera za oko 10 stepeni, ali sam nalazio kontradiktorne komentare na bučnost, po nekima je bučan po nekima nije a bitno mi je da nije bučan, ako je tiši od box-a onda bih mogao ići na njega (ni ne znam koliko je box bučan), ako bih znao da i on može fino stati u ovo kućište, a morao bi da može.

gle moju konfu i to sve lepo radi sa corasir hx620w,ali posto se doticno napajanje tesko nalazi imas coolermaster,thermaltake,antec,ocz itd... ima veliki izbor kvalitetnih napajanja i ja ti preporucujem neko od 600 do 800w (modular).

Kad smo kod napajanja ovih grafičkih kartica iz više klase neko ko voli potpuno tihe (pasivno hlađene) komponente i ko naručuje preko interneta takva rješenja u vidu specijalnih coolera i kućišta me zamolio da pitam u nešto vezi toga, problem je u nečujnom napajanju, da je bez ventilatora već drugačije hlađeno ili nešto tako, a da može da gura kartice tipa GTX295. Postoje eksterna napajanja koja bi napajala valjda samo grafičku karticu a za ostatak sistema bi išlo napajanje od recimo 400 W koje može da se hladi pasivno, takva je bar ideja. Thermaltake ima nešto tako ali tu za to napajanje stoji Max. Load 21A (Peak Load: 25A), a za ove kartice treba više, bar 40A za GTX280 i GTX285 a ne znam koliko treba za GTX295. Koliki dio ampera ide preko PCIe, a koliki dio ide preko ovih napojnih konektora na kartici? Da li bi moglo ići sa dva napajanja, jedan za grafičku karticu a drugi za ostatak sistema, tako da ni jedno napajanje ne bude prejako (preglasno) a da daje dovoljnu snagu za grafičku karticu, jedno preko PCIe a drugo preko konektora na grafičkoj? Postoje li takva rješenja?

Da ali, koliko ampera ti treba na 12v ? GTX280 vuce ~40A, 285 bi mozda nesto manje vukla.
Opet, treba ti jace napajanje od navedenih.

*edit* Koliko vidim i GTX285 trazi min. 40A

Nema sanse da trosi tolko. 40A*12V=480W. Ceo sistem (i to quad core dobar) sa tom kartom trosi oko 380W~400W. Mozda pikuje na vise u odredjenim momentima ali ne verujem da prelazi 500W. sama karta trosi oko 200W max (ovo lupam na osnovu poredjenja idle i full load potrosnje sistema, pa sam mu jos dao lufta) a to je da zaokruzimo - 17A ;) (sa 12V raila, ne znam da li i koliko vuce sa ostalih izvora)

@Vader:

Imas watercooled napajanja. Imas i kitove da sam to ubacis u PSU (sto ne bih preporucivao ako ti drugar nema iskustva)

Ne znam samo gde misli da nadje pasivno hladjenu gtx295, u svakom slucaju takva karta bi bila pozar koji ceka da se desi :d Sa sve masivnim hladjenjem i aktivnim ventilatorom koji duva po prilicno CFM gtx295 nije hladan kad radi 3D, mislim da ide na 80 i vise stepeni u dobro provetrnom kucistu ili na stolovima (gde obicno i testiraju, cast izuzecima).
Mislim, ako ce napajanje da daje 500W, to je ko omanji kalolifer kad se upregne, aj ti stavi hladnjak bez ventilatora i ohladi kalolifer :D

U ovom segmentu prijatelj ce morati da trazi sto tisa aktivna resenja, na pasivno moze da zaboravi ;) Najbolje mu je da kupi dobar water cooling sistem pa da sa njime hladi sve komponente. Kad kazem dobar ne mislim na TT, CM i te konfekcije vec na sisteme poput Danger Den i takve slicne koje sam sastavis od porucenih komponenti

:wave:

Pa normalno da ne trosi toliko, nego je ovako Vidija stavila na papir :d

Ovo je sa zvanicnog,

Thermal and Power Specs:
Maximum GPU Temperature (in C) 105 C
Maximum Graphics Card Power (W) 236 W
Minimum System Power Requirement (W) 550 W
Supplementary Power Connectors 6-pin & 8-pin

Preporucen PSU koji ima ~40A, nego sad zapravo i ja shvatam da sam se lose izrazio ovde ..tj. napisao sam da karta sama trosi 40A ..

pa dobro, ovo je prihvatljivije, ovo ispada ~20A, za ceo sistem je preporuceno 550W, sto je manje-vise ok, ja bih ipak isao na 750W :p Zasto opteretiti jadan PSU na skoro 100%...Em pocinje veci ripple, em pocinje i vent da se cuje :p

Prijatelj je pitao i na nVidija forumu, evo šta su mu rekli

The 8-pin PCI-Express Supplementary Power port supplies a maximum of 150W of +12V power, the 6-pin 75W, and the motherboard only about 30W.

Keep in mind that the PSU doesn't turn on without a signal from the motherboard. You can't simply toss another PSU in your system and connect it to the wall and expect it to all work.

The GTX295 is gonna need around 24-26A all by itself. The recommended wattage and +12v rail amperage is for the entire system.

Prijatelj je pitao i na nVidija forumu, evo šta su mu rekli

The 8-pin PCI-Express Supplementary Power port supplies a maximum of 150W of +12V power, the 6-pin 75W, and the motherboard only about 30W.

Keep in mind that the PSU doesn't turn on without a signal from the motherboard. You can't simply toss another PSU in your system and connect it to the wall and expect it to all work.

The GTX295 is gonna need around 24-26A all by itself. The recommended wattage and +12v rail amperage is for the entire system.

Mozda je ovo neki njihov dizajn, uvjeren sam da pci-x moze dati 75wati grafickoj kartici.

da, 75W je neki maksimum, a PSU mozes da jump-startujes sa najobicnijim parcetom zice i radice bez da vidi maticnu plocu. Medjutim ovo uopste nije preporucljivo zbog raznoraznih stvari oko napona, oscilacija itd. da ne tupim sada ovde posto bih samo prepricavao ono sto sam ranije citao. :p (a ne razumem se u tematiku hehe)

Stigao mi je danas Zotac AMP GTX285.

Hm...u toj firmi u kojoj sam mislio nabavljati komponente od napajanja u konkurenciji (bar one koje imaju na sajtu) su

OCZ 700W StealthXStream
ThermalTake Toughtpower 600W, W0103
Chieftec CFT-600-14CS, 600W
Chieftec CFT-650-14CS, 650W

ali od njih imaju samo

OCZ 700W StealthXStream za 8290 dinara

Zna li neko kakvo je ono? Ako je OK da ga uzmem i to je to?

To je valjda ovo, sa OCZ sajta

Connectors:
1 X 20+4-pin ATX
1 X 4+4-pin CPU
1 X 6-pin PCI-E
1 X 6+2-pin PCI-E
6 X Peripheral
2 X Floppy
6 X SATA

Sličica sa specifikacijama napona i struja je ovo, trebalo bi da ima 56A na +12V. Par sličica sa nekog foruma o konekorima i spajanju OCZ 600 W je ovde.

sxs_700_pins.jpg

520w na 12V, i vise nego dovoljno. Jedino nije modularno pa ces morati malo vise da se potrudis oko slaganja kablova.
poz.

Ehej, baš juče mi je neko predložio da umjesto ovog OCZ 700W StealthXStream pogledam da li imaju modularno OCZ 700W ModXStream PRO 14cm fan/SLI/PFC/80 PLUS/Modular i provjerio sam i imaju, 5 € skuplje od StealthXStream. Čitao sam neke testove ovog OCZ ModXStream, ima ih od 500W do 700W, djeluju dobro, svi kažu da je i prilično tiho (140 mm vent), jedino mi nije najjasnije što su po amperaži drugačiji od ostalih napajanja od 700W, npr. imaju dve (ali nešto jače) a ne četiri +12V grane, i imaju ukupno samo 552 W na +12V odnosno po tome 46A, dok ako se ne varam standardna struja na +12V kod takvih napajanja od 700W je čak 56A na +12V.

Evo sa OCZ sajta specifikacije sa konektorima i ostalim, a ona "naljepnica" je

mxsp_wattage_charts.jpg

Da li bi ovo bilo OK? Ali javite brzo da krenem već sa tim, imaju i sve ostalo što mi treba, osim nažalost Vendette 2.

Naravno da je dobro, nemoj toliko da se tripujes oko napajanja. Dovoljno je da i potjera te tvoje 2 kartice u sli modu. Kupi to modularno.
poz.

Hm...da...pokušaću tako nešto, ili neko Thermaltake. Hvala.

Nazad
Vrh Dno